joi, 7 august 2014

Cum să distrugi „inima Bucovinei” care anual atrage peste două milioane de turişti: amplasezi o groapă de gunoi în vârful muntelui


Nota mea: Vă puteți imagina așa ceva?  Cât îi mai suportăm pe acești oligrofeni de politicieni care murdăresc tot ce ating?

"O groapă de gunoi ecologică este în curs de amenajare într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România, Pasul Mestecăniş, care face legătura între staţiunile turistice Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. Groapa, căreia autorităţile ne-au cerut să îi spunem depozit ecologic, va fi amplasată la o altitudine de circa 1100, fiind unică în Europa, având în vedere amplasamentul, în vârful muntelui. Autorităţile de mediu afirmă că noua groapă, a cărei amenajare costă circa 6,3 milioane de euro, nu va afecta în niciun fel ecosistemul din zonă şi că, din contră, va rezolva pe termen lung o problemă majoră cu care se confruntă judeţul Suceava - depozitarea gunoaielor. Localnicii din zonă sunt de altă părere. De menţionat că, anual, peste două milioane de turişti vizitează Bucovina. Şi, totuşi, cum au ajuns autorităţile să construiască o groapă de gunoi în inima Bucovinei, exact lângă un drum european, distrugând peisajul din zonă?

În judeţul Suceava, pe o suprafaţă de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniş, buldoexcavatoarele lucrează de zor la amenajarea unui depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui şi deasupra a patru localităţi - Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniş şi Fundu Moldovei. Va fi, mai exact, o groapă de gunoi ecologică care începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă staţiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

Termenul de finalizare al noii gropi în care va fi depozitat gunoiul din toată zona de munte a judeţului Suceava este noiembrie 2014, însă stadiul lucrărilor nu au ajuns nici la jumătate. Groapa de gunoi este amplasată chiar în apropiere de vârful muntelui şi este denumită "depozitul de deşeuri de la Pojorâta". Groapa face parte din  Proiectului  „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, proiect finanţat din bani europeni şi care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniş, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, şi cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două "depozite ecologice" va ajunge, începând de anul viitor, tot gunoiul menajer din judeţul Suceava.

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniş s-au făcut defrişări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SR. Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcţiona până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

Cum a ajuns să se construiască groapa de gunoi tocmai în vârful muntelui

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, precum şi cei ai primăriei Pojorâta, pe teritoriul căreia va fi amplasată groapa, nu văd nimic neobişnuit în faptul că "depozitul ecologic", care va dispune şi de o staţie de colectare şi tratare a levigatului (lichid rezultat după infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri), este amplasat în vârful Pasului Mestecăniş, un drum pe unde trec majoritatea turiştilor care vizitează Bucovina.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, dă vina pe fosta conducere a instituţiei pentru amplasarea gropii ecologice de gunoi. "Contractul semnat anul trecut este mai mult simbol. El este început înainte de 2009, când inclusiv avizele de mediu au fost obţinute", a afirmat Cătălin Nichifor, contactat de gândul.

La rândul său, fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmă că stabilirea Pasului Mestecăniş pentru groapa de gunoi a fost făcută de predecesorul său, actualul deputat PSD Gavril Mârza, în anul 2007. De menţionat că în 2007, şeful de cabinet la Consiliul Judeţean Suceava al lui Gavril Mârza era nimeni altul decât Cătălin Nechifor."

Sursa:  http://www.gandul.info/stiri/cum-sa-distrugi-inima-bucovinei-care-anual-atrage-peste-doua-milioane-de-turisti-amplasezi-o-groapa-de-gunoi-in-varful-muntelui-13038004

14 comentarii:

un pic anonim spunea...

NEMERNICI! Intr-una din zile o sa le punem groapa de gunoi, si nu numai, drept in cap.Vine, vine incet momentul.

Anonim spunea...

De ce n-ar face un crematoriu?

