marți, 4 noiembrie 2014

Peste 421 de milioane de păsări sălbatice au dispărut din Europa în ultimii 30 de ani


Europa a pierdut 421 de milioane de păsări sălbatice în ultimii 30 de ani, iar gestionarea actuală a mediului înconjurător pare să fie incapabilă să oprească extincţia unui număr mare de specii comune, afirmă autorii unui studiu publicat luni în revista ştiinţifică Ecology Letters, raportează AFP.

Această dispariţie alarmantă a faunei ornitologice europene este asociată cu metodele moderne de agricultură şi cu reducerea habitatelor naturale.

"Este un avertisment pentru întreaga faună europeană. Maniera în care administrăm mediul înconjurător nu este sustenabilă nici măcar pentru speciile comune", a explicat Richard Gregory, membru al Societăţii regale pentru protejarea păsărilor, coordonatorul studiului.

Un declin care a mers până la 90% a fost înregistrat în rândul unor specii comune precum potârnichea cenuşie, ciocârlia de câmp, vrabia şi graurul.

În paralel, anumite specii rare de păsări au cunoscut, în aceeaşi perioadă, o ameliorare a efectivelor lor, graţie unor măsuri de conservare, afirmă acelaşi studiu.

Oamenii de ştiinţă, care recomandă aplicarea rapidă a unor noi scheme agricole şi amenajarea unor zone verzi în mediile urbane, au analizat datele referitoare la 144 de specii de păsări din 25 de ţări europene, colectate în majoritate de observatori voluntari.

Sursa: Mediafax

4 comentarii:

Anonim spunea...

ciudat ca se mentioneaza de graur, in conditiile in care in anumite zone din Romania stolurile de grauri fac ravagii in vita de vie si alte fructe.

Anonim spunea...

Subject: ATENTIE !
> O substanta foarte toxica pulverizata din avioane peste Romania 80 mg din"Raticidul Redentin 75rb"poate ucide un om de 80 kg. Ministerul Agriculturii a aprobat pe"tacute" o autorizatie temporară pentru ca firma maghiară Reanal Gyogyszer să poată introduce în România raticidul Redentin 75rb în perioada 6 octombrie 2014 6 februarie 2015. O substanţă încadrată la grupa 1 de toxicitate, adică extrem de otrăvitoare pentru tot regnul animal, inclusiv pentru om, va fi lansată din avioane utilitare peste câmpurile din România. Nu este un scenariu terorist, ci o măsură în derulare a Ministerului Agriculturii.

Mai mult:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/vor-sa-otraveasca-romania-512
042.html#ixzz3HFuay2Mf
Despre ce este vorba? Ministerul Agriculturii(MADR) a eliberat, pe tăcute, o autorizaţie temporară
pentru ca firma maghiară Reanal Gyogyszer să poată introduce în România acest produs destinat
stârpirii şoarecilor de câmp a declanşat un mare scandal în Ungaria, în această vară, ecologiştii maghiari arătând că substanţa este o otravă foarte puternică care poate “stârpi” inclusiv oamenii şi nu are ce căuta în mediul ambiant. «Risc major pentru om» Faptul că este o otravă foarte periculoasă e subliniat şi
în documentele MADR, care vorbesc despre acest import: Redentin 75rb e catalogat în grupa T+, adică a
substanţelor foarte toxice, respectiv grupa 1 de toxicitate pe scara Hodge şi Sterner.
“Grupa 1 înseamnă toxicitate maximă, risc major pentru regnul animal, inclusiv pentru om. Este vorba
despre substanţe a căror utilizare este foarte periculoasă”, ne-a explicat reputatul medic legist Gheorghe Alexandrescu din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti.

Despre riscurile legate de Redentin 75rb, documentele Ministerului Agriculturii, cel care şi-a dat avizul pentru aducerea otrăvii în ţară, spun că “se vor respecta toate măsurile ce trebuie aplicate în vederea reducerii riscului”. Adică, nu numai că se ştie că există un risc în cazul Redentin, dar şi că el este
iminent şi nu poate fi eliminat, ci doar “redus”. Ei bine, după ce a aprobat importul de otravă, MADR
şi-a exprimat intenţia, conform documentelor oficiale, să împrăştie, repede, repejor, până în 6 februarie
2015, câte 20, până la 40 de kilograme de otravă la hectar, pe culturile de rapiţă, păioase şi în livezi. Am solicitat punctul de Ministerului Agriculturii in aceasta privinta dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns. O cantitate cât o aspirină omoară un adult. Sunt periclitate toate rozătoarele,inclusiv iepurii, dar şi alte ierbivore, precum şi carnivorele care vor consuma şoarecii otrăviţi. Este foarte
periculos şi pentru oamenii din zonă, dacă consumă iepurii de câmp care au raticidul în corp, de pildă. AGVPS va sesiza Inspectoratul General al Poliţiei în acest sens”, ne-a spus Niculai Şelaru, directorul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi

Unknown spunea...

Absolut tot ce facem in natura se intoarce la noi, fie ca e rau fie ca e bine! Natura nu numai ca e ceva din care facem parte dar este si o oglinda fidela in care ne putem privi!

Anonim spunea...

Cercetătorii clujeni au confirmat genetic originea română a dinastiei Basarabi. „Teoria cumană” a lui Neagu Djuvara e falsă

http://www.napocanews.ro/2014/11/cercetatorii-clujeni-au-confirmat-genetic-originea-romana-a-dinastiei-basarabi-teoria-cumana-a-lui-neagu-djuvara-e-falsa.html

d:)b