joi, 10 noiembrie 2011

S.O.S. Romania - Statul si arhivele Romaniei in pericol

Propunere UDMR pentru revizuirea Constituţiei: eliminarea caracterului naţional al statului român

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii.
http://www.gandul.info/politica/revizuirea-constitutiei-udmr-propune-eliminarea-caracterului-national-al-statului-roman-8928212

Gyorgy Frunda: Romania nu este stat national. UDMR ar putea vota impotriva modificarii Constitutiei

UDMR nu renunta la dorinta ca sintagma "stat national" sa fie eliminata din Constitutia Romaniei, senatorul Gyorgy Frunda declarand intr-un interviu la RFI ca "Romania nu este stat national". Formatiunea maghiara poate "sa voteze impotriva Constitutiei", daca sintagma "stat national" nu este eliminata, a spus Frunda.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10598262-gyorgy-frunda-romania-nu-este-stat-national-udmr-putea-vota-impotriva-modificarii-constitutiei.htm

PCM vrea ca si CJ Harghita sa organizeze un referendum local privind infiintarea Tinutului Secuiesc

Consiliul Judetean Covasna va organiza pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care va consulta populatia judetului in legatura cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia si infiintarea unei noi structuri administrative cu denumirea "Tinutul Secuiesc - Szekelyfold", informeaza Agerpres.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10576748-covasna-referendum-pentru-infiintarea-tinutului-secuiesc-11-martie-2012.htm

NOUA HARTĂ pe care PDL ar vrea s-o ofere UDMR. Cum vor pedeliştii să traseze regiunile de la zero. EXCLUSIV

PDL pregăteşte ultima ofertă de compromis pentru UDMR în privinţa reorganizării administrative a ţării. Dacă până acum în Coaliţie se vorbea despre comasarea judeţelor, ultimele discuţii vizează ştergerea cu totul a actualelor delimitări administrative şi trasarea noilor regiuni de la zero. Modelul de la care pleacă planul democrat-liberalilor este cel aplicat în România în perioada 1960-1968, (n.r.adica cu regiunea autonoma pentru secui).
http://www.gandul.info/politica/noua-harta-pe-care-pdl-ar-vrea-s-o-ofere-udmr-cum-vor-pedelistii-sa-traseze-regiunile-de-la-zero-exclusiv-8860233

Borbely: Să-mi explice cineva care e problema cu Ţinutul Secuiesc, îl ducem undeva?

UDMR continuă atacul la Legea Arhivelor. Restituirea documentelor istorice către cultele religioase, discutată astăzi în Camera Deputaţilor.
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/UDMR-la_un_pas_de_izbanda_impotriva_-cercetarii_istoriei-_Romaniei_0_578342174.html

O iniţiativă legislativă a UDMR a pus pe jar întreaga comunitate a istoricilor şi a arhiviştilor din România. Propunerea de retrocedarea a arhivelor către cultele religioase a stârnit un adevărat scandal în mass-media. Sunt puse arhivele în pericol? Este cercetarea istoriei României afectată de acest demers? Retrocedarea arhivelor către Biserici „este o crimă", aşa cum susţin istoricii?
http://www.adevarul.ro/actualitate/arhive-istorici-UDMR-Zoe_Petre_0_583741765.html

UDMR vrea să retrocedeze arhivele Bisericilor. Istoricii: "Este o crimă!"

Trei deputaţi UDMR au depus o iniţiativă în Parlament care vizează modificarea legii actuale a Arhivelor Naţionale. Cultele religioase vor putea solicita Arhivelor Naţionale retrocedarea în natură a documentelor preluate în timpul regimului comunist.
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Batalia-Arhivele-Nationale_0_449955502.html

Material primit pe e-mail

12 comentarii:

Anonim spunea...

sa ne rugam ca arhivele sa ajunga acolo unde ar fi cu adevarat in siguranta.

Anonim spunea...

Si unde ar putea fi " in siguranta"?

Anonim spunea...

