sâmbătă, 22 septembrie 2012

IMAGINEA ZILEI: O moleculă, aşa cum nu a mai fost văzută vreodată

"O echipă de cercetători IBM, cunoscuţi pentru realizarea primelor imagini cu prim-planul unei singure molecule în 2009, au dezvăuit acum imagini microscopice incredibil de detaliate care arată legăturile chimice individuale între atomi, relatează Huffingtonpost.com.

Cum au reuşit să facă aceste instantanee incredibile? Folosind un microscop cu forţă atomică, oamenii de ştiinţă au fost capabili să surprindă două imagini, folosind două mecanisme de contraste diferite. Aceste imagini nu doar că ilustrează structura unei molecule singulare, dar şi modul în care atomii se leagă unul de celălalt.

Cercetarea, publicată pe data de 14 septembrie 2012, este semnificativă în continuarea studiului dispozitivelor grafene, care ar putea fi folosite pentru a înlocui tehnologiile existente, cum ar fi microcipurile. Descoperirile pot de asemenea contribui şi la cercetarea direcţiilor electronilor în timpul reacţiilor chimice.

Imaginile multi-colore arată lungimea legăturilor atomice împreună cu densitatea electronilor, aşa că punctele mai închise la culoare reprezintă cele mai dense părţi ale moleculei. Cuplând lungimea şi densitatea, oamenii de ştiinţă au reuşit să determine tipul legăturilor şi ce reacţii chimice se produc în interiorul moleculei.

“Acum putem dovedi cu adevărat faptul că se pot vedea proprietăţi fizice diferite a unor legături diferite”, adaugă cercetătorii.

La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă IBM au surprins primele imagini cu o singură moleculă care arătau cum este distribuită o sarcină electrică. Acum, cele mai recente imagini duc mai departe cercetarea şi marchează un pas important în ceea ce priveşte fizica la scară nanometrică."

Sursa: Financiarul



8 comentarii:

Doc spunea...

Imi place ca omul modern "re-descopera" ceea ce Platon, Pitagora si Hermes au zis acum mii de ani. Da e bine si cu "tehnologia moderna"... :D

Black Sirius spunea...

Daniel ,te rog vizualizeaza si :http://mondomistere.blogspot.ro/2012/09/apa-are-memorie.html. Daca am trimis mesaj asemanator te rog sa ma scuzi,gestionez singur mai multe bloguri si erorile sunt inevitabile!Iti multumesc pentru inyelegere !

Anonim spunea...

Foarte interesant!

Anonim spunea...

Sa va ocroteasca DUMNEZEU si parintii nostri, DACII, pe care-i iubesc si de care ma simt legata spiritual.Sunt mandra ca sunt DAC.

ile spunea...

Un lucru frumos intradevar. Eu va recomand seria Ancient Aliens desi informatiile se repeta si se imbogatesc in decursul ultimilor 4 ani,urmarind eu tocmai azi din intimplare http://documentare.digitalarena.ro/ancient-aliens-s4e09-the-time-travelers-2012/
Nimeni, nici=o civilizatie nu detine adevarul absolut despre istoria pamintului nici macar despre prezentul pamintului. As fi vrut sa intreb despre ce molecula este vorba,asa din curioziate. Revenind la oamenii care lucreaza la Geneva in subteran, au obtinut o particula universala sau nu, intr-un accelerator de particule(accelerind protoni) in 2011. Bine ca vom descoperi cu aceasta molecula fotografiata acum, poate ceva ce stiam sau ni se spusese deja. Trebuie sa avem mintea deschisa si privirea sa ne fie catre orizont,nici prea mult catre cer nici catre pamint pentru a nu ramine prizonieri in vreo credinta sucita. Mintea mea nu poate pricepe cum un calator in timp si spatiu nu este atins de trecerea timpului si cele 3 zile pentru el sint 300 pe pamint fara sa-i lase aproape nici-o urma, in povestile indiene,japoneze etc... Si-mi aduc aminte de Tinerete fara de batrinete si viata fara de moarte. Poate ca basmele noastre(nu numai cele culese de Ispirescu)) au pilde si informatii ca in Mahabharata. Mie imi pare mai logica intimplarea printului calator pe romaneste, care dupa atita drum se intilneste intr-un mod chiar amuzant cu Moartea. REciti-o zilele acestea ca e tare instructiva. Un exemplu personal:in 19 luna asta niste cunostinte voiau numarul meu de telefon ca sa ma roage ceva, in dimineata zilei de 20 i-am visat pe amindoi(ca oricum nu i=am mai vazut ce citiva ani) si am gindit ca trebuie sa aflu ceva despre ei. O prietana comuna mi=a spus in 22 ca ii cerusera numarul meu si ca ma vor cauta. Aha deci aflasem de ce i-am visat.Interesant era si daca i-as fi visat inainte de 19 si apoi sa ceara ei numarul... Deci cite dimensiuni credeti ca sint in univers.,, In orice caz mult mai multe decit vedem noi si, cred eu, mai multe chiar decit ne putem inchipui acum(>11-12).

Anonim spunea...

Interesanta combinatie 7 + 6 = 13. Aceasta cifra care ni se puna ca este cifra ghinionului sau a diavolului. De fapt este suma a unor cifre deosebite 7 zile si 6 nopti. 13 note sunt daca iei de la do la do-ul urmator (pe pian 8 albe si 5 negre.

Anonim spunea...

@Anonim: Poate fi si combinatia 12+1. Iisus si apostolii sai, tot 13! :)


































































































Anonim spunea...

Nu este o cifra a ghinionului.
13=1+12 IIsus si apostolii Sai. :)