marți, 29 aprilie 2014

Arma secretă a României

România nu este o țară puternică nici militar, nici economic. Amplasarea noastră la intersecția marilor vectori de forță ai Eurasiei ne-a condamnat la o defensivă permanentă și la o diplomație acrobatică (și controversată). Am supraviețuit însă – miraculos, aș spune – mulțumită unei robusteți mentale. Și pe câmpul de luptă și în afara lui, românii au rezistat unor forțe covârșitoare, fie că a fost vorba despre imperiile Roman, Austro-Ungar, Otoman, Nazist sau Sovietic. A curs mult sânge românesc, generații întregi au suferit atrocități, persecuții și privațiuni, dar nu am dispărut, nu am fost asimilați, nici dizolvați, nici dispersați. Până acum.


Ce se întâmplă astăzi cu România are toate datele unui război psihologic care-și propune dezarmarea mentală a cetățenilor. Tot eșafodajul defensiv, tot arsenalul intangibil care ne-a permis să rezistăm celor mai brutale invazii, se află de la o vreme sub un asediu violent. Se trage cu artileria, se aruncă bombe, se infiltrează agenți și commando-uri în această structură. Acțiunile sunt evidente. N-aș putea spune dacă este un atac consolidat din partea unei singure forțe, o luptă între puteri alogene antagonice sau un terorism băștinaș, cert este că, în special de prin 2008, ofensiva s-a întețit iar cazemata începe să se zgâlțâie.

Sistemul defensiv despre care vorbesc – valabil pentru orice națiune, comunitate sau familie – este clădit pe valori și simboluri comune. Pe limbă, artă, repere istorice, pe credințe, instituții, concepte și personalități – istorice ori contemporane – unanim recunoscute și apreciate.

Ethos blasters.

Urmărind fie și tangențial discuțiile din spațiul public pe un ecart de timp de o lună-două, nu pot să nu remarc că mare parte din fundamentele enunțate mai sus sunt dinamitate cu o suspectă consecvență. Valorile și simbolurile esențiale ale României sunt sub-minate (iată că terminologia militară își reintră în drepturi) constant și, cel mai grav lucru, publicul aplaudă exploziile ca pe focuri de artificii. Și cere bis.

Mi-a luat exact cinci minute să transfer din memoria imediată în scris o scurtă listă de “obiective strategice”, fiecare cu tipul de încărcătură explozivă atașată.

Concepte fundamentale:

România – zisă și Românica, e codașa Europei, or să ne-o ia și bulgarii înainte.
Poporul român – leneș, hoț și trădător
Patriotism – vadimism (paranoia, rudotel, antisemitism, xenofobie)
Ortodoxie – o superstiție retrogradă, bună pentru babe pupătoare de moaște.

Instituții:

Președintele României: Cucuvea kaghebistă, Țapul, Chiorul bețivan
Parlamentul României – un cuib de hoți și de leneși (ei, măcar avem reprezentativitate)
Guvernul României – niște tâlhari
Premierul României – plagiatorul, piticul, homosexualul și coruptul, cap-de-mort, cap-de-oțel (pentru cine nu știe, ultimul e Victor Ciorbea).
Biserica Ortodoxă – plină de bani și vrea și mai mulți; instrument de tâmpire a populației.
Armata Română – îi plătim degeaba, nu ne mai trebuie, pe noi ne apără NATO

Categorii socio-profesionale

Medicii și profesorii – șpăgari
Funcționarii publici (alții decât medicii și profesorii) – corupți, nu fac nimic toată ziua, îi plătim degeaba
Corporatiștii – roboți programați 9-17 care nu știu ce e viața
Țăranii – niște țărani (ce vrei, mă?)
Muncitorii – Dorele, ia mai fă, mă, o dată.
(aici se impune să observăm cum publicitatea românească a reușit să eticheteze peiorativ grosul populației active: muncitorii și țăranii)
Pensionarii și asistații social – masă de manevră pentru alegeri; îi cumperi cu un kil de ulei; sunt de-ăia care pupă moaște;
Antreprenorii – bișnițari fără scrupule
Judecătorii – corupți
Polițiștii – analfabeți
Jandarmii – asasini
Serviciile secrete – au furat banii lui Ceaușescu
Jurnaliștii – vânduți
Artiștii – hipsteri homosexuali drogați
Inginerii – geeks

Personalități istorice

Ștefan cel Mare – pitic și gagicar
Alexandru Ioan Cuza – era mason
Mihai Eminescu – sifilitic xenofob, afemeiat
Ion Antonescu – criminal de război, antisemit, a dus țara la ruină aliindu-se cu Hitler
Regele Mihai – trădător de țară, a plecat cu tablouri
(pentru ultimii doi meritele se cuvin evident propagandei comuniste)
Mircea Eliade, Nae Ionescu, Petre Țuțea – legionari
Nicolae Ceaușescu – nu mai zic

