vineri, 4 iulie 2014

Argoul obscen, interzis prin LEGE în Rusia. Cum comentați?


Rusia a interzis cuvintele grosiere în filme, spectacole şi presă. Se pare că singurii care şi-au exprimat satisfacţia sunt lingvişti, care văd în această măsură o promisiune de a feri de banalizare foarte bogatul argou rusesc.

Discurile şi cărţile care conţin înjurături vor fi identificate printr-o etichetă care îi avertizează pe cumpărători. Contravenienţii vor plăti amenzi ce pot atinge echivalentul a 1.000 euro.


"A le interzice ruşilor înjurăturile înseamnă a le interzice să respire. Este ca şi cum li s-ar interzice italienilor să gesticuleze în timp ce vorbesc!", a comentat Maxime Morozov, unul din utilizatorii de pe Facebook. 

"Această lege interzice expresiile cele mai laconice şi mai convingătoare din câte cunosc eu!", a spus cu indignare Elena, 53 de ani, administrator al unui cabinet medical din Moscova.

"Răul nu vine de la ecran"

Autorităţi ale cinematografiei ruse precum regizorul Nikita Mihalkov au dezaprobat măsura. Unii au fost nevoiţi chiar să apeleze la unele retuşuri în ceea ce priveşte banda sonoră a filmelor lor.

"Este o lege nepotrivită. Răul nu vine de la ecran: ruşii vorbesc înjurând, aceasta este o tradiţie', afirmă Serghei Melkumov, coproducător al filmului 'Leviathan', în regia lui Andrei Zviaghinţev, care a obţinut Premiul pentru cel mai bun scenariu la ultima ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

În pofida limbajului deseori fără perdea al personajelor sale, "Leviathan" a obţinut in extremis autorizaţia pentru a fi distribuit în Rusia, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii. Expresiile folosite de unul dintre personaje, un alcoolic disperat, "îl fac mai viu, dezgustător, însă până la urmă mai uşor de înţeles pentru spectator", a susţinut Serghei Melkumov.

Înjurăturile, tabu foarte sever în Rusia

Chiar dacă marile figuri ale literaturii ruse, de la Aleksandr Puşkin la Boris Pasternak, de la Feodor Dostoievski la Lev Tolstoi, se delectau cu utilizarea cuvintelor obscene în corespondenţa lor, "înjurăturile au făcut totdeauna obiectul unui tabu foarte sever în Rusia", a amintit, pentru AFP, Elena Şmeleva, lingvist. 

Totuşi, "liberalizarea generală şi mai ales descoperirea cinematografiei americane de către foştii sovietici au desacralizat puţin câte puţin folosirea obscenităţilor", a mai spus aceasta.

Sursa: http://www.evz.ro/cenzura-sau-cultura-morala-argoul-obscen-interzis-prin-lege-in-rusia.html

7 comentarii:

Anonim spunea...

o eroare.nu asa educi un neam,mai rau il provoci.

un pic anonim spunea...

Depinde de unde privesti lucrurile. Si cu ce le crosetezi.

Anonim spunea...

foarte frumos! tânăra generatie trebuie protejata si educata.

Anonim spunea...

Bravo lor rusilor.

Zob Gheorghe spunea...

Este măsură normală. Sunt atîtea fapte bune de făcut! Nu mai este timp pentru prostii.

gabi spunea...

Orice limba e bogata in injuraturi - probabil ca sunt cele dintai cuvinte straine invatate intr-o limba - dar de aici pana la a le utiliza preponderent, in toate mediile, uitand bogatia propriu-zisa a limbii respective, asta denota iresponsabilitate. Bravo rusilor ca incearca sa faca un pic de ordine! Sunt deajuns filmele hollywoodiene de tip B, C, etc, si e deajuns un singur Cartarescu, premiat cu Aripile lui, in care sunt zece injuraturi grosolane pe pagina. De altfel una din injuraturile preferate ale intelectualitatii rusesti era "neculturnii!". Poate si-au adus aminte de anii sovietelor... sau n-au uitat niciodata, de vreme ce Soljenitin insusi plangea intr-o carte de prin anii '90 ca maicuta lui Rusie a pierdut Crimeea pentru care a varsat atata sange, etc. (mentalitatea imperialista la Soljenitin merita un studiu separat pentru ca e simptomatica). Dar una peste alta, oficial e o masura buna, neoficial vor injura cu totii mai abitir decat inainte. :D

Gerula spunea...

La noi trebuie interzise cuvintele noi , de genul Breaking News sau expresia "cu cine faci banking". bunica mea ,la o varsta respectabila, tot intreaba de ce vorbesc romanii limba pasareasca si nu vorbesc romaneste.