Locul documentelor este la Arhiva Națională, așa cum este în întreaga lume.

Acad. Dinu C Giurescu:
”Întoarcerea arhivelor la emitent! Dumneavoastră ştiţi ce înseamnă asta? Să le întorc unde? Emitentul a fost până în 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le întorc? Eu cred că nu-şi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregătesc României.
Legea a fost deja adoptată de Senat şi dacă se adoptă şi de Camera Deputaţilor înseamnă că e ştergerea memoriei, fiindcă odată ce arhivele dispar din centru… Dacă le-aş propune Statelor Unite să întoarcă arhivele de la Arhivele Naţionale Centrale de la Washington DC la diferiţii emitenţi, eu cred că s-ar uita şi ar spune probabil că este un act de trădare naţională, de destrămare a unităţii Statelor Unite.”
http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/06/21/lectia-de-istorie-a-prof-acad-dinu-c-giurescu-de-la-punctul-de-intalnire-transcrisa-integral-in-aceste-zile-se-joaca-integritatea-teritoriala-a-romaniei-se-joaca-stabilitatea-ei-fiecare/

Un articol în care se demonstrează de ce nu poate fi susținută retrocedarea arhivelor bisericești:
http://bogdanpopovici2008.wordpress.com/2011/11/09/de-ce-nu-sustin-retrocedarea-arhivelor-bisericesti/
”— de ce în Camera Deputaților, Comisia care se ocupă de politica arhivistică este exclusiv Comisia de Cultură? Oare au membrii comisiei competențe și pe partea de administrație publică? Înțeleg acești membrii implicațiile administrative ale unor decizii?
— tot la nivel politic, de ce Ministerul Culturii înaintează constant proiecte de lege a arhivelor, în condițiile în care nu acest minister controlează (și înțelege) domeniul arhivistic? Bănuim că aceste proiecte sunt construite de persoane care cunosc modelul maghiar, deoarece textele proiectelor urmează în esență legea actuală (respinsă de profesioniști ca depășită), în schimb aduc tot felul de noutăți (descentralizare, arhive bisericești de interes public, instituții ale statului scutite de depunere la Arhivele Naționale etc.), multe luate după exemplul vecinilor de la vest. Lipsa de profesionalism și de cunoaștere a domeniului determină și situații amuzante, cum ar fi propunerea de descentralizare a Arhivelor românești, în condițiile în care colegii maghiari luptă acum pentru centralizare!”
”— politica de preluări a unei Arhive Naționale este, peste tot în lume, o decizie la nivel strategic, de nivel național. Ea trebuie discutată la fel ca orice politică publică, dezbătută cu toți factorii interesați. Indiferent ce politică arhivistică ar adopta Statul Român, cred cu tărie că aceasta trebuie discutată odată cu un proiect coerent de lege a arhivelor și nu ca un amendament la o lege existentă.”
”— arhivele ecleziastice sunt doar o parte a arhivelor private (pentru că, orice s-ar spune, arhivele bisericești sunt, fundamental, entități private) existente în ANR. De ce sunt ele mai altfel față de alte arhive private? De ce să nu se facă retrocedarea tuturor acestor arhive private? Dar, dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi nefiresc ca cercetătorii să vadă doar o parte a istoriei (cea produsă de instituțiile care guvernează) și să nu aibă acces sau să aibă un acces controlat la arhivele„guvernaților”? (Desigur, proiectul de lege propune ca accesul să se facă în mod egal, dar vom reveni asupra acestui aspect mai jos). Logica după care ANR preia atât arhive publice, cât și private este tocmai aceea a colectării unei palete largi de puncte de vedere, care să asigure o reconstituire cât mai fidelă a trecutului.” (extrase)

Anonim spunea...

nu am stiut unde sa postez acest video si l-am postat aici.

http://www.youtube.com/watch?v=RP4r5qgb0Rg&feature=player_embedded

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/user/changeforromania#p/a/f/0/-7AQPZFupKQ

Anonim spunea...

