miercuri, 14 mai 2014

Am început cercetarea arheologică a "Mormântului Dacului" din localitatea Hîrtiești, Argeș, în parteneriat cu Universitatea din Pitești. Detalii și Foto

Dimineața zilei de 12 mai, lângă Movila Dacului
Update: VIDEO cu imagini și interviuri de la deschiderea șantierului arheologic Mormântul dacului:




12 mai este o altă zi importantă din agenda foarte bogată a lui 2014. După un an de demersuri, am început săparea Tumulului de la marginea localității Hîrtiești, Argeș, numit de localnici "Mormântul Dacului".
Împreună cu arheologul Constantin Bărbulescu, inaugurând șantierul...

Conform specialiștilor, tumulul are o particularitate deosebită, unică în România, similară însă cu cea a unui tumul tracic din Bulgaria. În afara movilei clasice, la baza tumulului se află o formațiune patrulateră, cu laturi de aproximativ 10 metri, ceea ce sugerează o structură complexă, ascunsă în pământ. În mormântul tracic din Bulgaria s-a găsit un repertoriu bogat - obiecte din aur, arme, ceramică, lucru care ne dă speranța că și aici s-ar putea găsi ceva asemănător. Cercetările ne vor lămuri...


Povestea deschiderii acestui șantier a început în primăvara anului trecut când am fost contactat telefonic de inginerul Gheorghe Ștefan din Hîrtiești, acum pensionar. Domnia sa m-a convins să fac o vizită în zonă pentru a vedea acest tumul. Am venit, l-am văzut și am decis că merită făcută o cercetare arheologică. Este important să menționez că din perioada imediat următoare am avut și sprijinul domnului Lector univ. dr. ing. Cicerone Marinescu, de la Universitatea din Pitești, un pasionat de istorie, care a avut un rol important în finalizarea cu succes a acțiunii noastre.


După o jumătate de an frustrantă în care ne-a fost blocat demersul, am reușit să stabilim un parteneriat cu Universitatea din Pitești unde am avut plăcerea să îl cunoaștem pe decanul Facultății de Științe Socio-Umane, domnul Constantin Augustus Bărbulescu, un arheolog specializat pe perioada dacică, foarte interesat de acest obiectiv. După stabilirea parteneriatului lucrurile au curs firesc: s-au obținut toate avizele, am atras în această colaborare și Fundația Dignitas care a devenit principalul sponsor, am primit și alte donații și sponsorizări și am trecut la fapte!


Echipa de specialiști condusă de domnul profesor Bărbulescu și-a stabilit deja capitala, pentru următoarele luni, la Hîrtiești, iar astăzi am dat la o parte, împreună, primele bucăți de pământ care, sperăm noi, acoperă vestigii foarte importante.

Luiza Cristea (Fundația Dignitas), eu, Constantin Bărbulescu și Cicerone Marinescu

În proximitatea acestui obiectiv arheologic vom organiza în scurt timp și o tabără pentru studenții și pasionații de istorie care vor putea veni aici pentru a participa la lucrările de pe șantier și, de asemenea, la evenimentele pe care le vom organiza la sfârșiturile de săptămână...


În câteva zile vom posta pe YouTube un material de 15 minute cu filmările și interviurile luate astăzi pe șantier.

O parte din echipa de cercetare a Universității din PITEȘTI

Cei care doresc să susțină și financiar acest șantier arheologic (mai avem nevoie de 2.000 de euro pentru a putea finaliza săpăturile) vor găsi mai multe modalități prin care ar putea să o facă, aici: http://www.geto-dacii.ro/

La inceputul zilei, inainte de sapare

După câteva ore de săpare

Înainte de a încheia, să îi menționez și pe principalii sponsori ai proiectului, cei fără de care nu am fi fost astăzi aici:

1. Fundația Dignitas - sponsor principal http://www.fundatiadignitas.ro/



2. Dan Groza - Canada

3. Ioan Dumbravă - SUA

4. Adriana Ștefan - Canada

Le mulțumim tuturor celorlați care  ne-au trimis donații pentru susținerea acestui șantier arheologic. Ajutorul vostru este neprețuit!

Îi mulțumim, de asemenea, Lect. univ. dr. ing. Cicerone Marinescu de la Universiatea din Pitești, cel care se va ocupa de planificarea și organizarea voluntarilor care vor veni pe șantier.

Nu în ultimul rând, mulțumim și Primăriei din Hărtiești pentru sprijinul pe care ni-l acordă!

În zilele și săptămânile următoare vă vom ține la curent cu tot ce se întâmplă pe șantier + foto și video.

Daniel Roxin

Foto: Silviu Crângureanu

P.S. MESAJ PENTRU CÂRCOTAȘI ȘI CONTESTATARI:  Aseară, pe un post central de televiziune, ministrul Kelemen Hunor le-a spus românilor că în acest an ministerul nu va putea aloca bani pentru cercetarea arheologică!!! Ca o dovadă, situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, cu uriașul său complex de cetăți și temple dacice va primi pentru cercetare, în acest an (dacă vă puteți imagina!!!), doar 10.000 de lei, adică vreo 2.200 de euro. Și nu e o glumă!

