miercuri, 21 octombrie 2015

Enigma Coloanei Infinitului - cel mai nou scurtmetraj pe care l-am realizat


O țară de o frumusețe rară, cu tradiții pierdute în negura timpului, România este încărcată de taine. Oare câte dintre secretele acestor pământuri i se revelaseră și lui Brâncuși?

Răspunzându-i Creatorului, care l-a făcut pe om din țărână, Constantin Brâncuși a muncit din răsputeri pentru a descoperi esența lucrurilor, suflul de viață ascuns în pântecele materiei.

Căutările lui l-au dus, în mod implacabil, către tradițiile românilor, către simbolurile milenare păstrate de un popor cu rădăcinile în Munții Carpați.

Puțini știu că semnificațiile Coloanei Infinitului ar trebui căutate cu mult timp înainte de geto-daci…

E uimitor să descoperim că tradiția precreștină a stâlpului funerar care a inspirat Coloana Infinitului, încă se păstrează vie în Transilvania, după mii de ani. Forța tradiției face ca astăzi, să descoperim în cimitirul creștin ortodox al satului Loman din județul Alba, peste 50 de stâlpi funerari cu origini precreștine. Ceea ce surpinde cel mai mult este faptul că există morminte fără cruci, doar cu stâlpi funerari, și că familiile de aici păstrează și acum această tradiție de înmormântare.

Printre stâlpii funerari pe care i-am cercetat în cimitirul din satul Loman am descoperit cu uimire unul aproape identic cu opera lui Brâncuși. Să se fi inspirat marele sculptor și de aici, după cum spun oamenii locului?

Înălțându-se spre cer, ca o scară pentru sufletul plecat din această lume, stâlpul funerar, transformat de Brâncuși în Coloană a Infinitului, ne vorbește despre veșnicia sufletului, cea în care au crezut și geto-dacii!

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

Daniel Roxin

4 comentarii:

karma police spunea...

superb

Anonim spunea...

Domnule Roxin, de vre-o saptamina nu mai pot vedea documentarele de pe youtube in germania und ma aflu, pt ca au fost blocate de GEMA pe motiv ca ar contine ''muzica ce nu corespunde conditiilor impuse de GEMA''adica vezi doamne or fi piratate. Blocarea videourilor pe youtube e o practica obisnuita aci in germany, unde cenzura lucreaza din greu. Probabil ca deranjatzi pe careva pt ca de ex alte videouri in limba romana pline de ziceri inteligente, nu-s blocate.

gema = Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte = societatea pt protectia drepturilor de copiere mecanica si interpretare muzicala.

youtube mai are si bunul obicei de a adapta continutul in functie de tzara, astfel incit analfabetii locali sa nu cumva sa vada si sa auda altceva decit ceea ce e in curtea proprie.

Anonim spunea...

CE CIUDAT ACESTE ANALOGII REALE SUNT TURISMUL NOSTRU .....AR PUTEA FI CUNOASTERE PENTRU TURISTII CARE INCEP SA VINA IN TARA NOASTRA.
DEUNAZI AM RASFOIT CU MARE INTERES DOUA VOLUME PUBLLICATE IN 1967 IN FRANZA SI REEDITATE IN ITALIA IN 1969 SI NU MARE MI-A FOST MIRAREA SA DESCOPAR BRANCUSI IN ACESTE VOLUME CARE VORBESC DESPRE ISTORIA SI CULTURA LUMII....E STUDIAT IN UNIVERSITATILE DE ARTA IN TOATA LUMEA SI ASTAZI ...DE CE NU PREZENTAM NOI CEL PUTIN TURISTILOR BRA CUSI?
POLITICIENII CARE MERG PE LA DNA ...DA ACTUALITATEA E CAT AU MAI FURAT...CAT I-AM MAI LASAT SA NE TAIE CA SI IN CARNE VIE P A D U R I L E...........
ACTUALITAE AR TREBUI SA FIE ACEST
,,NEMURITOR " ARTICOL ... INTELECTUALII ROMANIEI SA NU RENUNTE LA FEL CUM FACE ACEST REMARCABIL DOMN CARE SCRIE ACESTE ADEVARURI CARE MULTE POPOARE AR VREA DAR NU AU BAZELE NECESARE..........MULTI TURISTI SUNT INTELECTUALI DRAGI GHIZI ROMANI PREZENTATI SI ACESTE FAPTE ,SUNT REALE ...GIGANTII PREZENTATI DE ACEST DOMN IN NENUMARATE ALTE ARTICOLE SUNT ACUM PREZENTATI SI STUDIATI PE HISTORY CHANEL...DE CE LA NOI ....MOARE CHIAR INAINTE SA FIE PREZENTAT CU SERIOZITATE ACEST TIP DE ARGUMENTE?....E CIUDAT .....URIASII DE LA ALTII SUNT BUNI AI NOSTRII NU?......................AVEM O INFINITATE DI ARGUMENTE CU GREUTATE ...PRINCIPELE CARLO CE CAUTA LA NOI? SA NE RESTAUREZE NOUA CATEVA CASE...?NU DRAGI ROMANI ...TREBUIE SA VEDEM DINCOLO DE APARENZE .Multumesc.

Anonim spunea...

poate fi de la daci dar poate fi si de la romani.
Stalpu acela cu semnul X poate fi de la LEGIUNEA XIII Gemina .Romanii aveau steagul un stalp cu o pasare in varf.
Cine poate sti adevarul.
dacu dd