vineri, 24 ianuarie 2014

Despre Unire, atunci și acum...

Doi factori au fost esentiali pentru crearea unui stat romanesc, acum mai bine de 150 de ani. Ei sunt valabili si astazi, cand vorbim tot mai des, din nou, despre Unire. In primul rand, o conjunctura politica favorabila la nivel continental. 

Din pacate, inca suntem tributari unui mod autarhic de intelegere a evenimentelor istorice. E adevarat ca a existat momentul 1821, revolutia lui Tudor, sau 1848, anul revolutionar care a aprins intreaga Europa, inclusiv toate cele trei provincii romanesti. 


Timp de decenii insa, Tara Romaneasca si Moldova, aflate in componenta imperiului otoman, au fost, de fapt, ocupate de armatele tariste, asa-numitul ,,protectorat". Au existat conflicte sangeroase, cum a fost razboiul ruso-turc din 1828-1829, care s-a purtat pe teritoriul celor doua principate, cu consecintele de rigoare. Cand nu am fost ocupati de rusi sau turci, au intervenit austriecii, la 1854, si ei cu pretentii de hegemonie la gurile Dunarii. 

Din fericire, razboiul Crimeii si istoria deceniilor de ocupatie ruseasca au schimbat perceptia marilor puteri ale Europei. Expansiunea Rusiei spre stramtori, spre Constantinopol trebuia oprita. Principatele trebuiau puse sub protectoratul Europei. Conjunctura favorabila era coapta. Cine considera ca ajutorul oferit ulterior de Franta era unul total dezinteresat, provenit exclusiv din dragostea pentru libertate, ii recomand povestile nemuritoare. 

Dar pentru a profita de o conjunctura favorabila ai nevoie de lideri politici cu viziune, patrioti si abili. Sansa extraordinara a Romaniei a fost existenta generatiei de la 1848. Tineri boieri, scoliti in marile universitati ale Europei, animati de un patriotism de-a dreptul fanatic si de o singura dorinta pentru care au riscat totul: crearea unui stat, a unei natiuni.

Patriotismul, abilitatea politica, credinta in acest ideal au fost tot atatea calitati ale acestei generatii careia ii datoram totul. Au reusit nu doar sa speculeze cu abilitate interesele marilor puteri, dar le-au pus, la 1859, in fata unui fapt implinit, mergand pe sarma intre cancelariile Frantei, Angliei, Rusiei, Austriei si Imperiului Otoman. 

Romania exista azi pe harta Europei datorita lor. Mai crede cineva ca am fi realizat Romania Mare la 1918 fara Unirea de la 1859. 

Cum stam astazi, cand vorbim, uneori cu insufletire, de o eventuala Unire intre Romania si o parte a ei aflata dincolo de Prut?

 Conjunctura politica pare favorabila. Se reconfigureaza zone strategice, Ucraina fierbe, Basarabia priveste tot mai insistent spre vest, fie ca e vorba de Bucuresti sau mai departe. 

Dar clasa politica actuala? Patrioti, pregatiti profesional pentru lupta diplomatica, animati de un ideal? Dumnezeule! Va las pe voi sa faceti aprecierile...

3 comentarii:

Viokay27 spunea...

Buna Daniel! Ai putea sa imi trmiti si mie documentarul " Ni se fura istoria" Vroiam sa il mai vad o data si sa il vada si ai mei daca este posibil. Multumesc anticipat! O zi buna!

Gloria Adams spunea...

Buna Daniel,
Adevarul Trebuie inati sa spuna adevarul: ca Romania se afla sub ocupatie! iudeo-khazara si cei mai multi romani habar nu au si de aceea stau linistiti. Acelasi lucru se intimpla in toata Europa. Si fiecare natie plange si suspina la fel ca noi doar ca au ceva mai multi bani in buzunar. Bataia de joc care se face cu cel mai vechi popor din Europa este strigatoare la cer.

Dun dec. 89 Romania are la conducere mixturi jidanotigani de cea mai joasa speta(hapiru si sagaz) (sagani cum le spuneau stramosii nostri) - ei fura cat pot si daca noi ne razvratim ne ucid Asta fac de peste 2500 de ani.

UN si NATO sunt organele de distrugere a tuturor natiunilor. Sunt sigura ca ai citit Protocoalele Inteleptilor Ziolnului. Implinirea Unirii Romanilor vine printr-un partid nou care uneste in cuget si simtiri toti romanii. Deci un partid cu o conotatie clara de unire a spiritului sanatos romanesc primit la nastere. PRM suna neplacut urechilor straine ... Iar VADIM are un vocabular ingrozitor de urit care sperie omaneii seriosi. Pare defapt o parodie din catavencu! -special pus acolo sa-si bata joc de sufletele noastre romanesti. Toate celelate partide impart ciubucurile vanzarilor tarii si ai locuitorilor ei!
Numai Bine
Gloria

Anonim spunea...

Draga mea Gloria Adams,
Exista state in UN si NATO care nu merg spre distrugere ci dimpotriva, prospera, nu plang si suspina. Problemele tale personale poate ca nu sunt reprezentative pentru un popor. Acum 2500 de ani tiganii erau la ei acasa, in nordul Indiei, erau niste triburi haotice si involute, deloc reprezentative pentru marea si vechea cultura indiana. Au fost izgoniti de pe plaiurile lor natale de preavalorosi ce au fost. Termenul de ''mixturi jidanotigani'' apartine totusi radicalismului de mahala. Sa lasam deoparte educatia televizorului, si sa gandim individual, te rog.