joi, 28 martie 2013

Statuia unui DAC – cea mai mare statuie din galeria Chiaramonti a Vaticanului. Foto și video


Una dintre cele mai zdrobitoare dovezi ale importanței dacilor în lumea antică o reprezintă impresionanta colecție de statui impunătoare de daci (peste 100) pe care o găsim astăzi în cele mai importante muzee ale lumii. Imaginea strămoșilor noștri se lasă descoperită la Roma, Napoli, Florența, Paris, Londra, Madrid, Berlin, Ierusalim, Copenhaga și în alte multe locații.

Potrivit expertului în istoria artei, istoricul Leonard Velcescu, niciun alt popor învins de Roma nu a beneficiat de o astfel de atenție din partea artiștilor plastici romani. Întrebat de ce învinșii au figuri de învingători și decorează cele mai importante monumente romane, istoricul Leonard Velcescu ne spune: “Poporul dac a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani, în aşa fel încât se dă impresia unei „simpatii” sau unei „admiraţii” cu totul aparte vizavi de acest popor. În Forul lui Traian a fost realizat un adevărat „program” iconografic.”


Multe dintre aceste statui depășesc 2 metri. Una dintre ele este însă cu adevărat impresionantă. Reprezintă un bust de dac și este cea mai mare statuie din galeria Chiaramonti de la Vatican, chiar dacă nu s-a mai păstrat decât bustul de aproape 2 metri. La origini, statuia avea 3 metri.

“Un fapt este cert:”, ne spune istoricul Leonard Velcescu în lucrarea Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică , “niciodată Romanii nu au realizat un număr atât de însemnat de statui și de asemenea proporții pentru a reprezenta popoarele “barbare”. În plus, romanii resimțeau un fel de repulsie vizavi de barbari. Imaginea barbarului la romani avea o valoare negativă; conceptul apăruse probabil într-un context războinic extrem de virulent. În lumea romană, popoarele barbare cunoscute erau considerate ca fiind deosebit de sălbatice și de agresive. Prin urmare, dacă toate aceste statui au fost făcute de către sculptori romani, se poate pune următoarea întrebare: cum se poate explica acest interes, această simpatie, această iubire neașteptată pe care romanii au manifestat-o față de daci, concretizată printr-un atât de mare număr de sculpturi? Și de ce tocmai pentru daci și nu și pentru alte popoare considerate barbare?“.

Fără îndoială, munca domnului Leonard Velcescu, materializată în lucrarea Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică, o extensie a tezei de doctorat susţinută la Sorbona și École Pratique des Hautes Études, este de o uriașă importanță în restabilirea adevărului istoric.

Rămâne ca viitorul să ne dezvăluie mai multe despre misterioasa cultură și viață a dacilor, cel mai puternic popor învins de Imperiul Roman.

Daniel Roxin

Important: Acum câteva zile am lansat asociația GETO-DACII. Printre proiectele acesteia e și unul de construire a unui Muzeu Dacic în aer liber unde dorim să realizăm și o alee a dacilor, cu 20 de statui de daci, reproduceri în mărime naturală după statuile de daci din muzeele lumii. Află mai multe despre proiectele noastre aici: http://www.geto-dacii.ro/





Asculta Radio Vocea Sufletului!
Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comentarii:

cristi spunea...

Ne.am invins singuri! Si de cate ori in istoria asta a noastra.
Foarte buna ideea cu reproducerea statuilor. In tara sunt muzee si chiar institute care ar trebui sa se ocupe de istoria dacilor (Cluj Napoca, Sfantu Gheorghe, Bucuresti, Constanta,etc.). De ce nu o fac este pentru mine o mare intrebare. Din ce am aflat eu ar fi lipsa fondurilor. Ce ne miram. La cultura a fost pus intotdeauna un ministru picat din cer (de mai multe ori un UDMR.ist).S.au zbatut astia sa dezgroape trecutul de numa'numa'.

Anonim spunea...

tot inainte!

D. Pavel spunea...

Imparatului Traian NU i se poate aplica prezumtia de nevinovatie deoarece invadind Dacia, scopul lui UNIC a fost jaful / furtul!
Daca domnul cercetator a observat, toate, sau majoritatea statuilor reprezentind TARABOSTES daci sint mult mai mari decit cele sculpatate la acea vreme la Roma!
Aceasta afirmatie - corecta de altfel - indica doua aspecte:
1 - "Standardul" roman, nu era acelasi cu standardul dac! Si asta se vede clar prin diferenta de gabarit a statuilor SCULPTATE in Dacia fata de cele sculptate (in aceiasi vreme) la Roma.
2 - Faptul ca statuile cu daci sint mai mari, arata implicit ca bogatia mai mare era la acea vreme in Dacia decit in imperiul roman (versus Roma).
Concluzie: (pentru "cercetatorul" Leonard Velcescu)

C1 - Este absolut absurd sa crezi ca Traian venind la FURAT in Dacia dupa: aur, femei, copii, sare, argint, etc., cu care a echilibrat balanta economica a imperiului sa NU FURI si obiecte de arta precum aceste sute si sute de statui!

