luni, 14 mai 2012

Nisipul inteligent care poate lua orice forma, posibil gratie unei romance


O romanca a inceput sa lucreze la un proiect prin care, dintr-un material asemanator nisipului, vom putea scoate orice unealta am avea nevoie.

Daniela Rus, om de stiinta la unul din cele mai importante institute de profil din Statele Unite, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, s-a inspirat din statuia lui David a lui Michelangelo.
“David a aparut dintr-o bucata de marmura si credem ca putem sa facem orice sa apara dintr-un material”, a spus Rus, citata de Business Week.
Astfel, Rus, care a primit premiul MacArthur acordat geniilor, in 2002, a inceput sa lucreze la un proiect care, in cele din urma, va permite sa bagam mana intr-o punga de nisip si sa scoatem orice dispozitiv sau structura imaginabila.


Nu este magie. Nisipul este, de fapt, format din roboti minusculi, care pot primi comenzi si se pot conecta intre ei si transforma in diverse obiecte.
Ideea este ca specialistii, mai ales cei care lucreaza in conditii extreme, cum ar fi oamenii de stiinta din Antarctica, sa nu mai care dupa ei cutii grele cu unelte. In schimb, ar putea duce doar o punga cu nisip inteligent. Cand au nevoie de ceva, nu trebuie decat sa transmita electronic modelul obiectului dorit catre roboteii din nisip, iar acestia se vor conforma si vor structura in forma acelui obiect.
Mai este mult de lucru la proiect, insa Rus, in varsta de 48 de ani, are deja un prototip functional. In prezent, are 50 de robotei. Acestia sunt, inca, destul de mari, dar se pot structura in forme geometrice.
Avand in vedere ca toate componentele pot fi programate, ea poate crea si figuri umanoide, care, la un moment dat, se vor putea misca.
Cercetarea sa se bazeaza, in prezent, pe micsorarea robotilor, reducand marimea magnetilor si componentelor electronice din care sunt formati.
Rus si-a descoperit pasiunea pentru roboti in timp ce urmarea serialul TV “Lost in Space”, in copilaria sa petrecuta in Romania. “Iubeam robotul. Faptul ca o masinarie putea interactiona cu tine si te putea avertiza de pericole era fascinant, fiind copil”, a spus aceasta.
Cand familia sa a emigrat in Statele Unite, in anii 1980, Rus a mers pe urmele tatalui sau si a studiat informatica. Teza de doctorat la Universitatea Cornell s-a bazat pe “mainile” robotice care pot manipula obiecte.
La MIT, s-a hotarat sa “democratizeze accesul la roboti” si, pe langa proiectul legat de nisipul inteligent, lucreaza la o tehnologie care sa le permita persoanelor care nu sunt specialiste in domeniu sa creeze roboti pentru sarcini specializate, cum ar fi sa deblocheze un canal infundat.
De altfel, robotii care ajuta la indeplinirea treburilor de zi cu zi deja exista in cladirea unde lucreaza Rus. Cativa roboti mai mici se ocupa de irigarea unei gradini de rosii, un altul, numit Shady, pe plimba pe peretele de sticla al cladirii, cu o mica umbrela, pentru a feri ecranele cercetatorilor de reflectiile aparute din cauza luminii in exces.
Alti roboti mai batrani sunt nefolositi, inclusiv unul care poate organiza hartiile de pe birou. “Avand in vedere cum arata biroul meu, cred ca ar trebui sa-l folosesc”, a conchis Rus.

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

13 comentarii:

ivan spunea...

Pregateste-te ca "Adevarul" sa mucifice documentarul despre daci...
Cred ca ar trebui sa iei masuri...cum? cu informatii multe, adunate de la istorici care stiu adevarul, si care vor sa-l scoata la iveala. E nevoie ca toate argumentele/adevarurile sa iasa in fata

Daniel Roxin spunea...

Am vazut articolul. Sa vedem ce urmeaza... Echipa s-a marit substantial asa ca vom cauta sa gestionam orice eventual atac!

ivan spunea...