În acest context, eu și Asociația Geto Dacii susținem, prin acțiunile noastre, două șantiere arheologice și îl vom porni și pe al treilea, în curând, aducând mult mai mulți bani pentru cercetarea arheologică decât cei alocați pentru Sarmizegetusa Regia de către Ministerul Culturii.

Ceea ce voi, cîrcotașii, nu înțelegeți încă este faptul că istoria acestei țări nu este monopolul vostru... Istoria României este și a noastră. Iar nouă ne pasă și vom face tot ce putem pentru a o aduce la lumină!

Numai bine tuturor! ;)

36 de comentarii:

Anonim spunea...

Trebuia să invitaţi şi presa la deschidere !

Anonim spunea...

ASA SA FIE CUM DORITI D-VOASTRA,DOMNULE ROXIN!!!
Felicitari din tot sufletul,pentru reusita intregii echipe...
Sa fie intr-un ceas bun...
Multumim pentru tot ce faceti,frumosilor DACI!

Rosa spunea...

Sloganul zilei :
Daca cineva rade , razi impreuna cu el !
Daca cineva canta , canta impreuna cu el !
Daca cineva lucreaza ,
LASA-L SA LUCREZE !
Asa ca : SA AVETI SPOR ! :)

Anonim spunea...

Ungurii astia isi bat joc de istoria noastra.

un DAC inca liber spunea...

Draga Daniel si Echipa sa aveti spor in munca voastra si sa scoate-ti adevarul la lumina,acel ADEVAR de care multi se tem.Zamolxe fie cu VOI.

Anonim spunea...

FELICITARIII

DUMBRAVA spunea...

FELICITARI PENTRU ACEST DEMERS, SPERAM SA GASITI CAT MAI MULTE VESTIGII SI VALOARE (arheologica si istorica )...!

ion rodica adriana spunea...

Multumim pentru tot ce faceti pentru Romania si noi:) mult success!

Anonim spunea...

toata istoria noastra a fost furata si vanduta.de ce e asa frica unora sa afle lumea cine suntem noi de fapt

Soso Zwina spunea...

Multa bafta si curaj ! O sa va ajutam cat putem, pe curand

Anonim spunea...

COMOARĂ de pe vremea DACILOR, descoperită într-un bidon din plastic

http://www.evz.ro/tezaur-dacic-descoperit-intr-o-sticla-de-plastic-1.html

Anonim spunea...

Ca un nepriceput ce sunt, ma intreb daca nu era mai eficient un mini-excavator ?!
Asta ar fi usurat nu numai munca ci s-ar realiza mult mai repede sapaturile.
Evident ca se poate pune problema unor daune, insa stiindu-se ptr. ce se sapa, acestea ar fi fost minore, iar in momentul producerii acesteia s-ar fi oprit saparea automatizata...
P.S. Cand imi voi revenii din punct de vedere financiar voi contribui si eu cu donatii, sper sa se-ntample cat mai curand...
Succes !

Anonim spunea...

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/hunedoara--trei-copii-au-gasit-140-de-monede-dacice--in-viziuna-unei-vulpi---335094

Jonson spunea...

BRAVO Dacii sunt recunoscatori celor care le pretuiesc amintirea
Alaturi de voi mereu

Anonim spunea...

Dacu dd
Domnule Roxin am vazut ca pe siteul dl Coja sunteti criticat foarte rau si chiar a hotarat sa nu mai dea voie dacistilor sa publice.Eu am comentat si eu de ceva timp acolo dar de o saptamana inainte de decizia lor nu mai comentez ca e plin de persoane anti -romanesti.
Referitor la acest Tumul as spune ca si eu cunosc un tumul tot in judetul arges care chiar are o legenda ca acolo a fost ingropat un BALAUR. Va doresc succes , de gasit se va gasi un schelet , niste oale si pietre si daca aveti noroc ceva arme si podoabe.

Daniel Roxin spunea...

Domnul Coja este un adept inrait al tezei romanizarii dacilor. Asa ca ii intelegem supararea... ;)

un pic anonim spunea...

Exceptional!!! Acu sa vezi ce se mai supara h...unii.

yo9fmp spunea...

Formatiuni tip tumul/movila se gasesc si in loc Roseți, Satnoieni jud Calarasi.

Unknown spunea...

Daci,români,cert e că noi,populaţia de pe aceste vechi,încercate şi minunate meleaguri suntem urmașii relatiilor.De aceea se tem alţii şi inclusiv unii care sunt mafioţi în conducerea țării.

Unknown spunea...

Acesta este razboiul nostru pe care trebuie sa-l ducem inainte tragand si cu dinti daca este necesar. Sunt mandru de constiinta dacica,nu suntem multi ,dar suntem destui,si sper ca acest tumul sa ne daruiasca un sambure ,o samanta buna care sa poata fi cultivata la randul ei. Doamne ajuta-ne sa ne gasim si noi pacea!

