joi, 21 noiembrie 2013

Călătorind prin ţară - curiozităţi şi superlative româneşti

Călătorind încolo şi încoace prin România, fiecare dintre noi am lăsat în urmă multe locuri nevăzute şi încă multe alte lucruri neştiute. Cât de greu poate fi să cunoşti o ţară de 240.000 km², cu 20 de milioane de locuitori, 260 de oraşe, 2700 de comune, 900 km de munţi, 18.000 de biserici, mii de ani de istorie neîntreruptă şi un şir nesfârşit de poveşti despre toţi şi despre toate acestea, e de la sine înţeles. 

De aceea, între peregrinările obişnuite şi destinaţiile plănuite, ar mai râmâne loc oricând pentru câteva rânduri despre curiozităţi şi superlative româneşti, scrie descoperă.ro.





  • 85 de lacuri glaciare oglindesc înălţimile colţuroase ale Munţilor Retezat, în cel mai impresionant parc naţional montan al României. Vestigii ale perioadei de glaciaţiune cuaternară, căldările de la 2000 de metri au pierdut urma gheţarilor de odinioară în adâncimile tăurilor cu unde sclipitoare. Cel mai mare iezer glaciar este Bucura, cu un luciu de apă de 11 ha, iar cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga – 29 de metri, din acelaşi Retezat.


  • Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piaţa Mică a Sibiului deţine în colecţia sa o mumie cu sarcofag, având o vechime de peste 2000 de ani. Piesa, donată în 1907 de consulul Hermann von Hannenheim, stă la loc de cinste alături de arcuri şi săgeţi, tolbe, vase, bijuterii, statuete antropomorfe, monede şi multe alte obiecte ce au fost luate ca amintire de neobositul călător şi negustor Franz Binder. Alte asemenea „suveniruri” de preţ adunate de prin toate colţurile lumii au ajuns în muzeu datorită generozităţii colecţionarilor sau a exploratorilor pasionaţi.


  • într-unul dintre cele mai vechi aşezăminte monastice din ţară, Mânăstirea Hodoş-Bodrog (jud.Arad), deasupra uşii de intrare în biserică, dar pe dinăuntru, se găseşte o casetă din lemn cu vitrină, păstrând coarnele taurului din legendă. Povestea spune că animalul a lovit o movilă, dând la iveală Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Pe locul respectiv, credincioşii au ridicat prima mânăstire, atestată documentar în 1177. În biserică se poate vedea icoana cea sfântă, păstrată intactă secole de-a rândul.


  •  între localităţile Eşelniţa şi Dubova, într-un perete stâncos pe malul Dunării a fost cioplită cea mai înaltă sculptură din piatră a Europei: chipul regelui Decebal. Localizarea ei aici nu e întâmplătoare. Vis-a-vis, pe malul sărbesc, se află Tabula Traiana, o placă veche de 2000 de ani ce aminteşte de campaniile militare ale lui Traian în Dacia şi de victoriile romanilor. Figura lui Decebal măsoară 55 de metri înălţime şi 25 lungime, în timp ce inscripţiile în latină au fost gravate pe o suprafaţă din piatră de 1,74 metri înălţime şi 4 metri lungime.
 

  • Mânăstirea Frăsinei (comuna Muereasca, jud. Vâlcea) permite accesul doar bărbaţilor, fiind singurul aşezământ ortodox din România în care se respectă avatonul, adică o hotărâre care interzice prezenţa femeilor în incintă.


  •  în adâncul Peşterii Scărişoara (jud. Alba) se află cel mai mare gheţar subteran din România, un bloc uriaş de gheaţă cu volum de 80.000 m³. În fiecare an, un strat se topeşte, iar un altul se depune, modelând totodată şi siluetele stalagmitelor îngheţate.


  • la Mândruloc, în judeţul Arad, o suprafaţă de trei hectare este rezervată celui mai mare rozariu din România, adică o grădină imensă cu 1800 de soiuri de trandafiri, care se integrează în Parcul dendro-floricol Eutopia Gardens. În luna iunie, când trandafirii izbucnesc în prea multă frumuseţe, e timpul cel mai potrivit pentru admirarea petalelor gingaşe, dăruite cu cele mai intense nuanţe de culoare.


  • seamănă cu un canion roşiatic rătăcit între vârfurile împădurite ale Munţilor Padiş-Scărişoara (jud. Bihor, lângă localitatea Vârtop): e Groapa Ruginoasă, o eroziune masivă a straturilor de cuarţite şi argile, produsă de apele torenţiale. Monumentul natural, de un colorit aparte, are un diametru de 600 de metri şi o adâncime de 100 de metri. O structură geologică la fel de spectaculoasă se află lângă Sebeş (jud.Alba), unde un perete înalt de argilă şi gresie e sculptat de ape într-o dantelărie unicat: Râpa Roşie.


  • cea mai înalta construcţie din lemn a României este biserica din incinta Mânăstirii Bârsana de pe Valea Izei, din Maramureş. Mai mult, se numără printre primele şi la nivel european. Vârful turlei atinge înălţimea de 57 de metri.

4 comentarii:

Anonim spunea...

