joi, 3 mai 2012

Argumente pro si contra reincarnarii - Vechiul si Noul Testament

"Reincarnarea sufletului dupa moarte a ajuns sa nu mai fie o tema specifica hinduismului sau budismului. Adeptii acestei credinte au ajuns sa afirme ca invatatura despre transmigratia sufletului a fost prezenta si in Biserica primara. Cu alte cuvinte, crestinii din primele secole impartaseau credinta ca sufletul, dupa moartea trupeasca, ajunge in trupul altui om, animal sau planta, in functie de cum a trait in viata anterioara.

Informații referitoare la reîncarnare au existat (și mai există) în Biblie și în unele texte apocrife. Biserica primelor secole a acceptat teza reîncarnării. În anul 553 însă, la cel de al doilea conciliu de la Constantinopol, teza reincarnării a fost anatemizată, fiind considerată o eroare dogmatică.

Împăratul Iustinian care a condus Conciliul (sub laitmotivul: “Afurisit fie cel care, de aici încolo, va mai crede în preexistența sufletului !”) a impus clerului propriul său crez, a pus sub arest pe Papa Vigiliu și a obligat episcopii să accepte noua dogmă. Justinian a considerat că teza reîncarnării acordă omenirii o prea lungă perioadă de timp pentru atingerea unei trepte mai înalte de dezvoltare a conștiinței. Noua teză a lui Justinian, propagată masiv în rândul enoriașilor, a dus însă la erori și mai mari de comportament ale omenirii, majoritatea oamenilor încercând să trăiască din plin unica viață. Biserica a exclus treptat aproape toate textele, documentele și cele 31 evanghelii apocrife, neconforme noii linii dogmatice trasate. Cu toată cenzura impusă textelor originare, s-au mai păstrat pe alocuri unele referiri la reîncarnare (“Evanghelia după Ioan” [3,1-8], “Evanghelia după Matei” [11,14 și 17,10-13], “Evanghelia după Ioan” [8,56-58], ” Cartea lui Ieremia ” [1,5], “Cartea înțelepciunii lui Solomon” [2,5 și 8,20], “Cartea lui Kohelet (Ecleziastul)” [12,6], “Evanghelia după Matei” [26,52], “Evanghelia după Ioan” [9,1-3], “ Epistola lui Pavel către filipeni” [2,6-7], “Epistola sobornicească a lui Iacov” [3,6]). De asemeni, în unele documente apocrife (“Evanghelia după Pistis Sophia”, “Evanghelia lui Toma” ș.a.).

In acest sens, regăsim textele de la Ioan 9, 1-2 si pe cele de la Matei 11, 9, 13, 14. Primul text din Sfanta Scriptura ne prezinta momentul in care Hristos si ucenicii Sai intalnesc un orb din nastere. Intrebarea ucenicilor “Invatatorule, cine a pacatuit; acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?“, a fost luata drept temei pentru reincarnare. Adeptii reincarnarii cred ca acesta era orb din nastere din cauza pacatelor savarsite in existentele anterioare.

In evanghelia dupa Matei(16,13-14),Iisus ii intreaba pe apostoli aca stiu cine este; dupa unii, el era Ilie sau Ieremia,sau unul dintre Proorocii care revenisera.

Tot in evanghelia dupa Matei,(17,10,13) apostolii vorbeau despre profetia intoarcerii lui Ilie, care trebuia sa pregateasca venirea lui mesia. Iisus spunea ca Ilie venise deja,dar ca nu fusese recunoscut.Ei au inteles ca vorbea despre Ioan botezatorul…problema e ca Iisus si Ioan, erau veri primari, Ioan era in mod limpede nascut, si singura madalitate in care ar fi putut fi unul si acelasi cu profetul Ilie, era sa fie reincarnarea acestuia!

Acest text este legat de relatia dintre Sfantul Ioan Botezatorul si profetul Ilie. Atunci cand vorbeste de Sfantul Ioan Botezatorul, Mantuitorul spune: “Atunci de ce-ati iesit? Sa vedeti un proroc? Da, zic voua, si mai mult decat un proroc… Toti prorocii si Legea au prorocit pana la Ioan. Si daca voiti sa intelegeti, el este Ilie, cel ce va sa vina” (Matei 11, 9, 13, 14). Adeptii reincarnarii vad in aceste cuvinte temeiul reincarnarii profetului Ilie in Sfantul Ioan Botezatorul.