Anonim spunea...

E foarte frumos ca sunt sustinatori dar si mai bine daca acesti sustinatori ar participa si ei ca voluntari sau sa ajute cum pot. Eu am fost sunat si abia astept sa merg ;)

Anonim spunea...

Dacul dd
Totusi cred ca un mic utilaj ar fi fost bun ,un fel de buldo pentru decopertare si cararea pamantului in cupa.Sapatura trebuia facuta exact pe mijlocul movilei .
Acolo sub movila este si mormantul.Daca sapati la capete nu gasiti nimic.Aceste movile sunt vechi de trei mii ani ,din timpul stramosilor daco-getilor.

Daniel Roxin spunea...

Chiar crezi ca stii mai bine decat un arheolog cum trebuie sapat? Pai, de ce sa nu punem dinamita, ca sigur va face o groapa adanca pana in eventualul mormant. Si rezolvam totul intr-o zi, ramanad sa adunam resturile dupoa aia!!!

Se sapa in sectiune, de la un capat spre centru, pentru a se vedea si stratigrafia... Si pentru a se descoperi intrarea, fara sa se distruge ceva.

Anonim spunea...

Daniel Roxin,
blogul tau ma atrage tot mai mult...aici gasesti subiecte de meditatie asupra a ceea ce suntem noi cu adevarat...de asemenea,am descoperit la tine aspecte diverse, unul ar fi umorul de calitate,reflectat chiar in raspunsurile mai mult sau mai putin scrise...
Esti UIMITOR!!!
Tine-o tot asa...
Ma ajuti foarte mult prin tot ceea ce postezi aici...dar nu numai pe mine,ci si pe altii...
Pastreaza buna dispozitie,urmeaza drumul inainte,la capatul lui e victoria finala.
Ingerii sa-ti fie alaturi mereu,sa ai parte de inspiratie divina in tot ceea ce faci.

Multumesc ca m-ai facut sa rad de nenumarate ori,atunci cand tristetea parea ca se cuibareste in sufletul meu...mi-ai adus aminte ca e doar o stare trecatoare,cu care nu trebuie sa ma identific...deoarece drumul in viata e drept inainte,in iubire si lumina!

Anonim spunea...

Fie sa gasiti ceva semnificativ, sa nu sapati degeaba.

Anonim spunea...

FELICITARI PENTRU TOT CE INTREPRINDETI. TREBUIE SA NE ALATURAM CATI MAI MULTI SA ARATAM ADEVARUL ISTORIC, TARA ARE NEVOIE DE ASTA.TOATA STIMA!

celibele spunea...

poate gasiti mintea cea de pe urma a Prostului (ion coja), ca omul a luat-o intr-o parte, iar mintea in cealalta! Asa putem sa-i facem un cadou de ziua Domniei (sale, inglish)

Unknown spunea...

BRAVO!!! ma bucur ca sunt oameni care se implica chiar daca statul ii ignora si le pune bete in roate, ma bucur ca tu, Daniel, reusesti sa castigi chiar daca altii vor sa pierzi!

Cornel spunea...

Astept cu interes rezultatele cercetarilor.
Mult succes si nu uitati: "cainii latra, caravanele trec".
Bafta!

Anonim spunea...

cu "profesorul" coja au stat si altii de vorba si i s-a explicat omului cum au decurs lucrurile, la acea vreme, si care sunt izvoarele, ce spun ele, de ce era imposibil sa se produca o asa-zisa romanizare. Dar cabotinul nu si nu, cu toate proastele obiceiuri care numai din buna-credinta nu decurg (nu mai vorbesc de necunoasterea perioadei) a ajuns sa conteste pana si datele publice oferite de muzeele de istorie din tara! Si cum nu era destul, s-a oferit sa "medieze" intre "dacisti" si "romanisti"! Asta e omul.


Imi repugna sa fac aceste clarificari, dar cred ca unele lucruri trebuiesc spuse.

Anonim spunea...

Dumnezeu sa va binecuvanteze !

Paul V spunea...

Eu tot astept sa vad noi poze de la fata locului. Ce spuneti, nu ne mai aratati niste sapaturi noi...? :-)

Anonim spunea...

Dacu dd
Posibil sa gasiti si asta;
http://www.megalithic.co.uk/modules.php?op=modload&name=a312&file=index&do=showpic&pid=101527

Paul spunea...

Deci? Ceva informatii noi sau poze? Ca asta asteptam...

Daniel Roxin spunea...

Vom veni cu informatii noi la momentul potrivit...

chitulescu cristian spunea...

nu stiu daca e asa de important ce spun eu ... sunt un localnic caruia ii pasa de istoria noastra si care s-ar bucura mult daca munca voastra ar avea rezultate frumoase ... sa fie intr-un ceas bun si fie ca descoperirile ce le veti face sa inchida gurile celor ce propovaduiesc o falsa istorie a neamului nostru si sa faceti acest sat sa fie mandru de asta . Tot respectul pentru activitatea voastra !!!