luni, 9 iunie 2014

În România există 3 sate cu numele "Dacia" și unul cu numele "Valea Dacilor"

Și pentru mine a fost o surpiză să aflu acest lucru: în România există 3 sate cu numele "Dacia" și unul cu numele "Valea Dacilor". Cel din urmă se află în județul Constanța iar cele cu numele Dacia în județele Brașov, Botoșani și Satu Mare.

Ce este interesant în toată această situație e faptul că avem un sat cu un astfel de nume în centrul țării și câte unul în cele trei provincii istorice, amintindu-ne de strămoșii noștri...

Mai rămâne ca și țara să își schimbe la un moment dat numele în Dacia. O fi posibil acest lucru? Și dacă da, în câți ani?

Gânduri bune tuturor!

Daniel Roxin

P.S. Îi mulțumesc istoricului Aurel David care, într-o discuție telefonică purtată astăzi, mi-a relatat despre acest lucru.

22 de comentarii:

Unknown spunea...

Stiai ca in Sicilia exista o localitate cu numele de Casteldaccia ?..in provincia Palermo.are 11303 locuitori.cu mult respect pentru tot ceea ce construiesti pentru generatiile viitoare!

un pic anonim spunea...

Iti raspund la ambele intrebari: da, in aceasta viata.

Anonim spunea...

Sunt atestate inca din evul mediu cu numele asta?sau numele satelor s-au schimbat intre timp?

Anonim spunea...

Interesant ce spune Dante Soraya, ai putea sa faci un reportaj sau/si emisiune pe aceasta tema oferind toate informatiile despre aceea localitate...
E...doar o idee, nu vreau sa para ca-ti spun ce-ar trebui sa faci, tu stii cel mai bine, insa pare foarte interesant ! :)

Anonim spunea...

Ar fi posibil numai daca vrem si ne unim sub acelasi ideal! Dacia ce frumos ar suna!

Anonim spunea...

Am stat cu cca. 25 de ani in urma cateva zile in comuna Dacia jud. Brasov la o cunostinta. Acolo este un loc extraordinar, ai o stare de pace, de liniste absoluta. Nu imi venea sa cred cat de bine ma simt, mai ales in comparatie cu Bucurestiul.

Anonim spunea...

Nu este un moment oportun sa se militeze pentru asa ceva, pana acolo sunt destule de infaptuit. Implicatiile unei asemenea schimbari sunt mult prea complexe, trebuiesc intai create conditiile.

Vlad spunea...

Este bine sa nu va pripiti, mai ales ca asteptam, cred, impact la un alt nivel.

Anonim spunea...

Nu trebuie schimbat doar numele in aceasta Tara Sacra, pe care o macina coruptia ca un cancer.Ne trebuie un Decebal sau un conducator ca Burebista, un adevarat patriot care sa nu mai arunce cu minciuna si dezonoare pe mormantul stramosilor nostri. Respect Daniel.

Unknown spunea...

Buna ziua, linga Dacia de la Satu-Mare este un sat cu numele DECEBAL, unde m-am nascut.
Numai bine.

Anonim spunea...

@Dante Soraya

One hypothesis on the origin of its name is that is comes from the union of two words: castello (Italian for "castle") and accia (celery, a plant that used to grow abundantly in the place where now the village stands).

https://en.wikipedia.org/wiki/Casteldaccia

:(

Unknown spunea...

Romanii(ca si occidentalii de altfel) sunt incapabili a actiona conform realitatii imediate, preferand confortul unei iluzii facile. Mai exact, accepta mascarada politica numita democratie desi de 25 de ani s-a dovedit ca nu este altceva decat un sistem de distrugere a natiunii prin saracire si stergerea identitatii nationale. A le pretinde lucruri ceva mai elevate, este inutil.

ZOb spunea...

Dacia este umele natural al țării noastre. Dacă acest adevăr ar fi conștientizat s-ar prăbuși imediat șandramaua alogenă.

Anonim spunea...

Cred ca ar fi minunat sa se schimbe numele tarii in Dacia! Ne-am debarasa total de confuzia cu minoritatea rroma si ar fi mult mai aproape de adevarul isoric.

CarmenDinDacia spunea...