C2 - Este absurd sa crezi ca Traian Jefuitorul s-a intors la Roma si a platit sculptori sa-i sculpteze pe cei pe care ii invinsese! Iar mai mult, sa sari peste standardul imperial al statuilor existente (inclusiv infatisindu-l pe Traian) si sa-i sculptezi pe daci la un gabarit MULT mai mare!

C3 - Este absurd sa crezi ca Traian a scos bani "din buzunar" sa plateasca sculptori sa-i infatiseze pe daci atit de sobru, cu fete de barbati de mare demnitate si dirzenie!

NU domnule cercetator! NU! Statuile acestea au fost sculpate in DACIA si au fost furate / "transportate" la Roma!
Sint de asemenea convins ca, Columna lui Traian a fost integral sculptata "moca" de sculptori daci, care chiar si-au sculptat propriile figuri pe aceasta, asa cum fac (aproape) toti pictorii de biserici care isi picteaza propria figura in locul unor diferiti "sfinti"...
Nu stiu daca este nepricepere sau rea vointa din partea dumitale domnule "cercetator"

Daniel Roxin spunea...

Domnule D Pavel, afirmatiile dumitale sunt exagerate, hazardate. Nu poti sa dai sentinte doar din intuitie. Inainte de a mai face astfel de comentarii, va recomand sa cititi din scoarta in scoarta cartea domnului Velcescu. Dupa aceea mai vorbim... Munca domnului Velcescu este de o uriasa importanta pentru istoria noastra iar ironiile dumneavoastra sunt deplasate! Numai bine!

cristi spunea...

Or fi furat cateceva si astia de pe aici dar sa le pui peste tot (pana si pe poarta lui Constantin!!!)... asta chiar intrece orice bun simt in logica!
Aaa...inca ceva...Traian a scos bani ca doar i.a furat, cu buzunar cu tot!

Unknown spunea...

De multe ori istoria a consemnat numai lucrurile idilice.Romanii au avut cu dacii 2 razboaie, unul in 101-102 care nu s-a terminat de loc bine pentru romani, Roma platind la greu daune.Apoi, romanii au apelat la tot felul de personaje de tip IUDA, care au fost dispusi sa-si vanda tot, inclusiv demnitatea in schimbul unor functi, demnitati, bani. Astfel si acest bust al lui INCEI, unul din cei care au ales sa ajute pe romani, tradand propriul popor.Au divulgat totul romanilor, ingroparea comorii dacilor prin mutarea albiei, locul unde Decebal se ascundea.Este cunoscut faptul ca romanii aveau mesteri sculptori de clasa.Sculptarea lui INCEI, expunerea lui in viitorul Vatican nu era gratis, el adusese gloria Romei, cu pierderile cele mai mici.

Cornel spunea...

Parerea mea este ca statuia nu reprezinta un prizonier deoarece expresia fetei precum si pozitia miinilor sugereaza o persoana care a stat la poza .In plus atitudinea arata o persoana care - si cunoaste importanta si locul in societate si nu un amarit de prizonier care ar trebui sa exprime disperare si n-ar fi avut nici capul acoperit fiind capturat iar caciula de taraboste iar fi fost luata.Nici-un invingator n-ar prezenta un prizonier printr-o statuie de 3 metri .Cel mai simplu ar fi sa se analizeze o monstra de marmura si sa se vada daca e de Ruschita sau de Cararra.Cel mai plauzibil ar fi ca un nobil dac a trimis o statuie unui nobil roman dar a facut-o de 2 metri fara picioare ca sa-l faca pe roman sa se simta mic fiindca se stie ca romanii erau medii ca inaltime, iar o statuie de 2 metri fara picioare l-ar fi facut pe roman sa se simta inferior chiar daca dacul ar fi fost vasalul.

Bogdan Bobolea spunea...

si eu sunt de aceeasi parere ca ar trebui verificat provenianta marmurei

abia atunci vom sti daca sunt scultptate de daci sau nu

eu inclin sa cred ca nu sunt facute de romani