marți, 9 aprilie 2013

Cum să te vindeci de orice folosindu-ţi mintea... Dovedit ştiinţific!

Imagineaza-ti cat de buna ar fi viata daca medicamentele ar fi gratis, disponibile oriunde si fara efecte secundare. Poate ti se pare ca suna prea bine pentru a fi adevarat insa poti sa-ti intiparesti in cap adevarul ca exista o astfel de farmacie disponibila 24 de ore din 24 pentru ca ea exista in mintea ta.


Uneori oamenii sustin ca sunt „bolnavi de ingrijorare” insa exista dovezi ca isi pot folosi uluitoarea putere a mintii pentru a gandi bine.


Un ras din toata inima te poate ajuta sa treci peste durere asa um cercetatorii de la Universitatea Oxford au demonstrat.


Profesorul Robin Dunbar, care a condus studiul, crede ca rasul nefortat poate duce la eliberarea endorfinelor care neutralizeaza durerea. Iata cateva modalitati prin care oamenii se pot vindeca folosindu-si mintea.


Puterea gandirii pozitive


Doctorii au recunoscut importanta gandirii pozitive. Ei au denumit-o puterea placebo- imbunatatirea masurabila a sanatatii, in urma unui tratament cu medicamente cu un continut neutru.


Unele rapoarte sustin ca placebo functioneaza in 90% din cazuri.


Metaanalizele sugereaza ca jumatate din eficacitatea prescriptiilor antidepresive se reduc la efectul placebo.
Intre timp, jumatate din reumatologii care au raspuns in urma unui sondaj aparut in British Medical Journal au admis ca prescriu placebo in mod regulat suferinzilor cu artrite cronice.


In cele mai multe cazuri, puterea mintii nu poate inlocui medicina moderna insa ii poate creste impactul si reduce riscul de a te imbolnavi.

Opteaza pentru optimism


O atitudine pozitiva si zambitoare te poate ajuta sa reduci riscul unui atac de cord, a dezvaluit un studiu publicat in American Heart Association la care au participat peste 100.000 de femei.


Voluntarelor sanatoase li s-au dat teste de personalitate, dupa care au fost urmarite pentru a se descoperi cine se va confrunta cu probleme de sanatate.


Pesimistele cu un scor mare pentru “ostilitate cinica” prezentau un risc cu 50% mai mare de a muri din cauza problemelor cardiovasculare.


Un studiu similar, mai mic, pe barbati a scos la iveala faptul ca optimistii prezentau cel mai mic risc de atac de cord, iar pesimistii prezentau cele mai mari sanse de a dezvolta boli arteriale.


Un indiciu al legaturii dintre atitudinea optimista si starea de sanatate a fost descoperit de catre cercetatorii de la Universitatea Hong Kong City care a masurat nivelul hormonului de stres, cortizol, prezent in saliva unor voluntari carora li se ceruse sa sustina un test psihologic.


Cortizolul este un hormon eliberat de organism la stimulii de stres ca parte a reactiei „lupta sau fugi”. Este foarte util pe termen scurt, insa daca nivelul ramane ridicat pe termen lung, sistemul imunitar este afectat, creste nivelul zaharului din sange si stimuleaza cresterea in greutate.

Dragostea este un drog


Tomografiile au aratat ca dragostea ii ajuta pe oameni sa indure mai usor durerea, sustine un studiu realizat la Universitatea Stanford.


Cand voluntarii au fost rugati sa tina in mana un dispozitiv fierbinte pana cand devine insurportabil au ignorat o durere mai mare cand erau distrasi de o fotografie a unei persoane iubite.


Dr Sean Mackey care a condus experimentul a declarat: „Modul in care gestionezi durerea poate fi influentat de o multime de factori, iar noi am aflat acum ca dragostea este unul dintre ei”.

Analgezice


Un alt studiu condus de catre Dr Mackey a aratat ca antrenarea creierului ii poate ajuta pe bolnavii care sufera de dureri cronice sa reduca simptomele.


