duminică, 9 martie 2014

Tutankhamon ar putea să fie arian? Cum a dus ADN-ul lui Tutankhamon la dispute etnice şi rasiale în întreaga lume...

Toată lumea ştie de povestea lui Tutankhamon, celebrul faraon descoperit cu mormântul intact şi cu o comoară incredibilă de către arheologul Howard Carter. Rasa sa, însă, a devenit o problemă mondială, scrie publicaţia online io9.com.

Puţină lume ştie că el este fiul unui alt personaj celebru, faraonul Akhnaton, care a vrut să reformeze religia egiptenilor antici şi a fost primul din lume care introdus monoteismul, venerând doar zeul Ra, cel al Soarelui.
 
Ei bine, geneticianul Yehia Gad a secvenţionat în urmă cu câţiva ani, în 2008, ADN-ul faraonului Tutankhamon. Gad şi echipa sa a analizat, în fapt, mai multe mumii, ceea ce le-a permis să reconstituie genealogia a cinci generaţii din cea de-a 18-a dinastie a Egiptului antic. Numai că rezultatele au întrecut orice aşteptări: o mumie anonimă, pe numele ei de cod KV55 s-a dovedit că este, în fapt, însuşi Akhnaton, faraonul rebel, despre care egiptenii antici au şters aproape orice referire ca răspuns la reformele sale religioase. Mai mult, câteva mumii de fetuşi găsite în sarcofagul lui Tutankhamon, s-au dovedit a fi fetele sale. Testele au mai arătat că părinţii săi au fost şi ei fraţi. Adică atât Akhnaton, cât şi frumoasa regină Nefertiti erau frate şi soră. Această descoperire n-ar fi prea şocantă în sine, deoarece cosangvinizarea era foarte răspândită în Egiptul antic sau printre incaşi.
 
Între ştiinţă şi geopolitică
 
 
Descoperirea a fost făcută publică în 2010 şi publicată în Journal of the American Medical Association; a avut parte de un documentar la Discovery Channel şi apoi a ajuns şi în paginile revistei National Geographic. Akhnaton şi Nefertiti au plantat ei înşisi, chiar în momentul în care l-au conceput pe Tutankhamon, seminţele maladiei degenerative care a dus, ulterior, la moartea fiului lor.
 
Echipa lui Gad nu a publicat informaţii despre originile rasiale sau etnice ale lui Tutankhamon, afirmând că datele sunt insuficiente.
 
Numai că de aici începe cu adevărat telenovela. O companie elveţiană care se ocupă de genetică şi genealogii, numită IGENEA, a trimis un comunicat de presă prin care se afirmă că ADN-ul lui Tutankhamon aparţine unei linii ancestrale, sau haplogrup, numită R1b1a2. Aceasta este rară în Egiptul de astăzi, dar este extrem de comună în Vestul Europei. Dovada lor era o captură de ecran din documentarul Discovery, unde se vedea o secvenţă din ADN-ul faraonului.
 
Când istoria devine o problemă sensibilă
 
Mai departe, grupurile neo-naziste au început să afirme că Tutankhamon a fost „alb“, iar pe YouTube au apărut zeci de clipuri în care se spune că Tutankhamon are sânge „arian“. Alţii i-au condamnat ulterior pe motiv că sunt rasişti.
Unii se temeau de o posibilă conexiune iudaică, ceea ce ar fi putut duce la tensiuni cu Israelul dacă se ajungea la probleme de genul „Egiptul a făcut parte din Ţara Promisă“ de Yaweh lui Moise. Iar problema este complexă, mai ales când Egiptul şi Israelul au dus câteva războaie în ultimele decenii, cel mai celebru fiind în 1973, când forţele armate israeliene au ajuns chiar la Canalul Suez.
 
„Alb“ sau „negru“
 
Dar disputa care a ajuns la nivel internaţional a fost cea legată de originile sale „albe“ sau „negre“. Grupurile de extremă dreaptă pretind că faraonul este de fapt nordic, în vreme ce alţii vor să-l portretizeze drept negru. Un documentar care prezenta comorile lui Tutankhamon a ajuns în final să conducă la demonstraţii pe motivul că moştenirea culturală africană este negată, în timp ce o expoziţie itinerantă a comorilor sale, din 2005, a dus la proteste în Los Angeles, demonstranţii argumentând că reconstrucţia feţei regelui, realizată pe baza scanării craniului, nu este suficient de „neagră“.
 
Contaminarea probelor?
 
Problemele nu sunt doar de rasă. Alţi geneticieni au pus la îndoială rezultatele cercetării lui Gad, dacă nu cumva erau contaminate. Şi nu neapărat de către oamenii de ştiinţă, ci de cei care din anii 1920 până în anii 1980 au manevrat mumiile cu mâinile goale, fără mănuşi şi fără procedurile stricte actuale.  Cercetătorul a avut foarte puţin timp pentru teste, iar după „Primăvara Arabă“ nu a mai avut acces la mumie, astfle încât să realizeze noi teste, pentru a verifica din nou. Dar el este convins că rezultatul cercetărilor sale este cel bun.
 