Personalități artistice, sportive sau mediatice

Radu Beligan – “Google sărbătorește 150 de ani de la nașterea lui Radu Beligan”, “Radu Beligan își amintește cu plăcere de primul lui învățător, Anton Pann”, “Zi mare pentru Radu Beligan! A ieșit la pensie pentru a șasea oară!” (apud Times New Roman, care-i acordă maestrului Beligan o atenție deosebită).
Nadia Comăneci – o ipocrită, cum își permite să facă reclamă la margarină?
Dan Puric – un mistic exaltat neo-legionar și mason
Cristian Tudor Popescu – cap de mort, ăla care umblă în “treling”
Această ultimă secțiune a listei este, după cum vezi, surprinzător de scurtă. N-am reușit să identific alte personalități care să merite a fi numite astfel și care, totodată, să se bucure de oarece expunere. Și cum afișarea în acest mediu public toxic compromite fulgerător pe oricine, e firesc să avem pe scenă, în ultima vreme, personaje obscure care nu au nici reputații nici opere de apărat.

Tactica falimentară a lunetistului singuratic.

Revenind la dinamitarea elementelor unificatoare trebuie să fac două observații.

Prima: fără discuție, o parte dintre aceste ethos blasters se ancorează pe un sâmbure de adevăr, fie el anecdotic sau accidental. Nu neagă nimeni greșelile președinților, premierilor, parlamentarilor sau – fie-mi cu iertare – înalților slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române. Doar că, agâțându-ne exclusiv de slăbiciunile oamenilor care au ocupat sau ocupă funcții, riscăm să dărâmăm întregul edificiu al unor instituții fundamentale. Omorând pilotul condamnăm la prăbușire avionul; și pe noi odată cu el. Și încă un lucru: s-ar cuveni să ne controlăm limbajul la adresa conducătorilor, dacă nu din respect pentru persoanele lor, măcar pentru steagul pe care au jurat.

A doua observație: lista de mai sus acoperă aproape integral populația României (inclusiv pe cea detașată în străinătate), cu excepția copiilor și a intelectualilor care nu sunt  funcționari publici, antreprenori, publiciști sau corporatiști. Practic, fiecare dintre noi se află în raza unei încărcături expozive capabile să spulbere in corpore structurile profesionale sau sociale din care facem parte.
Și, în momentul în care medicul face o afirmație dură despre breasla profesorilor, profesorul despre țărănime și țăranul despre Parlament, se produce o detonare în lanț care ne îngroapă pe toți. Tactica “lunetistului singuratic”, care trage din podul casei cartușe de “eu nu sunt ca alții”, “toți sunt așa și pe dincolo, eu sunt diferit” e moarte sigură. Nu Vasili Zaițev, eroul din “Enemy at the Gates” a salvat Stalingradul.

Ceilalți ești tu.

Când spunem “ceilalți” vorbim de fapt despre noi; fiecare dintre noi este un “celălalt” pentru cineva. Când spunem “popor de leneși și de hoți” ne includem pe noi, familiile, dascălii care ne-au învățat carte, medicii care ne-au adus pe lume, includem toți oamenii pe care i-am iubit, îi iubim sau îi vom iubi în viața asta. Și îi jignim. Și nu merită.

Orice popor are eroi și trădători, tâmpiți și genii, leneși și harnici, sfinți și haimanale. Orice stat are rufe murdare și scheleți în dulap. A scoate la aerisit aceste zdrențe poate fi un exercițiu purgatoriu, cu condiția să se desfășoare scurt și la obiect. Dar a le scutura zilnic prin fața casei nu face decât să coboare standardele de caracter pentru generațiile care vin. Arată-i copilului super-eroi și va vrea să devină super-erou. Spune-i zilnic că va sfârși un bețiv ca ta-său și așa se va întâmpla.

Propaganda naționalist-ceaușistă avea, totuși, niște limite (și un scop strategic, în contextul distanțării de URSS). Eram popor ales, cei mai viteji dintre traci, în luptă biruitori, dar atât. Ce fac “micuții” acum e genocid cultural. Suntem, brusc, cea mai de rahat nație de pe glob. Eu m-aș întreba: cui prodest?

Am luat în urmă cu ceva timp o decizie. Să nu spun nimic urât despre țară, popor și conducători, oricât aș fi de revoltat sau necăjit. Să nu aplaud și nu particip la nicio defăimare – fie ea și la mișto – a simbolurilor istorice și culturale românești. Bune sau rele, valorile care ne leagă reprezintă principala noastră forță ca popor. Pe ele putem clădi și restul. Fără ele – nimic.

Nici să cădem în extrema cealaltă nu e sănătos. Dați-vă la o parte, că noi am inventat stiloul și probabil insulina. N-are rost să ieșim la astfel de ofensive pentru că nu suntem pregătiți. Deocamdată nu vrem să cucerim pe nimeni. Vrem doar să fim lăsați în pace. Doar că, așa cum am mai spus, pacea și-o permit doar cei puternici, cei pe care e prea costisitor să-i ataci.

