marți, 26 noiembrie 2013

Opt gânduri despre limba română de la opt personalități pe care le prețuim


“Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” (Nichita Stănescu)

“Să treci de la limba română la limba franceză e ca şi cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” (Emil Cioran)


“Pentru mine, limba română e distanța dintre inimă și umbra ei, care se numește suflet.” (Fănuș Neagu)

“Orice ar fi, pasiune sau dorință, sete sau foame de experiență reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorințe și care implică ființa umană în totalitatea sa.” (Mircea Eliade)

“Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicol a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreţ de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni o limbă universală, dar nu ştiu dacă e posibil acest marş istoric. Dacă am fi fost un popor cuceritor… Noi, românii, nu punctăm universalitatea nicăieri. Şi asta ne face sceptici. Ceea ce ne lipseşte este îndrăzneala.” (Petre Ţuţea)

“Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…” (Mihai Eminescu)

“Am fost mereu uimită de varietatea lingvistică a limbii române, de metaforele pe care le conţine. E o altă dimensiune a sinelui, pe care ţi-o conferă, de parcă aş avea două staţii, una a limbii pe care o întrebuinţez, alta, cea oferită de cuvântul echivalent al celeilalte limbi, care oferă o altă imagine. Limba română mă însoţeşte permanent, o am în cap, chiar dacă scriu în limba germană. Mă însoţesc, întotdeauna, în paralel, imaginile celeilalte limbi.” (Herta Muller)

“Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie.” (Ion Luca Caragiale)


În antiteză, un gând despre limba română care îi aparține lui Patapievici, fost director al Institutului Cultural Român:  "Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.64)

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

13 comentarii:

Rosa spunea...

Patapievici ?
,, Dl. Patapievici afirmã cã poporul român are „inima ca un cur”. Pe cale de consecinţã, rezultã cã mama şi soţia d-lui Patapievici au inimile ca nişte cururi ; în ce-l priveşte pe tatãl sãu, întrucît zace în pãmînt de cîtãva vreme, e greu de spus dacã din inima lui a mai rãmas ceva care sã semene a cur. Ca sã nu mai vorbim de dl. H.R. Patapievici însuşi, care, ca fizician, trebuie sã ştie cã a existat prin anii ’30 propunerea ca fiecare teorie a unui atomist sã se aplice pentru validare mai întîi corpului acestuia – dispariţia respectivului într-o strãfulgerare ar fi fost un pas înainte pe calea ştiintei. Fireşte, toate acestea în ipoteza cã dl. Patapievici ţine de poporul român, pe care mulţi o vor contesta.,,- gasit pe internet ... :)
"Parintii nostri pleaca sa culeaga capsuni si sa-i spele la fund pe vestici. Iar noi facem infarct si cancer pentru multinationalele lor, conduse de securistii nostri."

Cand te desparti din vina ta, incerci o vreme sa te lupti cu ireversibilul, iti dai seama ca n-are sens, te lamentezi de forma si renunti. Cand te desparti din vina celuilalt, ai nevoie de o perioada de timp ca sa intelegi ce s-a intamplat. Iei povestea de la capat, pas cu pas, si te chinui sa pricepi ce n-a fost bine si unde ar fi trebuit ca lucrurile sa apuce pe alt drum. La fel se intampla si atunci cand te desparti de tara ta. Dezamagit, inselat, manios, indurerat. Nu ti-e usor s-o lasi. Tara si mama nu si le alegi. Te asezi pe celalalt mal al lumii si cauti raspunsul: ce s-a intamplat cu tara mea de-am fost nevoit s-o parasesc.

Romaniei i-a disparut rostul. E o tara fara rost, in orice sens vreti voi. O tara cu oameni fara rost, cu orase fara rost, cu drumuri fara rost, cu bani, muzica, masini si toale fara rost, cu relatii si discutii fara rost, cu minciuni si inselatorii care nu duc nicaieri. Exista trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pamantul si credinta.,, -DAN PURIC -Tot Respectul !

marta's mind. spunea...