Anonim spunea...

De-asta au si amplasat-o in acel loc, tocmai sa prabuseasca turismul. Va dati seama cati o sa se intoarca in Bucovina cand o sa incruciseze in munte zeci de masini de gunoi pline cu miasme.

Stim toti ce trebuie facut: ridicati cu trupe speciale la aceasi ora in toata tara si judecati pentru inalta tradare, conspiratie, distrugerea economiei nationale etc.

Calin spunea...

Trebuie sa contactam cat mai multe organizatii de mediu si sa ne mobilizam cat mai multi ca pentru Rosia Montana. Nebunia aceasta poate inca fi oprita!!! Proiectul acesta este anti-uman si anti-romanesc. Doar o minte nebuna putea concepe asa ceva...

Anonim spunea...

Asa ceva intrece orce masura de nesimtire a acestor autoritati incompetente.

Anonim spunea...

Domnule Daniel cat mai putem sa-i suportam pe nemernici si golani care distrug frumoasa noastra Tara? Nu au rusine,nu au mustrari de constiinta,nu au frica de Dumnezeu,atunci ce ramane de facut cu ani......... astea

Anonim spunea...

ROMANIA, PE CARE STRAINII O CONSIDERA TARA TIGANILOR: ROMANIA=TARA ROMILOR, ROMANIA A AJUNS GROAPA DE GUNOI A EUROPEI!

Anonim spunea...

Mintea de insecta care se numeste Gavril Marza si cu toata gasca lui care au gandit si facut groapa ar trebuii bagati la puscarie 150 de ani,sa se alinte sa-si spuna vorbe de amor,sa se iubesca golani dracului poate asa se vor invata minte,

Anonim spunea...

Doar o minte bolnava poate inventa asa ceva.Burebista Decebal si toti Dacii se rasucesc in morminte .

Anonim spunea...

In loc sa ne onoram stramosii nostri DACI ingropam si terfelim memoria lor.Doar o minte bolnava ar putea inventa o asemenea tampenie.

Anonim spunea...

Din orice forma de resturi organice = gunoi - se pot obtine hidrocarburi prin fierbere sub presiune in prezentza apei - exista deja o tehnologie brevetata in SUA. Decit sa-i tot injuram pe oligofrenii de politicieni, mai bine sa-i scoatem din ecuatie prin crearea de fabrici private de prelucrat gunoiul si apa menajera.
linkuri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Changing_World_Technologies
https://www.youtube.com/watch?v=81GBaz9TocE

Anonim spunea...

pt orice problema exista o solutie. din pacate romanul nu e prea obisnuit sa caute si sa puna solutia in aplicare, poate din lene, defetism, teama, nestiinta sau dezinteres total chiar cu riscul autodistrugerii. romanul prefera sa injure ca sa se racoreasca sau in ultima instanta sa astepte salvarea divina. o vorba zice: dumnezeu iti da dar nu-ti baga si-n traista. romanii ar trebui sa puna mana sa-si bage in traista pina mai e ceva de bagat. daca cetatenii din zona ar avea mai mult creier in cap si un simt al supravietuirii mai dezvoltat, poate astfel de proiecte imbecile nu ar avea loc. sa faca bine sa nu-si mai aleaga tot felu de natarai pt un kil de oloi si faina in preziua votului.

Anonim spunea...

Cine sapa groapa cuiva ,cade singur in ea ! Astia trebuie stransi de peste tot in ordine analfabetica si depusi frumos ori in cimitir ori la nebuni .Bunul Dumnezeu Dragutul a uitat poarta deschisa .

Anonim spunea...

Catalin Nichifor, Presedintele Consiliului Judetean Suceava, sunt sigur ca e un tigan, din cei care-si fac closetul in curte, pentru ca un roman nu face asa ceva. Pacat ca un individ ca acesta a ajuns mare "bulibasa" la Suceava si peste romani! Mare pacat!