In primul rand trebuie sa spuneti ADEVARUL ca,aceasta tara(cativa ani daca va mai exista) NU are decat circa 17 milioane de locuitori si populatia scade constant si continu....Dupa ce va incepe " otravirea" tarii cu cianura la Rosia Montana, in paralel cu poluarea ireversibila a apelor freatice,raurilor si pamantului prin fracturarea hidraulica la exploatarea gazelor de sist precum si odata cu provocarea seismelor in cascada,aceasta tara jefuita si furata de tot ce-a avut dat de la Dumnezeu va dispare impreuna cu ce a mai ramas din populatie...Se va implini "visul" pentru care lupta de sute si sute de ani Iudeo-masonii," perciunatii" ,Reptilienii.....

Conan Cimerianul spunea...


Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,/Tara mea de glorii, tara mea de dor?/Bratele nervoase, arma de tarie,/La trecutu-ti mare, mare viitor!/Ce-ti doresc eu tie,dulce Rommanie,/Tanara mireasa,mama cu amor!/Fiii tai traiasca numai in fratie/Ca a noptii stele, ca zilei zori,/Viata in vecie,glorii,bucurie,/Arme cu tarie,suflet romanesc,/Vis de vitejie,fala si mandrie,/Dulce Romanie,asta ti-o doresc! (Mihai Eminescu)

Noi suntem oamenii acestui pamant!Noi am prins radacina aici, ca codrii stravechi,noi ne-am infratit cu pamantul.Ne-au batut furtunile,dar am stat pe loc, ca sa ne vie ceasul infloriri. (M.Sadoveanu)
...O, tara a parintilor mei! Trista tara a durerilor si a mormintelor, a incercarilor crude si a nadejdilor neimplinite, in plaiurile natale au bantuit necontenit vijeliile. Tara a tragediilor, tara a mortilor,-cum tremura sufletul nostru in fata privelistilor tale! Nu ne-au ramas din trecut nici cetati de piatra, nici ingramadiri de opera de arta;dar in oglinda halucinanta a ochiului nostru ori ce colt,ori ce vale,ori rau se infatiseaza ca o urma a durerosului trecut. De aceia veselia noastra in fata naturii e potolita, si durerea noastra in fata vesniciei mai discreta, deci mai tragica. Suntem copii ai suferintei...(M.Sadoveanu)

" Sa va dau un exemplu din viata mea.Nu ma fudulesc.In inchisoare la Aiud,intr-o curte inchisa, trce parintele Anania.Am tinut o conferinta de trei ore despre Platon si Hristos.Am spus ca Platon e un personaj maruntel si cuviincios fata de maretia lui Hristos. Pe Platon poti sa-l scuturi si sa constati ca arhetipurile lui sunt filozofice, dar daca muti arhetipurile in religia lui Hristos, devin modurile in care vede el divinitatea.Platon e un demiurg.Crestinii sunt cei care dau pentru prima data definitia creatiei.Dumnezeu a creat lumea din nimic. Zic, fratilor, daca vom muri toti aici-eram tanar,in haine vargate si in lanturi-nu noi facem cinste Poporului Roman ca murim pentru el;ne-a facut onoarea sa murim pentru el.Si, domnule colonel, sa comunicati ministrului Draghici din partea mea ca, in viziunea mea, Poporul Roman e una din minunile lui Dumnezeu in marsul Lui pe pamant". (Petre Tutea)

Adevarata bogatie nu consta in aur, ci in spiritualitatea noastra romaneasca, prin marii barbati ai culturii si vitejii inaintasi, care ne fac cinste si mandri ca suntem romani. Cuvantul iubirii de neam si a credintei crestin-ortodoxe, ne-au intarit mereu in vremurile de restriste. Prin puterea credintei vom putea sa rezistam ca neam romanesc in continuare. Iar daca va fi sa pierim, macar sa fiim demni inaintea lui Dumnezeu, ca am murit demn in fata unui inamic mult mai puternic, asemeni ragelui Leonidas in fata persilor; tot ce vine de la Dumnezeu va fi spre renasterea spiritului romanesc, care din pacate romanii azi, nu-l mai au in inimi, si de aici patria aproape am pierdut-o! Apelul Parintelui Justin Pirvu catre trezirea poporului roman. Avertismenul vremurilor grele ce vor veni asupra romanilor, spus de catre Arsenie Boca. Toate aceste semnale sunt adevarate si dramatic va fi atunci cand le vom trai aievea, noi copiii nedemni ai tarii romanesti, care am stat cu mainile in san si nu am facut nimic ca sa oprim caderea natiei romanesti in fundul prapastiei…

Conan Cimerianul, Profetul Necunoscut…

nan spunea...

Minunata tara ,draga anonim nu te amara,cu noi sau fara,creatia lui dumnezeu nu se opreste .Atatia sfinti cati are tara asta si unii nu au pe dumnezeu,oare s-a terminat purificarea?Nu ,abia acum se produce si raman doar aceea care se opun perciunatilor.

Anonim spunea...

CASCADA BIGAR din CARAS SEVERIN http://www.incont.ro/lifestyle/o-cascada-din-romania-a-fost-declarat-cea-mai-frumoasa-din-lume-insa-locul-de-o-rara-frumusete-este-lasat.html