luni, 18 octombrie 2010

Efectele televiziunii asupra mintii umane

O explicaţie a diminuării capacităţii de învăţare şi a slăbirii abilităţilor mentale la tot mai mulţi dintre tinerii de astăzi.
 Având în vedere modificările survenite în ultimii ani în comportamentul copiilor şi al tinerilor, şi ne referim nu numai la manifestările violente, este important să fie cunoscută influenţa pe care televiziunea şi mesajele mass-mediei, în general, o au asupra dezvoltării abilităţilor mentale, a mentalităţilor şi a comportamentelor tinerilor noii generaţii. Virgiliu Gheorghe, autorul cărţii Efectele televiziunii asupra minţii umane cu subtitlul Despre creşterea copiilor în lumea de azi, ne aduce în atenţie o serie întreagă de studii privind transformările pe care vizionarea TV le produce în dezvoltarea structurală şi în funcţionarea creierului uman. Iată care ar fi doar câteva dintre reperele pe care această lucrare ni le pune la dispoziţie pentru cunoaşterea efectelor televiziunii asupra fiinţei umane.

I. EFECTE ASUPRA STRUCTURII ŞI FUNCŢIILOR CEREBRALE
Efectul hipnotic
Un element esenţial pentru înţelegerea mijloacelor de comunicare video-audio este efectul hipnotic al acestora. Neuropsihologii demonstrează că televiziunea, indiferent de emisiunea vizionată, are ca prim efect introducerea cortexului telespectatorului într-o stare semihipnotică (unde cerebrale alpha). Aceasta explică atracţia pe care mass-media audio-video o exercită asupra tuturor, însă mai cu seamă asupra copiilor. Este imposibil de găsit o activitate prin care copiii să fie liniştiţi atât de repede şi aproape imobilizaţi pe o perioadă lungă de timp, aşa cum se întâmplă atunci când sunt aşezaţi în faţa televizorului. De altfel, acesta este şi motivul pentru care părinţii şi în unele cazuri şi educatorii folosesc televizorul ca sedativ.
Dependenţa de televizor
Corelat cu efectul hipnotic, apare şi comportamentul de dependenţă. Psihologii americani R. Kubey şi M. Csikszentmihalyi au dovedit că atât televiziunea, cât şi jocurile video şi internetul au capacitatea de a genera o puternică legătură de dependenţă, privarea de aceste mijloace evazioniste producând, celor la care s-a instalat dependenţa, aceleaşi simptome ca şi în cazul substanţelor şi al comportamentelor care dau dependenţă.
Problemele de atenţie şi hiperactivitate
În ceea ce priveşte dezvoltarea structurală a creierului, neuropsihologia descoperă că, în funcţie de timpul acordat vizionării şi a vârstei de la care debutează aceasta, televiziunea şi calculatorul pot aduce grave prejudicii dezvoltării corticale. Vizionarea, se arată în aceste studii, inhibă dezvoltarea cortexului prefrontal, a emisferei cerebrale stângi şi a comunicării interemisferice, realizate prin puntea corpului calos.
Afecţiunile produse cortexului prefrontal în urma vizionării excesive au ca rezultat apariţia sindromului ADHD (Attention Deficit with or without Hyperactivity Disorder), adică slăbirea, până la nivelul patologic a unor capacităţi mentale fundamentale: concentrarea atenţiei, memoria de scurtă durată, imaginaţia creativă, motivaţia de a întreprinde o acţiune care cere efort.
De mici, copiii, obişnuindu-se cu astfel de experienţe care îi bruschează şi le seduc atenţia, când sunt puşi în faţa realităţii (diferite activităţi zilnice) care nu şochează în nici un fel, nu-şi mai pot concentra atenţia. De exemplu, la şcoală ei aşteaptă ca prezentarea profesorului să surprindă, având forma unui spectacol. Aşteptarea nefiindu-le satisfăcută, atenţia este dezactivată şi încep să se gândească la cu totul altceva. Un simptom al acestei tendinţe este faptul că ei nu mai găsesc nimic interesant din tot ceea ce presupune efort, totul îi plictiseşte.
Deşi televiziunea generează o atitudine mentală pasivă, o întârziere în procesarea informaţiei, în gândire, vizionarea TV este un factor principal în inducerea hiperactivităţii. Agitaţia extremă, incapacitatea de "a sta locului", impulsivitatea excesivă sunt stări ce apar în urma vizionării repetate. Neuropsihologii demonstrează că, proporţional cu creşterea timpului dedicat vizionării, creşte hiperactivitatea.
Incapacităţi de învăţare
