marți, 2 iulie 2013

Românii – campioni mondiali la karate pentru a treia oară consecutiv!!!


"Meseria de ziarist îți oferă rareori satisfacția de a scrie de „de bine“. Nu prea am avut ocazia să scriu despre fapte bune, despre istorii pozitive, despre modele și repere ale actualității, despre perfomanțe și valori recunoscute mondial. Deseori trec neobservate lucrurile bune, topite în noianul zilnic de vești rele.

Românii sunt obișnuiți de ani și ani de zile să afle că nimic bun nu răsare la noi, că predomină impostura și ticăloșia, că răul multiform cuprinde totul, că ne ducem de râpă zi de zi. Toate acestea sunt adevărate însă din când în când mai apar și câteva raze de soare, apar rare motive de mândrie, ba pentru vreun premiu obținut de tinerii români informaticieni, recunoscuți la nivel mondial, ba pentru vreo performanță sportivă. Nu sunt un amator de presă sportivă, în opinia mea sportul trebuie practicat pe viu, nu “lecturat“, însă urmăresc performanțele din anumite domenii, ca orice fost sportiv.


Puțină lume știe că la ora actuala karate este pe locul doi in lume, ca număr de practicanți, după fotbal, cu deosebirea că fotbalul este promovat intens de o rețea întreagă de televiziuni, din rațiuni ce țin de formele moderne ale circului și mai ales din motive financiare . Practicarea artelor marțiale dezvoltă însă cu totul alte calități decât cele asociate îndeobște cu fotbalul.

În karate românii obțin, de vreo trei ani încoace, numai medalii de aur. Suntem pentru a treia oară campioni mondiali, din anul 2009 până în prezent la karate. Românii și-o tot încasează de la toată lumea, sunt ciuca bătailor în presa franceză, britanică, germană, italiană de ani și ani de zile. Însă de fapt noi românii le-o tragem pe cocoașă, sportiv, tuturor, la nivel mondial. Performanțele României au căpătat luna aceasta și o recunoaștere instituționalizată.

Pentru prima oară un român a fost ales în fruntea unei organism internațional sportiv. Liviu Crișan, a fost ales în cadrul Adunării Generale care a avut loc în București, joi, 6 iunie, în funcția de președinte al Federației Mondiale de Karate WUKF, fiind anterior preluării scaunului de președinte prim-vicepreședinte și secretar general al forului mondial. WUKF (World Union of Karate-do Federations) este o organizație distincta de WKF (World Karate Federation), organizație mai veche cu ramuri și în România. Ramura din România a WKF este prezidată de bunul amic al lui Putin, Marius Vizer. Profesorul Liviu Crișan n-are nicio treabă cu rușii, și este, în plan local, șef al Federației Române de Karate WKC, organizație separată de ramura reprezentată de amicul lui Putin, la care sunt afiliate până în prezent 62 de cluburi sportive de pe tot cuprinsul României. Alegerile au fost organizate în timpul Campionatului Mondial de Seniori și Vetarani, care a reunit 450 de sportivi din 33 de țări la 166 de categorii. Din Europa au fost 22 de tari, iar competiția a avut 224 sportivi înscriși la probele de kata si 257 de sportivi la probele de kumite deci un total de 481 de intrări in competiție. Invitați de onoare: Maestrul Shojun Sugiyama 8 DAN, din Japonia, președintele pe Europa a Nippon Kai Karate-Do Shotokan Dojin, maestrul Kando Shibamori 8 DAN, Austria precum si renumitul antrenor, fost multiplu campion mondial, Christophe Pinna din Franța.

La Campionat, sportivii români și-au adjudecat 24 de medalii de aur, cu 10 mai mult decât a doua țară clasată, Italia și cu 14 mai mult decât Brazilia. Pentru a treia oară în ultimii ani batem tot ce mișcă. Batem cu sportivitate, iar meritele sportivilor români au fost luate în seamă în plan internațional Campionatul de la București fiind promovat si de World Master Game sub denumirea de „BUCHAREST – CAPITAL OF MASTERS KARATE IN JUNE“ ca avanpremiera a evenimentului rezervat veteranilor din karate ce va fi organizat la Torino in luna august. Federația WUKF va organiza, sub președinția românească, un nou campionat în perioada următoare la Sheffield și anul viitor încă două în Polonia și în Italia.

Profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, antrenor de karate de mulți ani, Liviu Crișan a pus la punct, metodic, ardelenește, încă din 1996, o uniune de sportivi karatiști desprinși din fosta Federație de Arte Marțiale, controlată de stat și a reușit prin mari eforturi să dezvolte o bază pentru o Federație care a ajuns recunoscută în plan mondial, cu rezultate deosebite. Alegerea sa recentă în fruntea Federației Mondiale de Karate WUKF este o confirmare a muncii depuse ani de-a rândul și a dăruirii cu care s-a dedicat creșterii unor generații de tineri, într-o perioadă în care tinerii sunt încurajați de către reprezentanții de vârf ai statului român, cum ar fi însuși președintele Traian Băsescu să se cărăbănească din țară, să plece oriunde văd cu ochii, pe post de sclavi, de căpșunari, în timp ce străinii în număr din ce în ce mai mare vin să se stabilească în România - „Gradina Maicii Domnului“ - pentru a-l cita pe Papa Ioan Paul al II lea. Grădină refuzată însă românilor.

 În opinia profesorului Crișan, „românii au o capacitate extraordinară de a practica artele marțiale, încă de foarte mici copiii care vin la antrenamente – de la șapte opt ani, dovedesc că au însușiri native, genetice, pentru luptă și sport, sunt inteligenți, imaginativi, rezistă la efort și au determinare pentru victorie“. Sunt calități care pot fi transferate din domeniul sportiv în viața de zi cu zi și dacă mai mulți tineri ar fi îndrumați către acest gen de discipline sportive, combative, poate ar pleca mai degrabă cei din haitele lui Iliescu și mai mult ca sigur România ar arăta cu totul altfel."

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cartea "Senzational!Suntem romani de peste 2500 de ani." a Dr.Lucian Iosif Cuesdean are un capitol care se numeste: "Faceti click pe KALARIPPAYATTU in Wikipedia".Numele acesta lung si ciudat in drawidiana (limba autohtona a Indiei) devine banal daca il citesti "CALARE PE EA TU".El este denumirea celor mai vechi arte martiale cunoscute si semnifica faptul ca esti stapan pe situatie in orice moment daca stapanesti aceste arte martiale.
Scoala in sine se numeste KALARI.Cel admis invatacel se cheama NAIR in drawidiana-evident NAIV in romaneste.Dupa ce atinge pamantul cu fruntea la intrare,el este admis in GURUTARA (IN DRAWIDIANA),evident tara guru in romaneste.El ofera lui guru un cadou DACSINA in drawidiana,mai mult ca sigur bacsis in romaneste.Guru ii pune mana pe cap conferindu-i PUTTARA-evident putere in romaneste.Antrenamentul este impartit in 4 stagii:
1.MEITHARY-evident,MAI TARE;
2.KOLTHARY-evident COLTARI;
3.ANKATHARY-evident,INCA TARI;
4.VERUMKAI-evident,FIERUL CA EI.
Unele arme au nume pur romanesti:LATTH (varianta romaneasca LEAT,se foloseste si azi la pus in gard,bat lung si tare).
KOTUKAMPU-in romaneste CATU-I CAMPUL,bat lung.
KETUKARI-in romaneste CE TU CARI,bat de 1,5 m lungime.
Si lista de denumiri romanesti continua.Aceasta potrivire frapanta de denumiri intre doua limbi atat de indepartate nu este de loc intamplatoare.Artele martiale au supravietuit datorita conservatorismului extrem care a conservat totul,inclusiv limbajul folosit,timp de mii si mii de ani.Massagetii care au colonizat India si au impartit-o in caste,pentru a nu se amesteca cu indigenii,au dus si artele martiale cu ei,arte pe care le practicau de milenii.De aici aceasta potrivire 'genetica' a romanilor cu aceste arte.Se pare ca stramosii lor preistorici le practicau inca din epoca pietrei.

Anonim spunea...

Ma bucura nespus de mult sa aud si vesti bune despre romani.

Anonim spunea...

Multumim, Daniel.Si deosebit de interesant comentariul primului anonim.Multumim si dlui.