Poate reusesti sa aduni o echipa de geneticieni, in frunte cu Alexander Rodewald, de istorici fff buni, de metalurgi care sa-si dea cu parerea despre aurul dacic, si talentul dacilor de a manui aurul, de arhitecti care sa vorbeasca despre structura oraselor dacice...si sa-i convocati pe istoriii clasici, inchisi in universul lor mic corupt, pe cei la de historia, la un duel cu argumente televizat.

gheorghe spunea...

a inceput mizeria:)
adevarul cu hystoria si urmeaza cotidianul...

salembv spunea...

buna roxin . Eu de ft multa vreme sunt intrigat de ceva. Acel ceva ese sfinxul din bucegi . Mie unul mi se pare ceva facut de mana omului , nicidecum este o creatie a naturii . Acum dupa ce am vazut documentarul tau , in mintea mea s-a alipit ft bine chipul sfinxului de cel al unui cap al unui dac . Seamana foarte bine cu un cap de om ce poarta o caciula de dac . Mi se pare mie sau impartasesti si tu cam aceleasi opinii ca si mine?

Daniel Roxin spunea...

Sigur, seamana cu un cap de dac si pare destul de sigur ca e mana omului la mijloc...

salembv spunea...

eu sunt creationist . conform crationismului pamantul nu ar avea mai mult decat cateva mii de ani . asadar sfinxul ar fi imposibil sa fie sculptat in atat de putin timp de vant . oare sfinxul cat si piramidele din judetul brasov dar si piramidele din bosnia nu se poate sa fi fost stramosii piramidelor cat si a sfinxului egiptean? este doar o ipoteza la care m-am gandit de multe ori . atat in piramidele din bosnia cat si in cele din rasnov au coridoare .

salembv spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=9Zkcg2MFQmI

salembv spunea...

are multe tampenii in cap tipul asta insa sper sa intelegi la ce ma refer in legatura cu piramidele

Anonim spunea...

Unde sunt, te rog, acele piramide, in orasele Brasov si Rasnov sau in Rasnov doar, judetul Brasov?Si unde anume?Trebuie sa se puna lumea la treaba si are nevoie de mai multa informatie.
La prima persoana care a scris comentariul aici, adaug si eu ceva:ziarul "Adevarul" isi trimite carcaiacii peste tot pe unde e rost sa se arate lumii ceva important si real.Cine a patit-o, stie.

salembv spunea...

cateva piramite stiu ca sunt in zona Râșnov la vreo 20 de km de Brașov si mai exista niste piramide la Șona la vreo 65 de km de Brașov . La Șona din cate am auzit au forat unii intr-o noapte pentru comori cu utilaje ft performante , insa au fost opriti de politie dupa care gaurile de la intrare au fost astupate . Eu sunt mostenitorul din a 4 a generatie a celui care a descoperit closca cu puii de aur . Ei bine taicamiu mi-a spus ca bunicii lui au descoperit tot in aceiasi zona ingropate niste unt si ceva smantana sau lapte acru in niste vase de lut sigilate cu ceara. terenul respectiv fiindalor mei de generatii a fost imposibil sa le ascunda cineva fara stirea lor cel putin cateva generatii . asadar in ciuda vechimii lor cand au gustat din ele bunicii tatalui meu spuneau ca erau ft gustoase si nu erau stricate . probabil au fost conservate perfect stand sub pamant la temperaturi constante si sigilate bine .

salembv spunea...

la cativa km de locul unde au descoperit bunicii mei Closca cu puii de aur si acele produse lactate ascunse si pastrate fantastic in pamant s-a descoperit o cladirela cativa metrii sub pamant din piatra . se spune ca ar fi fost locuinta unui conducator in armata romana . Closca cu puii de aur , produsele lactate cat si acea locuinta care se afla exact pe sub drumul principal al localitatii se afla toate in zona localitatii pietroasele . daca s-ar face cautari mai ample sigur s-ar descoperi ft multe artefacte .

Storm spunea...

sa nu trecem deja la basme, totusi. Ceea ce este pe scuturile dacilor, da, sunt niste desene frumoase, dar nu scriere. Cultura Cucuteni are o vechime de cca 7000 de ani deci...nu erau daci pe vremea aceea.