miercuri, 30 aprilie 2014

În Apuseni a început sfârșitul Lumii


Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea lui se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii( sau Sesei dupa unele surse ) aflat în Muntiii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus. Suntem 8: Ciprian, Oana, Familia Nuca, Ramona, Dl. Stoica, Costi.

Dimineața pornim pe ruta Lupsa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km pînă ajungem la un pod. În vale pare a fi un lac, pe malul său cîteva case.

La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană, glumim spunînd că pe acolo se transportă aurul.

Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată zonă calamitată.


Domnul Stoica s-a documentat ulterior acestei vizite și ne-a expus cîteva detalii:
“Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi.Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.

Sterilul se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat. Dar nici nu am avut curaj sa mergem mai departe.

Apele limpezi ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă – spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.

Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.

Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.


E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.

Cu toate astea fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gîndit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. intr-adevar lacul ăsta cu este foarte fotogenic, dar…

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar cîteva case și o mînă de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să să vezi tot peisajul ăsta in fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat. Imaginea de mai sus am gasit-o pe Internet. Remarcati cit de sus se aflau biserica si cimitirul.
Iar daca vreti sa vedeti cit de frumoasa era pictura acestei biserici mergeti la acest link:

http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/geamana-legenda-bisericii-scufundate/

Nu se poate ca atunci cînd vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întîmpla în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificind niște sate. Numai că acela va fi mai întins decît acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

Citez iarasi din Dl. Stoica:

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărârii şi mai ales a lipsei de timp.

Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi împins pe haldă. Din fotografii reies două alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.

Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pâraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tarimuri nepamantene.

Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?

Ca si concluzie: ar fi bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.

În Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.

Sursa: http://www.weart.ro/in-apuseni-a-inceput-sfarsitul-lumii-3/

8 comentarii:

Anonim spunea...

Apusenii,ca de altfel intreaga Romanie vor fi distrusi,otraviti cu peste 13.000 de tone de cianuri de la Rosia Montana + otravurile ultra-toxico-radioactive din exploatarea gazelor de sist care vor contamina ireversibil apele subterane,panzele freatice,raurile,solul si subsolul acestei blestemate tari....Praful si pulberea se va alege din aceasta nenorocita tara....Mai este foarte putin,5-10 ani,nu mai mult....

Anonim spunea...

Trist , foarte trist ! Din luna mai vor veni schimbari personale in toti , iar dupa schimbarile le vom face noi inspre bine ! Iar nu ne trebuie conducatori care sa fura tara , trebuie sa iubeasca pamantul , caci dupa moarte noi ce lasam nu sunt banii , ci pamanturile stramosilor nostri care ei au stiut cum sa le respecte ! Noi cand ne vom trezi ?

ZaRadu

Anonim spunea...

Aceasta tara Romania nu are nici o vina sa spunem blestemata tara ce mai bine sa multumim acestei minunate tari care e o parte din corpul planetei tera si sa o binecuvintam Dumnezeu sa binecuvinteze ROMANIA si pe copiii ei.

Anonim spunea...

Tradatorule, tu singur vei pieri curand, nu tara noastra Romania frumoasa si bogata!!!
Blestemat sa fii tu, si cei care vorbesc ca si tine!!!

Anonim spunea...

Anonimului de la pozitia 1...datorita celor care gandesc si simt la fel ca tine,se poate crea un astfel de scenariu.Doar ca energia negativa emanata de tine,se va intoarce curand impotriva ta si te va lovi „taifunul”cand nu te astepti,apoi te vei intreba de unde ti se trage „pedeapsa”...
Raspunsul?dusmanul tau este in oglinda:priveste-l!vezi-l cum arata?e plin de furie si ura pe dinauntru...

Pentru acel anonim, de la pozitia 4...ai raspuns prin acelasi gest plin de manie,la adresa semenului tau.Crezi ca asa se sublimeaza energia?El este oglinda ta...

Binele acestei tari,bunastarea ei,a noastra,a tuturor,cum se poate crea?
Prin blesteme,injuraturi,cuvinte grele aruncate la adresa semenilor nostri,indiferent cine sunt ei?
Gandul si cuvantul au forta constructiva sau distructiva,depinde ce alegi...
Am simtit pe pielea mea ce inseamna sa traiesti iadul creat de gandurile negative...nu doresc nimanui...dar tot ceea ce ai creat prin gand,cuvant,fapta,este energie care tot la tine se intoarce,deoarece tu ai creat-o,si tot tu trebuie s-o transformi...
Alegeti sa binecuvantati toate experientele traite de voi,chiar daca treceti printr-o grea incercare,poate nu intelegeti pe moment de ce si cautati sensul,nimic nu e intamplator,intr-o zi veti afla toate raspunsurile de care aveti nevoie...dar pana atunci binecuvantati si imbratisati cu Lumina tot ceea ce experimentati aici,aducandu-va aminte ca nu sunteti doar o fiinta fara importanta,ci in Sufletul vostru este Divinul pe care trebuie sa-l onorati prin ganduri curate,cuvinte frumoase si fapte curajoase,marete...Asa renaste spiritualitatea in Sufletele Dacilor...prin asumarea responsabilitatii de a fi tu insuti,de a fi responsabil pentru tot ceea ce gandesti,spui si faci.
Multumesc Divinului care se manifesta prin fiecare Suflet,multumesc pentru tot ceea ce sunt...binecuvantez aceasta clipa,aceasta traire,acesti oameni, pamantul, Neamul, Țara...

Celor care gandesc ca s-a gasit un alt destept care sa dea lectii, le spun doar atat:am experimentat atat binele si raul si stiu ce inseamna,sa platesti prin suferinta pt toate ,nu am diplome in studii inalte spirituale,nici nu am nevoie,viata mi-a adus in cale exact experientele pe care Sufletul avea nevoie sa le invete...Inca „frecventez”cursuri de crestere a vibratiei... multumesc pentru toti acei oameni frumosi la Suflet pe care i-am intalnit pe acest blog...Pe acei prieteni sau cunostinte ai domnului Roxin,care mi-au deschis drumuri catre mine insami...:)
Va multumumesc la toti...sa fiti binecuvantati cu zile pline de Iubire si Armonie,sa onorati vesnic Divinul din voi,cu cele mai frumoase creatii ale mintii si Sufletului vostru...Aici si Acum.

Anonim spunea...

Imagini bune pentru campania electorala a servililor europarlamentari si de ce nu a sabotorilor care vor presedentia.Fiti binecuvantati cu iubire si rabdare!

Mihai spunea...

Singura noastră speranță este să ne trezim până nu este prea târziu. Spuneți aici lucruri mari, dar nu cunoașteți România profundă, acolo unde omul simplu a încetat să mai creadă că se poate și altfel.Natura este deja furioasă pe noi și are și de ce să fie.România a început să fie împânzită de culturi modificate genetic. Colegii mei au plecat cu albinele prin Muntenia și au aflat că nu vor strânge nimic albinele deoarece culturile sunt modificate genetic.Suntem mințiți în fiecare zi și am ajuns să credem ceea ce ni se spune.

Mihaela spunea...

Pacat, ca nu stim sa pastram, aceasta tara frumoasa si minunata.