joi, 29 martie 2012

Videcarea sufletului - iesirea din starea de negare

“Adevarul – dur, dar important – este ca nu te poti vindeca, pana nu-ti recunosti suferinta, frica si  rusinea. Nu te poti vindeca, pana cand nu-ti mai ascunzi sentimentele negative si nu te mai prefaci ca esti fericit atunci cand nu esti. Ca sa fii fericit, trebuie sa fii autentic. Trebuie sa-ti dai masca jos si sa fii real. Trebuie sa iesi din ascunzatoare.

Suferinta este un semnal de alarma. Prin urmare, sa-ti simti si sa-ti recunosti suferinta reprezinta primul pas al procesului de vindecare. Orice te impiedica sa-ti simti durerea si sa-i descoperi sursa este un act de negare. Este o incercare de a ignora chemarea inimii si a sufletului catre trezire si vindecare.


Toate dependentele/obsesiile sunt o forma de negare. Iti anesteziaza durerea sau te ajuta sa scapi de ea. Atata vreme cat esti dependent, nu simti profunzimea suferintei si nu esti motivat sa o vindeci.

Scoaterea mastii

Masca sau persona ta care te ajuta sa fii acceptat in societate. Te ajuta sa pari normal si bine adaptat, chiar daca nu esti. Iti ascunde suferinta si le arata oamenilor o versiune „editata” a fiintei tale. Acestia nu-ti vad frica rusinea, tristetea, judecata de sine. Nu vad cat de mult te doare inima sau cat de agitata iti este mintea. Cu alte cuvinte, masca iti ascunde aspectele umbrei. Este ca machiajul sau fixativul de par. Iti ascunde cosurile si iti aranjeaza parul, chiar si in acele zile cand nimic nu pare sa mearga cum trebuie. Masca face ca totul sa arate mai bine decat este, astfel incat umbra sa poata sta ascunsa.

Industria cosmetica profita enorm din stradania noastra de a nega umbra.

Oamenii isi fac operatii estetice (lifting facial, liposuctii, implanturi mamare), deoarece nu se simt bine cu incretiturile si ridurile unui trup imbatranit. Ei vor un trup perfect si o viata perfecta. Bineinteles ca efortul de a gasi perfectiunea in trup sau in lume este sortit esecului. Trupul imbatraneste si moare. Lumea este un loc instabil. Aici nu exista siguranta.

Adevarata fericire nu poate fi gasita in exterior. Poate fi gasita doar in interior. Poate fi gasita doar prin crearea unei relatii pline de iubire cu tine insuti. Si poti crea o astfel de relatie, doar daca te accepti, cu negi cu tot.

Asta inseamna ca trebuie sa te impaci cu umbra. Trebuie sa inveti sa vezi si sa iubesti toate aspectele din tine – fizice, emotionale si mentale – care nu sunt ideale sau nu pot fi usor acceptate, de tine sau de ceilalti. Trebuie sa fii dispus sa privesti nu numai locurile unde trupul se lasa si capata forme inestetice, ci si acolo unde inima sufera sau simte tristete. Trebuie sa inveti sa-ti imbratisezi toate experientele – atat aspectele superioare, pozitive, de lumina, cat si aspectele inferioare, negative, ale umbrei.

Masca si umbra

Este posibil ca oamenii sa-ti agreeze masca, dar sa nu vada, sa accepte sau sa cunoasca ceea ce se afla in spatele ei. Nici tu s-ar putea sa nu cunosti acea parte esentiala, mai profunda din tine. Se poate sa fii deconectat de corpul tau emotional si de durerile suferite de inima.

Umbra ta este inchisa in spatele mastii. Deoarece se desfasoara la nivel subconstient, putini oameni o cunosc. De obicei, umbra se vede in momentul in care un factor declansator face ca durerea noastra sa erupa. Este ceva neasteptat si surprinzator. Devii martorul unor rani nevindecare, de existenta carora nici nu stiai.

