joi, 9 ianuarie 2014

Crucea Caraiman, în Cartea Recordurilor: Este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan


Crucea Caraiman, un monument istoric construit între anii 1926 şi 1928 şi situat pe Vârful Caraiman, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. 

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi, este un monument istoric clasat în grupa A (de valoare naţională şi universală), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuite de Ministerul Culturii.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Monumentul are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri.


Cunoscut şi sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Monumentul a fost verificat de către experţii Guinness pe 14 august 2013, se mai spune pe site-ul Guinness.

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial este situată în şaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2.291 de metri, fiind unică în Europa atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni, conform site-ului dedicat acestui monument.

Crucea este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926 - 1928, "întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei", aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, proiectanţii - inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de şantier - Nicu Stănescu.


Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Construcţia monumentului a început în anul 1926 şi s-a finalizat în august 1928. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuţia până la finalizarea ei.

Soclul monumentului a fost realizat în anul 1930 din beton armat îmbrăcat în piatră de calcar fasonată şi îngrijit rostuită. Soclul a fost construit la doi ani după sfinţirea Crucii, pentru o mai bună încastrare a ei, iniţial aceasta fiind introdusă direct în stâncă.

Sursa:  http://www.mediafax.ro/life-inedit/crucea-caraiman-in-cartea-recordurilor-este-cea-mai-inalta-cruce-din-lume-amplasata-pe-un-varf-montan-11867228

6 comentarii:

Gerula spunea...

Materialele au fost duse sus pe Caraiman cu carutele trase de boi , cu magarusii si chiar duse de oameni in spate , pentru ca funicularul fabricii de hartie nu ajungea pana sus. Nu exista pe atunci telecabina.
Cinste celor care au faurit acest monument pe care noi trebuie sa-l lasam mai departe urmasilor nostrii.

nan spunea...

Fascinanta Romanie...,la munumentele existente " sa traiti bine"s-ar adeveri fara franele din fruntea tarii.

Anonim spunea...

http://istoriagalactica.blogspot.ro/2014/01/ce-se-cauta-de-fapt-la-rosia-montana.html

un pic anonim spunea...

Ea vegheaza de acolo de sus devenirea tarii. Ca doar aparent ne prabusim...de fapt devenim...ceea ce trebuie pentru un neam ce a fost si ce trebuie sa fie cel mai inalt spiritual! Daca nu ne credeti pe unii dintre noi cititi.l pe Eminescu, o data si inca o data.

Anonim spunea...

Da, doar ca nu a fost initiativa romanilor, a fost initiativa unei straine de neamul si tara noastra, cred ca asta spune multe sau aproape tot.

Anonim spunea...


Alt anonim,
Crucea de pe Caraiman, Casa Poporului (deviata de la proiectul Ancai Petrescu), Catedrala Mintuirii Neamului, trei exemple deplin edificatoare ale neamului prost romanesc, precum si comantariile prostilor de mai sus, "monumente existente', vegheaza devenirea tarii''. Unde incolteste prostia pe Terra se string imediat trei patru romani sa o cultive. Cu cit esti mai prost cu atit esti mai roman. Neamul prost, meltenismul, degradarea, decadenta ratatilor care s-au ridicat sprijiniti de altii fara de care nu ar fi fost nici macar maturatori de strada, asta caracterizeaza prea multi romani, iar putinii care au valoare isi vad de treaba lor creind lucruri minunate, de bun simt si nefiind contaminati de prostia si incompetenta celor dinainte. Exemplu- fabrici de succes romanesti care produc la calitate excelenta sau foarte buna.