Securitate naţională
 
Multă lume abia aşteaptă să îşi aroge descendenţa sau ascendenţa din faraonii egipteni. Mormonii din SUA, de exemplu, pretind că provin din Iosif, care a fost un apropiat al familiei regale din Egipt, pe ideea că evreii au emigrat în jurul anului 600 înaintea erei noastre în America, unde au devenit strămoşii „pieilor-roşii“. Desigur, date ADN certe arată că amerindienii au sosit din Asia acum 15.000 de ani, însă asta nu-i împiedică să creadă mai departe ceea ce vor. Pentru Egiptul actual, ADN-ul lui Tutankhamon a devenit problemă de securitate naţională, din moment ce poate vulnerabiliza poziţia ţării în faţa altor state. Pentru afro-americani ar fi un motiv de mândrie că una dintre cele mai mari civilizaţii din istorie ar fi „neagră“, cu mult înainte ca orice civilizaţie europeană să apară. Desigur, egiptenii antici făceau parte dintr-un grup etnic divers. 
 
Copţii, descendenţii direcţi ai faraonilor
 
Cei mai apropiaţi descendenţi ai lor sunt copţii actuali, o minoritate religioasă din Egiptul de azi, care menţin religia creştină într-o variantă specifică. Aceştia sunt circa 10% din populaţia de 82 de milioane de ţării. Limbajul lor provine din cel folosit în Egipt în epoca Romană. Acum, însă, aceştia folosesc araba, limba coptă nemafiind folosită decât foarte rar, în special în scop liturgic. Mai nou, însă, există un interes tot mai mare pentru reînvierea acestui limbaj. Copţii nu se văd pe ei înşişi drept arabi, ci descendenţi direcţi ai egiptenilor antici. O parte a copţilor antici a trecut, însă, de-a lungul timpului la islam.
 

8 comentarii:

Anonim spunea...

E foarte bine ca fiecare popor sa-si afle originea, atita timp cit nu se implica ogoul, pentru ca in final vom afla ca...toti sintem frati si surori, copii ai unicului CREATOR.Un...OM

Rafael spunea...

Aparitia civilizatiei egiptene, infloritoare si uimitoare, cu piramidele rezistente in fata timpului. Opera civilizatiei egiptene poate fi in Atlantida? E ciudat ca stim putine despre istorie, daca nu stim cum arata Tutankhamon. In societatile oculte, credeau ca toate civilizatiile lumii antice, grandoarea lor, au fost faurite de arieni.
Faraonii cunosteau mistere, ei fiind in legatura cu ceea ce numim zei antici. Piramidele avand rol pentru comunicare sau energii pentru folosul zeilor. Si cum noi stim prea putin, dar avem iphone, dar nu stim lucruri simple. Atlantii erau mult mai avansati decat noi, iar tehnologiile lor le-au dat mai departe pentru aceste civilizatii avansate ale antichitatii. Thule, Vril au cunoscut vechile mistere si informatii despre vechile civilizatii antice si infatisarea fauritorilor lor, adica blonzi si inalti, iar dupa o perioada au decazut pentru ca nu si-au mai pastrat sangele. Oricum ar fi intram pe un teren minat al supozitiilor de tot felul. Toate aceste civilizatii stiau mistere, pastrate in simboluri, sau scrieri nedescifrate azi. America e plina de simboluri de zei egipteni, de ce oare? Oare nu-i un stat crestin? Adoratia lui Isis si Osiris, lasa semne de intrebare. Poate e o reintoarcere la vechii zei, sau cum spun cei de la History Channel" when they return?" Intoarcerea zeilor va lamuri multe din punctele albe ale istoriei, dar pe mine nu ma mai intereseaza, caci le stiu chipul si ce rol au, in curand...

Anonim spunea...

de la DRAGOS SCORTANU

Sensibil subiectul, si inca o oportunitate de revendicare absurda marca Mossad! Dar ma distreaza si in acelasi timp scarbeste jidovimea mormona, spunand ca ei sunt defapt si de drept stramosii populatiilor amerindiene! Bai frate, cam cat de handicapati efectiv si imputiti, dupa cum vedem la tot pasul dealtfel, sunt jidanii incat sa aiba tupeul infect sa se revendice drept primordiali si stramosi ai tuturor?! Tipic lor! Am intalnit si eu in Timisoara 2 mormoloci de astia, copii de vreo 23-24 ani, misionari veniti din America, ce incercau sa ma convinga de suprematia religiei lor, argumentand(exagerat spus!) ca unu a gasit o carte nu stiu pe unde dracu si cand in America si ca e profetul ales de Hristos, in care carte sunt scrise aiurelile lor mormolocesti! Tipic jidovesc! Mancurtizati, jigoditi, retrograzi si parsivi! Am ras fara sa ma pot abtine de copiii astia 2 si am plecat dupa ce i-am facut sa para hilari si neputinciosi!Saracii erau carne de tun si le-am ziso, dar erau reticenti si indoctrinati, nu am avut pe cineconvinge de hotiile mai marilor lor!