Voluntarilor care sufereau de multa vreme de dureri au fost legati la tomografe observandu-se activitatea din creierele lor si dupa aceea li s-a cerut sa incerce diferite jocuri ale mintii pentru a indeparta durerea.


O femeie care a luat parte la experiment a declarat: „Mi-am imaginat niste omuleti care indepartau durerea si incercau sa ma salveze” si „M-am gandit la apa si la zapada care sa stinga focul durerii”.


Femeia a indurat 8 ani de durere constanta dupa un accident ecvestru si a declarat: „A fost incredibil sa vad, la tomograf, cum creierul meu producea in mod constant durere. Apoi am observat ca pot controla durerea chiar si atunci cand ma simteam rau. A fost o experienta uimitoare”.


Relaxeaza-te si schimba-ti gandirea


Meditatia poate influenta modul in care functioneaza creierul. Sa inveti cum sa te relaxezi poate avea un impact asupra regiunii creierului care reguleaza tensiunea arteriala, ritmul inimii si luarea deciziilor.


Cercetatorii de la Universitatea Oregon au descoperit ca numai 11 ore de antrenament minte-corp imbunatateste functionalitatea acestei regiuni a creierului si ei cred ca meditatia poate fi folosita pentru a preveni tulburarile mentale.


Scanarile RMN au aratat ca tehnicile de relaxare genereaza schimbari fizice in zonele creierului asociate cu stresul. Amigdala se supraexcita atunci cand oamenii sunt infricosati.


Aceasta parte a creierului a fost legata de problemele psihologive precum anxietatea, hiperactivitatea si fobiile.


Studiul a aratat ca atunci cand oamenii sunt stresati materia cenusie din amigdala devine mai densa.


Atunci cand cercetatorii de la Universitatea Harvard i-a rugat pe voluntarii stresati sa invete cum sa mediteze, scanarile creierelor au demonstrat ca relaxarea poate inversa procesul – reducerea densitatii materiei cenusii din amigdala.

Reactia intestinelor


Puterea mentala este atat de eficace in contolul simptomelor sindromului intestinului iritabil (SII) incat a inceput sa fie recomandata de catre specialisti.


Profesorul Peter Whorwell, specialist SII, de la Universitatea din Manchester, a devenit pionier al acestei abordari pentru ca tratamentul standard a fost fara efect in cazul multora dintre pacientii sai.


„Am apelat la hipnoza pentru ca tratamentul conventional al acestei boli nu dadea rezultate”, a spus el.
Pacientii au inceput sa primeasca lectii in legatura cu modul in care functioneaza intestinul si apoi li s-a cerut sa-si imagineze un sentiment cald si ca intestinelor lor functioneaza normal.


Medicul a aratat ca sub hipnoza bolnavii puteau chiar sa incetineasca contractiile intestinelor ceea ce de obicei este imposibil. De asemenea, pacientii au devenit mai putin sensibili la durere.


Profesorul Whorwell nu este sigur in legatura cu modul in care functioneaza hipnoza insa aceasta are rezultate.

Reducerea riscului unui atac de cord


Cortizolul este un adevarat ucigas. Daca nivelul sau din corp ramane ridicat pentru o perioada lunga de timp creste riscul unui atac de cord, diabet, obezitate, reducerea imunitatii si a altor probleme de sanatate.


Cu cat oamenii sunt mai stresati cu atat cortizol este eliberat in corp cand se afla sub presiune.


Cu toate acestea, la femeile care practica meditatia in mod constant s-a descoperit ca nivelul cortizolului era cu 300% mai scazut decat la un grup similar care nu practica meditatia a scos la iveala publicat in analele New York Academy of Sciences.


Niciodata nu este prea tarziu sa incepi. Doar 20 de minute de meditatie pe zi va scadea nivelul de cortizol in numai 5 zile, sustin cercetatorii chinezi.


