joi, 24 ianuarie 2013

UE înseamnă Imperiu. Imperiu înseamnă război


Se obişnuieşte să se spună că UE a asigurat pacea în Europa. Dar, observă provocator istoricul Thierry Baudet, atunci când statele-naţiune cedează o parte din suveranitatea lor unor entităţi supra-naţionale, se ajunge la conflict. Iată de ce el propune să se dizolve zona euro şi să se restabilească frontierele.

Atuul principal al susţinătorilor proiectului european este că naţionalismul conduce la război iar construcţia europeană, la pace. Orice pierdere cauzată de Bruxelles în ceea ce priveşte democraţia, suveranitatea şi transparenţa ar fi deci în definitiv compensată de un scop nobil: pacea. Dar această presupunere se bazează pe o eroare. Naţionalismul nu conduce la război.

Ambiţia de a crea un imperiu european conduce la război. Ambiţia de a pune cu orice preţ popoare diferite în acelaşi carcan conduce la război. Pe scurt, construcţia europeană este cea care conduce la război.


  • Imperiul roman al lui Mussolini
Fascismul şi nazismul erau amândouă axate pe integrarea europeană. În 1933, Mussolini şi-a exprimat convingerea că Europa şi-ar putea exercita din nou puterea asupra lumii dacă ar reuşi să instaureze o anumită unitate politică. Colaboratorul norvegian Vidkun Quisling considera că trebuie să creăm o Europă care să nu-şi irosească sângele în conflicte, ci care să constituie o unitate solidă. Şi, pe 11 septembrie 1940, Joseph Goebbels spunea: “sunt sigur că, în cincizeci de ani, nimeni nu va mai gândi în termeni de ţări”.

Pe 28 noiembrie 1941, într-o conversaţie cu ministrul finlandez de Externe, Adolf Hitler susţinea că, în mod evident, ţările europene erau făcute să înainteze împreună, ca membrii unei mari familii. În studiul său prestigios, “Naţiuni şi State” (1977, nu a fost tradusă în limba română), istoricul Hugh Seton-Watson, de la Universitatea Oxford, trage concluzia că intenţiile lui Hitler nu se limitau numai la ceea ce poate fi descris drept naţionalismul german. Scopul acestuia era de a cuceri toată Europa şi o mare zonă dinafară.

Mussolini vroia, în ceea ce îl priveşte, să fondeze un nou imperiu roman în jurul Mării Mediterane, iar japonezii au vrut să creeze o mare sferă de co-prosperitate în Asia de Est. Rasismul german nu era nici el o expresie a naţionalismului. Dimpotrivă. O rasă depăşeşte graniţele naţiunii şi ale statului, şi teoria rasistă este deci prin definiţie o doctrină internaţională – şi nu naţională.

  • Fondatorii proiectului european, în cauză
Este mult mai şocant faptul că Robert Schuman, unul dintre fondatorii proiectului european, a fost până în 17 iulie 1940 secretar de stat în regimul de la Vichy, care a colaborat cu germanii. Ca deputat al regiunii Lorraine, el susţinuse activ în 1938 trădarea de la München, şi astfel a contribuit la a face posibilă anexarea unei părţi din Cehoslovacia de către Germania lui Hitler. La vremea respectivă, el insistase de altfel ca Mussolini şi Hitler să strângă relaţiile.

Pe 10 iulie 1940, Robert Schuman a făcut parte dintre parlamentarii care au sprijinit preluarea puterii de către Pétain. Jean Monnet, un alt fondator, se afla între timp la Londra şi încerca să împiedice difuzarea buletinelor cotidiene de ştiri ale lui De Gaulle la radio (ceea ce a reuşit să facă pe 20 şi 21 iunie 1940).
Pe lângă Al Doilea Război Mondial, cauza Primului Război Mondial este de asemenea atribuită  “naţionalismului“. Dar şi în timpul Primului Război Mondial scopul Germaniei era de a supune unui imperiu regiuni care nu erau germane. Acest război a început de altfel în butoiul de pulbere pan-naţional care era Austro-Ungaria. Această Uniune Europeană înainte de vreme refuza să acorde independenţa sârbilor bosniaci, ceea ce a determinat un grup de “tineri bosniaci” să comploteze asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, în iunie 1914.

Opresiunea unui sistem centralizat creează tensiuni. Una dintre principalele învăţături ale Primului Război Mondial a fost de altfel “principiul de auto-determinare” – propagat, de exemplu, de către preşedintele american Woodrow Wilson – care a pledat pentru respectarea naţionalităţilor diferite, în loc de a dori să le dizolve sau să le integreze într-un ansamblu mai larg.

