duminică, 19 aprilie 2015

Noam Chomsky, un evreu curajos: “SUA este principalul stat terorist, iar Europa este servitorul său”
Statele Unite sunt principalul stat terorist, iar Europa i se supune fiind prea laşă pentru a adopta o poziţie independentă, a declarat intelectualul american Noam Chomsky, în vârstă de 86 de ani, într-un interviu acordat postului de televiziune Euronews pe tema terorismului şi a viitorului Europei.

„Sunt două state care se comportă agresiv în Orientul Mijlociu desfăşurând violenţe, acte teroriste, acte ilegale în mod constant. Amândouă sunt puteri nucleare", a declarat Noam Chomsky, adăugând că se referă la Statele Unite şi Israel. „Există un motiv pentru care, în sondajele de opinie internaţionale, desfăşurate de agenţii americane de sondare a opiniei publice, Statele Unite sunt văzute de departe ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale. Alte ţări nici măcar nu se apropie. Este interesant că presa americană a refuzat să publice acest lucru", a adăugat el.El consideră, de asemenea, că inţierea de către preşedintele american Barack Obama a unui program de modernizare a sistemului de arme nucleare în valoare de miliarde de dolari nu face decât să extindă arsenalul atomic american. „Acesta este unul dintre motivele pentru care faimosul ceas al apocalipsei, administrat de Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, a fost împins la două minute distanţă de miezul nopţii în urmă cu câteva săptămâni”, a explicat el.
„Miezul nopţii este sfârşitul. Acum este la trei minute de miezul nopţii. Este cel mai aproape în ultimii 30 de ani", a atras atenţia Noam Chomsky.


Chomsky afirmă, de asemenea, că Iranul are cheltuieli militare foarte scăzute chiar şi pentru standardele regiunii, iar doctrina strategică a Iranului este defensivă, concepută pentru a face faţă unui atac suficient de mult cât să intre în funcţiune diplomaţia. „Niciun analist de strategie cu capul pe umeri nu crede că Iranul ar putea folosi vreodată arma nucleară. Chiar dacă ar fi pregătit să facă acest lucru, ţara pur şi simplu ar fi spulberată şi nu există indicii că clericii care o conduc, indiferent ce credeţi despre ei, vor să vadă cum este distrus tot ceea ce au", a adăugat el.

Noam Chomsky: Europa, prea laşă pentru a fi independentăÎntrebat cât de mult sunt răspunzătoare Statele Unite şi aliaţii lor de extinderea atacurilor teroriste în lume, Chomsky a afirmat că „cea mai gravă campanie teroristă din lume de până acum a fost orchestrată la Washington". „Este campania globală de asasinate. Nu a existat niciodată o campanie teroristă la o astfel de scară", a declarat el, adăugând că se referă la programul de atacuri cu drone.Descriind Statele Unite drept principalul stat terorist, Chomsky plasează Europa în poziţia de servitor al acestora. „Sunt prea laşi pentru a adopta o poziţie independentă", afirmă el, exemplificând cu participarea Europei la programul de extrădări extraordinare iniţiat de Statele Unite.

Chomsky consideră, de asemenea, că politicile preşedintelui rus, Vladimir Putin, sunt de înţeles. „Ideea că Ucraina ar putea adera la o alianţă militară occidentală ar fi inacceptabilă pentru orice lider rus. Aceasta datează din anii 1990, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. S-a pus problema ce se va întâmpla cu NATO. Atunci (Mihail) Gorbaciov a fost de acord să permită reunificarea Germaniei şi aderarea la NATO. A fost o concesie remarcabilă dar cu un quid pro quo: ca NATO să nu se extindă niciun centimetru în est. Aceasta a fost fraza folosită", a declarat el.

Chomsky consideră, de asemenea, că politicile preşedintelui rus, Vladimir Putin, sunt de înţeles. „Ideea că Ucraina ar putea adera la o alianţă militară occidentală ar fi inacceptabilă pentru orice lider rus. Aceasta datează din anii 1990, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. S-a pus problema ce se va întâmpla cu NATO. Atunci (Mihail) Gorbaciov a fost de acord să permită reunificarea Germaniei şi aderarea la NATO. A fost o concesie remarcabilă dar cu un quid pro quo: ca NATO să nu se extindă niciun centimetru în est. Aceasta a fost fraza folosită", a declarat el.

Noam Chomsky: datoria Greciei trebuie ştearsă


Referitor la criza din Grecia, Noam Chomsky susţine că datoria acestei ţări ar trebui ştearsă, la fel cum s-a întâmplat cu cea a Germaniei după război.

Întrebat cum va evolua Europa pe fondul provocărilor cu care se confruntă în prezent, precum criza economică sau ascensiunea naţionalismului, el a afirmat că aceasta „are probleme grave". „Unele sunt rezultatul politicilor economice concepute de birocraţii de la Bruxelles, Comisia Europeană şi aşa mai departe, altele la presiunea NATO şi a băncilor mari, în mare parte germane. Aceste politici au sens din punctul de vedere al celor care le-au conceput", afirmă el. „Dar statul bunăstării este una dintre contribuţiile majore ale Europei la societatea modernă, cei puternici şi bogaţi nu l-au plăcut niciodată şi faptul că aceste politici îl erodează este bine din punctul lor de vedere. Şi mai este o problemă în Europa, aceasta este extrem de rasistă. Am simţit întotdeauna că Europa este probabil mai rasistă decât Statele Unite. Nu este vizibil în Europa pentru că populaţia europeană a tins în trecut să fie destul de omogenă. Aşa că dacă toată lumea este blondă şi cu ochi albaştri nu pari rasist, dar imediat ce populaţia a început să se schimbe, rasismul a ieşit la iveală. Foarte repede. Iar aceasta este o problemă culturală în Europa", a conchis el.