Problemele de învăţare - LD (Learning disabilities), sindrom de care suferă în multe dintre statele occidentale peste 50% dintre copii, sunt determinate în bună măsură de vizionarea TV şi de jocurile pe calculator. Cu o motivaţie scăzută privind învăţarea de noi cunoştinţe, incapabili să se concentreze cu atenţie şi agitaţi permanent din cauza unei hiperactivităţi excesive, copiii tot mai greu pot răspunde cerinţelor şcolare. În completarea tabloului simptomatologic al deficienţelor de învăţare observate la copiii de astăzi, un rol esenţial îl joacă dezechilibrele pe care vizionarea le induce în funcţionarea emisferei cerebrale stângi, aceea care guvernează gândirea logică şi analitică, construirea sintaxei şi discursivitatea. Prin urmare, dificultăţile în deprinderea limbii, în dezvoltarea capacităţii de citire şi în stăpânirea raţionamentului matematic sunt determinate, în principal, de lipsa dezvoltării normale a reţelelor neuronale din emisfera stângă, sisteme a căror activitate este subminată pe parcursul vizionării.
Iată cum arată tabloul simptomatologic întâlnit la elevii care, de-a lungul anilor, au acumulat prea multe ore în faţa micului ecran:
1.     Slăbirea capacităţii de a asculta, incapacitatea de a-şi menţine atenţia, de a înţelege şi de a-şi aminti un material prezentat oral;
2.     Abilitate scăzută de a reflecta într-o formă coerentă, în vorbire şi în scris, a faptelor şi a ideilor; 3) tendinţa de a comunica prin gesturi odată cu cuvintele sau în locul acestora;
3.     Scăderea cunoştinţelor de vocabular sub nivelul clasei a patra;
4.     Proliferarea ticurilor verbale, a cuvintelor de umplutură care nu spun nimic;
5.     Inabilitatea de a distinge diferenţele dintre sunetele ce alcătuiesc cuvintele şi de a le percepe în ordinea rostirii, fapt care se reflectă şi în dificultatea de a pronunţa cuvinte lungi şi a le silabisi;
6.     Înţelegerea nesigură, confuză a lecturii cu un grad crescut de dificultate;
7.     Dificultatea de a înţelege frazele mai lungi, propoziţiile intercalate şi structurile gramaticale mai complexe;
8.     Dificultatea de a trece de la limbajul colocvial la forma scrisă.
Preşcolarii, în comparaţie cu cei de acum câteva generaţii, întâmpină dificultăţi mari în a sta liniştiţi şi a asculta povestiri sau scurte discuţii. Problemele pe care le pot sesiza părinţii, încă de pe acum, la micii telespectatori, sunt starea de hiperactivitate, de neatenţie şi chiar de irascibilitate care-i caracterizează. Problemele de înţelegere şi de folosire a limbii devin tot mai evidente cu cât copiii avansează de la o clasă la alta, când, în mod firesc, li se solicită un nivel mai ridicat al capacităţii de gândire şi de organizare, o înţelegere a cărţilor mai dificile şi un volum sporit de scriere. La începutul ciclului gimnazial, îngrijorează tot mai mult capacitatea scăzută de concentrare, cunoştinţele reduse de vocabular, capacitatea de înţelegere a lecturii şi abilitatea de a folosi limba, de a exprima efectiv idei, de a se exprima corect în scris.
În liceu, dificultăţile de limbă continuă să se arate în chestiuni subtile precum: planificarea, succesiunea şi organizarea ideilor, clasificarea, diferenţierea nuanţată a conceptelor, înţelegerea raporturilor dintre cauză şi efect, raţionamentul matematic şi ştiinţific, înţelegerea relaţiilor dintre idei în timpul citirii, exprimarea directă şi cu acurateţe a ideilor, reflecţia interioară etc.
Diminuarea comunicării interemisferice, realizate prin puntea corpului calos, are ca urmare principală, după mai mulţi ani de vizionare excesivă, o slăbire a capacităţii de procesare rapidă a informaţiei şi, în consecinţă, a performanţelor intelectuale.
II. EFECTE ASUPRA MENTALITĂŢILOR ŞI A COMPORTAMENTELOR
Referitor la modelarea mentalităţilor şi a comportamentelor, lucrarea Efectele televiziunii asupra minţii umane previne asupra pericolului pe care-l reprezintă televiziunea, prin activarea mecanismelor psihologice de imitaţie, prin impunerea propriilor modele în mentalul individual şi în cel colectiv. Studiile vorbesc despre un efect de cultivare, o adevărată condiţionare a unor comportamente care, de cele mai multe ori, nu sunt dintre cele mai sănătoase, în mai multe cercetări se arată că predominanţa pe micul ecran a mesajului violent şi a celui erotic, a comportamentului răzvrătit şi a celui de consumator au efecte deosebit de puternice în modelarea orizontului de conştiinţă şi comportament al tinerilor.