Un exercitiu tipic este concentrarea pe respiratie si sa fii constient de fiecare inspiratie/expiratie, urmarind ridicarea si coborarea pieptului si lasand mintea sa observe usoarele senzatii si zgomote.




Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

15 comentarii:

Sergiu spunea...

Și grăiț voi de amigdală? Amigdalele-s în gură; nu în creier.

Anonim spunea...

Ai dat copy paste de la un articol in engleza...ai tradus cu google translate? nici macar nu te-ai obosit sa verifici, daca unele chestii cele le-ai scris tu acolo au sens!

Anonim spunea...

voi vorbiti fara sa stiti, amigdala face parte din sistemul limbic si este implicata in raspunsul emotional si in secretiile hormonale !!!! Nu mai criticati aiurea

Gerula spunea...

Am vazut intr-o filmare a unui prieten care a fost in Himalaya la escalada unui varf de 6000 m, o intalnire cu niste calugari budhisti care coborau in vale sa aduca mancare pentru cei din manastire . La caderea serii prietenii mei i-au invitat in corturile lor sa doarma peste noapte , dar ei au refuzat ( erau trei calugari imbracati intr-un fel de cearceaf portocaliu. Chiar faceau haz prietenii mei zicand ca si aici a ajuns baselu ).Au dormit afara in zapada (afara era - 15 grade)ghemuiti precum lupii, iar dimineata cand sau trezit prietenii mei , cei trei calugari erau plecati , iar in locul unde au dormit ei erau niste gropi in zapada de vreo 2 metrii si jos de tot pamantul era uscat complet.Cum au rezistat acesti calugari in frigul de afara si sa se mai si topeasca zapada sub ei pana au ajuns la pamant.

Rosa spunea...

Daniel...tot ce am citit in acest articol..este ADEVARAT.....Sunt metodele mele ...acum am aflat ca sunt si explicate stiintific...ma bucur ...prin care reusesc sa ...depasesc ..anumite ..,,probleme ,,de sanatate ...Chiar ...am reusit sa scap de un infarct...aveam pulsul 240...toti medicii erau in alerta ...prin optimismul avut... ...am inchis ochii...mi-am vazut chakra...inimii ..care era inchisa ...am reusit sa o deschid ...mi-am revenit ...apoi iar..am intrat in fibrilatii...cu calm ..am facut acelasi lucru...zambind ...si am reusit...Nu mi s-a facut nici un fel de tratament...pt ca nu a mai fost nevoie ...Doctorii se uitau mirati unul la altul...inca pastrez foaia ..pt inernare ...si ca cele spuse sunt reale ...Am crezut ca a fost o intamplare ...dar ...am reusit ...si la alte ...,,incercari,,...cu alte probleme ...Cei care nu cred ...e normal sa nu creada ..Sunt experiente care trebuiesc experimentate pe propria piele ...O persoana trebuie sa se cunoasca f bine ...pt a sti ..ca in anumite situatii..sa se ajute singura ...La mine functioneaza ...si sa mai stie ca , atunci cand este depasit de situatie ..pentru a merge la cei competenti ..sa-l salveze ... Un :) pentru toti care au nevoie ...E gratis ...

Anonim spunea...

Structurile creierului
www.sfatulmedicului.ro/.../structurile-creierului_5... - Translate this page
transmite semnale nervoase intre creier si maduva spinarii. Localizare: ... Amigdala - este implicata in raspunsul emotional, secretiile hormonale si memorie.
Generalizati - Trunchiul cerebral - Bulbul rahidian - Puntea
Images for AMIGDALA IN CREIER

Anonim spunea...

Sergiu, daca taceai intelept ramaneai.

Anonim spunea...

Pentru Gerula

Alexandra David-Neel - Cu mistici şi magicieni în Tibet
http://www.scribd.com/doc/88492185/5/Capitolul-V

Are cateva explicatii despte tibetani, mai ales ca a trait un timp printre ei.

Anonim spunea...

