joi, 24 ianuarie 2013

Dezvăluiri: comorile României din Muzeele Europei

Cu siguranță, multora dintre români, atunci când vizitează diverse capitale ale Europei, li s-a întâmplat să contemple admirativ clădirile, bulevardele, parcurile și muzeele acestora, spunându-și ca pentru sine sau tovarășilor de călătorie: ‘uite, dom’ne, civilizație și cultură!”.

Ce nu știu însă mulți români este că mare parte din această civilizație și cultură se datorează exploatării altor națiuni și jafului pe care unii dintre cei ce pozează astăzi drept modele de civilizație europeană le-au făcut secole de-a rândul în teritorii obținute și stăpânite cu și prin forță. Cum ar putea fi sărace astăzi Regatul Unit, Frântă sau Austria, de pildă, din moment ce aceste state încă mai culeg “roadele” veacurilor întregi în care au stăpânit colonii și țări pe care le-au secătuit de forță umană,  resurse și artefacte? Căci banii continuă să vină, turismul este un factor ce le hrănește semnificativ bugetele. 


vas_sannicolau_mareNimeni nu poate nega splendoarea, de pildă, a palatelor de la Versailles sau de pe Valea Loarei (Frantă), a Palatului Regal (Spania) sau a palatului Buckingham (Marea Britanie). Dar splendoarea lor, istoria lor însăși, precum și bunăstarea celor ce au viețuit sau viețuiesc acolo s-au clădit pe distrugerea și exploatarea unor societăți umane din nodul Africii până în Mezoramerica, America de Sud sau Orient.

Astfel, astăzi, exploatatorii de ieri dau lecti întregului mapamond cu privire la principiile civilizației și regulile de bună conduită, în timp ce foștii exploatați încă mai plătesc prețul vremurilor când erau forțați să trăiască cu o mână pe plug și cu alta pe sabie pentru a rezistă.

Revenind la punctul de plecare, deoarece nu dorim să dezvoltăm aici și acum, pe îndelete, factorii istorico-sociali care au stat la bază actualului raport cutlural dintre statele Europei, ar trebui că românii noștri să cunoască faptul că, atunci când vor călca pragul unor mari muzee europene, vor admiră, printre altele, artefacte furate de la ei de acasă.

 Muzeele din Viena și Budapesta dețin sute de artefacte găsite în România

vase_tezaur_sannicolauLa Muzeul de Istorie din Viena sunt expuse unele dintre cele mai bogate și importante tezaure descoperite pe teritoriul României, așa cum am arătat într-o serie de articole publicate anterior pe site-ul nostru. Nu mai reluăm, de această data, întreagă lor poveste, ci doar reamintim obiectele care le constituie.

Astfel, un tezaur găsit la Șimleul Silvaniei (jud. Săƒlaj), compus dintr-un colier cu pandantive, 13 medalii realizate din monede romane, dar și alte obiecte de valoare, împreună cu un tezaur descoperit la Sânnicolau Mare (jud.Timiș), format din 23 de vase din aur cu o greutate de zece kilograme, care se presupune a fi aparținut Voievodului Glad și apoi nepotului acestuia, principele Achtum, sunt admirate, astăzi, de turiștii care calcă pragul muzeului amintit.

Tot la Viena se mai găsesc o cană din aur, aparținând tezaurului de la Bâia (jud.Alba), două brățări din același metal, descoperite la Vlad (jud.Brașov), dar și piese din aur cu o greutate de aproximativ trei kilograme ce fac parte din tezaurul de la Tufalțƒu (jud. Covasna), descoperite în 1840, cum ar fi un topor din aur datând din secolul VIII î.Hr.

piese-tezaur-simleul-silvanieiPerioada dacică este reprezentată în acest muzeu dintr-un tezaur compus din piese descoperite în diverse locații din România (Moroda, Marca, Someșul Cald, Orăștie), realizate din argint și argint aurit, cum este cazul unei brățări și al unui lanț cu pandantiv.

Colecțiile muzeului vienez mai adăpostesc și 31 din cele 64 de piese de argint descoperite în 1820 la Săliște (jud. Alba). Dintre acestea amintim trei inele spiralate, patru brățări simple din argint, o pereche de fibule, două colane tot din argint, pandantive aparținând unui colier și o plăcuță realizata din argint aurit.

Referindu-se la tezaurul de la Sânnicolau Mare, istoricul Florin Drașovean, de la Muzeul Banatului din Timișoara, afirmă, într-o declarație oferită unui cotidian central, că „retrocedarea acestuia este sub semnul întrebăƒrii. Nu cred căƒ mai putem speră. Nu putem avea parte nici măƒcar de copii dupăƒ cele 23 de piese din aur, care cântăƒresc peste zece kilograme. Austriecii ne-au refuzat politicos, invocând pericolul de degradare a originalelor, în urmă copierii”.