Nemți n-avem cum să devenim. Nici americani, nici olandezi. Așa cum, dintre toate țările blocului comunist, noi am fost întotdeauna mai cu moț. Așa cum, dintre toate ținuturile aflate sub turci, Principatele Române au reușit să evite statutul de pașalâc. Așa cum ardelenii au stat o mie de ani sub austro-ungari și au continuat să vorbească românește.

Toți stăpânii noștri s-au plâns de noi și-au încercat să ne inoculeze îndoială și rușine pentru ceea ce suntem. Asta fac și acum. Eu n-o să-i ajut. Nu-i ajuta nici tu. Dacă nu pentru noi, măcar pentru cei care vin după. Se nasc copii minunați în România.

Istoria – tot istoria – ne-a arătat că ideile și dezastrele au o capacitate extraordinară de a cataliza solidarizarea oamenilor. Ne rămâne să gândim sau să așteptăm cutremurul.

Brad Florescu

Sursa: http://www.tedoo.ro/arma-secreta-a-romaniei/#comment-10604

30 de comentarii:

Anonim spunea...

Nu foloseste nimanui atunci cand aruncam cu noroi in ceilalti,in conducatorii actuali,care de fapt sunt rezultatul alegerilor noastre inconstiente,a mentalului colectiv...majoritatea celor care critica starea natiunii,cu prea mult patos,uita ca de fapt si ei fac parte din categoria celor manipulati pe mental...uitati-va la ceea ce faceti zi de zi,cat de mult constientizam fiecare actiune,fiecare gand,ficare gest,fiecare cuvant iesit din gura?Daca am fi destui care sa ne schimbam pe interior,sa ne curatam mintea si sufletul,atunci si mentalul colectiv se va schimba,iar curand situatia generala se va imbunatati,aducand in prim plan oamenii de valoare pe care-i meritam la conducere...
Multi considera Dacii ca niste fiinte care au trait candva,pe acest teritoriu,noi cei de azi,fiind romani...hai sa comutam perceptia,noi cei de azi,suntem Dacii dintotdeauna,cei ce am fost,suntem si vom fi.Noi,Dacii,avem curajul de a ne privi in interior,si sa ne intrebam cine suntem cu adevarat,avem puterea interioara de a depasi criza identitatii nationale,suntem cei care au multe de spus in fata celor care denatureaza istoria Neamului si creeaza haos si panica intre oameni...nu lasati frica sa va spuna ce aveti de facut,puteti alege sa deveniti cu adevarat ceea ce doriti in sufletele voastre,oameni liberi care traiesc intr-o tara al carui viitor si-l construiesc constient ei,cei cu Suflet de Dac,pornind din prezent,pornind de la ei insisi...cine crede cu adevarat ca este Dac,aici si acum,va primi in Sufletul sau mostenirea sa ancestrala...suntem aici,pentru a ne uni la nivel de Suflete si nu pentru a ne lasa dezbinati de orgolii fara importanta...
Cine s-a iertat pe sine pentru greselile experimentate vreodata,cine a avut curajul sa priveasca in intunericul din el insusi,acela poate intelege orice fiinta,si astfel nu judeca nici omul nici fapta...ramane detasat,neutru...oamenii se tot judeca unii pe altii,de atata vreme,dar putini au invatat lectia iertarii.Nu mai fiti in razboi cu voi insiva,deoarece acest razboi interior s-a intins ca o plaga peste tot,la exterior...
Am ales sa ies din razboiul cu mintea si sufletul...cand mintea tace,Dumnezeu din Sufletul meu,se reveleaza si vorbeste...e acelasi cu Dumnezeu din Sufletul tau...care te-a creat si pe tine...deci ai acelasi potential de a-l auzi si cunoaste la fel ca mine...
Iar El doreste sa ne unim cu Sufletele pentru a crea o Dacie prospera,pentru noi si generatiile care vor urma.
El va iubeste deoarece sunteti facuti din Lumina si Iubire,sunteti asemenea cu El...doar descoperiti voi insiva aceasta mostenire ancestrala.E inscrisa in ADN-ul vostru.Activati-l, prin exprimarea intentiei voastre de a deveni cu adevarat Esenta Divina.
Avem misiunea de a crea noua Dacie, iar domnul Roxin ne aminteste aceasta in fiecare zi...ne aminteste ca suntem interconectati si putem activa potentialul divin din noi...
Multumesc.
Sa avem zile luminoase in care sa se activeze la maxim potentialul creator din fiecare!
Arma „secreta”din noi este trairea Iubirii neconditionate.Sa ne fie de folos ...

marcela spunea...

Minunat articol.Pentru cine mai are nevoie sa i se deschida ochii..

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=QJegm53CGyc

Anonim spunea...

Asta mi-am dat seama de mult,am vazut si am avut de a face cu popoarele occidentului(sunt toti o apa s-un pamant)si un singur lucru ar trebui sa facem: sa fim iarasi NOI !

