miercuri, 29 decembrie 2010

Tipologiile umane de pe eneagramă

Eneagrama reprezintă orice proces complet şi desăvârşit şi orice fenomen, orice fiinţă, orice unitate a Creaţiei, unitate care se poate autoregla şi care are toate proprietăţile unui sistem complet. Eneagrama poate fi definită ca un sistem de tip cibernetic, pentru că ea cuprinde un sistem de bază propriu-zis, un sistem de auto-perfecţionare programat în vederea unui scop final ce poate fi diferit de la situaţie la situaţie şi un sistem de autoreglare (gen feedback) la fiecare punct al său (din cele 9) unde putem să modificăm acel fenomen sau proces.


Există două modalităţi distincte de parcurgere a eneagramei: un traseu exterior, de la 1 la 9 şi un traseu interior, care corespunde cu seria 1-4-2-8-5-7 şi care este intersectat de triunghiul 3-6-9. Întotdeauna, suita de la 1 la 9 de pe exteriorul cercului reprezintă mersul obiectiv al procesului studiat. Orice manifestare însă, indiferent de natura ei (fizică, psihică, mentală, cosmică etc.) prezintă întotdeauna şi o desfăşurare subiectivă, ce reprezintă şi un fenomen de continuu feedback prin care se poate regla şi ajusta, dacă este necesar, acel proces. 

La nivel uman, eneagrama reprezintă tendinţele fundamentale şi stările arhetipale ale fiinţei umane, cele 9 tipologii fundamentale. 

Acest model identifica 9 configuratii diferite ale personalitatii, 9 moduri de a se defini ce apar datorită raportării la exterior.

Aceasta înclinație a personalității umane limitate se precizează (de obicei) în copilărie, în funcție de condițiile exterioare și modul în care acestea îl fac pe copil să aleaga un mod de raportare la ceilalți.

Acestea sunt:
1. Perfecţionistul
2. Altruistul
3. Competitivul
4. Romanticul
5.Observatorul
6. Devotatul
7. Epicurianul
8. Conducătorul
9. Mediatorul

Fiecare dintre noi are tendinta sa dea prioritate uneia dintre aceste imagini de sine. Studiind consecintele acestei alegeri, Eneagrama ofera o descriere foarte exacta a psihicului uman si permite explicarea si / sau prevenirea, cu o fiabilitate uimitoare, atitudinii noastre in fata diverselor circumstante ale vietii.

Tipul 1 – Perfectionistul

■ Perfectionistul se deosebeste de celelalte persoane printr-un inalt grad de exigenta (morala, in special) si printr-o dorinta de perfectiune in tot ceea ce face. Este o per­soana grijulie, ordonata, meticuloasa. Deseori, con­sidera ca rezultatele nu sunt la inaltimea exigentelor lui si acest lucru il face sa se infurie pe ceilalti, ca si pe el insasi. Nu-si exprima insa aceasta manie, nu-si exprima nici celelalte sentimente decat rareori, deoarece crede ca asta i-ar determina pe ceilalti sa aiba pareri proaste despre el. Perfectionistul mai este carac­terizat de teama de a nu face lucrurile bine si un mod de judecata dihotomic (este bine sau rau, alb sau negru). Pentru ca in copilarie s-a identificat intr-un mod negativ cu o „imagine de autoritate ideala”, mica persoana de tipul perfectionistului acorda multa impor­tanta interdictiilor si simte foarte repede ca nu se potriveste cu modelele indicate de ceilalti, fapt care dezvolta in el o teama considerabila fata de manie (a sa si a celorlalti).
Atunci cand sunt dominante trasaturile sale poz­itive, perfectionistul este atent cu ceilalti, rabdator si isi exprima cu dezinvoltura si respect idealurile inalte.

Ce conteaza pentru perfectionist: sa fie apreciat pentru calitatea actelor sale – sa nu fie prins pe picior gresit – sa aiba dreptate.

Compulsiunea sa: sa evite mania.

