luni, 4 februarie 2013

Bhutan - țara cu cel mai mare PIB de FERICIRE


Din 1971, Bhutanul a adoptat un nou sistem de masurare a progresului national. Pe langa PIB, tara ia in calcul rezultatele sporului national de fericire, care contabilizeaza nivelul de sanatate, bunastarea fizica si spirituala sau statutul social al cetatenilor sai, scrie The Guardian.

Pe marginea drumului, in Bhutan, semnele de circulatie ofera un cu totul alt tip de mesaje conducatorilor auto si pietonilor. Acestea sunt realizate manual si afiseaza o serie de invataturi despre viata, precum: "Viata este o calatorie! Du-o pana la capat!", "Lasa natura sa te ghideze!" sau, in dreptul curbelor mai periculoase, "Ne cerem scuze pentru neplaceri".

In ultimele trei decenii, lumea s-a bazat pe indicatorii financiari pentru a masura prosperitatea. Insa, in lumina ultimelor trenduri economice in scadere, abordarea micului stat a suscitat un interes global.

Natiunile Unite au dat anul trecut unda verde acestei abordari holistice din partea Bhutanului, o miscare sustinuta de 68 de tari. Mai mult, ONU ia in considerare posibilitatea ca si alte natiuni sa adopte acest model.

Bhutanul este dat drept exemplu si pentru dezvoltarea surprinzatoare pe care a inregistrat-o. In ultimii 20 de ani, acesta si-a dublat speranta de viata, a facut importante schimbari in domeniul infrastructurii si a reusit sa isi integreze aproape toti copiii in sistemul educational.

Sursa: incont.ro


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

4 comentarii:

cristi spunea...

Cei doi sunt imbracati traditional. Sunt cu totul intorsi catre traditie si proprii cetateni. Si.au gasit radacinile(poate ca nici nu le.au pierdut vreodata ca doar nu sunt la intretaierea a trei imperii nenorocite), de acolo le vine linistea, constiinta de neam si fericirea. Stiu cine sunt si ce sunt! Sa tot zambesti. E perfect. Ce au ei acolo, in afara de banane si plaje frumoase, poate si ceva dansatoare din buric (nu o spun depreciativ ci doar ca o explicatie de ce sunt lasati sa fie fericiti).
Pe cand noi, hartuiti continuu de tot felul de nemernici, din interior si exterior, nu mai stim nici cum ne cheama. Ba suntem romani, ba daci, ba slavi, ba latini, ba de toate felurile, unii spuneau ca suntem romi sau tigani, sau mai stiu eu ce.
Tuturor trebuie sa le raspundem, in cor: SUNTEM DACI!!! Si cand ne vom asuma si vom lupta pentru asta atunci ii vom egala in fericire si chiar depasi pe cei din Buthan (pe oamenii astia aproape ca.i invidiez, iar pentru soarta romanasilor nostrii imi vine sa urlu. Oare ce pacate are neamul nostru de nu mai scapa de misei si tradatori?).
Sa fim totusi optimisti si consecventi.
Sa fiti fericiti. Incepeti cu un minut pe zi. Sau si mai bine, cititi blogul lui Roxin (uups, iar am scapat o lauda).

Sefora spunea...

Buna seara.

Mi-ar fi placut si mie sa locuiesc intr-o tara cu lideri vizionari si ,cumva,cu inclinatii spirituale,carora sa le pese mai mult de mediu si de oameni de cat de industrializare si politici...Intr-un sens regretele nu-si mai au loc,dar,ca omul,stiti cum e...
Oseara buna,Sefora

Anonim spunea...

Bhutanul nu e o tara bananiera. Conducatori regi ce-or avea cei din Bhutan, au o alta tinuta decit veneticii si buruienile locale care se tot imping sa ajunga se ne conduca. Este de vorba despre oameni care indruma dau exemplu personal, la noi este valabila zicala sa faci ce zice popa nu ce face el. Deoarece majoritatea resprezentantilor bisericii ortodoxe sint oameni si deci supusi greselii,in Romania obiceiul este sa tot greseasca fara rusine. Exista un documentar superb despre Bhutan ,conditiile de munca si trai sint grele, dar pe unele locuri cresc cele mai frumoase flori in mod natural,macul albastru este patrimoniu national. Ciobanii nostri sint mici copii ai naturii pe linga cei din Himalaya. Shamballa poate ca este chiar in locul cel mai potrivit.

Rosa spunea...

,, Frances Vaughn a reuşit să creioneze câteva aspecte de care ar trebui să ţinem seama în demersul definirii inteligenţei spirituale.

1) Intuiţie
2) Deschidere către cunoaşterea contemplativă
3) Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea percepţiilor
4) Libertate în gândire, reexaminarea credinţelor şi concepţiilor privind realitatea
5) Căutare şi practică spirituală
6) Discernământ
7) Viziune holistică
8) Respect pentru toate finţele, acceptarea diferenţelor
9) Capacitate de a iubi – a primi şi a dărui iubire
10) A te pune dezinteresat în slujba celorlalţi, bunătate, generozitate
11) Compasiune
12) Putere de a ierta
13) Sensibilitate estetică şi aprecierea frumuseţii
14) Umilinţă
15) Integritate, a-ţi conduce viaţa după valori spirituale şi a fi consecvent în respectarea lor
16) Înţelepciune
17) Cultivarea autenticităţii şi a conştiinţei de sine
18) Curaj
19) Pace interioară
20) Stăpânire de sine ,,.....Cand :VOM TRAI CONSTIENT vom sti cu adevarat CE INSEAMNA FERICIREA ...FERICIREA ESTE ACOLO UNDE TE POTI REGASI:TEMPLUL SUFLETULUI TAU ....