In mod inevitabil, relatiile noastre ne pun la incercare, facand vizibila durerea din spatele mastii. Ca majoritatea dintre noi, probabil ca incerci sa eviti aceasta eruptie a umbrei, intrucat nu vrei sa ai de-a face cu propria durere sau cu durerea altor oameni.  Societatea te recompenseaza atunci cand porti o masca reusita si iti traiesti viata in spatele ei. Totul se rezuma la „a face fata”. Trebuie sa arati bine, chiar daca nu te simti bine. Trebuie sa negi umbra si sa nu te uiti la suferinta ta si la tiparele de tradare de sine.  Scoaterea mastii este, asadar, un act revolutionar. Este primul pas din procesul de vindecare a suferintei si de unire cu umbra.

A iesi din carapace

Unii oameni nu-si creeaza niciodata o masca buna. Nu se conformeaza prea usor regulilor. Atunci cand ceilalti ii critica sau ii judeca, o iau la fuga. Se retrag intr-o carapace emotionala. Se ascund acolo si raman invizibili, astfel incat nimeni sa nu-i critice, sa nu-i respinga si sa nu incerce sa-i corecteze.  Masca este creata pentru a obtine acceptare sociala, prin faptul ca ne aratam numai partea „buna”, iar carapacea ne ajuta sa ne izolam de ceilalti, ca sa nu ne injoseasca (sa spuna despre noi ca suntem „rai” sau ca „gresim”) ori sa ne atace. Unii dintre noi ne cream masti. Altii ne construim carapace. Uneori, le cream pe ambele, in acelasi timp sau in momente diferite din viata noastra.

De obicei, cel care isi construieste o carapace nu are o viata sociala prea activa. Nu simte ca ar vrea sa apartina unui grup. Prefera sa fie independent si liber, decat sa riste pierderea acestei libertati, conformandu- se ideilor si asteptarilor celorlalti. Atunci cand porti o masca, ceilalti nu pot vedea cine esti cu adevarat. Le arati un sine fals. Atunci cand te ascunzi intr-o carapace, oamenii nu se pot apropia de tine. Te ascunzi de ei, pentru ca ti-e frica de critica si de respingere. Din cate stii probabil, crearea mastii si a carapacei incepe de la o varsta foarte frageda.

Acest prim pas din procesul de vindecare se refera la iesirea din orice mecanism al negarii pe care l-ai adoptat de-a lungul timpului. Iti cere sa-ti dai jos masca sau sa iesi din carapace. Iti cere sa te faci vazut, in fata ta si a celorlalti, exact asa cum esti…”

In calatoria de vindecare, succesul inseamna transformare reala si nu doar o modificare superficiala. Adevarata vindecare se produce din interior catre exterior si se raspandeste in fiecare domeniu al vietii. Relatia ta cu tine este transformata, deoarece ai invatat sa-i oferi iubire copilului launtric. Ai invatat sa pastrezi o legatura cu el, sa fii sincer si consecvent. Atunci cand frica iese la suprafata, stii cum sa o tratezi cu compasiune. Cand apar judecatile, esti bland cu ele si ii trimiti iubire celui care se simte nesigur sau nevrednic.

Intrucat ai creat o relatie de iubire cu sinele tau, in activitatea si relatiile tale isi poate face loc adevarata fericire. Poti sa-ti recunosti, sa-ti cultivi si sa-ti exprimi darurile creatoare. Poti sa te unesti cu dorinta inimii si sa faci ceea ce-ti place, aducandu-le celorlalti inspiratie si bucurie. Poti sa atragi si sa mentii o relatie caracterizata de respect si iubire cu un partener care ia parte la viata ta si te insoteste in calatoria de vindecare. Inveti sa-ti asculti calauzirea, sa-ti asumi riscuri pozitive si sa intri pe usile deschise din viata ta. Poti simti cum viata ta se desfasoara din interior spre exterior. Oamenii pe care trebuie sa-i intalnesti sunt atrasi catre tine. Resursele si sprijinul de care ai nevoie se materializeaza fara sa depui prea mult efort. Esti flexibil si te misti odata cu curgerea universului. Ceea ce inainte era greu, acum devine simplu. Ceea ce era o lupta, acum devine facil. Nu mai traiesti in lipsuri si sacrificiu, ci intru bucurie si abundenta.