Anonim spunea...

lol tu mah Anonim de 15:31...auzi tu la el : "copii ai unicului CREATOR.Un...OM". Da...de unde sti tu, ca nu erau mai multi ? De unde sti ca el sau ei nu era/erau altceva ? De ce nu...vreo entitate/i...extraterestru/i ceva... ? Zeul Ra "un" alt creator a stat la baza multor religii monoteiste, iar daca "te uiti peste gard" vei vedea ca in multe alte culturi orice era inexplicabil la aceea vreme genera un zeu... un creator.
Asa ca de ce te-as crede pe tine initiatule ?

Rafael spunea...

Cu domnia lui Tutankhamon se incheie ultima dinastie de natura divina.Asa cum am mai spus in alt comentriu datele referitoare la antichitate sunt putine, sau umplute cu lucruri mai putin importante, cum ar fi economie sau agricultura, placerea istoricilor materialisti, si indepartarea copiilor scolari de istorie, Faraonii sunt descrisi din mai multe fragmente si istoricul trebuie sa le puna cap la cap. Istoria materiala poarta vina indepartarii de adevar al omului, caci ei judeca dupa putinatatea mintii lor, si nu dupa adevarul revelat al Domnului. Prof. Gh. Iscru s-a confruntat cu ingustimea limitelor colegilor istorici, dar asta nu l-a descurajat deloc si a continuat sa caute adevarul, nu cel impus de scoala materiala a timpului si preluata de lupii tineri, traitori ai minunatei lumi noi-societatea de consum-, cand unul la curs spune de Mihai Vitezaul ca a luat Domnia pentru bani! sic!Cu adevarat roade bune va iesi din facultatile de profil. Nu ii trebuie istoricului decat inima cinstita si va gasi raspunsurile drepte. Caci cine cauta pe Domnul Il va gasi negresit, si El e Cel ce imi trebuie, si nici un invatat nu ma mai imi place, cu critica citesc operele lor seci si ingramadiri de cuvinte repetate; si Pitagora greseste, numai Mantuitorul nu l-a prins nimeni cu vreo minciuna, El a pus capat domniei lui Zeus pe pamant, care a stat mii de ani; Lucifer, ii s-a zadarnicit planurile lui de a prinde pe toti in plasa sa, pentru a-i pierde definitiv. Tot ce e religie antica il el isi are obarsia, de aceea am spus ca singurul care intelesese cum stau lucrurile a fost Socrate, omorat de o societate meschina. Azi marturisim pe Iisus Hristos, daca tagaduim asta, inseamna ca stim cu cine avem de a face. Daca nu il stii pe A. Boca, Iustin Pirvu. Serafim Sarov, inseamna ca esti usor sugestionat de catre cel rau, care ca un leu urla pe pamant ca sa inghita pe cel credincios. Nu trebuie sa credeti tot ceea ce spun, caci nu vreau sa fac pe nimeni sa gandeasca asa, daca Tatal, strigatul lui nu il asculti, cum as putea eu...Cum m-ati crede pe mine un simplu om, cand Mantuitorul nostru a spus:" Voi nu ma credeti cand va spun cele pamantesti, dar daca v-as spune despre cele ceresti, tot nu ati crede". Mantuitorul nostru pentru ca numai El ne poate salva din robia pacatului. Diavolul nu vrea ca voi sa il stiti, si sa spuneti ca el nu exista, numai asa in secret va lucra ca sa va piarda, si nici un crestin sa nu mai fie, pentru a-i arata Domnului ca a gresit ca a creat omul, invidios, ca El ne iubeste atat de mult, si cum putem sa nu-I raspundem cu iubirea noastra? Cum de stam impietriti la chemarea Lui , noi oameni fara credinta. Daca veti continua sa nu credeti,viata va trece rapid, si la Judecata Il veti vedea si veti tremura pentru pacatele savarsite, apoi mila Domnului. Iadul e groaznic si inspaimanta si pe cel mai viteaz dintre oameni, aveti pururea moartea in gand , caci si Vasile cel Mare i-a raspuns unui filosof, care-i cel mai intelept lucru, iar el i-a raspuns sa isi priveasca omul pururea mortea, aceasta intelepciunea, caci nimeni nu traieste mii de ani pe acest pamant. Numai astfel ne vom ocupa de viata vesnica si nu de viata lumeasca pierzatoare si inselatoare. Cine-i drept va intelege...

un pic anonim spunea...

Aveti...in mic...cam ce s.ar intampla daca se vor scoate la iveala adevarurile despre daci, ce sunt cu mult, mult mai terifiante decat ce am citit aici.Terifiante pentru ei, extraordinare pentru noi!

Anonim spunea...

Se pastreaza secretul originii pentru ca vechii egipteni la 1300 i H nu aveau cum sa emigreze din vestul Europei in Egipt. Asta inseamna ca e foarte posibil sa fi fost de origine balcanica.

Anonim spunea...

Daniel, din pacate vor obtine ceea ce-si doresc ! la cita lasitate, prostie si lacomie e azi in scumpa noastra tara, orice e posibil !