duminică, 25 martie 2012

Calea spre fericire...

Cu multi ani in urma traia in sudul Indiei, intr-o pestera de pe muntele Arunasala, un mare intelept, a carui faima depasise cu mult hotarele tarii. El se numea Ramana, iar poporul ii daduse si numele de Maharishi (mare intelept). Ramana traia in mare simplitate si totusi, se considera cel mai fericit om din lume. Lumea credea cu tarie ca Ramana cunoaste marele secret – secretul caii care duce la fericire, aici pe Pamant, in aceasta viata. Multi regi invidiosi i-au oferit putere si bani si au incercat chiar sa-l ameninte cu moartea, pentru a-i smulge secretul caii spre fericire. Cu cat insistau mai mult, cu atat erau mai nefericiti, caci Ramana Maharishi tacea si fericirea lui era din zi in zi mai mare.


Intr-o zi a venit la el un copil si i-a spus cu simplitate :
-Domnule, la fel ca Dumneavoastra, as vrea si eu sa fiu fericit. Va rog spuneti-mi si mie care este calea spre fericire.
Ramana Maharishi, vazand puritatea copilului, i-a zis :
-Tie iti voi arata calea ce duce la fericire. Vino cu mine si fii foarte atent. Calea aceasta nu este usoara. De cele mai multe ori, orice cale fara greutati nu duce nicaieri. Calea fericirii e o cale ingusta si abrupta si de aceea trebuie, de la inceput, sa mergi pe ea pas cu pas, incet si cu mare atentie. Ea este aratata de Dumnezeu numai celor alesi. Copile, marele secret al caii spre fericire nu este altceva decat o serie de pasi pe care trebuie sa-i faci, cu mare concentrare si convingere, de-a lungul intregii tale vieti.

Primul pas

este sa stii ca Dumnezeu exista in toate lucrurile din viata ta si, pentru aceasta, trebuie sa-L iubesti si sa-I fii recunoscator pentru tot ce ai si pentru toate evenimentele care ti se intampla; sa fii multumit cu ceea ce ai si cu ceea ce nu ai; acest pas se numeste DEVOTIUNE.

Al doilea pas

este sa te iubesti pe tine insuti, in fiecare zi. Cand te trezesti si inainte de a adormi, spune: „Sunt important, am valoare, sunt capabil, sunt inteligent, sunt iubitor, astept mult de la mine, nu exista obstacol pe care sa nu-l pot invinge.” Acest pas se numeste RESPECT DE SINE.

Al treilea pas

este sa pui in practica tot ceea ce spui ca esti si, daca tu gandesti ca esti in stare, fa ceea ce iti propui; daca tu gandesti ca esti inteligent, actioneaza inteligent; daca tu gandesti ca esti capabil de iubire si devotament, iubeste fara teama tot ceea ce a creat Dumnezeu in jurul tau; daca tu gandesti ca nu exista obstacol pe care sa nu-l poti depasi, atunci propune-ti obiective in viata si lupta pentru realizarea lor, pana cand le vei obtine. Acest pas se numeste MOTIVARE.

Al patrulea pas

este sa nu invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este; ei vor obtine partea lor, tu o vei obtine pe a ta. Sa nu pastrezi in inima ta ranchiuna impotriva nimanui, caci acest sentiment nefast nu te va lasa sa fii fericit. Trebuie sa-L lasi pe Dumnezeu sa faca dreptate si tu iarta si uita. Acest pas se numeste ONESTITATE.

Al cincilea pas

este sa nu iei absolut nimic, de la nimeni, din ce nu iti apartine; aminteste-ti ca, potrivit legilor implacabile ale naturii, daca o faci, maine vei pierde ceva de mai mare valoare. Acest pas se numeste CINSTE.

Al saselea pas

este ca nu trebuie sa faci pe nimeni sa sufere fizic, mental sau spiritual; toate fiintele Pamantului au dreptul sa fie respectate si iubite. Acest pas se numeste NON–VIOLENTA.

Ultimul pas

este sa observi cu atentie ce este in jurul tau; sa descoperi mereu in fiecare lucru, eveniment, fiinta, partea lui buna si nu lipsurile. Ajuta-i pe cei care au nevoie, fara sa te gandesti ca nu vei primi nimic in schimb.

Iubeste adevarul, chiar daca el te dezavantajeaza. Acest pas se numeste DISCERNAMANT. 

Copile, secretul succesului pe calea care duce la fericire are si un pret: Trebuie sa renunti pentru totdeauna la desertaciunile acestei lumi. Este foarte greu, dar si rasplata e foarte mare…
Swami Venkatesananda
Sursa: Editura For You
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

7 comentarii:

Anonim spunea...

excelent,daca as putea exprima in cuvinte ceea ce traiesc in ziua de zi cu zi,asta ar fi sau cel putin ma straduiesc.Multumesc.

Anonim spunea...

