miercuri, 28 martie 2012

De ce isi va pierde dolarul dominatia mondiala

Timp de cateva decenii, dolarul american a fost folosit pentru schimburile comerciale internationale, fapt ce a adus Statelor Unite beneficii enorme pentru sistemul financiar, acordand, in acelasi timp, o imensa influenta acestei tari la nivel global. Insa se pare ca aceasta dominatie monetara se apropie de sfarsit. 

In prezent, mai mult de 60% din toate rezervele valutare din lume sunt in dolari americani, insa acest lucru se va schimba, noteaza Business Insider.Unele tari producatoare de petrol au inceput sa vanda aceasta rezerva in alte monede decat dolarul american, iar unele institutii importante, precum Organizatia Natiunilor Unite sau Fondul Monetar International, au inceput sa publice rapoarte in care se propune ca dolarul sa nu mai fie moneda de rezerva a lumii.


In aceste conditii, dominatia dolarului este amenintata, iar, in curand, vor exista modificari in schimburile internationale, care vor avea implicatii negative pentru economia SUA.

Iata 5 motive pentru care dolarul isi va pierde suprematia la nivel mondial:

1. China si Japonia renunta la dolar in cadrul schimburilor bilaterale

In urma cu cateva luni, cea de-a doua economie a lumii, China, si cea de-a treia, Japonia, au incheiat o intelegere in care se stipuleaza ca, in cadrul schimburilor bilaterale intre aceste doua tari, se vor folosi monedele locale.

Pana acum, toate tranzactiile se faceau in dolari, iar apoi acestia erau schimbati in monedele nationale, existand, astfel, costuri in plus.

2. Tarile BRICS vor sa foloseasca monedele nationale pentru tranzactii

Tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) vor sa faca tranzactii in monedele locale, in defavoarea dolarului, pentru a incuraja mai mult schimburile comerciale intre aceste natiuni, care au crescut, in ultimul an, cu 28%.

3. Acordul intre China si Rusia

China si Rusia deja folosesc monedele locale de mai bine de un an, pentru schimburile bilaterale. Liderii acestor doua tari au sustinut, in repetate randuri, ca dolarul nu ar mai trebui sa fie moneda de rezerva pentru economiile mondiale.

4. China si tarile africane

China este principalul partener comercial al tarilor africane si este direct interesata de expansiunea agresiva a utilizarii monedei proprii pe acest continent.

“Ne asteptam ca nivelul minim al schimburilor comerciale sino-africane efectuate in renminbi sa atinga valoarea de 100 de miliarde de dolari (768 de miliarde de renminbi) pana in 2015, mai mult decat volumul total al schimburilor comerciale dintre China si Africa pe 2010″, se arata intr-un raport al celei mai mari banci africane, StandardBank.

5. Acordul dintre China si Emiratele Arabe Unite

China si Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis sa renunte la dolar si sa foloseasca propriile monede in tranzactiile petroliere intre cele doua state.

EAU nu reprezinta o forta economica in sine, insa acest acord este, cu siguranta, o amenintare la sistemul petro-dolar. Putem doar sa ne intrebam ce se va intampla cu acest sistem daca si celelalte state producatoare de petrol din Orientul Mijlociu vor urma acest exemplu.

Care sunt implicatiile renuntarii la dolar?

Daca dominatia dolarului se va sfarsi, acest lucru va aduce cu sine schimbari radicale in stilul de viata al americanilor, in sensul ca se va declansa o criza economica mai severa decat cea din 2008.

Dupa ce acest scenariu se va adeveri, inflatia va exploda, dobanzile la ipoteci si masini vor urca, iar mancarea, benzina si hainele se vor scumpi.

De asemenea, guvernului american ii va fi mai greu sa-si finanteze datoria publica.

Sursa: ziare.com

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

5 comentarii:

Anonim spunea...

cele 5 motive prin care ni se argumenteaza ca dolarul isi va pierde dominatia mondiala cred ca pot fi rezumate intr-unul singur: introducerea unei monede unice la nivel mondial.

Daniel Roxin spunea...

Da, asta cred si eu ca se urmareste...

adrian spunea...

Da. Noua moneda unica este aratata de Medvedev - http://www.youtube.com/watch?v=9gC3m3IwWSI. Cred ca si acest link este destul de interesant de studiat. Priviti ultima pozitie, 198 - https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2187rank.html

Gerula spunea...

Toate imperiile care au dominat pe acest pamant (economic , financiar sau militar)au avut o crestere , un apogeu si o cadere si chiar o uitare in timp . A venit si randul lor la cadere.

Anonim spunea...

Dolari americani inprimati si vinduti in lumea intreaga nu mai are acoperire valabila din ani 70.Singurul argument a fost caci tranzactiile petroliere trebuie sa se faca in dolari americani cumparind dorari pentru a cumpara petrol.S-au produs atita hirtie verde caci sint munti intregi de hirtie care are o valoare fictiva pina cind ce-i care au adoptato sa nu mai doreasca so utilizeze ca valoare monetara.Aceasta schimbare de atitudine distruge toata economia americana si ceilalti care au sustinito din lumea intreaga.Fara dolar american ca valoare este razboi declarat de catre cei putrezi de bogati din lumea intreaga care vor pune toate resursele sa omare prin razboi militar si organizatii secrete cei care vor indrazni.Dupa dezastrul planificat de bancile americane din 2008 nimeni nu mai crede in bancile
asociate si guvernele corupte.Numai o alianta mondiala poate sa puna la zid pe acesti bogatasi care sint dispusi sa omoare planeta intraga pentru pozitia sa sociala.Acest conflict este ascuns si ar trebuii mai multa informatie in lumea intraga pentru a demasca acea minoritate de 1% care oprima 99%, nimeni nu baga inseamna de acesta neorocire deoarece este controlata de cei care nu doresc bunastarea celor care au creato.