11 comentarii:

Unknown spunea...

Il cred pe dl.Comskhy pentru ca un om cind este aproape de moarte spune mereu adevarul.Situatia asa de tensionata se datoreaza nerespectarii tratatului de la Yalta, unde ne-au impartit cei 3 criminali dupa bunul lor plac.Dupa razboi am fost sub cizma Rusilor acum sintem sub cizma bancilor Americane care au creat sume fabuloase doar prin tiparirea banilor virtuali.A fi dator la cineva inseamna a fi sclavul lui iar pentru asta am fost ademeniti precum o pasare care intra in capcana doar cu o mina de boabe,in cazul nostru cu vorbe frumoase,promisiuni si ajutor.Rezultatul se vede clar, nu mai sintem stapini la noi acasa,plini de datorii, industrie si agricultura distrusa.E bine sa ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute dar cred ca fara trezirea noastra nu se poate face nimic iar eu in persoana mai mult cred in ochi decit in urechi.
Va doresc curaj si mai multa incredere in fortele proprii.

Doru-Calin Ciobanu spunea...

Un comentariu pe fata contra Statelor Unite. Rusia nu este pe departe fata mare, asa cum incearca sa o prezinte. Statele Unite, desi au avut multe interventii armate dupa al doilea razboi mondial, NU AU CUCERIT NICIODATA alte teritorii, care sa fie anexate la S. U. A.. In schimb Rusia are o agresivitate diabolica, pe ce pun laba rusii, nu mai scapa niciodata din gheare. Vezi Crimeea, Koenigsberg, Transnistria, Nagorno-Karabah, Cecenia.
Cecenia a dorit desprinderea din Federatia Rusa. Rezultatul: Djohar Dudaev asasinat cu o racheta, 5.000 de ceceni disparuti fara urma.
Cine l-a asasinat pe Boris Nemtov? Probabil tot "ticalosii" de americani, ca sa-l puna pe Putin intr-o situatie dificila!
Imperiul diabolic rosu al lui Putin va sfarsi ca toate imperiile: cenusa, sange si lacrimi, asa cum au sfarsit imperii mult mai puternice!

gabi spunea...

Nu pricep de ce taman un evreu o zice! Pai nu e SUA avocatul si mana inarmata a Israelului in fata intregii lumi? Toata lumea urla de Ucraina, dar nu vede nimeni crimele si genocidul asupra palestienienilor? Hai, un evreu acuza SUA ca-i apara pe evrei? Ce i-o fi venit lui Chomski, doamna cu coasa?

Unknown spunea...

Dorucalin ai dreptate in ce spui despre rusi dar nici pe ceilalti nu-i ridica in slavi,Simbolul libertatii a fost vulturul, acum este porumbelul. (ii dai drumul din colivie, zboara putin si apoi se intoarce la loc).Apropo Kenedi si Aldo Moro au fost asasinati pentru inpotrivirea lor la privatizarea bancilor, inainte banii se tipareau in functie de rezerva de aur din banca insa dupa asta au fost facuti din nimic,iar noi am ramas datori vinduti.Rominia a fost si este un soi de vaca de muls atit pentru imperiul de est cit si cel din vest. Nu ma uit in gradina celor din est si nici a celor din vest, ma uit intr-a noastra si vad ce ne-au dat in schimb la ce ne-au luat.

Doru-Calin Ciobanu spunea...

Perfect de acord!
Suntem mici si, ca sa nu ne inghita cei mari, ne-am cautat un protector. Cred ca am ales cel mai mic rau avand S. U. A. drept protector.
Mare pacat ca politicienii sunt, cu mici exceptii, niste ticalosi care, in schimbul a 30 de arginti, au vandut toate bogatiile Romaniei si au distrus cu buna stiinta 95 % din industria care mai functiona.
Cred ca vor plati cu totii, intr-o buna zi ...!
Traiasca Dacia Mare!

Anonim spunea...

da, vulturul e un simbol al libertatii si porumbelul al pacii- diferenta e ca porumbelul sade pe umerii si in poalele maestrului(vezi filmul "Flautul tacut"), pe cand vulturul scruteaza orizonturile rosii si stabileste ferm granitele pacii (de cele mai multe ori intre noi si cei mai de sus, din vaz duh)....

Unknown spunea...

Da hai sa plecam la razboi cu simbolul vulturului in frunte,omorim oameni si spunem ca am facut pace.(rezultatul, inbogatirea finantatorilor deja foarte bogati)

Unknown spunea...

evreul asta spune lucruri pe care le vede orice om in lumea asta,singura surpriza este faptul ca o spune chiar din inima Americii. cat despre rusi,noi romanii suntem satui de zdreanta comunista care este singura vinovata de haosul creat. rusii de sute de ani au facut rau Romaniei,cu exceptia anilor 1877 cand au luptat impreuna cu noi impotriva imperiului otoman,in rest ne-au tavalit cum au vrut ei. nici americanii nu sunt mai breji,dar decat sa fim de partea rusilor adunati pe stadioane cantand osanale partidului iubit,mai bine sarac lipit ,dar liber

Anonim spunea...

Iar evreii conduc lumea...
Eu nu ma las imprsionata de acest evreu"curajos",sigur altele sunt socotelile.

Anonim spunea...

Sigur ca da, sa vina rusii si chinezii, eventual si niste sauditi, in locul americanilor, altceva va mai doriti? PS: niste istorie + niste facts: SUA este tinuta de mahari in primul rand din city-ul londonez, cu wall-street-ul american si altele, dar in primul rand de britanici.

Unknown spunea...

Sa plece toti si sa ne lase in saracia noatra ca ne purtam singuri de grija.De cite ori un camatar a ajutat un sarac?