vineri, 15 aprilie 2011

Ce-ţi doreşti cu adevărat? Povestire cu tâlc

Un vapor a ancorat in Mexic, langa un micut sat de pescari. Un turist i-a complimentat pe pescari pentru calitatea produselor si i-a intrebat cat timp le ia sa prinda acei pesti.
- Nu foarte mult timp, au raspuns pescarii la unison.
- Dar de ce n-ati mai stat, ca sa prindeti mai mult peste?
Pescarii i-au raspuns ca micile cantitati pe care le prind sunt suficiente pentru nevoile lor si ale familiilor lor.
- Pai, si ce faceti in restul timpului? a intrebat turistul.
- Dormim pana tarziu, ne jucam cu copiii si ne facem siesta impreuna cu sotiile noastre. Mai tarziu, pe seara, mergem in sat, unde ne intalnim cu prietenii, cantam la ghitara cateva cantece si tot asa... Avem o viata plina.
Turistul i-a intrerupt:
- Stati putin! Eu am absolvit Harvard-ul, am o diploma in economie si pot sa va ajut! Trebuie sa pescuiti mai mult timp in fiecare zi. In felul asta, o sa puteti vinde pestele pe care il prindeti in plus. Cu veniturile suplimentare, veti putea cumpara o barca mai mare.
- Si dupa aia? au intrebat pescarii.
- Cu banii suplimentari pe care-i va aduce barca, veti putea cumpara o a doua si o a treia barca si tot asa, pana cand veti avea o intreaga flota de barci de pescuit. In loc sa vindeti pestele unui intermediar, veti putea negocia direct cu marile fabrici de procesare, poate chiar sa va construiti propria fabrica. Atunci veti putea parasi satucul asta micut si sa va mutati in Mexico City  Los Angeles, sau poate chiar la New York! De acolo va veti putea conduce noua intreprindere prospera.
- Si cam cat timp ne-ar lua asta? au intrebat pescarii.
- Douazeci, poate chiar douazeci si cinci de ani, a replicat turistul.
- Si dupa asta?
- Dupa asta?!... Ei bine, prietene, asta-i momentul cand devine cu adevarat interesant, a raspuns zambind larg turistul. Cand afacerea ta este cu adevarat uriasa, poti sa incepi sa vinzi si sa cumperi active si sa faci milioane de dolari!
- Milioane?! Serios? Si dupa asta? au intrebat pescarii.
- Dupa asta, veti putea sa va retrageti din afaceri, sa traiti intr-un satuc linistit si retras pe malul marii, sa dormiti pana tarziu, sa va jucati cu copiii vostri, sa va faceti siesta cu sotiile si sa va petreceti serile impreuna cu prietenii, distrandu-va cum veti dori.
- Cu tot respectul, domnule, dar asta e exact ce facem acum. Care ar fi rostul sa irosim douazeci si cinci de ani?!... au intrebat mexicanii.

Citeste si alte POVESTIRI CU TALC

8 comentarii:

Ioana spunea...

Interesanta povestea...seamana cu a mea oarecum...doar ca eu am ales un loc intr-o zona de deal,unde inca mai pot admira zborul berzelor,iscusinta randunelelor la repararea cuibului,unde caprioarele vin vara in gradina sa se rasfete cu pastaile fragede de fasole...iar acum cand eu ma delectez cu lecturarea postarilor de pe blogul tau de curand descoperit,un concert de triluri se desfasoara prin gradini...Esti o persoana speciala,Daniel,si ma simt privilegiata ca am avut ocazia sa te vad la Cluj

Daniel Roxin spunea...

Si eu ma bucur sa ne reintalnim aici. :)

Unknown spunea...

Acești oameni simpli au ales modul de viață care îi face cu adevărat fericiți, trăind în locurile în care își au rădăcinile.

neuronul creponat spunea...

foarte adevărat.dacă am putea să ne liniştim măcar cât să deschidem ochii cu adevărat...am putea fi fericiţi!
îmi place blogul tău :)

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=uUGO2XSdRY0

Anonim spunea...

Omului modern îi ia mult timp ca să redescopere bucuria de a trăi, şi liniştea naturală. Îi ia mult timp ca să re-descopere vechile mijloace terapeutice naturale, şi vechile moduri de a trăi fără strss. Îi ia mult timp ca să se re-descopere pe sine...

Anonim spunea...

:))))

Aurelian spunea...

Are mai multe versiuni povstioara, dar si asta e destul de interesanta - si mai scurta.
Imi aduce aminte de o relatare ce-am auzit-o anul trecut (e reala).
Am sa povestesc din ce/cum mai tine minte:

un om a zis ca pleaca doar 2,3 ani la lucru in Germania, din cauza starii actuale, economice, ca sa-si adune ceva bani deoparte pentru familie (sotie si copii). A zis ca <>!
A stat vreo 15-20 ani.
Copii au crescut, si s-au casatorit: -"Tati, nu mai stai vreo 5 ani, sa ne luam si noi..... x, y, z..., sa ne facem casa pentru familiile noastre?"
A mai stat. 10 ani chiar.

Se intoarce pe la 65 de ani acasa, sa stea si el cu familia...
N-a vazut cum au crescut copii, nu s-a mai bucurat de sotie, ... .
Cel mai important ca n-a stiut sa aprecieze viata asa cum ar fi frumos si simplu.
Aproximativ un an mai tarziu, a murit.


Ideea: nu-ti trebuie tot ce ti se ofera in lumea asta, ca sa ai o viata fericita, ci iti trebuie OCHIUL SIMPLU.

Isus Cristos a spus clar: "Dacă ochiul tău este simplu, tot corpul tău va fi luminos, dar, dacă ochiul tău este rău, tot corpul tău va fi întunecos."

(Matei 6:22-23).