duminică, 16 februarie 2014

Descoperire misterioasă în Fâşia Gaza: o statuie veche de 2.500 de ani, estimată la 250 de milioane de euro

O statuie a zeului Apollo, estimată la 250 de milioane de euro, a fost descoperită în august 2013 de pescari în largul Mării Mediterane, în apropiere de Fâşia Gaza, guvernul Hamas, aflat la putere în regiune, dorind o expertiză internaţională în această privinţă, potrivit AFP.

Guvernul islamist Hamas, aflat la putere în regiune, a declarat că doreşte colaborarea cu o echipă de experţi internaţionali în arheologie, mai ales francezi, pentru a afla detalii despre statuia din bronz a zeului grec Apollo (Apollo nu era chiar așa de grec ;) - n.m.), care cântăreşte aproximativ 450 de kilograme şi care ar putea avea o valoare estimată de 250 de milioane de euro.


"Efectuăm investigaţii pentru a cunoaşte toate detaliile în legătură cu această statuie şi originea sa", a declarat pentru AFP vicepremierul guvernului Hamas, Ziad al-Zaza.

"La capătul cercetărilor, statuia va fi predată Ministerului Turismului şi Antichităţilor, care va stabili contacte, prin intermediul guvernului, cu părţile internaţionale interesate, mai ales Franţa, una dintre ţările cele mai ataşate de antichităţi", a precizat Ziad al-Zaza.


Ministrul adjunct din Ministerul Turismului şi Antichităţilor, Mohammad Khalla, a afirmat că "statuia ar putea fi împrumutată unui celebru muzeu francez sau britanic, ceea ce ar putea duce la contacte între guvernul din Gaza şi guvernele străine".

Ţările din Uniunea Europeană, printre care şi Franţa, se abţin de la orice legătură oficială cu gruparea islamistă Hamas, considerată de Uniunea Europeană şi Statele Unite drept "o organizaţie teroristă".

În prezent, statuia "se află la Ministerul de Interne, pe toată durata anchetei", a spus vicepremierul guvernului Hamas.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/12075888-descoperire-misterioasa-in-fasia-gaza-o-statuie-veche-de-2500-de-ani-estimata-la-250-de-milioane-de-euro

6 comentarii:

Anonim spunea...

Descoperire arhelogice la Zlatna:

http://www.youtube.com/watch?v=UW_HZAMPmGY

,Alexandru

Anonim spunea...

Buna ziua!
Multumim pentru acest articol interesant...mda,fructuoasa ar fi o colaborare cu voi,pentru mai multe detalii,intrati in legatura cu Daniel Roxin...:)
Era cat p-aci sa pierd emisiunea din acest sfarsit de saptamana,am crezut ca o anuntati si pe blog,dar bine ca ati postat-o rapid pe youtube.
Multumiri... si toate cele bune sa se adune,sa fie cati mai multi care urmaresc activitatea d-voastra.
Zile pline de frumuseti si inspiratie va doresc!:)

Eurodacul spunea...

Cam putin oxid de cupru pentru 2500 de ani. Iarasi politica ieftina! Ce pareri vor fi peste 2500 de ani cand se vor descoperi obiectele de podoaba ale unui manelist? Toti cercetatorii vor privi cerul stupefiati si cu frica.

Anonim spunea...

Eurodacule, m-ai facut sa rad in hohote.Imi si imaginam cum arata un medalion din ala cat capacu' de la wc...ai fost tare.

D. Pavel spunea...

Multumim Alexandru!

Foarte interesanta descoperirea! S-ar putea in aceiasi zona sa se gaseasca mult mai multe lucruri interesante!

Sa nu uitam ca domnul general Mircea Chelaru a dezvelit statuia lui Decebal la Zlatna / Ranistorum...

Felicitari temerarului arheolog!

Anonim spunea...

Nimeni nu se mai preocupa de valoarea cunoasterii, banii par a fi devenit cel mai puternic si mai popular drog.