Și Muzeul de Istorie din Budapesta adăpostește comori dezgropate din pământul României. Nu mai puțin de 16 brățări din aur aparținând tezaurului de la Fitireaz (jud. Arad) datând din secolul VII î.Hr. sunt expuse aici.
tezaur-simleul-silvaniei_2Tot în capitală Ungariei se mai află trei falere (discuri), lucrate în aur vechi de peste 2.800 de ani, descoperite pe la începutul secolului al XX-lea la  Grăƒniceni (jud. Arad), dar și 15 discuri spiralate împreună cu brățări din aur găsite la  Sarasău (jud. Satu-Mare).

Vecinii noștri mai dețin și două brățări din aur, una descoperită la Vlad (jud.Brașov) și una găsită la Pipea (jud. Mureș), cu o vechime de 2.500 de ani, dar și un alt tezaur descoperit la Șimleul Silvaniei (jud. Săƒlaj), compus din zece perechi de fibule din argint aurit, trei vase de aur semisferice, două brățări din aur, dar și alte bijuterii.

 British Museum din Londra, stăpân al unor descoperiri de la Histria

cetatea_histriaȘi de la Histria, vestita cetate ridicată de greci veniți din Milet în preajmă anilor 650-630 i.Hr., localizată lângă Constanța de astăzi, unele piese de o valoare inestimabilă au luat drumul străinătății. O parte din piesele descoperite aici sunt admirate astăzi în colecțiile celor de la British Museum din Londra. Vestită cetate greacăƒƒ de lângăƒƒ Constanța a fost cel mai accesibil sit istoric pentru amatorii de arheologie ilegalăƒƒ. „Zeci de ani, un perimetru de aproximativ 30 de hectare din suprafața totalăƒƒ de 70 a sitului n-a avut nici măƒƒcar un gard. 

Aici a fost un adevăƒƒrat El Dorado pentru braconierii arheologici”, povestește prof. dr. Alexandru Suceveanu ziariștilor de la EVZ.  IŽn cei peste 50 de ani de studiu și săƒƒpăƒƒturi arheologice, varăƒƒ de varăƒƒ, la cetatea greacăƒƒ, profesorul Suceveanu se considerăƒƒ un adevăƒƒrat locuitor al Histriei, în momentul de fațăƒƒ: „O colegăƒƒ a descoperit aici o piesăƒƒƒ deosebităƒƒ. Am trimis fotografia piesei la mai mulți colegi din Europa. Răƒƒƒspunsul ne-a sosit de la British Museum din Londra. Ne-a spus căƒƒ, încăƒƒ din 1995-1996, în posesia muzeului se află o colecție întreagăƒƒ de astfel de piese. Și căƒƒ proveniența lor era România”.

Tuturor comorilor de mai sus, cărora măcar le știm localizarea, li se adaugă probabil sute și mii de alte obiecte care, în prezent, se află în colecții particulare. Unele au fost identificate și recuperate, dar pe sume uriașe, cum este cazul brățărilor dacice care se află, astăzi, la Muzeul Național de Istorie a României. Altele vor rămâne pentru totdeauna în proprietatea unor persoane sau insitututii fără nicio conexiune cu țara noastră.
De-a lungul timpului, vocile care să ceară retrocedarea artefactelor noastre deținute azi de diverse muzee ale lumii au fost puține și slabe. Teama poate a fost de vină. Sau lipsă de interes. Sau ambele. Cert este că suntem privați de dreptul asupra acestor obiecte, iar tăcerea complice a autorităților române nu reprezintă decât o acceptare a actualei stări de fapt. Și ajungem de unde am plecat, admirând muzeele Europei...

Un articol de Valentin Roman
Sursa: adevaruldespredaci

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

7 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara.

Aveti dreptate domnule Valentin Roman.
Toate marile puteri ale lumii sunt mari datorita exploatarii diferitelor tari ,a furtului si jafului marsav practicat de aceste mari puteri.
Dar ce este trist,chiar dureros,este ca multi romani nu cunosc adevarul si oficialii nu vor sa lupte pentru a scoate ADEVARUL la suprafata.Ceia ce faci dumneata sau Daniel Roxin este foarte frumos,dar fara sprijinul unor personalitati oficiale si....o vointa de a reabilita situatia manifestata de cei ce conduc lumea,aceste adevaruri nu vor fi puse la locul lor.Cat priveste aceste comori nu vor fi cedate nici odata.Si pana la urma macar daca s-ar recunoaste valoarea acestor pamanturi despre care vorbiti atata...
Eu personal simt durere in suflet cand aud romani vorbind cu dispret desre tara sau popor considerand-ne fara valoare....Veacuri la rand s-a dus o lupta de denigrare a acestor pamanturi si locuitorii acestor pamnaturi.Iar ce se face acum....nu mai este nimic de comentat.
Sa aveti o seara buna,Sefora

simona spunea...