De altfel, in Noul Testament se arata ca atunci cand Sfantul Ioan Botezatorul si-a inceput activitatea, invatatorii de lege si fariseii din Ierusalim i-au cerut sa-si dezvaluie identitatea: “Si ei l-au intrebat: Dar cine esti? Esti Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Esti tu Prorocul? Si a raspuns: Nu. Deci i-au zis: Cine esti? Ca sa dam raspuns celor care ne-au trimis. Ce spui tu despre tine insuti? El a zis: Eu sunt glasul celui care striga in pustiu: “Indreptati calea Domnului“, precum a zis Isaia prorocul” (Ioan 1, 21-23).

Invatatura despre reincarnare vine in contradictie cu cele scrise de Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Evrei 9, 27: “Este randuit oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata” sau cu textul de la Ioan 5, 28-29, unde ni se descopera ca la sfarsitul veacurilor, fiecare suflet se va intoarce in trupul care l-a sustinut, apoi va urma Judecata Universala (Ioan 11, 24).

Potrivit dogmei Bisericii Ortodoxe, credinta in reincarnare anuleaza mantuirea in Hristos, desfiinteaza distinctia dintre creatie si Creator, neaga judecata viitoare si unicitatea persoanei."


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro 

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna Daniel ! te rog , daca se poate sa scrii un articol si despre vizualizarea ce va avea loc la nivel planetar in cursul lunii pline (maximul ei in Romania este la ora 6.30 a.m. in data de 06.05.2012)!
Circula informatii foarte interesante pe internet si este o sansa mare de a fi co-creatorii unei lumi mai bune, ACUM !

Multumesc !

dorel103 spunea...

salut,
nu stiu daca ''reincarnarea'' lui Ilie e cel mai elocvent exemplu. Ca sa te reincarnezi trebuie intai sa mori ori Ilie, ca si Enoch, nu au murit deci s-ar putea sa fie vorba de altceva, nu de reincarnare...

Synthesis spunea...

Reincarnarea este un subiect inteles fundamental gresit de 99,99% dintre oameni. Doar cei care incep sa redevina constienti de "altceva" pot intelege corect. Marea greseala in intelegerea subiectului consta in incercarea de a raporta existentele anterioare la persoana actuala a individului, pe cand aceasta e doar o portiune dintr-un "drum" mai lung. Faptul ca cei mai multi nu-si amintesc nimic este, printre altele, un mecanism de auto-protectie a subconstientului. Multi s-ar tulbura psihic daca si-ar aminti brusc. Intreaga lor viziune asupra lumii, construita pe presupuneri gresite, s-ar prabusi lasand in urma traume. De aceea re-constientizarea vietilor trecute e mai bine sa se petreaca treptat.

Ionuț Frâncu spunea...

Poti afla aici mai multe. http://sonkab.wordpress.com/2012/05/02/superluna-revine/

Diana spunea...