  • Nu “naţionalismul” conduce la război, ci imperialismul
Mergând şi mai departe în istorie, vedem încă o dată că nu “naţionalismul” conduce la război, ci imperialismul şi dorinţa de unificare europeană. Să luăm de pildă războaiele napoleoniene. Napoleon vroia întru binele Europei să instaureze aceleaşi principii: un cod european, o înaltă curte de justiţie europeană, o monedă comună, aceleaşi unităţi de măsură, aceleaşi legi, şi aşa mai departe. Napoleon se aştepta ca Europa să devină rapid o singură naţiune.

Ideea că naţionalismul conduce la război şi că unificarea europeană conduce la pace este aşadar falsă. Europa nu a cunoscut de altfel “pace” în ultimii cincizeci de ani. Timp de o mare parte din această perioadă, ţările europene erau angajate într-o luptă de moarte împotriva Uniunii Sovietice – expresia iarăşi a unei filozofii anti-naţionale: comunismul. Muncitorul, spunea Manifestul Comunist, nu are naţionalitate.

Cum era de aşteptat, încercarea de a uni politic Europa generează şi astăzi tensiuni. În aproape toate ţările europene, vedem împuternicirea unor partide împotrivite sistemului. În Europa de Nord, neîncrederea faţă de Sud este în creştere, şi vice-versa. Din nou, nu naţionalismul, ci proiectul european este sursa de conflict. Aşadar, prin urmare, noi trebuie să ne îndreptăm spre o Europă complet diferită faţă de cea actuală.
O Europă fără un sistem centralizator – dar o Europă de state-naţiune cooperând reciproc şi care nu s-ar teme de diferenţele naţionale. Trebuie dată înapoi ţărilor autoritatea lor asupra graniţelor naţionale, astfel încât acestea să poată determina pe cine lasă să intre.

Ele vor alege, în propriul lor interes economic, un regim flexibil de vize, păstrând în acelaşi timp controlul asupra criminalităţii şi imigraţiei. Trebuie dizolvată moneda unică pentru ca ţările să poată din nou respira pe planul monetar şi să decidă de ratele lor ale dobânzii în funcţie de orientarea condiţiilor locale. Trebuie în mare parte dezmembrată armonizarea care şterge diversitatea.

Departe de a fi o sursă de conflict, naţionalismul este forţa care face democraţia posibilă. Fără această forţă unificatoare, parlamentul nu poate lua o decizie legitimă. Exemplul Belgiei arată de altfel că lipsa de unitate naţională poate face ca administrarea unei ţări să devină extrem de laborioasă. Frica de naţionalism este de natură să pună la putere un imperiu bruxelez constrângător. Ar fi momentul să nu mai fie atacat statul-naţiune.

Sursa: Financiarul

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

12 comentarii:

penelopa HOPA spunea...

E PREA MULT SPUS RAZBOI LUMEA A EVOLUAT /PE TIMPUL INVADATORILOR [VZ,ROMANII VIZIGOTII VANDALI AVARII SLAVII UNGURII ]LI SE PAREA CA INVAZIILE JAFUL DISTRUGERILE SI MACELU ERAU VIRTUTI IN GHILIMELE==ACUM LUMEA SA DESTEPTAT =U.E.e o ideologie gresita /pe baze gresite -adica tot de furaciune dar pe sustake lumea sa prins====TOTUL FIIND PE FUNDAMENT GRESIT DE HOTIE MASCATA ===evident ca treptat treptat se va autoditruge =smekeriile nu mai au piciore lungi...... -dispai fantoma hidoasa.... lasa natiunile in pace cu etnii le lor ==Binecuvitati IN credintele lor .

Anonim spunea...

Niciodata in istoria pana acum nu sa reusit construi un imperiu fara razboi. Ideea Comunitatii Europene este o cel mai democratic act istoric si politic si fundamentele pe care se construieste sunt simple si cu cele mai bune intentii. Doar ca partea economica lasa multe intrebari fara raspuns si pe noi romanii are sa ne ajute mult cand se va termina aceasta criza economica.
Nu erau si gracii tot traci si romanii la fel; din punct de vedere cultural noi suntem cei mai in masura sa ne mandrim si sa apreciem aceste masuri democratice.
Cred ca in acest fel(U.E) v-om vedea implinit un vis stramosec al multor romani cel de unirea a tot ceea ce era odata neamurilor stravechi si mai departe, atat de departe incat pana acum nimeni nu se incumeta a visa.
Suntem din multe puncte de vedere avantajati si putin cate putin romanii se trazesc si folosesc mijloacele ce le ofera politica zilelor in care traim.

marius spunea...

Europa se va diviza din cauza crizei prelungite. Sangele varsat in conflictele trecute e prea cald inca.

Anonim spunea...