Macar dedesubtul acestor obiecte de cultura dacica scrie de unde provin ,ce popor le-a creat ?
Recunosc celelalte popoare poporul dacic ,cultura ,arta ,vitejia si rolul lor in istoria lumii?
Dar ce intrebari ma gasesc sa pun cand poporul meu urmasul lor habar n-are cine le sunt stramosii si chiar atunci cand urmele arheologice ies la suprafata acest popor urineza la propiu pe ele (vezi emisiunea de ieri).


Anonim spunea...

Daniel,

Ar fi interesant sa faci o emisiune si despre viata domestica a dacelor......; cum vorbeau dacii despre dragoste si depre relatia barbat-femeie si ce insemna atunci familia.....
Multam,

Daniel Roxin spunea...

Da, ar fi...

cristi spunea...

Toate acestea, in mod imperativ trebuie sa se intoarca inapoi la creatorii lor sau mai bine spus la urmasii lor! Inca oficialii dorm in papuci (din mai multe cauze, printre care si tradarea) dar cand initiativele dispersate ale unor romani adevarati, asa cum este si amfitrionul nostru Roxin, se vor uni si canaliza intr.o singura matca si directie si cand va deveni fenomen, macar cultural istoric, atunci acesti oficiali nu se vor mai putea face ca ploua. Mai ales ca un asemenea fenomen se poate schimba cu timpul intr.unul electoral! In NOI sta puterea!
Si apoi oficialii astia nu noi ii tot punem acolo?

Sefora spunea...

Buna seara.
Da,Cristi,ai dreptate,in noi sta puterea.
Ia nu mai iesiti nici unul la vot si vedeti atunci cine poate sa mai castige.Aceasta este masura care ,dupa parerea mea,este cea mai buna.Cand nu va mai fi nimeni sa-i voteze....si daca se vor numi singuri[oricum,tot singuri se numesc] macar noi poporul avem constiinta ca nu i-am ales.Atata timp cat se gasesc oameni sa mearga la vot,manipularile electorale vor continua...
Sa aveti o seara buna,Sefora

ile spunea...

Asta e istoria umanitatii vazuta stiuta si nestiuta,abuzuri cuceriri exploatari.Cea nevazuta de majoritatea pamintenilor este bine sa ramina si nestiuta. Ghinghis han a fost pentru mongoli un erou. Eu gindesc ca un razboinic nemilos dar care merita respectat poate si numai pentru faptul ca a tinut ca mormintul lui sa ramina ascuns atita timp spre deosebire de desertaciunea altor conducatori.Si cine cauta acum mormintul lui?Americanii printre care un arheolog cu strabunii mongoli.In Egipt dupa NATO se fac cerectari secrete sub piramide de catre americani,in Liban dupa NATO Baalbeck piramida care de fapt este un loc antic vechi destinat zborurilor spatiale,probabil ca si acolo se fac cercetari. Si daca nu petrolul este cel care mina Marile Puteri sa puna piciorul in alte tari sub diferite pretexte. Nu de dragul arheologiei. Daca in Romania ar fi descoperite lucruri mai importante( comoara dacica din ce o consta ea, tunele secrete,artefacte cu tehnologie necunoscuta) ati vedea placute RESTRICTED AREA in zona,ghiciti cine ar fi acolo,nu cred ca o echipa de cercetatori de mai multe state ale lumii ci ceva protejat de forte miltitare. Lucrurile valoroase nu neaparat mai mici sint intr-adevar intsrainate cu bucata dar e bine ca sint expuse in muzeele lumii, fac ca o pinza de paianjen cu cele care sint inca ingropate. Noi romanii nu le putem salva pe niciunele, este bine ca la Turdas s-a descoperit ceva cu valoare intrinseca( scrisul este un lucru inestimabil) pe care nu au cum sa-l ia sau sa-l exploateze.Rugati-va sa nu gaseasca nimeni acum ceva important in Romania.Interese straine cauta sa puna mina pe rezervele naturale, pe cele care au mai ramas. Cind vor avea Rosia Montana,eu ma voi ruga de acest pamint romanesc, sa se prabuseasca galeriile sa se surpe toti muntii din jur cu tot cu utilajele si constructiile strainilor. Vinzatorii de tara si hienele straine vor plati in vietile lor si ale copiilor lor.
http://www.youtube.com/watch?v=6lgv5gf3-UE
Ascultati melodia ...Cuvintele ar putea sa spuna ceva despre speranta dar nu stiu...