DA ,vom reusi sa schimbam numele tarii in "DACIA",doar daca noi toti vom dorii aceasta schimbare,daca noi toti ne vom unii si ne vom iubii,atunci va fii posibila aceasta schimbare.Atata timp cat noi ne uram,ne mintim ne batjocorim unii pe altii si ne tradam atat pe noi cat si tara,acest lucru nu-l vom putea face.Eu cred in aceasta schimbare,fiindca e totul posibil,iar Daniel si altii ca el va face acest posibil. Trebuie doar sa credem."Credeti si dupa credinta voastra vi se va da",asa scrie Biblia.AMIN.Chiar si eu vreau sa-mi schimb numele in CarmenDinDacia.
Tuturor din Dacia si de pretutindeni numai bine.
Daniel ,multumesc pentru ceea ce faci si pt carte.Va binecuvantez pe toti.
O zi minunata.
Cu draga,CarmenDinDacia

gabi spunea...

Fara suparare, dar sa schimbi acum numele tarii inseamna sa schimbi: buletinele, pasapoartele si tot ce include numele tarii (antete, steme guvernamentale si locale, inscriptii oficiale si neoficiale, etc.), sa mergi pana la ONU si la toate ambasadele, consulatele si restul misiunilor oficiale ca sa schimbi tot ce contine numele tarii, inseamna sa renunti la expresia atat de draga "Romania Mare" si la tot ce a presupus ea, inseamna o gramada de schimbari, inclusiv in Armata. Ma indoiesc ca avem bani de cheltuit pe o chestiune atat de marunta: nu de alta, dar cheltuielile nu sunt justificate de rezultate cata vreme noi suntem geti din Ghitia / Getia, numele de pe placutele de la Sinaia. Dacia a fost numele promovat de romani si de lumea romana; e bun si Dacia, dar nu reflecta intregul adevar - ori ar insemna sa ne intindem pana la Capul Dochiei = Capadochia. In plus schimbarea numelui nu cred ca va antrena automat si schimbarea metehnelor si a naravurilor.
Cat despre satul Valea Dacilor, nu va faceti iluzii, nu s-a numit niciodata asa pana prin anul 1960-70 toamna. http://ro.wikipedia.org/wiki/Valea_Dacilor,_Constan%C8%9Ba

ZZ spunea...

Înainte de a ne gândi la schimbarea numelui ţării, trebuie să distrugem definitiv teoria romanizării. Este nevoie de o broşură probatorie girată de vom vedea cine - unde totul trebuie să fie limpede. Aşa cum am mai spus: va trebui tipărită în câteva milioane de exemplare şi distribuită gratuit, astfel încât să ajungă în toate casele. Ar trebui să nu depăşească un leu cu mult, dat fiind tirajul. Pe fondul vâlvei va fi despărţirea apelor.

Anonim spunea...

unii sunt preocupati de romani:
http://www.agerpres.ro/sci-tech/2014/06/09/cluj-proiect-de-scanare-cu-laser-a-limes-ului-roman-de-pe-teritoriul-romaniei-13-20-53

Anonim spunea...

https://ro.stiri.yahoo.com/ultimul-dac-liber-tr%C4%83ie%C8%99te-la-baia-sprie-am-182235121.html.... o stire mai veche...

Anonim spunea...

... ar trebui sa incercam sa castigam de partea cauzei noastre cat mai multi Daci liberi dintre profesori, cercetatori, arheologi, muzeografi...si aici se poate atinge o 'masa critica', sunt convins ca multi dintre acesti oameni sunt satui pana la lehamite de perpetuarea unor minciuni

Anonim spunea...

Daci ne numeau romanii, noi ar trebui sa ne numim geti si tara getia. Asta mai ramane, sa ne numim daci, sa fim ratele americii...

GetoDan spunea...

Inainte de orice trebuie constientizat intregul nostru trecut de fiece roman (raman, geto-dac, blach, vlah or valah) ,chiar si de cei ce nu se trag din natia aceasta! Nu de alta, dar pentru a stii incotro mergem e musai a stii de unde venim! Istoria noastra trebuie relevata prin orice mijloace pentru a opri aceasta deznationalizare, dezradacinare si invrajbire a fratilor de-un neam!