vineri, 17 ianuarie 2014

Catastrofa care pândeşte Europa: moartea albinelor amenință recoltele. E cineva care are de câștigat? Monsanto!

Moartea în masă a albinelor din Europa şi Statele Unite este un fenomen tragic cunoscut de ceva timp. Scăderea populaţiilor de albine ameninţă producţia anumitor recolte care depind de polenizare. Acum, însă, noi cercetări vin să ne demonstreze cât de grav este, de fapt, fenomenul în Europa, scrie qz.com.

În studiul realizat pe 41 de ţări, oamenii de ştiinţă au descoperit că între 2005 şi 2010 cererea pentru aşa numitele „servicii de polenizare” a crescut de aproximativ 5 ori mai repede decât oferta. În Marea Britanie, statistica indică faptul că, în prezent, există suficienţi stupi pentru a face faţă doar la un sfert din cereri. Iar situaţia este similară la nivel european.

În prezent, numărul de stupi existenţi nu poate să asigure mai mult de 50% din cererea de polenizare. În total, aproape jumătate dintre statele studiate au deficite în acest domeniu.

„Dacă nu acţionăm acum, în câţiva ani ne vom confrunta cu o catastrofă”, a declarat cercetătorul Simon Potts de la Universitatea Reading, din Marea Britanie.

De ce nu ne-am confruntat deja cu o catastrofă de acest gen? Deoarece „polenizatorii sălbatici” (bondarii, sirfidele şi alte animale similare) ne-au fost de ajutor. Asta este vestea bună. În schimb, cea rea este că oamenii de ştiinţă deţin foarte puţine informaţii referitoare la aceste creaturi sălbatice şi la obiceiurile lor de polenizare. Mai mult, s-ar putea ca şi albinele sălbatice să fie expuse la acelaşi risc ca cele crescute de om.



„Studii recente au demonstrat un declin pe scară largă la nivelul diversităţii polenizatorilor sălbatici din Europa ca urmare a unei combinaţii între intensificarea agriculturii, degradarea habitatului, schimbări climatice şi răspândire de boli şi paraziţi”, au notat specialiştii.

Nu doar scăderea dramatică a numărului de albine din ultimii 7 ani a dus la acest fenomen. Chiar şi acum când albinele dispar, nivelul de pământ cultivat a crescut. În total, cantitatea de teren agricol destinat culturilor care depind de albine a crescut cu 300% din 1961.

Parţial, acesta este un rezultat al dezvoltării de biocombustibili din ultimul deceniu. Fermierii au început să planteze porumb, rapiţă şi alte cereale similare care servesc drept materie primă pentru etanol şi biodisel, cu scopul de a înlocui combustibilul fosil. Însă, atunci când agriculrorii pregătesc terenurile pentru culturi, ei elimină multe dintre florile sălbatice şi alte plante cu polen de care se folosesc albinele.

Slăbite din cauza lipsei de hrană, albinele devin mai sensibile la boli şi pesticide. Acest lucru contribuie la apariţia Sindromului Depopulării Coloniilor de albine, când toate albinele dintr-o colonie mor subit.

Supravieţuirea albinelor necesare pentru polenizarea culturilor alimentare depinde, parţial, de modul în care terenurile vor fi rezervate pentru biocombustibil, au mai declarat cercetătorii.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2014/01/17/catastrofa-care-pandeste-europa-riscam-sa-ne-confruntam-cu-o-scadere-a-resurselor-de-hrana/

8 comentarii:

Nyku spunea...

Asta imi aduce aminte de un caz real petrecut pe vremea copilariei mele:
Unei salcii ii crescu o ramura mult prea aproape de bloc.
Locuitorii au tocmit un nevoias ca in schimbul lemnului, o farfurie de mancare si o suma infima sa cosmetizeze salcia.
Amaratul, un coate goale ce plimba o cotiga dupa el in zilele lui bune, veni la ora stabilita cu o droaie de puradei langa el, scoase niste unelte cine stie de unde imprumutate se sui pe craca si incepu sa taie la ea.
Noi, copii blocului, priveam dintr-un balcon, fascinati si suparati deopotriva, cum ne taie amploaiatu salcia, copacu nostru favorit, loc de joaca, de cocotat si de urzit planuri marete.
Or fi fost blestemele noastre, o fi fost prostia umana, cu un zgomot asurzitor salcia isi desprinse craca de trunchi ce cazu la pamant odata cu cel ce-o calarea. Pe cat am ras atunci, pe atat am muncit a doua zi sa reparam cat de cat gradina noastra, dupa ce au plecat barbarii.
Peste ani am intalnit individul in postura unui prosper patron de depozit de fier vechi ce ma sfatuia sa platesc un angajat/copil al lui, sa ma scape de fiarele stranse in boxa.
MONSANTO face parte din aceeasi familie, rupt in fund si muritor de foame la inceput, crescut din mila si pomana bunului samaritean, devenit matur si prosper te jecmaneste fara sa-i pese.