Totul este foarte adevarat sunt solutiile vieti adevarate dar are nevoie o societate ca a noastra de yoghini si meditatori nestresati si veseli si bine dispusi fara chef de concurenta inutila intre ei care sa nu consume toate minunatiile societatii de consum ? nu cred,calea fericirii personale din care se va creea si cea comuna a omenirii intelepte este paralela si fara tangente cu actuala stare a umanitatii.

I.M. spunea...

Buna seara!
In viata unui om psihicul, spiritualul sau AUTOSUGESTIA sunt cruciale!
Intr-o afectiune, de orice natura, auotsugestia/placebo este esentiala pentru vindecare, asemeni si in procesul de imbolnavire, tot aceleasi insusiri au un rol important.
Daca cineva poarta in suflet ura, ranchiuna, invidie, gelozie sau alte sentimente negative sunt predispusi imbolnavirii, apar afectiuni (mai alec la cei cu ura) incurabile!
Cum spunea o profesoara de-a mea de la facultate "totul, dar absolut totul, tine de pisic", intelegeti gluma, nu?
O persoana optimista, chiar daca se imbolnaveste, pentru ca tot omul are caderi, are puterea sa se vindece mai repede, va face o forma usoara a unei afectiuni!
Dar, mai poate fi, in cazul unor boli autoimune, vorba si de un SOC NERVOS (o speriitura foarte puternica in copilarie, un soc emotional extrem pentru un copil)si atunci se apleaza la medcul specialist (psihiatru), dar care se bazeaza tot pe puterea psihica a pacientului.
Concluzie= totul tine de noi!
Sa aveti o noapte odihnitoare.
I.M.

Scarlat spunea...

Tot ce este in acest articol este corect.

Anonim spunea...

Daca ai stii umpic de anatomie ai stii ca avem un alt gen de amigdale in creier, nu alea care te dor in gat.

Anonim spunea...

Zburati copii, zburati!!! Mintea va poate ajuta s-o faceti si credeti-ma , e minunat! veti simti diferenta dintre orice alt mijloc de transport si minte......

Unknown spunea...

Aricticolul de fata trateaza de o maniera generalista fara a intra prea mult in subiect.
Daca-mi permiteti as vrea sa impart cu dumneavoastra ceva din experienta mea personala.
O modaliatea de a genera o perpetua stare de sanatate:

Traim intr-o lume competitiva si exagerat materialista.Practic informatia abunda in orice colt al existentei noastre.Pentru o banala durere de cap apelam la pastila atat din cauza educatiei primite cat si a lipsei altor alternative.
De la mama sau de la bunica am invatat sa tratam durerea de cap cu ,,paracetamol" (de exemplu).Si atunci orice leac care sa ne ajute la combaterea dureri de cap,trebuie sa aibe forma pastilei,culoarea si gustul respectiv....

Si totusi mai aveti o alternativa cel putin la fel de buna,la un cost scazut....Va costa 1 minut!

1.Din momentul in care durerea de cap este certa,retrageti-va intr-un loc linistit si incercati sa alungati orice gand din mintea dumneavoastra,pana la a putea afirma mintal ca nu ganditi la nimic
2.Pozitionativa ca gandire in zona bucala.Acolo incercati sa reproduceti din memoria dumneavoastra forma,gustul si simtul tactil al pastilei cu care sunteti obisnuit.
3.Din momentul in care imaginatia dumneavoastra este efectiva,iar papilele gustative va reproduc gustul amarui al pastilei,efectul va fi imediat ca si cum ati fi luat o pastila.

Creierul este cel care va transmite comanda de sanatate avand in vedere ca senzorii din zona au detectat prezenta pastilei virtuale.
Un fel de efect placebo dar la un nivel imaginativ
Aceasta metoda functioneaza pentru inlocuirea oricarui medicament recomandat de medicina alopata

Sa aveti sanatate va doresc!

Unknown spunea...

Dane, tu esti baiat frumos, dar bati campii! Nu exista tinerete fara batranete si viata fara de moarte, prietene!