Eu sunt din India si nu stiu cine l-a amenintat pe Maharishi, ca asta e prima oara cand aud asa ceva. In India oameni stiu dece un sfant e fericit. Scriitorul blogului trebuie sa se informeze mai bine inainte de a aborda un material despre o personalitate asa mare ca sa nu dea informatii eronate cititorilor. Uneori o poveste e la fel de frumoasa daca nu e exgerata si facuta un basm. Maharshi a fost un nondualist desavarsit care a realizat pe sinele lui absolut si-l vedea in totul si toti.
Singura lui invatatura a fost cautarea sinelui ascuns in spatele tuturor invelisurilor mintii create de propria noastra minte care este si ea o iluzie. EL zicea ca noi trebuie sa nu mai gandim , dar oameni tind sa fie inclinati spre jargoane necesare care creeaza mai multa confuzie decat o concluzie, si ca trebuei sa ne ferim de ideeile care ne duc departe de simplitatea sinelui care este immaculat adica fara notiuni fascinante.

Rishi Tiwari

Alex spunea...

Pasul 2 mi-a amintit de afirmatii:
http://orinaffirmations.paradisenow.net/affirmationsenglish.txt

Peace and Love

Anonim spunea...

anonim din India,subscriu!...

Diana spunea...

De fapt, aceasta povestire a mai fost postata acum ceva timp cu denumirea "Calea Inteleptilor" si era despre Ridano Intelis... Oricum, povestirea ramane frumoasa si plina de invataminte!

Anonim spunea...

Si daca am trai doar pur si simplu fara atatea jaloane , si fara traseele altora ?

Foamy worshiper spunea...

Intradevar, foarte frumoasa povestioara. Pacat ca e departe de orice adevar. Si cel mai bine ar fi sa sa vin cu cate un argument pentru fiecare pas in parte:

1. Nu cred ca nici o persoana ce sa nascut intre gunoaie, intr-o familie mare, in care mama e betiva si tatal un bataus e multumitor lui Dumnezeu pentru ce au.
Nu cred ca este vreun copil in lume care zice: Doamne iti multumesc ca toti colegii mei de scoala isi bateau joc de mine ca nu am un telefon mobil, cand mie imi chiorau matele de foame si aveam urme pe spate de la bataia ce mi-a dat-o taicameu ca s-a imbatat aseara.
Sau vreo persoana ce e in genunchi si zice: Multumesc Doamne ca am avut un tata care cat am fost mic m-a violat in prostie iar mama cand a aflat s-a spanzurat.
2. Sa te uibesti pe sine. Excact ce face fiecare manelist burtos ce la 10 dimineata da drumu la manele stiind bine ca sunt copi mici in celelalte apartamente de pe scara. Exact ca unu burtos, needucat cu tricou mulat, a carui singur cand e cum sa o combine pe nustiu ce pitipoanca.
Acesta ignorand in totalitate tot ce i se spune de catre oameni ca e nesimtit, needucat, si lipsit de valoarea pe care e convins ca o are. Asa ca ar trebui toti sa facem la fel ca sa fim fericiti. Sa nu bagam de seaman cand cineva ne zice ca suntem libidinosi sau oameni de nimic. Intradevar drumul spre fericire...
3. Exact, daca tu crezi ca poti canta dute la Romanii au talent, doar asa poate o tara intreaga sa isi bata joc de tine postand filmuletele cu tine cantand pe Youtube. Sau daca tu te crezi un geniu ar trebui sa faci operatii pe creier. Ce conteaza ce zic lumea din jur, ca esti prost, afon sau ca nu ai talent. Daca tu iti imaginezi ca ai aceste calitati atunci sigur le ai si le poti practica.
4. Invidia e un sentiment omenesc ca restul sentimentelor omenesti cum sunt iubirea si ura. Daca invidia fata de o persoana te supara sau te face sa devi agresiv, intradevar ar trebui sa te eliberezi de acel sentiment. Dar daca invidia te motiveaza sa depasesti starea persoanei ce o invidiezi atunci invidia poate fi un lucru bun.
5. Legile astea implacabile ale naturii nu se prea aplica oamenilor cu sunt Becali sau Nastase. Daca politia nu ii baga dupa gratii, sunt sanse mari ca nici "natura" sa nu o faca, sau sa ii pedepseasaca in vre-un fel (mi-ar place ca macar o data sa mi se demonstreze contrarul, da nu cred ca se va intampla)
6. Non-violenta. Exact, daca oameni toti ar gandi asa atunci chesti de genul "revolutii" nu ar exista. Iar cei care fac legile ar putea controla tot fara a avea vreo frica adevarata de orice. Sa nu mai zicem de a te apara de cei care, incearca sa te omoare, cum sa intamplat de-a lungul istoriei tuturor civilizatiilor. Fericirea adevarata vine doar cand o iei pe carca iar tu nu incerci sa dai un pumn inapoi.
7. Sa descoperi in orice fiinta partea lui buna - da intradevar. Si Hitler era un elev de nota 10, a redresat economia Germaniei. Sunt sigur ca fiecare evreu a descoperit aceste lucruri cand era torturat sau gazat. Orice criminal in serie reduce amprenta de carbon a oamenilor (omorandu-i unul cate unul) salvand astfel planeta.

Acesti pasi se aplica doar daca esti deja fericit, si te izolezi cat de mult de restul lumii si ignori ceea ce esti. Din asta rezulta ca tot ce trebuie sa faci sa fi fericit e sa fi prost si nesimtit.
Daca pentru a deveni fericit trebuie sa vad totul din perspectiva unei legume, mai bine prefer sa nu fiu fericit. Mai bine prefer sa fiu suparat toata viata si sa observ cum lumea cat e de pe dos si sa ma lupt cat mai mult cu ce si cine o face sa mearga pe dos.