Anonim spunea...

Stiu ca mierea româneasca e cotata printre primele din lume, ca si calitate, daca se intampla lucrul asta e foarte grav.

Anonim spunea...

Einstein:''Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani''


Anonim spunea...

de la DRAGOS SCORTANU

Foarte trist ce se petrece! Monsanto, o multinationala a carei religie e banul, ca a tuturor celorlalte organizatii de acest tip, si unul din marii dusmani ai mediului la nivel mondial, este renumita pentru genocidele chimice pe care le face, prin lobby-ul puternic pe care isi permite sa il intretina in mediile politice si financiare, in interes pur mercantil, si care a fost si este implicata in multe scandaluri notorii, este chiar unul dintre provocatorii acestui fenomen cumplit prin chimicele pe care le comercializeaza si le promoveaza(ei centreaza ei dau cu capul). Dealtfel se stie ca Monsanto e un mare manipulator genetic la nivel mondial, deci e de inteles practica lor. Avem si noi in Romania Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava, singura din tara de acest tip, in care sunt pastrate seminte naturale si originale(soiuri naturale) din diferite soiuri,nemanipulate deci genetic precum semintele tratate de la Monsanto, si care soiuri naturale se mai gasesc rarisim si nu in totalitate in culturile taranilor romani, si care nu sunt cultivate, datorita lipsei de interes si a politicii antiromanesti ce se practica, in schimb se importa numai porcarii tratate chimic si modificate genetic, ca sa bage romanii cancer in ei. Faptul ca nu se cultiva aceste soiuri naturale si net superioare calitativ si productiv(si stiu prea bine ce spun) se datoreaza lobby-ului Monsanto si altora asemenea.Iar aceasta comoara genetica e pe moarte, confruntand-u-se cu deficit de finantare si indiferenta politica, e tragic! In curand vom manca toata planeta doar bombele chimice ale Monsanto, care acum face un lobby grandios si perfid in Europa pt. a-si subjuga politici ticaloase in avantajul lor, si se cam tace, ca de, banii-s buni!(oare in ce masura?).La fel fac genocide naturale si BP, Chevron, Exxon,etc. si nu se face nimic, dau o amenda si spagi si crimele in mari si natura terestra merg mai departe(lobby vs. bani)!Degeaba se fac intruniri la nivel mondial pt. problema mediului, ca dupa conferinta toti jegosii subjugati intind mana si inchid ochii! Criminali fara complexe!

Anonim spunea...

Monsanto are produse ( pesticide ) si altele…. inclusiv in Romania de 40 de ani ( din cite stiu eu ) Tot odata este parte din FDA in SUA . in momentul de fata nu poate fi dat in judecata ptr. ca are imunitate , dar ei pot da alti in judecata. Au fost dati afara din numeroase tari si toata recolta a fost arsa , numai asa te poti scapa de semintele lor. Dar au pesticidele si alte solutii care sterilizeaza tot ( inclusiv cei care stropesc, sau folosesc asa ceva ) Imagineazati daca sterilizeaza insectele si noi mincam porumb injectat cu aceasi substanta …….Disparitia populatiei …..???!!! Cancer…. copii nascuti cu defecte………o situatie super serioasa

D. Pavel spunea...

Mierea din Romania se vinde de 3 ori mai scumpa in Canada si USA decit in tara!

In China declinul albinelor NU mai poate fi oprit din cauza poluarii (...).

Moartea si disparitia albinelor se datoreaza in primul rind poluarii (precum in China) si apoi datorita MODIFICARILOR GENETICE (mult dragi UE)!

In China - partidul communist a gasit Solutia: pur si simplu le pun pe chinezoice sa polenizeze arborii fructiferi! asa s-ar fi intimplat si in tara cu tata leana a doua in PCR!)

UE este criminala ecologiei! pina si a albinelor!

Priviti cum niste "insect" refuza sa mai traiasca "democratic" sub cele 12 stele reprezentind triburile lui Israel, asezate pe "drapelul" noului cominternism numit "UNIUNEA EUROPEANA"!

GRIGORE ROTARU spunea...

Cresc albine de 42 ani in zona de Curbura : Colti , Alunis , Nucu ; niciodata nu a fost nevoie sa hranesc albinele artificial .In cel mai rau an nu recoltam surplusul ; anul acesta a fost nevoie sa actionez cu hrana artificiala , nu au strans nici pentru ele . Alt fenomen : mor familii fara cauze evidente : boala sau lipsa totala de hrana . Este ingrijorator !

Anonim spunea...

Batranii mei lu-au mierea doar in mai restul ce recoltau in vara era al lor al albinelor si nu i-am auzit odata sa le moara stupul .Cat despre polenizarea la nivel global albinele nu sunt singurele polinizatoare ,iar domniile lor ca de obicei isi urmaresc scopul ce dracu vor sa scoata pe piata?