manipulare tv satelit 
Violenţa naşte violenţă
Toate studiile sociologice dovedesc că violenţa de pe micul ecran naşte violenţă în lumea reală.
1.     Oamenii ajung să supraestimeze prezenţa violenţei în lumea reală. Sporeşte sentimentul fricii, al insecurităţii în faţa pericolului văzut ca iminent.
2.     Trăind permanent sentimentul unei agresiuni potenţiale, oamenii nu numai că devin mai stresaţi, mai irascibili, dar se şi pregătesc să răspundă cu violenţă, în legitimă apărare, la un eventual atac. Prin aceasta, comportamentul violent se insinuează în imaginaţia individului care se îndreptăţeşte să-l folosească pentru a preîntâmpina riscul.
3.     Indivizii, într-o măsură tot mai mare, percep această violenţă ca pe o componentă legitimă şi implicită a instituţiilor sociale. Iar dacă lumea în care trăim este una violentă, violenţa devine mijloc şi necesitate.
4.     Apare o desensibilizare a oamenilor în faţa violenţei, a durerii şi suferinţei; violenţa devine, tot mai mult, un mijloc dezirabil pentru rezolvarea problemelor şi impunerea intereselor, pentru dobândirea plăcerii sau a confortului dorit.
5.     Tinerii devin tot mai impulsivi, mai puţin capabili să-şi controleze impulsurile violente. De la joacă până la obsesie, comportamentul violent devine o constantă a comportamentului generaţiilor crescute cu televizorul.
Efectele erotismului TV
Mesajul erotic incită imaginaţia copiilor şi contribuie în mod esenţial la o maturizare precoce din punct de vedere sexual. Cercetările constată apariţia unor grave tulburări din punct de vedere psihologic şi comportamental la copiii şi tinerii care s-au obişnuit cu consumul de materiale erotice.
1.     Materialele erotice creează dependenţă, în sensul că acestea cer un consum sporit.
2.     Se formează o imagine falsă referitor la ceea ce înseamnă dragostea, la ceea ce putem aştepta de la celălalt şi, mai cu seamă, la ceea ce trebuie să dăruim noi înşine.
3.     Scade vârsta primelor relaţii sexuale.
4.     Se naşte obişnuinţa de a considera relaţiile sexuale ca pe un sport ce poate fi practicat cu oricine şi cu orice oportunitate, şi de a-l trata pe celălalt ca pe un obiect de satisfacere a plăcerilor egoiste.
5.     Scade dorinţa de a întemeia o familie şi de a avea copii.
6.     Pentru mulţi apare sentimentul frustrării că nu pot atinge standardele de frumuseţe şi seducţie propuse de cei de pe micul ecran sau cine ştie ce performanţă erotică.
7.     Sporeşte violenţa îndreptată împotriva femeilor.
Comportamentul răzvrătit şi tiranic, atitudinea ironică şi limbajul impertinent promovate pe micul ecran formează nişte tineri egoişti şi individualişti, incapabili să se socializeze normal. Iar mesajul publicitar multiplică dorinţele, generează stări de frustrare şi, ca urmare, se constituie într-un factor de stres extrem de nociv pentru dezvoltarea personalităţii copiilor.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile cercetătorilor fenomenului mediatic prezentate în lucrarea Efectele televiziunii asupra minţii umane, o carte deosebit de utilă pentru înţelegerea mecanismelor pe care televiziunea le pune în mişcare, a efectelor pe care le are în dezvoltarea mentală a copiilor, în procesul de învăţare şi în formarea noii generaţii, în lumea occidentală, cercetătorii din domeniul educaţiei au constatat că acei copii care dedică cel mai mult timp vizionării au cele mai slabe rezultate şcolare, cel mai redus interes faţă de şcoală, cu alte cuvinte, insuccesul şcolar este direct proporţional cu timpul alocat vizionării. Este esenţială informarea şi cunoaşterea acestor mijloace de comunicare pentru a ne putea folosi în mod raţional de ele, şi a nu deveni sclavii lor.
Asociaţia pentru apărarea familiei şi a copilului
  Preşedinte Prof. Cristian Constantinescu
Centrul de Geopolitică şi Antropologie Vizuală al Universităţii Bucureşti
  Director Prof. Dr. Ilie Bădescu
Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor Mentale
   Preşedinte Psihopedagog Ionela Mitrea

