sâmbătă, 7 iunie 2014

Estimări pentru recolta de grâu: România, cea mai mare producție din ultimii 27 de ani

România va înregistra anul acesta cea mai mare recoltă de grâu din ultimii 27 de ani. Estimările arată că în luna iulie, fermierii vor strânge 8,3 milioane de tone de grâu, după cum reiese dintr-un raport realizat de traderului de cereale și oleaginoase, Toepfer.

Producția de grâu a României va fi astfel mai mare cu 12% față de cea înregistrată anul trecut.

Potrivit prognozei Toepfer, citată de zf.ro, creșterea  recoltei din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară.

În prezent,  singurele pericole care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.

Aceleași estimări mai arată că productivitatea medie va fi de 3,9 tone/hectar, în creştere cu 13% faţă de sezonul trecut.

„Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în pro-tecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor“, a afirmat producătorul de cereale Adrian Porumboiu, citat de zf.ro.

Prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren a densităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/estim%C4%83ri-pentru-recolta-de-gr%C3%A2u-a-rom%C3%A2niei--cea-mai-mare-produc%C8%9Bie-din-ultimii-27-de-ani-060326740.html

6 comentarii:

un pic anonim spunea...

Si bunul nostru Tata si maica noastra Dacia/Romania ne dau semne ca sa ne dam seama ce pierdem...daca mai dormim mult. Astea nu o sa ne mai apartina! Halal.

gabi spunea...

Niciodata un fermier nu va spune ca are grau pana nu-l vede in hambar. Toate aceste estimari sunt inutile: 1. pentru ca ploaia prea multa poate afecta grav lanurile de cereale (putrezire, incoltire in spic, etc) si 2. degeaba are fermierul grau mult daca pretul lui va scadea sub limita suprtabilitatii. Nu s-a intrebat oare nimeni de ce guvernul roman nu asigura un pret minim garantat la cereale si plante tehnice? Pe langa subventiile la jumatate fata de ceilalti europeni, nici pretul minim nu e garantat, asa incat taranii romani muncesc din greu doar pentru intermediari si misiti, si asta de zeci de ani. De pe urma muncii taranului roman profita altii, ca de obicei.

Anonim spunea...

N-ar strica sa nu ne mai grabim cu concluziile si sa nu mai luam de bun tot ce zic unii si altii

http://economie.hotnews.ro/stiri-economie-17452671-razboiul-pretului-grau-fermierii-acuza-intermediari-umfla-prognozele-productie-pentru-ieftini-cerealele-cum-joaca-guvernul.htm

Cine este Toepfer? O companie care a fost preluata de ADM a carei istorie intunecata o puteti gasi aici (http://www.macrobusiness.com.au/2013/11/the-dark-history-of-archer-daniels-midland/)

Ca o curiozitate: CEO-ul ADM este o persoana care a fost vicepresedinte al Chevron :)))

Anonim spunea...

Minunat! :)

ile spunea...

sint de acord cu temperarea unei eventuale bucurii,nu zice hop pina nu sari ...unele zone ale tarii din caua ploilor acide au compromise pomii fructiferi vita de vie si legumele,in plus nu se stie pina la seceris ce va mai fi

Anonim spunea...

Pamantul poate sa dea din ce in ce mai mult dupa nevoi. Conditiile pot sa fie prielnice acestei recolte extraordinare, Universul ajuta dn plin. Singurul lucru care nu-l poate face nici Mama Pamant nici Universul este reprogramarea subconstientului omului care dupa cum se vede apuca pe aceleasi blestemate cai neuronale, tipare vechi de gandirre si negativism.:( Ni s-a dat stirea tocmai pentru ca sa ajutam cu puterea gandului nostru la aceasta realizare. Doamne-ajuta!