Trebuie sa lasam influentele deoparte,trebuie sa incepem sa facem lucruri care sa ne defineasca si sa ne faca sa renuntam la ceea ce e strain.

Din toate timpurile influentele din afara ne-au facut rau si nu o sa se gate niciodata atata timp cat ii bagam in seama.
N-a fost si nici nu este usor sa ai niste vecini venetici si salbatici precum ungurii si slavii ce ne inconjoara
Trebuie sa intelegem ca nu ne-au vrut binele si nici nu au sa-l vreie vreodata,ei au alt fel de a intelege lucrurile,vine sa-ti ieie cu japca tot,fara sa clipeasca si fara sa aibe remuscari.

Cat despre razboiul ce se poarta acu la televizor sau radio credca cel mai mare rau facut Romaniei a fost acele de a o saraci si de a ne face pe noi sa plecam din tara,pt ca din milioanele care sunt plecati la munca sunt si cateva mii care fura,talharesc sau fac alte lucruri care ne fac un renume nu prea bun uitandu-i pe majoritatea care-i vezi la 6dimineata mergand la lucru si venind seara la 7sau la 8 acasa.

Treaba asta ar trebui sa plece si de la presa noastra si televiziune.


Anonim spunea...

Ma bucur ca nu sunt singura care a observat acest tip de atac asupra Romaniei si romanilor. As putea sa adaug un alt "mit": Romania este tzara din care vin tziganii....de asta erau convinsi colegii mei spanioli, pana sa ma cunoasca...si eu m-am intrebar daca este ceva intentionat facut ..nu de alta, dar in caz de razboi, cine ar apara o tzara de tigani, hoti, lenesi care nu au contribuitcu nimic la cultura universala?
Si mai este o treaba pe care am remarcat-o din pacate la multi dintre romanii plecati: se feresc sa spuna ca sunt romani, uita de unde au pornit...mi s-a reprosat de multe ori ca spun prea tare ca-s romanca, de parca ar trebui sa-mi fie rusine de parinti, rude, prieteni sau de profesorii care m-au format si datorita carora am ajuns unde sunt astazi...
Si daca este asa, ce este de facut? Cum ne-am putea trezi in ceasul al 12-lea?

un pic anonim spunea...

Sunt un pic amestecate ideile, unele chiar se contrazic sau chiar manipuleaza pe alocuri (de exemplu, la insiruirea una dupa alta institutii si categorii socio profesionale acestea sunt intentionat amestecate ca si cum cineva din afara sau inauntru ar face nu stiu ce, dar in realitate CEI DINTAI II DESFIINTEAZA PE CEILALTI, cei dintai fiind ADEVARATII VINOVATI, instrumente cu voia sau fara voia lor, s.a.m.d.)
Este adevarat ca neamul este atacat de peste tot si din toate partile dar...noi ne intarim cu cat suntem mai loviti (structura martensitica), cei slabi cedeaza, cei tari continua si unii se sacrifica daca este nevoie!!! Raul este generalizat la nivel global, insa ceilalti au cazut deja chiar daca aparent ei traiesc mai bine...material.Ar fi multe de spus, dar in concluzie articolul m-a purtat in sus si in jos, in stanga si in dreapta, pro si contra... au fost amestecate adevaruri cu minciuni si dezinformari. Ca atare, nu am ramas cu mare lucru!Ba mi-a ramas un gust amar.

D. Pavel spunea...

Frumos!; un text aproape fundamental! Felicitari!

Anonim spunea...

http://roundopalpha.wordpress.com/

Anonim spunea...

care "conducatori"? Ca afara de Basescu, cu toate gafele si tampeniile pe care le face, restul nu exista, circoteca ambulanta, esaloanele de activisti ingalati si turnatori, adica cei mai prosti care erau folositi ca executanti, plus ceva robotei sireti din novaia zemlea, martieni. Niciun ins cinstit nu trece prin sita de partid ca sa ajunga in functii de conducere, povesti pentru naivi. Am ajuns rau, sa speram ca americanii au destula nevoie de stabilitate aici, mai ales in actuala conjunctura. De altfel, "mano pulite", din Italia, tot de ei a fost orchestrata. In ce ne priveste, e bine sa ramanem uniti, atatia cati suntem.

Anonim spunea...

Nu e bine să criticăm fără rost,clar că asta produce efectele negative despre care se vorbește în articol. Dar nici să tac din gură când cineva mă calcă pe gât. A tăcea când esti batjocorit asa cum e batjocorit poporul român,de către cei ,,care au jurat pe steag,, e atitudine de slugă. Si asta nu are nici un gram de mândrie in ea. Deci,să plecăm capul mai departe si să tăcem,sau sa ridicăm vocea? Si apoi,cei care,,au jurat pe drapel,, majoritatea îl scuipă cu mult sârg,îl dezonorează pe el si poporul cărui aparține. Cum să am respect pentru asemenea persoane eu,sau altii,care am jurat in fata drapelului. Pt cei care îl cinstesc,am si eu toată cinstea,indiferent cine e,ce face,sau din ce partid face parte.

