joi, 10 octombrie 2013

Poate o pasăre să stea în aer 6 luni în şir, fără odihnă?


Despre păsările numite drepnele se spunea de multă vreme că îşi petrec cea mai mare parte a vieţii în văzduh, dar faptul nu a fost dovedit până acum. Însă un studiu recent a arătat că, oricât de neverosimil ar părea, o specie din acest grup petrece 200 de zile consecutive în aer, fără a se aşeza să se odihnească nici măcar după lunga migraţie care o duce din Europa până în Africa.


Pasărea capabilă de o astfel de performanţă este drepneaua alpină (Tachymarptis melba), o specie care cuibăreşte în Eurasia şi migrează iarna în Africa.

Biologii de la Institutul Ornitologic Elveţian din Sempach au studiat 3 exemplare de drepnea alpină, ataşându-le acestora dispozitive de înregistrare a datelor, cu greutatea de 1,5 grame, pentrui a înregistra acceleraţia mişcării păsărilor şi localizarea lor geografică.

Rezutatele măsurătorilor sugerează că, timp de 200 de zile, toate cele 3 drepnele alpine au rămas în aer, zburând întruna, în cursul migraţiei şi al iernării lor în Africa.

Specialiştii spun că, până acum, o  activitate neîntreruptă atât de îndelungată a mai fost observată doar la unele animale marine.

Drepnelele se hrănesc cu insecte, pe care le prind din zbor, şi aproape sigur dorm tot în aer, cred mulţi oameni de ştiinţă. Despre multe păsări migratoare se crede că ar dormi în timp ce zboară, deşi nu există o explicaţie unanima acceptată a modului în care pot face acest lucru. S-a presupus că păsările dorm doar în perioade de câteva secunde, ori că folosesc doar o jumătate a creierului, în timp ce celalaltă jumătate se odihneşte.

Însă alţi cercetători cred că, de fapt, drepnelele nu dorm deloc timp de mai multe luni; asemenea comportamente au fost, de altfel , înregistrate şi la alte animale. Studii anterioare au arătat că delfinii şi balenele pot fi active timp de 90 de zile, fără să doarmă deloc în acest răstimp, şi că păsări precum fugacii pătaţi pot sta treze săptămâni întregi în perioada împerecherii. Aceşti specialişti cred că, dacă adaptarea impune animalelor să stea treze perioade lungi de timp, atunci acestea pot, prin evoluţie, să atingă astfel de performanţe; în acest caz, ideea că unele păsări ar dormi în zbor este incorectă şi nu este imposibil ca, în realitate, aceste păsări să nu doarmă timp de mai multe luni.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11483942-poate-o-pasare-sa-stea-in-aer-6-luni-in-sir-fara-odihna

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

4 comentarii:

Sefora spunea...

Buna ziua.
Foarte interesant.
Cu cat trece timpul si aflu tot mai multe informatii noi despre activitatea fiintelor ce traiesc impreuna cu noi pe aceasta planeta,sunt uimita si-mi dau seama ca oricate am afla si descoperi,existenta ramane un mister pentru noi.Sunt anumite aspecte care nu se vor dezvalui decat atunci cand avem nevoie sa le cunoastem si aceste noi informatii vin acum sa ne confirme ca aroganta omului de a considera ca este capabil sa cucereasca natura,a cam depasit bunul simt.De aceia este minunat daca am invata smerenia....
O zi buna ,dragii mei,Sefora

un pic anonim spunea...

Noi suntem in copac si copacul in aer de peste 23 de ani!
Serios vorbind acum, natura este fantastica!

Spirit Liber spunea...

Stim ca si caii dorm in picioare, cumva li se blocheaza tendoanele din spatele genunchilor.Ce e frumos, Daniel, e ca tu gasesti subiecte care continuu ne pun creierele la treaba.
Am primit mai demult un email despre oamenii care nu mananca si nu beau nimic, adica o fac deosebit de rar doar ca sa isi mai aminteasca gusturile alimentelor sau ale lichidelor, dar doar gusta.Este logic atunci ca, daca oamenii aceia se hranesc cu lumina (pana la urma stim ca totul este energie luminoasa), atunci si pasarile astea functioneaza tot asa.
Pe acelasi principu cred ca au trait si "stalpnicii", acei credionciosi care traiau o viata pe o platforma aflata la cativa metri de suprafata solului, adica stateau in ploaie, vant, doar in hainele de pe ei, nemiscati, ani intregi.
Da.Acceptam ca exista fenomenul dar ca noi mai avem ceva de lucrat la noi insine pana la asta.

Rosa spunea...

1-Pasarile maiestre mi-au fascinat si nu m-au mai eliberat din mreaja lor niciodata .
2-Eu nu creez pasari -ci zboruri .
3-Eu nu am cautat ,in toata viata mea ,decat esenta zborului ! Zborul -ce fericire !
Trei citate celebre -Constantin Brancusi ... Traieste-ti visul de a zbura! Cu drag , pentru voi ! :)