Au murit tinerii în decembrie 1989 și după, pentru ca acești ticăloși, cocoțați la putere așa cum se știe, plătiți din banii noștri și care nu se mai reprezintă decât pe ei înșiși, să aresteze în 2011 tineri care mai au încă curajul și demnitatea să-și exprime liber opinia! Până unde își vor permite să meargă ?!

Anonim spunea...

LOVITURA DE GRATIE DATA ROMANIEI DE BASESCU SI FRANKS. Vanzarea pe nimic a ultimelor resurse strategice (VIDEO)

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/11/11/lovitura-de-gratie-data-romaniei-de-basescu-si-franks-vanzarea-pe-nimic-a-ultimelor-resurse-strategice-video/

Anonim spunea...

O tradare a intereselor nationale din partea Camerei Deputatilor. Dezmembrarea Arhivelor Nationale. Urmeaza Statul Roman?

”În sfârşit, după o insistenţă diabolică, UDMR-ul şi-a văzut visul cu ochii. Tone de arhivă din patrimoniul instituţiei Arhivelor Naţionale, o instituţie nobilă creată de generaţiile făuritoare a statului naţional român modern, urmează să fie oferite în natură, gratuit, cu o inconştienţă incomensurabilă, de Camera Deputaţilor a Parlamentului României etniei şi confesiunilor maghiare.
S-a început astfel destrămarea instituţiei patronată spiritual, cu profesionalism şi jertfă, cândva, de un Alecsandri, Sacerdoţeanu, David Prodan ş. a.(…)
Mai mult chiar, Camera Deputaţilor a făcut un act de ştirbire a suveranităţii statului român, împărţind această atribuţie cu UDMR-ul prin această cedare a funcţiei statului de a administra arhivele de pe tot cuprinsul ţării, arhive de interes public major.”(…)
http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/3763-o-tradare-a-intereselor-nationale-din-partea-camerei-deputatilor-dezmembrarea-arhivelor-nationale-urmeaza-statul-roman.html

Anonim spunea...

http://www.jurnaltv.ro/video/Food_Inc

Anonim spunea...

Va mai aduceti aminte de un primar clujean pe nume Gheorghe Funar?toti romani au ris de el ca era nationalist!!!a pus pancarde cu articolul 1 din Constitutia Romaniei in tot orasul!!!si care este textul articolului va mai amintiti?Romania este un stat UNITAR SI INDIVIZIBIL!!!!!Limba oficiala este Limba ROMANA!!!eu imi iubesc si Limba si tara!!!!ca atare pentru mine nu exista placute bilingve!!!!pentru mine toti unguri din Romania sint romani.cui nu-i place n-are decit sa plece la Budapesta!!!!

Anonim spunea...

Presedintele Romaniei interpelat de romanii de pretutindeni pe problema Legii antinationale prin care Arhivele Nationale vor fi dezmembrate
Mai multe organizatii ale romanilor din Tara si strainatate ii cer intr-o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea prin care Arhivele Nationale ale Romaniei vor fi dezmembrate, pentru a satisface cererile UDMR, transmite Romanian Global News.
Puteți citi aici textul scrisorii:
http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/3797-presedintele-romaniei-interpelat-de-romanii-de-pretutindeni-pe-problema-legii-antinationale-prin-care-arhivele-nationale-vor-fi-dezmembrate.html

Anonim spunea...

Incredibil: Primaria Recea, in proces cu familii de evrei-brazilieni, care solicita 165 hectare teren
Urmasii unor familii de evrei care odata au detinut terenuri in localitatea Lapusel din comuna Recea, solicita retrocedarea a numai putin de 165 hectare atat intravilan, cat si extravilan. Este vorba de familia Solomon, care in momentul de fata traieste in Brazilia.
http://www.ziarmm.ro/incredibil-mai-multi-evrei-solicita-retrocedarea-a-165-hectare-de-teren-din-comuna-recea/