Uniunea Statelor Americane,apoi Uniunea Statelor Europene,apoi Asia si Australia si,in final, Statul Global,condus de un Guvern Mondial cu seful sau,un rege "din stirpea lui David"adica iudeo-mason....Eu sunt de acord cu UE doar daca TOATA conducerea ei si a PE este formata din olteni 100% si fara FMI,Bilderberg,CFR,Banca Mondiala...

Anonim spunea...

Iudeo-masonii au creat si SUA si UE si se indreapta spre Guvernul mondial....

Sefora spunea...

Buna seara.

De cand se vorbeste de UE pare ca se imbunatateste viata cuiva?Dumneata Anonim [de la ora 12,21]poate ai ceva de castigat de pe urma acestei uniuni,dar milioane de oameni din Europa mie mi se pare ca se zbat numai in nevoi prin obligativitatea de metode de austeritate si prin impunerea de impozite si taxe de care beneficiaza doar anumite tari asa zise democrate ale Europei. Ce se intmpla in Grecia,apoi in Portugalia,Spania din cauza acestor austeritati ti se pare ca este ceva pozitiv pentru aceste popoare.Aceasta Uniune se auto declara suverana peste toate popoarele Europei determinand masa larga a populatiilor sa traiasca in mizerie platind taxe peste taxe.Incearca dumneata,domnule anonim[de la 12,21]si mai citeste stiri alternative sa vezi ce murdarii se ascund in spatele acestor impuneri venite de la Bruxel[sau de pe unde or veni]si incerca sa observi ca pe toate aceste state asa zis edemocrate nu le intereseaza decat resursele tarilor respective.Uita-te la ce se petrece in Romania a carei limba o vorbesti si nu mai pleda o cauza care se vede clar nimeni nu o vrea si care da,duce numai la dezbinare,razboi si saracie.
Eu pot gandi la o frumoasa uniune intre popoare,dar cu ganduri de colaborare si libertatea natiunuilor de a-si dezvolta tara cu propriile resurse,nu ceia ce se face acum furand toate bogatiile pe motiv ca se dau credite bancare.Nu stii ca pentru aceste credite guvernantii semneaza cu cedarea de resurse naturale?Si inainte de a se plati datoria resursele sunt deja spoliate...dar creditul este cerut in continuare.Poate nu ma pricep la economie,dar ceia ce vad si aflu din adevaratele informatii imi arata mie ca UE nu are interes ca noi,un stat mic,sa traim linistiti si in pace din bogatiile tarii care sunt imense.
Noapete buna,Sefora

Anonim spunea...

UE este in lipsa de idei si vrea ce ? Colonii gratuite cu tot cu resurse ?
Toata Europa nu face cat Rusia sau alte tari mari, si vestul va dormi linistit in timp ce suturile le vor lua tot esticii.
Ne vor ingloba si ca religie ? Traditiile noastre vor ajunge aminitiri ?
Nu din dragoste ne vor ci din motive strict economice.
Daca lumea era asa de buna si frumoasa, de ce lasa Coreea de Nord sa faca atrocitati ?
Daca mai pupam mult UE vom ajunge straini la noi in tara.

Adrian Grigoriu spunea...

Imperiu nu inseamna razboi. Imperiu inseamna EXPLOATAREA CELOR PASNICI SI CARE PRODUC VALOARE DE CATRE CEI MAI VIOLENTI MEMBRI AI SOCIETATII. Si daca pentru a mentine exploatarea trebuie razboi, se face. Insa razboiul este organizat de exploatatori impotriva celor exploatati.

Anonim spunea...

La Summit-ului UE-Rusia, desfăşurat acum recent între 20-21 decembrie 2012 la Bruxelles, a fost repusă pe tapet chestiunea "continuării procesului convergenţei şi interdependenţei, care să conducă la o fuziune politică, economică şi socială între statele comunitare şi Rusia".
Iata mesajul care a fost transmis de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, invocand necesitatea unei "guvernări globale", cheamand in ajutor marea putere de la Rasarit: "Lucrând împreună, Uniunea Europeană şi Rusia vor aduce o contribuţie decisivă la guvernanţa mondială şi la rezolvarea conflictelor regionale, la guvernanţa economică globală în cadrul G8 şi G20, şi în soluţionarea unui întreg spectru de probleme ivite la nivel regional şi internaţional. Aş dori să îl felicit pe preşedintele Vladimir Putin, care va prelua preşedinţia G20."
Termenul de "guvernanţă globală" este folosit în mod intenţionat asa, fiind mult mai vag şi mai puţin ameninţător decât cel de "guvern global", care de de fapt e un eufemism pentru "guvernul mondial". Deci potrivit strategiilor de moment, Van Rompuy i-a dat lui Putin "ce e al Cezarului".
Si da…. vedem si cum comunistii in Coreea de Nord comit atrocitati, cum in China sunt ilegal recoltate fortat organe pe viu de la oameni nevinovati, cum in Rusia este interzisa o carte care pur si simplu te invata sa devii un om bun. Citeam acum intr-o carte extraordinara “Noua comentarii despre Partidul Comunist” care se gaseste si pe net free, despre comunistii si gena lor a dictaturii, despre faptul ca partidul comunist a fost si este despotic şi exclusiv si ca niciodata n-a coexistat cu nimeni, nici cu vreun alt partid, nici cu vreun alt grup, uniune, s.a.m.d, într-o manieră sinceră, nici când încerca să obţină puterea, nici chiar după ce a câştigat controlul. Coexistenţa comunistilor cu alţii nu a fost niciodata, nici macar in timpul aşa-numitelor perioade „relaxate”, nimic altceva decat cel mult un spectacol regizat.

