sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Omul-amfibie: o mască ne va permite să respirăm sub apă prin “branhii” artificiale


Designerul Jeabyun Yeon din Coreea de Sud a proiectat un dispozitiv numit Triton care, susţine el, extrage oxigenul din apă, oamenii putând astfel respira confortabil în timpul scufundărilor.

Designerul s-a inspirat din celebrul “rebreather” folosit de James Bond.
Pentru a folosi Triton, scufundătorii ţin în gură o mică piesă din material plastic, prin care inspiră oxigen.

Cele două braţe (prelungiri laterale) ale măştii pot funcţiona ca nişte branhii, furnizând oxigenul necesar.Apa este aspirată în ele prin orificii minuscule, iar înăuntru, camere de reacţie separă oxigenul din apă.

Cu ajutorul unui micro-compresor mic, dar foarte puternic, sistemul comprimă oxigenul, ce poate fi astfel stocat în rezervoare. Întregul dispozitiv este alimentat de o micro-baterie de 30 de ori mai mică decât una obişnuită, dar care se poate încărca de 1.000 de ori mai rapid.Aparatul este încă în faza de concept, astfel încât va mai trece timp până să fie disponibil pentru achiziţionare, dar inventatorul său îl vede ca pe un produs de viitor, care ar putea înlocui cândva complicatele echipamente folosite azi pentru scufundări şi va schimba relaţia multor oameni cu apa şi sporturile acvatice.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11921879-omul-amfibie-o-masca-ne-va-permite-sa-respiram-sub-apa-prin-branhii-artificiale

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tehnic vorbind cred ca este o mare cacealma. Acest dispozitiv trebuie sa contina o sursa de energie, filtre multiple precum si depozite de amestec. Daca o baga pe aceea cu osmoza cred ca se inseala. Oricum, daca era ceva neinventat inca, armatele marilor puteri o aveau deja in dotare. In ce priveste trasul in piept, uneori ne mai descurcam si fara masca- aviz politicienilor. Avand acele dimensiuni proiectul este cumva absurd. Cine nu prea a trecut pe la scoala poate crede.

Gerula spunea...

Asteptam atasarea branhiilor prin metoda chirurgicala , dar cred ca cineva sa gandit si la asta .