Cornel Iepan spunea...

Multumim autorului pentru bunul prilej de reflectie.

Anonim spunea...

....luati aminte toti cei ce n-ati trait toate astea...poate invatati ceva...(nu de alta, dar vin alegerile )

ghpirv spunea...

E adevarat ce spui dar ma simt obligat sa spun asta: in satul din care vin eu sunt inca oameni ca lacrimeaza cand vorbesc de tara lor si sunt sigur ca satul meu nu e unicat . Iubirea de tara se invata de acasa. Parinti, nu uitati sa va invatati copiii ce e aia corectitudine, onestitate, simplitate, nationalism nesovin.....

Anonim spunea...

Subscriu la ce spui tu Daniel,dar pentru ca exista un "dar":ce iti mai ramane de facut atunci cand plecat fiind printre straini esti aratat cu degetul tot timpul,ti se spune uite ce fac romanii tai,referitor la (cersetori,hoti)si in final ajungi sa fi catalogat ca si ei,cu toate ca tu muncesti pe braci,esti un om corect si cinstit cu cei din jurul tau,esti privit cu suspiciune,este roman(ca),sigur fura si el(ea),sigur este un parvenit!Iar atunci cand tu le spui ce se intampla la tine in tara,cum conducatorii lor "austrieci"vin si fac afaceri murdare in Romania,cum distrug padurile,cum au pus ei mana pe petrolul romanesc,se uita la tine ca la un prost,idiot si te condamna ca ai venit sa le iei munca din mana!Dar ei nu stiu ,ca Austria este o tara de lumea I,traieste pe spatele unor tari bogate precum Romania,Africa...,etc,numite tari din lumea a III-a,pentru ca cei care ii conduc urmaresc inrobirea natiunilor! Toate acestea te dor pana dincolo de suflet si te intrebi de ce trebuie tarana care te-a crescut,stramosii care au murit pt.ea si pentru noi sa fie umiliti,batjocoriti,memoria lor calcata in picioare de adevaratii parveniti.Pana cand si pana unde trebuie sa plecam capul,sau sa induram toate acestea fara ca macar sa nu spunem nimic.Eu doresc sa le spun romanilor care sunt hotarati sa plece in lume,sa nu uite niciodata de unde au plecat,cine sunt mosii si stramosi lor si sa nu plece capul atunci cand sunt umiliti,sa-i infrunte direct pe cei care ii acuza,fara ca macar sa ii cunoasca cu adevarat si sa le cunoasca istoria adevarata.Noi,doar noi suntem cei care trebuie sa infruntam lumea de aici si de dincolo(din tara si din strainatate).Strainii trebuie sa ne cunoasca asa cum suntem,nu ceea ce se spune despre noi!Asi dori ca toti romanii ,inclusiv cei de la conducere sa ajunga sa munceasca printre straini,si doar atunci vor ajunge sa i-si iubeasca tara cu adevarat,sa i-si iubeasca limba sa vada ce inseamna sa ai tara ta,limba ta,frati tai cu care razi si plangi in aceasi limba,atunci si doar atunci romanii vor invata adevarata iubire de neam si tara!

Anonim spunea...

Domnule Roxin - tot respectul ptr. ce faceti privind istoria Neamului Romanesc, dar mai usor cu atacurile la adresa Ortodoxiei, care este Adevaratul Crestinism si pe care stramosii in mare parte l-au imbratisat, astfel trecand de la idolatrie la DUMNEZEU. Vreti sa ne intoarcem la paganism, sa dam inapoi sau ce ? Vad ca atacati si Miscarea Legionara, chiar daca acest articol nu va apartine, dar daca l-ati preluat, inseamna ca sunteti de acord cu ce scrie aici. Legionarii nu au fost nici fascisti, nici nazisti sau comunisti, ci au fost Crestini-nationalisti, fara rasism sau alte dracii pe care jidanii si alti Romani mai grei de cap sau atei le-au inventat sau au amplificat la maxim unele devieri ale unora din Miscarea Legionara, dar care si-au recunoscut faptele si au suferit ptr. asta si chiar au fost omorati, prin metode diabolice, jidanii nefiind straini de aceste chinuri. Treaba voastra daca sunteti pagani sau yoghini ( yoga este o inselare demonica, o sa intelegeti candva... )sau ce mai sunteti pe aici, dar nu va jucati cu ceea ce are Romania mai Sfant, ca nu Bine deloc. Nu mai amestecati credintele pagane cu Ortodoxia si nu mai judecati totul fara discernamant, totul gramada, fara a face niste deosebiri. DUMNEZEU va rade tot ce este daunator, rau, demonic etc. din aceasta tara cat de curand - secte asa-zis Crestine, masoneria, grupari sataniste si alte mafiotisme, caci are planuri mari ptr. aceasta tara. Cine vrea mantuirea, Bine, cine nu, treaba lui..., dar se va lua de mana cu satana si cand vor vedea ce alegere proasta au facut, va fi cam tarziu sa mai poata schimba ceva. Daca veti continua cu astfel de articole,de la sustinatori ai dvs. ce am fost, vom deveni adversari si veti pierde, va asiguram de asta. E Bine sa-ti cunosti istoria, dar nu sa te intorci si la inselarile pagane ale antichitatii sau sa promovezi tot felul de simboluri ale acelor vremuri, despre care nu stim prea multe. Romania este si va ramane tara lui DUMNEZEU si singura credinta va fi Ortodoxia, indiferent ca vor sau nu unii de pe aici sau din alte parti. DUMNEZEU cu tine, Daniel !