Tipul 2 – Altruistul

Altruistul este o persoana generoasa, foarte atenta cu ceilalti, ii place sa prevada si sa se ocupe de dorintele semenilor lui, fapt care il face sa fie foarte sociabil. Are o mare capacitate de a-i reconforta pe ceilalti. Foarte disponibil, este deosebit de mandru ca stie sa se ocupe atat de bine de ceilalti, considerand ca el insusi nu are prea multe nevoi, ii place sa primeasca recunostinta celor din jur, desi deseori pretinde ca nu a facut mare lucru. Uneori, da vina pe ceilalti, este geloas si posesiv si nu reuseste decat cu greu sa refuze pe cineva. Pentru ca in copilarie – mica persoana – altruistul a reusit sa-si gaseasca un rost ocupandu-se de ceilalti, aceasta modalitate de a actiona s-a intiparit atat de puternic in el incat a sfarsit prin a-si uita propriile trebuinte.
Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozitive, altruistul este capabil de o umilinta si de un altruism cu adevarat sincere, raspandind in jurul lui o dragoste de inalta calitate.

Ce conteaza pentru altruist: sa fie apre­ciat pentru grija si devotamentul pe care il mani­festa fala de ceilalti – sa fie iubit.

Compulsiunea sa: sa evite respingerea, sa evite sa-si recunoasca propriile nevoi.

Tipul 3 – Competitivul

Competitivul este capabil sa actioneze cu eficienta. Pentru el, este foarte impor­tant sa reuseasca in ceea ce intreprinde (viata pro­fesionala, familiala sau sociala). inainte de orice, ii este teama de esec, totusi ii plac provocarile. Competitivul este deseori curajos, foarte energic, exigen­t cu el si cu ceilalti, isi permite adesea sa „joace” un rol ca sa-si atinga scopurile si considera ca are dreptul sa-i insele pe ceilalti. I se intampla chiar sa se insele singur, in viata, ii place sa progreseze, sa poata sa-i seduca pe ceilalti si notiunea de prestigiu sunt lucruri foarte importante pentru el. Pentru ca in copilarie s-a identificat in mod pozitiv cu o autoritate pe care o admira, el incearca sa repro­duca situatii prin care sa starneasca admiratia celor­lalti.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale po­zitive, competitivul devine autentic, in stare sa reuseasca, acceptandu-si foarte bine limi­tele.

Ce conteaza pentru cometitiv: sa fie apre­ciat pentru ceea ce face, pentru reusitele sale – sa fie stimat.

Compulsiunea sa: sa evite esecul.

Tipul 4 – Romanticul (Artistul)
 
Romanticul da dovada de sensibilitate si de originalitate, isi traieste emotiile cu intensitate. Se teme foarte mult sa nu fie criticat. Destul de des, este melancolic, solitar. Atunci se refugiaza in lumea lui imaginara, care este foarte bogata. Are oroare sa fie considerat conformist, banal. De asemenea, este o fiinta care ii invidiaza deseori pe ceilalti. Pentru ca in copilarie romanticului o „rana” i-a lasat impresia ca nu este iubit, mica persoana s-a refugiat in lumea lui imagi­nara. Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozitive, romanticul da dovada de creativitate si de un simt artistic foarte dez­voltat. Atunci, devine capabil sa transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.

Ce conteaza pentru romantic: sa fie apreciat pentru ceea ce este – sa fie diferit.

Compulsiunea sa: sa evite banalitatea.

Tipul 5 – Observatorul

Observatorul este o persoana careia ii place sa asimi­leze multe cunostinte (in toate domeniile), in relati­ile sale cu ceilalti, prefera logica in locul emotiei, pe care, de altfel, si-o exprima cu greutate, inainte de orice, se teme de intruziunea celuilalt in „sfera” sa personala. Nu ii plac prea mult intalnirile, mai ales sub forma de reuniuni (familiale sau profesionale) si simte in mod frecvent nevoia de a fi singur cu el insusi (si cartile lui). Deseori, este zgarcit cu ceea ce stie, ca si cu timpul lui, ii place mai mult sa observe ceea ce se intampla decat sa participe. Mentalul lui este aproape intotdeauna activ, in copilarie, mica persoana de tipul observatorului a avut impresia ca nu este iubit atat cat merita. Acest lucru a facut sa-i evite pe ceilalti si sa se distinga prin acumularea de cunostinte.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale po­zitive, observatorul face dovada unui spirit generos, fiind capabil de dezinteres si de raporturi excelente in relatiile cu ceilalti.