Iubirea ta pentru tine este atat de puternica si de solida, incat toti cei din jurul tau o pot simti. Oamenii vin la tine sa-ti ceara calauzire, consolare si sprijin. Oamenii care au aceleasi rani ca si tine apar la usa casei tale, la usa biroului, a bisericii si a templului. In mod firesc si spontan, incepi sa le dai altora, inapoi, toate darurile pe care le-ai primit in propria calatorie de vindecare.

In mod formal sau nu, incepi sa slujesti binelui comun si planului de vindecare a planetei. Iti indeplinesti misiunea, oricare ar fi ea. Iti asumi scopul in viata si joci rolul unic pe care numai tu il poti juca. Darurile si talentele tale, intelepciunea si forta ta sunt puse in serviciul omenirii. Prin tine, altii se vindeca si descopera adevarul din ei insisi.

Intrucat ai devenit cel care ofera iubire propriei experiente, universul te sprijina sa mergi mai departe, ca ghid spiritual pentru ceilalti. Tii in mana torta iubirii neconditionate, cu incredere, indicand directia si luminand calea pentru cei din jur. Vointa ta si vointa suprema a creatorului universal devin una si aceeasi. Pe masura ce vindecarea se produce in inima ta, raiul vine pe Pamant, iar pacea patrunde in lumea in care traiesti.

Fie ca experienta ta cu aceasta Harta sa fie la fel de puternica si de transformatoare, cum a fost pentru toti cei care au facut aceasta calatorie.
Paul Ferrini - Vindeca-ti viata. Opt practici spirituale care va vor transforma viata
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Oricat am considera noi ca am dat jos carapacea sau masca, dea lungul vietii este posibil sa le folosim ca arsenal ce apartine instinctului de aparare. Ideea aceasta ca noi schimbam exteriorul este foarte posibil sa cuprinda doar o latura . Exteriorul cu tot ceea ce reprezinta in tot ansamblul sau, uneori , in anumite situatii isi face incercarea asupra omului. Sunt situatii in care oricat de mult ai fi de sa zicem dragut din partea ta , altii se simt din ce in ce mai indreptatiti sa fie agresivi. Prudenta nu strica uneori- banuiesc-. Sunt destule cazuri cu victime ale unor atacuri de o cruzime fara precedent. Sa inteleg ca ei si-au provoca asta prin ei insisi sau ca viata este totusi flux viu si cu una si cu alta ? Kasandra

viki spunea...