Anonim spunea...

Nimic nou sau "mult zgomot pentru nimic"...Credeam ca e un articol prin care chiar se transmite ceva ...de care avem nevoie, ceva ca o reteta magica si universala ...aplicabila imediat si oricarui roman...dar nu e decat un text degeaba...Nu-i asa ca ziua , afara, e ziua?Atacul e din interior si depinde de cat de prost e fiecare..."viata la tara"e plina de astfel de exemple...

daniela spunea...

Din pacate credeam ca aceasta pagina vorbeste despre daci si istoria noastra, sunt profund dezamagita sa citesc mizerabile critici ale celor ce au purtat numele nostru in lume ca Nadia Comaneci, pai cine esti tu si ce ai facut ca sa iti dea dreptul sa judeci si sincer nu ma intereseaza daca face reclama la margarina, ma intereseaza ca a dus numele Romaniei in toata lumea, Mihai Eminescu afemeiat si sifilitic??? ce azi nu sunt sifilitici si afemeiati? dar nu lasa nimic in urma lor, A.I.Cuza. Mihai Viteazul, mai IMBECILULE, habar nu ai despre ce vorbesti. Ziua lui Radu Beligan e sarbatorita pe google, daca bag numele tau ce iese????? SUNT SUPATARA CU CE USURINTA VB SI JUDECI ISTORIA NOASTRA.

Daniel Roxin spunea...

MAI OAMENI BUNI, CHIAR NU INTELEGETI, UNII DINTRE VOI, CE SCRIE IN ARTICOL?
1. Articolul nu este scris de mine!!!
2. Autorul arata in ce fel ne este atacata istorie, reperele, identitatea!!!
3. INSIST sa mai cititi o data articolul, poate incepeti sa-l pricepeti!

Anonim spunea...

Rezolvarea ar putea fii Monarhia...am intra in lumea bună a Europei.Cum putem oare să rezolvăm aceasta problemă cat mai repede ??Regele Mihai exista...iar casa regală arată bine....

Unknown spunea...

Tara noastra este o tara frumoasa ,cu oameni harnici,linistiti,si umili. Eu am umblat prin europa ,si am vazut interesul strainilor ,de a ne supune si in afara tari ,si in propria noastra tara. Toti straini sunt lacomi profitori si daca te opui sunt rautaciosi si ,agresivi ,nu le covine daca nu au sclavi. Arma noastra care ne poate salva ,este,sa avem mai multa autostima de noi insine,si sa ne mandrim cu fiecare succes al tari noastre. O sa moara toti raufacatori de invidie.

Anonim spunea...

Daniel, saracul de tine, ca sa nu mai creada lumea ceva gresit scrie tu primul comentariu.

Anonim spunea...

Hazli astia care "critica" articolul :)) , parca ar scrie cand sunt beti / bete la tastatura :)).

In ceea ce priveste articolul... sunt total de acord cu ce se prezinta acolo... desi... cum la moda astazi este "globalizarea" se face ca... in catamai egalitatea asta intre popoare sa apara unii mai prosti, mai lenesi si mai necinstiti... eu zic sa va treziti oameni buni din visul globalizarii, globalizarea este doar un mod de a aduce pe cineva in ipostura de idiot fara sa isi dea seama, si sa fie si culmea, de acord cu acest lucru.

Oameni buni nu va pierdeti identitatea neamului romanesc, este una cu care putine popoare se poate lauda ! Fiti mandri ca sunteti romani, chiar daca credeti ca dincolo in occident aia o duc mai bine (pe naiba).

un pic anonim spunea...

