miercuri, 2 iulie 2014

Unul dintre cele mai importante șantiere arheologice din Europa are nevoie de sprijinul tău! “Poiana Cireșului – locul unor descoperiri extraordinare”. Vii alături de noi?




De la 1 august 2014 șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, în județul Neamț, își poate reîncepe activitatea sau și-o poate suspenda pentru o perioadă nedeterminată. În condițiile în care Ministerul Culturii nu alocă bani pentru cercetarea arheologică în acest an, singura șansă ca acest important șantier să își reia activitatea este sprijinul din mediul privat - adică din partea noastră, a celor pasionați de istorie.

De ce merită acest șantier să își continue activitatea? Pentru că:



- este unul dintre cele mai importante și bogate șantiere paleolitice din Europa, recunoscut de instituțiile străine de profil;

- pentru că aici s-au descoperit lucruri uimitoare: cel mai complex gravat pandantiv din piatră din lume, dintre cele cu o vechime de peste 20.000 de ani (o descoperire care a făcut furori în presa anului trecut), un colier unic din melci, cu o vechime de 30.000 de ani – cel mai vechi de acest fel din lume - și o serie de alte obiecte cu o vechime de 20.000-30.000 de ani;

Colier din cochilii de melci - 30.000 de ani vechime

Fluier din falangă de ren - 20.000 de ani vechime

Pandantiv din canin de lup - 20.000 de ani vechime

Vârfuri de arme din fildeș de mamut - 20.000 de ani vechime

Diafize gravate - 20.000 de ani
- s-a cercetat doar o foarte mică parte din arealul arheologic, ceea ce înseamnă că surprizele pot să fie în continuare uriașe;

- conducerea șantierului are o echipă de foarte buni profesioniști, cu recunoaștere internațională: prof. univ. dr. Marin Cârciumaru (devenit acum câteva zile și Doctor Honoris Cauza al Universității Valahia din Târgoviște) și dr. cercetător Elena Cristina Nițu - șefa de șantier.

Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru

Dr. cercetător Elena Cristina Nițu
În urma discuțiilor cu domnul prof. Cârciumaru și dr. Elena Nițu, m-am angajat într-o susținere totală a acestui șantier. Avem o lună la dispoziție pentru a aduna cei 4.000 de euro necesari ca să asigurăm cazarea și mâncarea echipei formate din 10 arheologi și studenți.

Este important de subliniat că nimeni nu va fi remunerat pentru această activitate de cercetare – atât arheologii, cât și studenții participanți vor lucra în regim de voluntariat, o dovadă a faptului că pasiunea și vocația nu au dispărut, că încă avem oameni cu suflet mare în România. Cu atât mai mult ei trebuie sprijiniți!

Așadar, dacă îți pasă, susține financiar acest șantier cu oricât! Dacă nu ai mult, trimite măcar 10 lei. Va conta dacă vor fi  mulți cei care o vor face!  Dacă ești însă un om de afaceri, atunci devin-o unul dintre sponsorii acestui șantier și vei beneficia de promovare media în toate acțiunile de informare care vizează cercetarea de la Poiana Cireșului.

Cum Asociația Geto Dacii, pe care o conduc, s-a angajat să adune fondurile necesare, donațiile și sponsorizările se pot face în conturile noastre, cu precizarea destinației sumei trimise.

Datele Asociației Geto Dacii

Adresa: B-dul Brâncoveanu Constantin nr. 9, bl. B14, scara 4, etaj 3, ap. 100, sector 4, Bucuresti
C.I.F.    31419743

conturile ale Asociației GETO-DACII, deschise la BCR:

Cont RON – RO64RNCB0746131680410001
Cont EUR – RO37RNCB0746131680410002
Cont USD – RO10RNCB0746131680410003

Pentru donaţii din afara României, s-ar putea să vi se ceara codul SWIFT. Acesta este RNCB RO BU.

De asemenea, puteţi utiliza Paypal pentru viramente directe, transferul efectuându-se în doar câteva minute. Opţiunea este disponibilă pe pagina principală a site-ului, accesând butonul DONATE, în stânga sus: http://www.geto-dacii.ro/donatii-si-sponsorizari/

Vă mulțumim!

 Daniel Roxin

P.S. Ca să înțelegeți mai bine importanța acestui șantier arheologic, ca și bogăția descoperirilor arheologice din România, vă recomand filmul documentar “Fabuloasa Istorie Străveche din Carpați”, un film pe care l-am lansat acum două luni, un film în care îi veți cunoaște și pe arheologii Marin Cârciumaru și Elena Nițu.


6 comentarii:

Agachi spunea...

Bună ziua, îmi puteți spune cum donez pentru siturile arheologice prin SMS? Nu am găsit detalii pe site...

Daniel Roxin spunea...

Pentru Agachi: aveti aici in formatii despre SMS-uri: http://www.geto-dacii.ro/sprijin-prin-sms-2/
Multumim!

Emilian PANAITE spunea...

Buna seara,

Am o intrebare pentru dumneavoastra, domnule Roxin: de specialisti in arheologie, cu sustinerea tezei de doctorat in decembrie-2014, nu aveti nevoie?
Fac urmatoarea mentiune: este vorba de o doamna-fapt ce explica demersul facut de mine, cu o bogata experienta de santier in tara si strainatate. Situatia nu-i permite sa faca voluntariat.
Va multumesc!

Daniel Roxin spunea...

Sigur ca avem nevoie de cat mai multi specialisti care sa se alature demersului nostru. Cu partea cu banii este mai dificil pentru ca se aduna greu. Spre exmplu, pentru santierul de la Poiana Ciresului nici arheologii, nici studentii nu vor primi bani. Se va asigura doar cazarea si mancarea pe perioada santierului. Sper insa sa vina vremuri mai bune in care sa putem aduna fonduri care sa acopere si munca specialistilor. M-ar bucura sa pastram legatura si sa gasim o oportunitate in viitor. Toate cele bune!

Anonim spunea...

Ce dovezi aveti ca sitului de la Poiana Ciresului i s-a taiat finantarea?

Daniel Roxin spunea...

Informatia este oficiala. In acest an Ministerul Culturii nu a alocat niciun leu pentru santierele arheologice din Romania. Ce dovada ati mai dori? Asa ca nu doar santierul de la Poiana Ciresului este lipsit de finantare de la minister ci toate!