ASOCIAŢIA PENTRU APĂRAREA FAMILIEI ŞI COPILULUI
Proiect: Informare şi prevenire asupra efectelor televiziunii asupra minţii umane pe perioada vârstei şcolare.
SCOPUL PROIECTULUI
Aducerea la cunoştinţa opiniei publice româneşti, mai cu seamă a factorilor educaţionali – formatori de conştiinţe – asupra pericolului pe care televiziunea îl reprezintă pentru sănătatea mentală a tinerilor noii generaţii, prin distribuirea gratuit către învăţătorii din România (în număr de 55.650) a rezumatului cărţii EFECTELE TELEVIZIUNII ASUPRA MINŢII UMANE, care cuprinde 144 de pagini.
DESCRIEREA PROIECTULUI
Printr-un vast proiect cultural, ne-am propus să distribuim gratuit o broşură de 144 de pagini, o sinteză a volumului Efectele televiziunii asupra minţii umane.
La alcătuire au participat în afara autorului şi un grup de psihologi, sociologi, psihiatri şi specialişti în domeniul educaţiei din România.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin inspectorul de specialitate, s-a arătat deschis unei colaborări în care cartea să fie distribuită prin inspectorii şcolari judeţeni pe învăţământul primar, în contextul în care acesta a recomandat cartea tuturor cadrelor didactice şi părinţilor din România, pentru a fi prevenite prin informare efectele negative ale televiziunii.
JUSTIFICAREA PROIECTULUI
Întrucât cartea se adresează educaţiei informale a copiilor, realizată prin orele de dirigenţie, această activitate nu poate fi finanţată din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Astfel, pentru asociaţia noastră sectorul privat constituie singura alternativă de finanţare a acestui proiect.
ACTIVITĂŢI ALE PROIECTULUI. CONCEPŢIE
Cartea Efectele televiziunii asupra minţii umane constituie rodul studiilor desfăşurate pe o perioadă de 5 ani, având la bază cercetările realizate în spaţiul american şi al Europei Occidentale, pe parcursul ultimelor decenii.
Volumul ne aduce înainte o serie de studii din ţări dezvoltate (SUA, Germania, Franţa, Japonia etc.) ce provin din domeniul neuropsihologiei, sociologiei si psihologiei aplicate teoriei comunicării, inclusiv observaţii ale unor psihologi, sociologi, psihiatri şi specialişti în domeniul educaţiei din România.
După apariţia cărţii Efectele televiziunii asupra minţii umane, volum cuprinzând 464 de pagini, în urma întâlnirilor desfăşurate în cadrul inspectoratelor şcolare asupra temei în cauză, a rezultat necesitatea alcătuirii şi a unei ediţii rezumative care să conţină un studiu aplicat la necesităţile cadrelor didactice.
TIPĂRIRE
Cartea cuprinde 144 pagini, hârtie 70 g, ofset de producţie internă, format A5, coperta mată, preţ de cost estimativ 1,4 lei per volum.
DISTRIBUŢIE
Distribuirea se va face prin inspectoratele şcolare judeţene, cu ajutorul inspectorului de specialitate (învăţători).
Distribuirea (transportul) către inspectoratele şcolare din întreaga ţară se va realiza prin mijloace auto de către Asociaţia pentru apărarea Familiei şi Copilului prin prezentul proiect.
REZULTATELE PROIECTULUI
