marți, 26 august 2014

De ce a fost construit monumentul de la Stonehenge? Descoperiri recente și explicațiile specialiștilor


Utilizând o nouă tehnică, oamenii de ştiinţă au descoperit 15 monumente neolitice complet necunoscute anterior, azi situate subteran, în jurul monumentului megalitic de la Stonehenge. Pe baza acestor noi informaţii, se crede că Stonehenge, departe de a fi un monument izolat, aşa cum pare azi, s-ar fi aflat pe o rută a procesiunilor precreştine, foarte circulată în urmă cu 4000 de ani.

Explicaţia  a fost sugerată de arheologul Vince Gaffney, de la University of Birmingham, implicat într-un proiect complex numit Stonehenge Hidden Landscapes Project, în colaborare cu  Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology, din Austria.


Cercetătorii au realizat, cu ajutorul senzorilor magnetici şi al radarelor cu penetrare subterană, un studiu al subsolului din jururl monumentului de la Sonehege, pe o suprafaţă de 6 km pătraţi, descoperind 15 urme ale unor structuri din perioada neolitică târzie (azi îngropate în pământ) inclusiv megaliţi, gropi, şanţuri şi morminte, ce oferă informaţii valoroase despre regiune.

Prof. Gaffney crede că existenţa acestor structuri indică faptul că monumentul de la Stonehenge nu era o construcţie izolată în mijlocul unui peisaj aproape neatins, aşa cum s-a crezut mult timp, ci se găsea într-o zonă cu activitate umană intensă.

Printre formaţiunile misterioase prezente în peisaj se numără o fâşie de pământ denumită Cursus, mărginită de şanţuri, care se întinde pe direcţia est-vest pe o lungime de cca. 3 km. În unele dintre punctele sale se găsesc tumuli funerari – movile ridicate deasupra unor morminte. Cercetări viitoare vor aduce mai multe informaţii despre conţinutul acestora.

Nu se cunoaşte cu precizie scopul acestei structuri; se bănuieşte că ea ar fost construită cu câteva sute de ani înaintea monumentului megalitic. Unii specialişti cred că era legat de parcursul Soarelui pe cer.
La capătul Cursus-ului a fost descoperită o groapa de mari dimensiuni, cu diametrul de 4,5 metri, despre care se crede că era folosită în scopuri rituale. Groapa este situată pe direcţia din care răsare soarele, la solstiţiul de vară. O altă groapă se găseşte la celălalt capăt al Cursus-ului, iar experţii cred că aceste două formaţiuni, împreună cu cercul de pietre de la Stonehenge, alcătuiau un triunghi; în cea mai lungă zi a anului, solstiţiul de vară, ele marcau răsăritul şi apusul soarelui. E posibil ca în ele să fi ars focuri şi întreg situl să fi fost astfel proiectat încât să fie vizibil atât ziua, cât şi noaptea, mai ales la răsărit şi apus.


Datarea unei bucăţi de cărbune străvechi găsite în pământ, în mijlocul cercului de pietre, a dus la concluzia că monumentul ar fi fost înălţat în jurul anului 2.600 î.e.n.

I-au fost atribuite diferite funcţii – necropolă, templu -, iar în urma acestei noi descoperiri, specialiştii cred că el avea un rol ritualic şi ceremonial.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13138369-de-ce-a-fost-construit-monumentul-de-la-stonehenge-descoperiri-recente-ofera-o-explicatie-complexa

10 comentarii:

Anonim spunea...

iti apreciez toatae articolele si tot ce faci tu pt poporul roman..am avut un articol postat pe facebook insa din pacate nu l mai am.., in care aveam o multime de fotografii care aratau ca monumentul de la Stonehenge este construit dupa al doilea razboi mondial si cum cei care au lucrat acolo isi faceau fotografii de pe macaralele care au construit acel monument!!!acel articol se gaseste pe net!!!

tano spunea...

excelent blog

atlanthman spunea...

Stonehenge a fost construit între 1954 şi 1958 de către Armata britanică ?

http://www.lovendal.ro/wp52/stonehenge-a-fost-construit-intre-1954-si-1958-de-catre-armata-britanica-intreaga-zona-e-inconjurata-de-militari-ce-pazesc-ei-acest-monument-new-age-sau-o-poarta-stelara/

atlanthman spunea...

mai multe imagini:
Строительство Стоунхенджа (108 фото) - Фишки.нет
http://fishki.net/46388-stroitelstvo-stounhendzha-108-foto.html

Anonim spunea...

Stonehenge este o facatura dupa al doilea razboi mondial Anglia ca sa fie in frunte ar lua Soarele de Andezit din Romania lar pune pe un deal in Anglia si ar spune ca este al lor.Daca va uitati in Atlasul Lumi facut in Anglia cu 3ani in urma veti vedea Soarele de Andezit ca cel mai vechi,de anul trecut arata Stonehenge.Toata Europa in frunte cu Vaticanul incearca sa ne stearga din Istoria Europei.Daniel te rog sa nu mai facem reclama la o facatura,avem asa de mulete de vorbit despre frumoasul nostru popor Dac.Eu muncesc la un magazin alimentar in Anglia,iar mereu ma intanlesc cu o doamna din Franta care incerca sa ma convinga ca noi santem veniti de nustiu unde.Intr-o zi eram nervos si i-am aratat ce spunea Micel Ledwith,din acel moment nu mai vorbeste cu mine.Adevarul supara

Anonim spunea...

http://beforeitsnews.com/blogging-citizen-journalism/2013/12/shock-1954-photos-show-stonehenge-being-built-2449888.html

Anonim spunea...

Britanicii se iau in serios. La noi ar fi aparut imediat cineva care sa demonstreze ca acel Cursus este un transeu iar ce se vede cu aparatura sunt cu siguranta cercuri pentru treierat. Of.

Anonim spunea...

Draga Anonim din Anglia,prin dumneata acea doamna trebuia sa ajunga sa cunoasca adevarul...mai bine priveste astfel lucrurile,e mai bine decat sa te focalizezi pe faptul ca nu-ti mai vorbeste...
La inceput,cand afli adevarul despre orice,posibil sa te socheze,dar cu timpul te obisnuiesti...o discutie pozitiva pe marginea unui astfel de subiect e binevenita...indiferent cu cine ar fi purtata...
Va doresc numai bine!

Anonim spunea...

Pietrele de la Stonehenge sunt o facatura in sensul ca au fost reasezate asa cum este acum... ele au vechimea de care se spune, insa reasezarea lor a fost facuta in etape incepand cu anul 1901... actuala reasezare nu inseamna neaparat ca asa arata stonehenge-ul in inceputurile sale !
Daca nu ma inseala memoria, exista la vreo cativa km de actualul stonehenge varianta in lemn...

Anonim spunea...

ramane totusi interesant de a considera... locuim intr-o epoca moderna chiar cand pietrele vechi vorbesc despre alte civilizati