cristi spunea...

"Otto von Habsburg,ultimul prinţ încoronat al Austro-Ungariei, sub numele de Arhiducele Otto de Austria, unul dintre promotorii cauzei "sfinte" a restaurării habsburgice, prin metoda "integrării europene", scop in care a şi creat International Paneuropean Union, servind ca membru al parlamentului european din partea Christian Social Union of Bavaria, între 1979 şi 1999" este unul din initiatori.
Cine a "privatizat" BCR, Petrom,etc.? Cine achizitioneaza cladirile vechi din centrele urbane din Transilvania?
Ce a scris Eminescu despre UE?
Raspunsurile la intrebari vor contura imaginea a ce inseamna UE in Romania. Agresiunea continua!

gigi spunea...

Da este in totalitate adevarat.Ar fi bine sa fim lasati in pace.Noi aici sa putem face ceace dorim.Acum ma gindesc cum ne-a fost reimpus Basascu dupa ce noi am votat impotriva lui.Cei mari isi fac interesele.Germania o sa se bata cu Franta care sa fie sef peste natiunile Europei.Si asa...Nu le mai ajunge plapuma celor mari ai Europei?Au mai fost vremuri cind tot asa nu le ajungea plapuma si a creat maceluri la nivel mondial iar uneori local.Ma gindesc si la America...Prera mari agresiuni.Ai nostri conducatorii...vai mama lor...

Simona spunea...

Mi-a atras atentia un paragraf tarile nordice (cele bogate) vor alege in propiul lor interes un regim flexibil de vize.......,pai cum sa nu acum nu le place ideea migratiei ,dar cand au facut praf economia Europei de est ca sa-si salveze atat economia dar si teritorile detinute in lume au fost de acord .Sa nu fiu inteleasa gresit mi s-a parut o prostie sa plece 4 milioane de romani (si acestia sunt cei care muncesc legal dar de ceilalti care muncesc la negru nu se spune nimic)in loc sa ne fi unit si sa ne cerem tara si locurile de munca inapoi .Acum e prea tarziu chiar si sa revenim la economia de acum 23 de ani ar fi nevoie de multi bani ,forta de munca calificata ,oameni care sa ne conduca cu coloana vertebrala dar cel mai important lucru ar fi vointa si constinta poporului(de unde nu-i nici D-zeu nu cere ).Singurul lucru bun care se mai poate face este ca asa zisii nostri reprezentanti la Bruxel sa fie buni politicieni (desi nu vad cum la cine ne reprezinta )si sa ceara drepturi egale cu tarile bogate ale Europei la a carei salvare economica a contribuit si Romania .Dupa cum vad eu atat politicul dar si economicul din tara noastra se rostogoleste cu o viteza fantastica si cei care mai suntem apti de munca le vom invada piata de munca luandu-le joburile pe care nu le vor .Ei au creat scenariul dar au uitat ca saracia naste demoni si ca trebuie sa-i importe si pe acestia ,face parte din bagaj .Cat despre cei din spatele acestui scenariu UE sa fim seriosi au calculat si regizat pas cu pas toate acestea au fost constienti de migratie dar au obtinut sclavii doriti si sa avem pardon dar tarile nordice avand o populatie mica (in comparatie cu alte popoare ) dupa cel de al doilea razboi granitele fiind inchise acum chiar au probleme genetice la ei sindromul Down e in floare nu mai vorbim de tot felul de boli alergice exista statistici facute chiar de ei deci in timp se vor revigora si genetic.Astfel de migratii au mai avut loc pe pamant de-a lungul veacurilor uneori populatia autohtona s-a opus, dar cand a fost vorba sa primeasca sclavi (cum e cazul acum) si-au schimbat parerea (satulul va vedea intotdeauna partea plina a paharului).