Aducerea la cunoştinţa cadrelor didactice din învăţământul primar a riscurilor presupuse de vizionarea excesivă, mai cu seamă când aceasta se desfăşoară din primii ani de viaţă.
Prin intermediul celor 55.650 de învăţători din toată ţara, în mod potenţial cca. 1.500.000 de elevi împreună cu aproximativ 2.500.000 adulţi (părinţii copiilor) pot fi preveniţi asupra efectelor negative ale televiziunii.
Peste 100.000 de români vor beneficia de acţiunea noastră, în ipoteza în care numai 3% din cei aflaţi în raza de influenţă a câmpului informativ generat prin acţiunea în discuţie îşi vor modifica atitudinea, asigurând un control sporit asupra timpului dedicat vizionării TV.
EFECTELE
În plan medical: vor scădea riscurile apariţiei deficitului de atenţie şi a hiperactivităţii (ADHD) de care în ţările occidentale suferă extrem de mulţi copii şi care a devenit deja o problemă principală pentru şcoala românească.
Va fi favorizată dezvoltarea normală a funcţiilor creierului.
În planul şcolar: este probabilă o creştere a interesului pentru şcoală, a motivaţiei şi în consecinţă o îmbunătăţire generală a rezultatelor şcolare, care în prezent se află într-un serios declin.
În plan social: se poate anticipa o reducere a violenţei juvenile, în condiţiile în care cauza principală a acesteia se datorează, după studiile de specialitate, mesajului violent din media.
BUGETUL
Costuri producţie:
Tehnoredactare – cost unic = 300 RON.
Tipărire – 1.4 lei x 55,650 volume = 77.910 RON
Expediţie – 0,12RON x 55.650 volume = 6,678 RON
Telefoane – 700 RON.
Total 85.590 RON, adică 24.450 euro (pentru cei 55.650 de învăţători)
Până în prezent asociaţia noastră a reuşit să obţină din sponsorizări suma de 7.100 euro, din care:
5.100 euro – persoane particulare
2.000 euro – societăţi comerciale

INFORMAŢII
Cei care doresc mai multe informaţii despre această iniţiativă (ex. să ia cunoştinţă despre situaţia actualizată a sponsorizărilor şi despre modalitatea de încheiere a contractelor de donaţie / sponsorizare / colaborare, sau caută răspunsuri la întrebări pe tema efectelor negative ale televizorului asupra creierului copiilor etc.) sunt rugaţi să se adreseze D-lui Marian Neagu în scris pe e-mail: marian.neagu@transelectrica.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza (această adresă de e-mail este protejată împotriva spamului) sau la tel: 0747 494 568.
Asociaţia pentru apărarea Centrul de Geopolitica familiei şi a copilului şi Antropologie Vizuală al Universităţii Bucureşti.
Prof. Cristian Constantinescu
Prof. Dr. Ilie Bădescu
Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor Mentale
Psihopedagog Ionela Mitrea

Sursa: Eco Life

Un comentariu:

Unknown spunea...

salut Daniel apreciez spiritul tau pentru adevar si dreptate si am o rugaminte sa creezi un subiect nou despre copii cu sindromul adhd ,sunt tatal al unui copil cu acest sindrom si muncesc din greu in afara tarii pentru ai putea intretine sanatatea si linistea in familie,iti multumesc anticipat