Unii chiar sunteti deplasati. De ce ar fi Roxin sarac?! Tacaneala!
Cu MULT respect și Multa simpatie, ROxin, despre articol imi dau cu parerea ca nu e chiar in regula. Juma e gut, restul nein. Amestecul asta de adevaruri cu vrajeala este reteta propagandei cenusii. Avem prea multi martiri inn acest neam ca sa tacem si sa acceptam ca un dat, asa, din voia nimanui ca lifte trecatoare sa-si bata joc in continuu de noi. Iar noi sa tacem ca respectam drapelul pe care au jurat hotii.Ce legatura are una cu alta? Toti suntem la fel, toti au scheleti, eroi si tradatori, e o veselie generalizata, nu? Parerea mea ca nu este asa. Unii au trei scheleti, altii au toate dulapurile din UE pline de oase.Iar atacurile facute impotriva neamului cu cozi de topor sunt lansate de cunoscatori, de afara! Aia cu care noi am fi la fel dupa parerea autorului. Pai o fractura de logica, cel putin. Tot el zice sa nu cadem in cealalta extrema, sa ne idolatrizam, dupa care o da cu super-eroul, sa-l aratam copiilor. Pai cum? Cum sa-i arat un super erou daca nu avem voie sa cadem in extreme?
Si ar mai fi, dar citez fraza care-l devoaleaza pe dl. Brad ca fiind cel putin un ciudat, daca nu ar sti ce scrie:Nici să cădem în extrema cealaltă nu e sănătos. Dați-vă la o parte, că noi am inventat stiloul și probabil insulina. N-are rost să ieșim la astfel de ofensive pentru că nu suntem pregătiți. Deocamdată nu vrem să cucerim pe nimeni. Vrem doar să fim lăsați în pace. Doar că, așa cum am mai spus, pacea și-o permit doar cei puternici, cei pe care e prea costisitor să-i ataci.
Adica, cu alte cuvinte capul plecat nimeni nu-l taie.
Daca asa gandea Vladimirescu, Eminescu, domnitorii nostri pamanteni si multi altii nu mai aveam istorie si nici pamant sub picioare!
Am mai citit o data articolul si tot ametit l-am terminat. Totusi care este arma secreta? Daca este vorba despre spiritualitate inalta atunci e foarte intortocheat spusa/scrisa, aproape de neinteles. Parerea mea.

Anonim spunea...

Doamne cat de divizati suntem si cat de putin inteleg unii dintre noi.
Ar trebui sa stim ca ceea ce dam vom primi inapoi si chiar asta s-a intamplat in ultimii 25 de ani. Daca nu invatam sa ne iubim si sa ne respectam noi insine cum putem cere de la vecini sau restul lumii?
Articolul ar putea deschide multora ochii cu conditia ca si ei sa o doreasca.

Anonim spunea...

este ceva deranjant in acest articol care atinge probleme grave, cred ca oamenii sunt deranjati, in principal, de faptul ca individul a luat "hotararea" sa nu mai vorbeasca urat despre tara, popor si conducatori, facand un "gulas", o asociere cat se poate de grava, care din punctul meu de vedere si in actuala conjunctura aproape ca il descalifica, oricata dreptate ar avea.
Modul in care sunt abordate aici lucrurile este destul de facil, autorul spune ca propaganda nationalist-ceausista clama faptul ca "eram poporul ales, cei mai viteji dintre traci"
Propaganda ceausista, si acum devin 'avocatul diavolului', nu a spus niciodata ca am fi "poporul ales", cat despre restul, Herodot si alti autori antici poarta "vina". De altfel, la rece vorbind, in vremea totalitarismului nu s-a exagerat niciodata rolul statului burebistan, am inca manualele fiindca eram elev atunci.

Putem lua si parte buna, randurile de mai sus au provocat gandirea, cel putin sper

ile spunea...

Suna copilareste.Si articolul si comentariile, pentru ca adevarul are multe fete, istoria are multe fete,oamenii vor sa vada numai ceea ce le convine lor. Da, AI Cuza a fost mason insa a tinut la tara lui si..a pierdut,tara a avut totusi de cistigat, actuala conducere a Romaniei -toti sint aserviti serviciilor straine si imbogatirii proprii si merita impuscati, iar toti popii eroi ai neamului au fost legionari ca de altfel si unii scriitori,ar fi culmea sa se vorbeasca mai mult de Radu Gyr decit despre Eminescu. E insasi inclinatia poporului de a birfi si a intoarce pe toate fetele lucrurile. Unui lucru i se vede si partea de lumina si partea de umbra. Autorul articolului poate sa-l laude si pe Horia Sima daca vrea ca tot a apartinut poporului roman. Mare jigodie Sima ala..spre deosebire de Zelea Codreanu. Daca Decebal ar fi fost otrodox ar fi pupat poala romanilor. Avem o naivitate romaneasca -poporul copil batut la cur 2000 de ani. Despre Dan Puric si alti baieti buni? Daca acesti oamnei care pozeaza in 'cei buni' se vor dovedi peste un timp tot niste lichele -ce va face poporul roman cu ei? Va suferi ca iar a fost mintit si nu va face nimic, isi va lasa inselatorii sa-si joace piesa mai departe. Poporul roman nu linseaza. Insa tradeaza pentru ca a fost si el tradat la rindul lui. Mai bine ar face invers. (aia cu omorirea lui Ceausescu nu e facuta de romani-iar cei care i-au executat se temeau sa nu fie si ei executati in caz ca nu indeplineau ordinele -daca ar fi avut coloana ar fi intors armele impotriva judecatorilor)Ca trestia ne-am aplecat sub vint si...capul plecat sabia nu-l taie-rele principii vechiculate.Dacii au fost veseli viteji si netematori de moarte. Pentru potentialii invadatori trebuie un popor decis sa supravietuiasca cu orice pret chiar si in lanturi cu speranta ca odata si odaaaaaata se va elibera. Speranta e o curva -cu ea traieste toata lumea.Si daca vezi ca nici tu nici copiii copiilor tai nu scapa din lant.Ce faci? - Pastrezi speranta si incerci sa te strecori,nu termini nicidecum o viata de umilinte...asta e adevaratul dusman al societatii noastre. Dorinta de a supravietui cu orice pret,indiferent cit de umilit esti,nu te zbati prea tare si mai ales nu-ti pierzi viata chiar daca ai salva un ideal. Vezi ca oate mortile din ultimii ani toate au fost accidental nu trebuiau sa se intimple,ceva nemeritat,putea fi evitat. Atunci cum vreti sa lupte cineva pentru tara asta chiar cu pretul vietii?N-o sa mai vedeti.Nici sacrificiul,nici tara.

