marți, 30 aprilie 2013

Un proiect de succes: Sat vechi de 6.000 de ani, reconstruit la Drăgăneşti-Olt. VIDEO



Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală.
Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul VI î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.
Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade.

Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.
A fost reconstituită chiar şi o locuinţă lacustră, folosită în vechime pentru depozitarea proviziilor, deoarece aşezările erau ridicate pe văi ce obişnuiau să se inunde frecvent.
Tot aici a fost amenajat chiar şi un mormânt specific acestei culturi, groapa fiind ovală şi acoperiută cu plexiglas, iar scheletul, provenind tot din acea perioadă, are picioarele şi braţele aduse la piept în poziţia fătului, potrivit tradiţiilor de atunci.
În „arheo-parcul“ de la Drăgăneşti-Olt, profesorul Zorzoliu a reconstituit satul după tipul aşezărilor neolitice specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite aici.

O uliţă din satul original

Iniţiatorul proiectului explică scopul satului care te transportă în timp. „Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate.
Ca să reuşim să redăm atmosfera de atunci, ne-am pregătit foarte mult. «Arheo-parcul» s-a făcut cu munca angajaţilor Muzeului Câmpiei Boianului, zi de zi, timp de aproape un an“, a declarat Traian Zorzoliu.

Sursa: adevarul.ro

6 comentarii:

Anonim spunea...

De ce nu faceti si o emisiune despre tezaurele furate cum ar fi cel de la Izverna?

Lucia spunea...

Felicitari echipei Muzeului Campiei Boianului,pentru munca depusa,precum si domnului Traian Zorzoliu pentru initierea acestui proiect...sunteti de admirat si poate n-ar fi o ideea rea ca si in alte parti,sa se „nasca”astfel de proiecte.
Fie ca Spiritul Stramosilor Ancestrali sa va calauzeasca si sa va inspire pe mai departe in tot ceea ce intreprindeti,sa aveti multa putere de munca si sanatate.
Inca o data,felicitari!

Anonim spunea...

Azi vreau sa ii ajut pe toti cei care urmaresc blogul tau,Daniel, sa inteleaga, sa constientizeze , ca, faptul ca uneori nu sunt comentarii, sau alteori sunt putine la cate un articol, nu inseamna decat ca noi, toti cei care citim aici-si suntem foaaarte multi-nu avem ce comenta, ci doar luam faptele in sine la cunostinta.Citim, gandim, apoi ceea ce scrii tu, ne inspira si mai departe fiecare face ceva concret sau macar isi planifica.

Anonim spunea...

Foarte intereanta spirala desenata pe peretele exterior. este in sensul orar, al acelor de ceasornic, asemanator cochiliei de melc. este acelasi sens de rotatie ca cel al galaxiei in care locuim. De altfel si Nikolai Kozyrev, cel mai bine pastrat rusesc pana la caderea cortinei de fier, a observat acest lucru ca natura planetei noastre ,,copie,, la scara mica ceea ce se intampla la scara mare, cosmica. Atfel toti oamenii au inima in stanga, toti melcii au cochila indreptata in sens orar, iar ceasornicarele merg bine in sens orar, spre dreapta. De altfel s-a constatat recent ca si Universul este anizotrop, constantele fizice fiid locale la scara cosmica. Chiar si constanta alfa a lui Einstein difera, in functie de localizarea spatiala. Acest lucru duce la premisa ca Viata este posibila doar in anumite zone spatiale ale Cosmosului. Adica exista zone unde cu siguranta nu exista conditiile propice pentru viata. De altfel cele mai bune patente sunt similare celor din natura si nu cele construite de om, fara a respecta legile firesti ale vietii. Cred ca aceste locuinte neolitice sunt foarte ecologice. Probabil tin caldura iarna si racoroase vara. Si energia cosmica circula foarte bine prin incaperi. Sebastian

Anonim spunea...

o mica erata la comentariul de la ora 00;07. am vrut sa scriu ,,cel mai bine pastrat secret rusessc,, fiind in loc de fiid, interesant in loc de itinerariu,, de altfel dupa Institutul Umanist de Stiinte Rus, Timpul este factorul schimbarii, iar planeta Terra efectueaza o miscare complexa in spirala impreuna cu tot sistemul solar in interiorul galaxiei. pantru a intelege mai bine Natura timpului , daca in timpul unui furtuni un copac este doborat la pamant, probabil ca cea mai responsabila este miscarea de rotatie a pamantului. Oricum cel mai important este existenta Vietii pe aceasta planeta ospitaliera. acelasi Sebastian

cristi spunea...

Pentru anonimii suparaciosi, ca le mai stim si pe astea si mai si filozofam: in stanga si dreapta usii se vad franghiile, care se regasesc, ca si spirala de altfel, pe portile maramuresene. Au intelesuri oculte, filozofice (au!) si rol de protectie.
Intrebare: de ce unii dintre voi, cei ce cititi acest blogg, nu vreti sa vedeti partea frumoasa a vietii, chiar si lupta are frumusetea ei, si va adanciti in viziuni cenusii ca intr.un film de Coppola?
De ce unii va suparati pe parerile altora, in loc sa fiti cel putin neutri, daca nu combativi inteligenti, dar intotdeauna multumiti ca oameni din jurul vostru sunt generosi si isi impartasesc gandurile cu voi?
Postarile lui Roxin sunt ganduri de.ale lui si este generos cu timpul pe care ni.l ofera si pune la bataie blogg.ul, ca sa nu mai zic initiativele. Nu e simplu ca in lumea in care traim, plina de lasi , de intelectuali esuati,de ratati, de invidiosi si rautaciosi, de TRADATORI, sa faci ISTORIE!
ISTORIE ADEVARATA si cu INIMA CURATA!
Eu ma inclin in fata ta si a prietenilor tai si ca un semn de respect imi voi spune parerea de fiecare data cu bun simt (cred eu)!