Ce conteaza pentru observator: sa fie apre­ciat pentru ceea ce stie, pentru ceea ce cunoaste – sa fie util, sa fie „la curent”.

Compulsiunea sa: sa evite intruziunea si vidul interior.

Tipul 6 – Devotatul

Devotatul este capabil de sim­patie si mai ales, de legaturi puternice cu semenii sai (cei apropiati, familia, „cei din clanul lui”); el este deseori mai banuitor in privinta celorlalti. Poseda o mare capacitate intuitiva de care se foloseste mai ales ca sa aprecieze riscurile si caracterul periculos al celorlalti. Aceasta il face sa aiba adesea mult simt al umorului. Marea sa dificultate este lipsa de incredere in ceilalti si in viata. Fata de persoanele in care are incredere, el da dovada de o imensa loialitate. Devotatul apreciaza o autoritate puternica si loiala, careia i se supune de bunavoie, sau, daca aceasta il deceptioneaza, el poate sa i se impotriveasca in mod sistematic. In copilarie, mica persoana de tipul devotatului a trait unele experiente care l-au facut sa nu mai aiba incredere in multe lucruri, dar mai ales in ceilalti oameni. A invatat sa se apere refugiindu-se in cinste, in situatii de stres, frica explica multe din atitudinile lui.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozi­tive, devotatul da dovada de curaj si loialitate. Este pozitiv, interesat de viata si atent cu ceilalti.

Ce conteaza pentru devotat: sa fie apreciat pentru cinstea sa – sa fie capabil sa supravietuiasca prin el insusi.

Compulsiunea sa: sa evite devierea, tradarea.

Tipul 7 – Epicurianul

Epicurianul este persoana care se caracterizeaza printr-o arie larga a intereselor sale, incearca sa evite suferinta si izolarea. El poate sa faca simultan mai multe lucruri, uneori cu o anumita lacomie, fara sa termine neaparat ceea ce a inceput. Aceasta il face sa para superficial in ochii celorlalti, dar lui ii apreciaza pofta de viata si veselia, ii place sa se ocupe de lucrurile care il intereseaza si atunci depune mult efort. In fata adversitatii, reactia sa este de a cauta adancindu-se in ganduri si activitati pla­cute. Accepta foarte greu caracterul de rutina al unui lucru, grabindu-se in acest caz sa incerce sa-l diversifice. In copilarie, mica persoana de tipul epicurian s-a simtit privat de mama sa, sau de imaginea de autoritate si afectiune, ceea ce l-a facut sa-­si dea silinta sa nu se mai gaseasca intr-o astfel de situatie de frustrare.

Atunci cand sunt dominante, trasaturile sale pozitive, epicurialnul este capabila sa-si exprime bucuria si optimismul fata de viata si fata de ceilalti oameni. El da dovada de o mare capacitate de integrare a experientelor sale de viata si de compasiune fata de ceilalti.

Ce conteaza pentru epicurian: sa fie apre­ciat pentru bucuria sa de a trai – sa nu ii lipseasca stimulentele.

Compulsiunea sa: sa evite suferinta si izolarea.

Tipul 8 – Conducatorul

Conducatorul este harnic si vioi. El corespunde adesea acelui gen de oameni pe care lumea ii numeste „sefi innascuti”. Pentru ca vrea sa controleze tot ce se intampla in jurul lui, el isi impune propriul punct de vedere, il minimal­izeaza pe cel al celorlalti, combatandu-i deseori. Acest mod de a actiona il face de multe ori sa con­sidere „viata drept o vesnica lupta” cu el insusi (el isi controleaza emotiile) si cu ceilalti. Actioneaza adesea in genul „totul sau nimic”. Este deseori exce­siv, entuziast si energic. In copilarie, mica persoana de tipul – conducator a intrat in competitie si a stiut sa-si impuna rapid punctul de vedere in fata autoritatii parintesti.
Atunci cand sunt dominante, trasaturile sale pozitive, conducatorul este capabil de curaj si putere. Poate deveni capabil de indul­genta si de intelegere.