Exista reincarnare dar e inteleasa gresit ; chiar si expresia e gresita, reincarnare = primesti alt trup ; in realitate, asa cum ne-a demostrat fizica cuantica nu exista materie ci doar 99% spatiu si 1% ceva atomi :))) asa ca suntem formati din "spatiu" dar cu ajutorul celei mai complexe iluzii holografice (realizata de Universul Creator/Dumnezeu - pentru cei care prefera denumirea asta...) suntem facuti sa credem ca exista materie, ca ne deplasam intr-un spatiu fizic, ca suntem limitati de timp, etc....Reincarnarea inseamna de fapt existenta la acelasi moment de timp (pentru ca timpul nu exista si nu "curge" asa cum consideram noi), in universuri paralele, aflate pe frecvente diferite, a mai multor EU-uri "oglinda" a aceleiasi persoane, care experimenteaza o alta viata, o alta "incarnare", mai fericita sau mai putin fericita, mai evoluata sau mai putin evoluata (ca in cazul nostru pe Gaia.... :) Cei care au "amintiri" din alte vieti (considera ei "trecute") de fapt au flash-uri/franturi de conexiuni cu alte vieti paralele, in general cu cea/cele care sunt in cel mai mare acord cu spiritul lor, sau cu cele din care au de invatat cele mai multe lectii - poate uneori experiente socante la prima vedere ; Uneori putem avea impresia ca nu apartinem acestei lumi - prin urmare unii spun ca in alte vieti trecute au fost extraterestrii si ca traiau pe cu totul alta planeta - de obicei mult mai evoluata :P , ca nu aveau nevoie de mancare, ca nu aveau nevoi fizice primare , ca nu simteau variatii de temperatura - prea frig sau prea cald. Si in acest caz este vorba tot de conexiuni cu alte vieti paralele, pe frecvente de o inalta evoluatie spirituala - care par de-a dreptul ET, in care oamenii nu mai seamana cu noi si nici planeta respectiva cu Gaia. De aceea astfel de persoane (care de obicei sunt mai evoluate spiritual decat medie si sunt pregatite pentru nivelul urmator) povestesc de obicei ca sunt triste adesea, ca nu-si gasesc locul in societate, ca au simtit de mici copii ca sunt "altfel" si ca ceva e in neregula cu viata asa cum arata/decurge ea aici; astfel de persoane refuza carnea si in general produsele animaliere de mici copii sau devin vegetariene ca adulti, sunt atrase de tot ce inseamna ezoteric, fizica cuantica, spiritualitate, religie, istorie antica - pentru ca vor raspunsuri si cauta necontenit o "scapare" din "carcasa" umana care e prea "grea si intunecata" pentru ei, e o experienta prea trista, cu multa durere fizica dar mai ales sufleteasca si e un soc !! sa treci de la o planeta numai "lapte si miere", de la Rai, la planeta noastra....
:( Macar ne putem consola cu faptul ca in alte universuri paralele traim in "lumi de Rai" :)

PS : Daniel, sper ca se va mai organiza programul Padurea Baciu si in iunie-iulie

karma police spunea...

discutiile trebuie sa se bazeze pe traditia vechiului testament in acest context,( nu in general).E simplu pina in ziua de azi evreii cred in reincarnare.

Anonim spunea...

Sa vorbim de reincarnare...are sens atata timp cat nu cunoastem nimic din tot ceace precede nasterea?
Viata este o CONVENTIE UNIVERSALA,exact asa cum este si moartea.Nu-mi pot vedea moartea dar in schimb pot vedea moartea altuia.Dar viata?Acelasi lucru este valabil si pentru viata.Viata mea nu o pot vedea de unul singur daca nu exista cei din jurul meu.
Nu putem trai singuri in acest Paradis,avem nevoie sa ne vedem EXISTENTA :)
Viata si moartea sunt o CONVENTIE,pentru a avea convingerea ca traiesc am nevoie de minim o persoana pentru a ma convinge.
Convingerile noastre astfel,intra intr-o sintonie (o specie de dragoste)care naste o noua convingere.Increderea in convingerile noastre(adica credinta)va da nastere unei conventii.Viata este o CONVENTIE care naste CONVINGERI.Suntem IMORTALI.
In UNIVERSUL nostru,uniunea unei femei cu un barbat este o CONVENTIE legata de un dublu fir(un cerc inchis ).Aceast cerc inchis, in fapt este o spirala ce reprezinta dinamica credintei, adica o CONVENTIE umana care v-a da nastere unei noi CONVINGERI(unui fiu).
Astfel, COPII sunt CONVINGEREA CONVENTIEI noastre UNIVERSALE.

Paradis inseamna tot ceace precedaeza nasterea.

Anonim spunea...

va recomand folosirea linkului "sursa" de la sfarsitul articolului care poate trece neobservat pentru a se vedea si comentariile de acolo.

Anonim spunea...

Totul e energie. Sunt 100 % convins ca ceva se desprinde de om la momentul mortii, iar acel ceva calatoreste, poate chiar intr-un univers paralel. La momentul mortii este o eliberare de energie sau informatie, ceva care a insotit omul toata viata lui. Tatal meu a murit cu mult timp in urma, dar a reusit sa-mi trimita un mesaj de dincolo de moarte, un mesaj care mi-a confirmat ca exista nemurirea.
Deci este posibil ca acea energie - informatie care se desprinde in momentul mortii sa se intoarca in acest univers spatio-temporar si sa se lipeasca din nou de un corp. Unele energii se reincarneaza, altele nu se reincarneaza, probabil ca depinde de nivelul energetic - informational al fiecaruia, sau de nivelul spiritual atins.

attila koles spunea...