dragă H Patapievici,nu comentez valoarea intrisecă a domniei voastre,nici faptul că la finalul acestor maxime uimitoare, apare antiteza grotească a cuvintelor domniei voastre,poate scoase din contextul rostirii voastre,dar m-aș pune pe mine în oglinda neamului meu,și pot afirma cu mândrie,fără falsă modestie,că deși tata cunoaște, vorbește fluent trei limbi, verișoara mea 8,copii mei,toți cinci,2,unii chiar 3,una din fete atingând licențierea în engleză și română,eu am rămas fără harul acesta...făra să am regrete deloc,pot acum pe ultima treime a vieții mele să afirm cu tărie că cea mai dulce limbă,auzită de mine,căntată de oameni, rostită de poeți,ca de altfel în mai toate regiunile țărișoarei noastre, chiar pocită de ceangăi,secui sau ungurii din Oradea mea dragă,sună mai bine cu mult decât limba lui Ghote,Shakespeare,Twain,Balzac.....continuă dumneata înșiruirea,că doar la capătul ei, nu mai vrei să vorbești românește....!nu-mi va fi dat acum la bătrânețe să invăț ceea ce KGB-știi n-au reușit să mă convingă,în anii comunismului,nici măcar maghiara copiilor cu care mă jucam la blocul tușicii din Oradea,nici slovaca uitată pâna și de nepoții,fratelui meu care s-a căsătorit cu mama lor,de nația amintită,care printre altele vorbesc fluent,italiana, care chiar dacă ne seamănă așa de mult s-a cocoțat așa de sus,pe tărâmul,superiorității economice,de ține loc de grai,uitând că doar tehnica militară,ne-a fost superioară străbunilor noștri,restul au luat lecții de la daci,și urmașii lor,pâna cu jumătate de secol în urmă,... așa că din aceste 8 comentarii, unul mai frumos ca altul aș vrea să recitiți cu atenție vorbele d-lui Cioran,care este sinteza tuturor celorlalte...dacă îmi va fi dat,să va fiu în preajnă vreo-dat,am să vă dau mâna, dar buzele-mi vor fi pecetluite. Am să tac ,că altă limbă nu cunosc....!!!!!!

Unknown spunea...

Doamne cat suna de oribil acel citat din Patapievici in antiteza cu frumusetea vorbelor adevaratilor eruditi care au un pic de iubire ptr adevar si viata. Dumnezeu este mare si poporul roman va avea judecata meritata atunci cand va veni vremea.

Anonim spunea...

Inainte de '89 exista asa-numita "limba de lemn"...Insa acum avem de-aface cu ceva mult mai nociv, cu..."romgleza"...E limba celor care au trecut in mare viteza prin facultati sau care si-au cumparat cu bani "cartonul"; a celor care au ajuns intr-o "multinationala" si acum se jeneaza sa foloseasca limba romana (preferand cuvinte si expresii "englezite" , care sa le justifice "superioritatea", "clasa" si..."statutul" lor actual.

Anonim spunea...

Limba romana se vede si pe mormantul marilor oameni ai acestui neam + "Cimitirul vesel"

In antiteza: pe mormantul lui Patapievici in ce limba va fi scris epitaful?

un pic anonim spunea...

Patapievici...te desfid...vierme!
Limba romana este prima respiratie a planetei noastre, este materializarea primului gand al Tatalui Nostru transmis mamei nostre Geea. Este prima intrupare a Cuvantului si va fi si ultima! Atat!

MARIA MANU spunea...

LIMBA ROMANA ,COMOARA NOASTRA DACICA,ARE MULTI DUSMANI,, CE-I DORESC PIEIREA,DAR NETRBNICIA LOR II VOR STRIVI.

gabi spunea...

Iata ceva foarte util, merci!

Anonim spunea...

Ce spune Cioran cam aia e.

Anonim spunea...

nu merita sa asezati in aceeasi pagina numele unor adevarati oameni de cultura români cu un nimic al carui nume nici macar nu merita amintit, la fel ca numele altor gunoaie elitiste.

mircea. coros spunea...

(i)
1. Ponegrind cu multă ură
Țara care îl hrănește,
Patapievici la cultură
Trăgea-n tot ce-i românește

2. Patapievici pițigoiu'
La cultură sta pe cracă
Pe când la Cotroceni, Săftoiu
Era consilier , dădacă !

3. Cu ce e românesc mai de valoare
Destui voiau să-și șteargă treaba mare.
Cum împroșcase el fără de frică
Pe tot ce-i românesc, cu treaba mică !

Adrian Yogoshima spunea...


Limba Romana este limba stapina !



http://youtu.be/K3ruy639kTQ

simona spunea...

Unde lucrez eu cand vine apa din lac incarcata cu bacterii ,nitriti ,nitrati sau alge spunem (in jargon)ca e incarcata cu carcaleti,pe care ii starpim cu clor sau dioxid de clor.Pe acest domn cum l-am putea starpii.Dar sa trecem la ale noastre ne place sau nu ne-am nascut aici ,primele sunete,primele cuvinte pe care le-am auzit au fost in limba Romana si orice om sanatos la cap isi indrageste limba .Viata si nevoia m-a dus pe meleaguri straine si am fost nevoita sa invat graiul tarii in care am mers Italia ,Germania ,engleza am invatat-o l-a scoala si am aprofundat-o in timp(nu va speriati nu vorbesc bine nici una din ele ,cat sa nu-mi folosesc mainile)dar credeti-ma cand mergi sa lucrezi in tari straine si esti singura intr-o lume straina un cuvant spus de cineva in limba ta e ca si cum ti s-ar adresa zeii si nu un om si oricat de greu ti-ar fi in acel moment uiti de toate si o iei de la capat .Limba noastra face parte din fiinta noastra ,oricate limbi am vorbii de gandit gandim in limba materna ,orice mama i-a cantat pruncului sau in romaneste primul cuvant spus de un prunc e de obicei mama cum spuneau si acum 2000 de ani dacii stramosii nostri ,sa fim seriosi avem o limba care canta si trebuie sa fii nebun sa-ti ponegresti limba pamantului si al poporului tau .