Ce conteaza pentru tipul conducator: sa fie recunoscut ca un om puternic – sa-si poata afirma autoritatea.
Compulsiunea sa: sa evite slabiciunea.

Tipul 9 – Mediatorul

Mediatorul vrea ca in jurul sau sa domneasca o intelegere perfecta. Aceasta il face capabil sa-i asculte cu atentie pe ceilalti, sa suporte uneori prea multe lucruri, sa minimalizeze ade­varatele probleme, iar toate aceste lucruri il pot con­duce spre indolenta, catre o impresie de seninatate creata de obisnuinta si de respingerea noului, catre evitarea luarii de decizii. ii place sa traiasca in pro­priul lui ritm, apreciaza adesea natura si detesta sa fie „presat” de timp. In copilarie, mica persoana de tipul mediator s-a identificat cu rolul parental de bunavointa si sustinere, uitand de nevoile personale.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale poz­itive, mediatorul este in stare sa accepte si sa-i sprijine pe ceilalti. Cautarea pacii interioare si exterioare face din el adesea un foarte bun mediator, sigur de el, independent si implinit.

Ce conteaza pentru mediator: sa fie recunoscut ca o persoana alaturi de care se traieste usor – sa nu fie despartit de ceea ce iubeste.

Compulsiunea sa: sa evite conflictele.

ESTE IMPORTANT PENTRU FIECARE TIP

Tipul 1 – Perfectionistul – pentru el conteaza sa evite mania, sa aiba dreptate, sa fie apreciat pentru calitatea actiunilor sale.

Tipul 2 – Altruistul – pentru el conteaza sa evite respingerea, sa evite recunoasterea propriilor nevoi, sa iubeasca, sa fie iubit, sa fie apreciat pentru grija sa fata de ceilalti.

Tipul 3 – Competitivul – pentru el conteaza sa evite esecul, sa reuseasca, sa fie apreciat pentru ceea ce face, sa fie stimat.

Tipul 4 – Romanticul – pentru el conteaza sa evite banalitatea, sa fie aparte, sa fie apreciat pentru ceea ce este, pentru ca este diferit.

Tipul 5 – Observatorul – pentru el conteaza sa evite intruziunea si vidul interior, sa stie, sa fie util, sa fie “la curent”.

Tipul 6 – Devotatul – pentru el conteaza sa evite devierea, tradarea, sa fie pregatit pentru orice eventualitate, capabil sa supravietuiasca prin el insusi, sa fi eapreciat pentru cinstea sa.

Tipul 7 – Epicurianul pentru el conteaza sa: evite suferinta si izolarea, sa aiba posibilitatea de a alege, sa fie apreciat pentru bucuria sa de a trai.

Tipul 8 – Conducatorul – pentru el conteaza sa evite slabiciunea, sa fie puternic, sa-si afirme autoritatea.

Tipul 9 – Mediatorul – pentru el conteaza sa evite conflictele, sa fie conciliant, sa nu fie despartit de ceea ce iubeste.

Sursa: Adanima

4 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,

Nu gasesc nicaieri vreo informatie a modului de calcul in ce priveste tipul caruia ii apartin. Desigur, regasesc cate ceva din mine in vreo trei tipologii, dar as vrea sa stiu cum calculam si in functie de ce anume.

Multumesc.

iunia spunea...

un link spre ajutor

http://alexandruleuca.com/Alexandru%20Leuca%20-%20Programul%20Identitatii.pdf

pag 1-17

Anonim spunea...

http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=2730

Anonim spunea...

Anonim,

Eneagrama merge de la 1 la 9 si inapoi la 1. Un individ are un tip dominant, si un tip subordonat. Tipul subordonat este mereu numarul linga tipul dominant. Deci, drept exemplu, un tip 1 poate fii numai 1 cu 2 sau 1 cu 9.