MANIFEST PENTRU ROMANIA

ABOUT
A fine WordPress.com site
MANIFEST PENTRU ROMANIA
by kolesattila

Au trecut 22 de ani din anul 1989 de cind am crezut ca ne vom cistiga libertatea la adevar la dreptate 22 de ani de cind noi am crezut ca am scapat de comunism , atunci in 1989 au murit oameni care au crezut in acest concept ADEVAR si au fost inselati ei au murit pentru ca au crezut ca vom scapa de COMUNISTI dar iata ca sau inselat ei au scapat oparte din putere din mina dar acum o vor lua din nou inapoi si cum prin acest nou guvern care este pe cale sa fie instalat un guvern condus din umbra de Adrian Nastase care pentru a scapa de puscarie sprijinit din umbra de Voiculescu prin antenele care ne-au spalat creierele din toate punctele de vedere .Acest guvern este cel mai penal guvern din ultimii 22 de ani avind in componenta lui marea majoritate a ministrilor certati cu legea si indatorati intrun fel sau altul . Cei care pina acum ati stat deoparte cei care doriti o noua tara luati acest strigat ca un strigat de disperare care va cere sa va ginditi la viitorul copiilor vostrii care asteapta o tara in care sa domine adevarul si dreptatea nu un guvern votat de traseisti ,tradatori , mincinosi si puscariasi.

Nureprezint nici un partid nu reprezint nici o miscare nu sint decit unsimplu cetatean onest al acestei tari care s-a saturat si a spus gata ajunge nu mai vreau.

Cei care vor sa mi se alature scrieti pe acest blog faceti un manifest la fel in care cereti dreptul la adevar si la dreptate datil din mina in mina la priteni postatil pe facebook psaiturile care mai sinteti membrii haidati sa gasim o solutie .

Ionuț Frâncu spunea...

Ce legatura are acest manifest cu subiectul propus de Daniel Roxin? Inteleg ca a fost aprobat sa apara pe blog pentru ca Daniel nu cenzureaza mesajele, cu exceptia celor obscene sau de alta natura ce nu pot fi facute publice. Sa nu se inteleaga gresit, nu sunt partizan al vreunui guvern sau partid politic. Totusi, nu inteleg manifestul. Care era propunerea? Sa facem ceva concret sau doar SA FIM IMPOTRIVA?

zi senina spunea...

DUPA NOUL TESTAMENT IN,,CALATORIA SUFLETELOR,DESTINUL SUFLETELOR'' SI ,,VIATA DINTRE VIETI'',MICHAEL NEWTON, DR IN CONSILIERE, SPECIALIST HIPNOTERAPEUT ITI DA O BUNA INTELEGERE A SUFLETULUI NEMURITOR.PACE SI LUMINA.

laurentiu florea spunea...

cititi literatura gnostica,operele venerabilului maestru Samael Aun Weor,trezirea constiintei este inceputul intelegerii legii recurentei care sta la baza reancarnarilor succesive a scanteii divine care este omul real!!

Diana spunea...

Buna Daniel, nu ai raspuns daca se vor mai organiza programele "locuridetaina" si in lunile iunie-august, in special Padurea Baciu. Merci ! :)

gelu spunea...

reintrupare nu reancarnare

Daniel Roxin spunea...

Pt Diana - Se vor organiza.In cateva zile afisam programul pana in toamna...

Anonim spunea...

cam dubioasa sursa. zau

Anonim spunea...

Imi permit sa va recomand sa cititi despre acest subiect o carte recent aparuta,intitulata''Vieti anterioare celebre'' de Steve Burgess.

Anonim spunea...

Pentru o intelegere deplina al acestui subiect delicat va recomand o carte scrisa de Alexandru Popescu Balcesti intitulata :Enigma vietii si a mortii" . In aceasta carte se afla toate informatiile necesare intelegerii actului mortii si a ceea ce se intampla dupa moarte.Nu vreau sa fac reclama insa e o carte care pe mine m-a ajutat enorm sa inteleg deplin acest subiect controversat

Anonim spunea...

https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/
"cartea” Cuvinte vii, pagina 271(carte preluata in “Talantii imparatiei“) – la capitolul “108 – Taina lui Ilie şi Ioan” – se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.

Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 (blestematul an al caderii sale) este o hula de la un capat la altul.

Analiza a fost facuta aici de parintele Gheorghe Anitulesei in luna mai 2015 aici:
https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/h-din-invataturile-pagane-scrise-ale-parintelui-arsenie-boca/