duminică, 8 iunie 2014

S-a început săparea unui al treilea șantier arheologic, coordonat de Muzeul de Istorie din Huși, cu susținerea Asociației Geto Dacii. După prima zi, echipa s-a întors de pe șantier cu o statuetă cucuteniană antropomorfă veche de 6-7.000 de ani și cu alte artefacte

Statuetă antropomorfă cucuteniană descoperită la Armășeni

Așa cum anunțam săptămâna trecută, Asociația Geto Dacii a inițiat o nouă colaborare pentru deschiderea unui al treilea șantier arheologic, în parteneriat cu Muzeul din Huși și sub coordonarea muzeului...


Dimineața zilei de 7 iunie, în drum spre șantierul arheologic

Obiectivul, situat în estul satului Armășeni (comuna Bunești-Averești, județul Vaslui) are un potențial arheologic foarte mare, cu urme de locuire din paleolitic (acum 10.000-12.000 de ani) până astăzi, prezentând o suprapunere deosebită de nivele: urme de locuire din paleolitic, cultura Criș, Precucuteni 3, Cucuteni A3, Cultura Noua, Hallstatt, La Tene, Dacii liberi, perioada medievală și locuințe actuale, la baza sitului.

Tezaurul de la Isaiia, descoperit de arheologul Vicu Merlan
Coordonatorul șantierului este domnul arheolog Vicu Merlan, din partea Muzeului de Istorie din Huși, descoperitorul Tezaurului de la Isaiia, astăzi la Muzeul Cucuteni al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (tezaurul îl puteți vedea în fotografia de mai sus).

Vas ceramic de mari dimensiuni descoperit ieri la Armășeni

Una dintre torțile vasului ceramic
După o singură zi de sondaj arheologic, care a mers până la 20-25 de cm, echipa a găsit mai multe cioburi cucuteniene și un vas cucutenian de provizii cu torți, foarte mare, după cum se poate vedea mai sus (doar peretele are mai mulți centimetri în grosime). Bagajul cu care s-a plecat de pe șantier a fost însă chiar mai bogat deoarece 'Nea Eugen, ciobanul din zonă, i-a adus domnului arheolog mai multe obiecte găsite cu câteva zile în urmă pe suprafața locului care urmează să fie cercetat: o statuetă antropomorfă din lut ars de tip teracotă, păstrată din zona pieptului până la genunchi (o reprezentare a zeiței fertilității și fecundității, cu incizii pe toată suprafața, cu modele rombice, solare) și unelte și arme din silex de Prut obținute prin clivare și retușare (vârf de săgeată, lame de răzuit).

Statuetă cucuteniană, unelete și arme...

Partea din spate a statuetei
Obiectivul arheologic, cu o suprafață de două hectare, a mai fost cercetat și în anii trecuți, pe o mică suprafață, cercetările aducând la lumină un bordei din cultura Criș, 4 locuințe cucuteniene și o locuință a dacilor liberi, prezentând însă urme ale tuturor celorlalte culturi prezentate în prima parte a articolului. Dominanta este însă cea a culturilor Precucuteni și Cucuteni.

Pentru a duce la bun sfârșit prima fază a cercetării arheologice de la Armășeni - Vaslui (2 săptămâni de sondaje) este suficient un buget de 2.500-3.000 de lei. Așadar, orice ajutor este bine venit. Dacă doriți să faceți o donație sau o sponsorizare, ori să trimiteți un SMS, găsiți aici informațiile de care aveți nevoie: http://www.geto-dacii.ro/  Vă mulțumim!

De asemenea, dacă doriți să veniți ca voluntari pe șantier, în săptămânile următoare, veți fi bine primiți. Trimiteți datele dumneavoastră de contact (nume, telefon, adesă de e-mail) pe adresa getodacii_ro@yahoo.com


Și pentru că această prima zi de sondaj a putut fi posibilă datorită ajutorului dat de un grup de voluntari entuziaști din Iași, le mulțumim pe această cale următorilor iubitori de istorie: 

Constantin Lapusneanu, aka Castorul - membru al formației "GOD The Barbarian Horde" din a cărui repertoriu vă recomand melodia GLIA: https://www.youtube.com/watch?v=QT6V53uSRrU
Delia Negura 
Odin Negura Lapusneanu - 11 ani 
George Bosie 
Iulian Diaconescu 
Alexandru Tartian 
Corciova Florin 
Catindatu Mina

Îi mulțumim și lui Claudiu Rotaru (din Franța) pentru că a spsonsorizat cumpărarea uneltelor ce vor fi folosite la săpături, pe șantier.
Vom reveni în curând cu  noi informații despre acest șantier.

Daniel Roxin

P.S. În câteva zile vom prezenta și rezultatele săpării șantierului de la Hârtiești, Argeș, numit de localnici "Mormântul Dacului".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Brrr...de-abea asteptam si rezultatele de la Hartiesti, Arges !
Succes in continuare ! :)

Anonim spunea...

Dacu dd.
Multe din acele statuete care sunt considerate ca facand parte din religia dacilor pot fi doua lucruri.
1. In copilarie in zona Buridava faceam din pamant statuete , pe care le consideram MUMA PLOII si copii faceau o procesiune si era si un cantec si aruncam statueta in fantana ca sa vina ploaia.
Ce stiu este ca cei batrani ne incurajau sa facem asta in perioada de seceta.