miercuri, 14 octombrie 2015

Conducătorii români ai Ungariei


Istoria este plină de surprize. Iar adevărurile surprinzătoare ale istoriei ne vorbesc și despre o serie de români care au ajuns la conducerea Ungariei, în calitate de regi sau regenți.


Fără îndoială că această realitate îi face să înghită în sec pe extremiștii maghiari sau pe maghiarii ignoranți, cu atât mai mult cu cât este vorba despre câțiva dintre cei mai importanți conducători pe care i-au avut în întreaga lor istorie.

Astfel, Ștefan cel Sfânt, Iancu de Hunedoara, Matei Corvin sau Nicolaus Olahus – regi sau regenți de origine română sau care au și origine română – au scris o istorie de care ungurii sunt mândri.

Despre povestea lor dar și despre alte lucruri foarte interesante din istoria Ungariei puteți afla mai multe în această emisiune unde l-am avut invitat pe istoricul Vasile Lupașc. Doar la Nașul Tv!

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin


2 comentarii:

Anonim spunea...

Dovada genetica ca poporul maghiar e o amestecatura de neamuri europene vecine poate fi vazuta la pagina de wikipedia cu harta actuala a raspindirii haplotipului Y in Europa: https://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations ; https://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations#/media/File:Haplogroups_europe.png

Anonim spunea...

Reuşite sunt toate, dar emisiunea aceasta am să o trec între cele dragi, rar am avut ocazia să urmăresc un om atât de echilibrat ca domnul Lupaşc. Fericiţi elevii dumnealui, cred că sunt de neuitat lecţiile dacă sunt presărate cu istorii captivante precum cea despre Vlad ţinut ca ameninţare pentru ocupanţii tronului, posibila înţelegere turco-ungară. Cu toţii reţinem din istorie fapte, situaţii care ridică întrebări. Pe lângă acestea, se fixează datele istorice, oricum acum există internetul la îndemână, prea puţin îşi încarcă cineva memoria cu ani.
Dacă un perete al bibliotecii este plin cu lucrări privind ţinuturile noastre, cu siguranţă acolo s-ar putea afla şi mărturii despre Sfântul Andrei. Dacă sunt neatinse, înseamnă că Biserica nu a trimis niciun teolog să cerceteze. Cum acolo este domeniul Bisericii Catolice, mă gândesc, nu aţi putea să faceţi un demers către Biserica Catolică din România, poate ar vrea să trimită acolo măcar un teolog cunoscător de greacă şi latină, secondat de un istoric de bună-credinţă? S-ar putea face astfel măcar un inventar al lucrărilor. Presupun că cei trimişi ar avea cazarea asigurată, poate şi drumul, şi ar putea sta mai mult de câteva zile.