un ic anonim spunea...

Imi era dor de nihilismul lui @ile.
Uite un argument ca nu ai dreptate pana la capat. Zici bine unele din ele, dupa parerea mea. Totusi, cat de curva este speranta, asa cum spui, ea da nastere la mari sacrificii.Cine se mai astepta ca in lovilutia din 1989, indiferent cum s.a declansat si cine, sa se sacrifice romanii,cu strigatul din urma: vom muri si vom fi liberi!! Si acum mi se zbarleste parul pe mine de emotie.
E?
Sunt aici cei ce vor schimba tara si am eu curajul sa o spun...si lumea.
Va salut doamna si va doresc cer senin.

Unknown spunea...

Din pacate eu am inteles tot articolul !!!!Spun din pacate pentru ca toate astea sint create de un sistem global pus in practica de mai bine de 30ani!noi romani nu ne-am batjocorit niciodata valorile!am glumit,am ris ,am facut misto dar Sa ajungem Sa aruncam cu noroi cum se INTIMPLA acum in stinga si dreapta nu e normal!!!!ginditi-va un pic!!!!!!!!toate astea NU APARTIN sufletului romanesc!!!!NU VA DATI SEAMA CA SINTEM TOTI MANIPULATI MINTAL????????????????????si nu vorbesc numai de noi romani!!!!!in toate tarile se INTIMPLA exact acelasi lucru!!!!uitati-va la cer ca nu este normal!!!!!!desteptati-va oameni buni ,ca toti ,dar toti sintem MANIPULATI MINTAL,hipnotizati!ati auzit de HAARP???stiti care este efectul undelor electromagnetice asupra creierului uman????????

Brad Florescu spunea...

@Un pic anonim: ciudat sunt sigur. Poate și cenușiu, deși încerc să trăiesc color. Dar nu despre culoarea mea este vorba.

Am luat decizia de a nu mai spune nimic urât despre conducători pentru - așa cum am precizat în text - ceea ce reprezintă instutițiile statului român.

Au murit niște oameni pentru ca România să aibă un Parlament. Că Parlamentul respectiv nu performează (urmărește consevența cu care refuz să atac persoane) este altă discuție. Nu pot să numesc Parlamentul "o adunătură de lichele" pentru că respect ideea de reprezentativitate și sacrificiul celor care au făcut ca această idee să prindă viață în România.

Nu pot să-l înjur pe Președintele României pentru că el reprezintă România. Și pe mine și pe tine. Am texte mai vechi în care-l fac cum îmi vine la tastă. Atacam omul din funcție fără să țin cont de instituția pe care o reprezintă.

Nu spun să nu criticăm, iar publicarea acestui text este dovada că nu mi-e teamă sau jenă să critic. Și nu critic un om, oricine-ar fi el și orice funcție ar ocupa, ci o întreagă schemă de manipulare venită din partea celor care se dau cu fundul de pământ ca să ne convingă ce mare bine ne fac.

Cât despre capitolul cu insulina, stiloul și lăsatul în pace, acesta este crezul meu. Că orice om normal nu vrea decât să fie lăsat în pace. Să-și vadă de viață, de familie, de prieteni, de muzica pe care-o ascultă, de grădina pe care-o îngrijește, de câine, pisic, vite sau de echipa favorită de fotbal.

Cred că fiecare dintre noi, la nivel de cerc social, are pe cineva care să-i spună unde greșește. Și, dacă e singur pe lume, tot îl are pe Dumnezeu, morala creștină și un preot la care să se spovedească.

Eu am plecat din țară acum 5 ani pentru că voiam să fac lucruri frumoase pentru români și mi s-a dat de înțeles în repetate rânduri că nu e nevoie de asta. Acum pot să fac aceste lucruri de departe și primesc semnale că e nevoie. Republicarea de către Daniel Roxin a acestui text e un semn.

Sau poate așa-mi place mie să cred.

Diogene spunea...

Ce efect a dorit autorul publicand aceste ticalosii, in acest moment !?
Oare cui folosesc !?