Buna Daniel foarte frumos articol si plin de adevar ,si eu trec printro astfel de transformare am devenit constienta fata de unele lucruri care se intampla in viata si de viata insas.Sper ca universu sa fie de partea mea si sa pot trece cu brio si mai departe toate incercarile care la mai am de tercut pana in decembrie,si sa pot sa fiu un exemplu viu is pentru alti care au nevoie de sprizin si indrumare.Sper sa ne cunoastem la vara sa mergem inpreuna intr-o excursie organizata de tine. Acum as vrea sa spun ceva pentru Kasandra draga mea e sigur ca in lumea asta se intampla multe nenorociri dar de un lucru trebuie sa fi sigura ca si binele si raul fac parte din Dumnezeu.Adica fiecare suflet inainte de a se incarna pe pamant isi traseaza singur linia si toate intamplarile pe care vrea sa le experimenteze aici pe pamant, poate ca in alta viata cel agresat a fost el agresorul sau cel omorat acum a fost el ucigasul,intelegi?Dumnezeu nu vrea nimica absolut el vrea ce vrem noi noi alegem ce vrem sa traim si prin ce situati sa trecem pentru a ne ajuta sa ne trezim sa invatam sa iertam sa daruim iubire si compasiune neconditionata chiar si celor care ne fac rau.Vezi tu aici de fapt iara este o chestie cu 2 intelesuri pentru ca cei care zis asa ne fac rau,de fapt ei ne fac un bine ne ajuta si formeaza in asa fel situatia sa putem trece prin ea si sa experimentam cea ce am venit sa facem,intelegi,deci daca ar fi totul bine si frumos in viata noastra numa lapte si miere si bani din abundenta noi nu am putea experimenta iertarea compasiunea si dragostea neconditionata chiar si fata de cel care te face sa suferi,pentru ca nu am avea pe cine sa iertam daca viata noastra ar fi numa roz.Sper ca am putut sa-ti fiu putin de ajutor sa poti sa intelegi anumite lucruri,de aia nu trebuie sa judecam pe nimeni orice ar face ,pentru ca fiecare are rolul lui bine stabilit si nimic in acest univers nu este intamplator si totul este conform unui plan maret a lui Dumnezeu.In toata povestea asta mai exista o posibilitate sa ne trezim,sa fim coonstienti ca santem coonstienti si cine santem noi de fapt si ca tot ce se intampla se intampla pentru binele nostru cel mai inalt,cand devenim coonstienti doar atunci putem sa ne rezolvam karma sa o stopam (la asta se refera si Isus cand ne spune ca daca cineva iti da o palma sa intorci si obrazu celalant)deabia atunci cand santem coonstienti de toate astea putem deveni co-creatori si sa ne bucuram de viata noastra aici pe pamant,as cum spunea si Daniel in articolu lui de azi.

Daniel Roxin spunea...

Viky, articolul nu este scris de mine. Este preluat, asa dupa cum se vede la safarsitul lui... O zi cat mai frumoasa!

Anonim spunea...

Am ceva de spus legat de acest articol.Acum un numar de ani, o prietena calugarita mi-a spus:"...(numele meu), trebuie sa trecem prin atatea experiente, pana cand vom fi capabili sa-i intelegem pe absolut toti oamenii din jur."
Am scris aici ce mi-a spus ea pentru ca in text se spune ca la un moment dat incepem sa ii invatam pe altii ceea ce ne-a invatat pe noi personal experienta drumului parcurs.
Nu poti invata cu adevarat ceva pe cineva, cred eu, decat cand personal ai experimentat.
De acum inainte, schimbarea esentiala in lume este ca oamenii care au trait evenimente, stari, etc incep sa exprime realitatea lor interioara in exterior si atunci totul este plin de energie, de frumusete, este viu.Restul, absolut totul (tot ce e neexperimentat, sunt doar copii, fara viata).

viki spunea...

Da Daniel am observat dupa aia de cine era scris,dar meritu si multumirile noastre tot tie ti se adreseaza pentru ca nu toata lumea are acces la cartea respectiva alti nici nu stiu de ea .Deci vezi tu ai citit ai cautat ai gasit si ai simtit nevoia sa inpartasesti si cu noi acele invataturi pline de adevar si intelepciune.Si fi sigur ca cea ce faci, faci bine si binele facut se intoarce la tine.

Lucia spunea...

O parte din mine numita Akiana,rataceste inca pe stradutele din Roma Antica,in cautarea celui care i-a vindecat ranile fizice si sufletesti,in cautarea celui care i-a daruit imbratisarile de care avea nevoie o fetita blonda cu ochii albastri,plecata departe de locul unde s-a nascut.Acum trebuie sa-mi amintesc mai mult,vindecarea mea nu ar fi totala fara sa-l regasesc pe cel care mi-a promis atunci ca intr-o buna zi ne vom revedea si sufletele noastre vor fi impreuna pentru totdeauna.Acel simbol care-l port inca...Sufletul meu e bolnav de dorul care-l macina de atat amar de vreme...Elibereaz-o pe Akiana de trecut,pentru ca in prezent sa-l poata intalni pe doctorul care a salvat-o atunci.Iti multumesc din toata inima.

Anonim spunea...

Multumesc Viki , si chiar daca am o viziune putin diferita , apreciez timpul pe care mi l-ai acordat , si consider ca nu strica sa aud ce mai zic si altii. Kasandra