sâmbătă, 13 septembrie 2014

Vandalizarea sitului arheologic de la Armășeni, comuna Bunești-Averești, jud. Vaslui, cu TRACTORUL și BULDOZERUL!!! Sit arheologic susținut de Asociația Geto Dacii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
              Arheologul Vicu Merlan, în mijlocul caselor cucuteniene distruse

Situl de la Armaseni, jud. Vaslui, desi este investigat de ani de zile de arheologii huseni, a fost distrus in proportie de 50 la suta de curand, prin lucrari de desfundare in vederea plantarii vitei de vie. Arheologii huseni au anuntat inca de anul trecut, atat Primaria comunei Bunesti-Averesti, cat si pe proprietarul terenului C. Dulute de la Crama Averesti, despre importanta sitului si a descoperirilor din acest perimetru. Nu s-au lasat impresionati de arheologi, trecand la treaba cu buldozerul si plugul de desfundat, scotand artefacte de la peste 1 m adancime.
Au fost numarate un numar de 25 de locuinte cucuteniene vechi de peste 5500 de ani distruse de plugul tractorului. M-ai mult decat atat, au astupat cu buldozerul,  pus la dispozitie de primarul V. Taragan, sectiunea in curs de investigare pe anul 2014, cu o lungime de 50 m si lata de 2 m, care la acea data fusesera cercetata cam 50 cm adancime, urmand  a fi excavata pana la peste 1,2 m.

De mentionat ca acea sectiune a fost executata de peste 10 voluntari gasiti pe internet si prin efortul financiar al Asociatiei Geto/Dacii reprezentata de dl Daniel Roxin, tocmai cu scopul de a opri intentile distrugatoare ale proprietarului, care nu se lasa impresionat de istoria locului.

arh_35
                             Echipa de voluntari, la începutul cercetării din acest an

Initial arheologilor li se promisesera, atat de primarul comunei cat si de proprietar, ca nu vor efectua lucrari de desfundare a trenului pe aprox un ha cat avea portiunea afectat de vie. Nu s-au tinut de promisiune si sub ordinul direct al ing sef I. Mursa s-a trecut la distrugerea cu buna stiinta a sitului eneolitic din Dealul Muncel la est de satul Armaseni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
          Chirpici de la locuințe vechi de 7.000 de ani împrăștiate pe toată arătura

In tot acest timp au fost anuntati, inainte de desfundarea terenului si responsabili de la Directia de Patrimoniu Vaslui, care au facut o vizita la sit, fara a se implica in nici o actiune concreta de salvare a sitului, invocand fel de fel de pretexte fara miez. Arheologii huseni, luati prin surprindere de acest eveniment barbar sunt dezamagiti de neimplicarea, atat a factorilor de raspundere culturala cat si de cei politici atat locali cat si judeteni.

MG_6984
                         Statuete cucuteniene descoperite la Armășeni în acest an...

In cei 9 ani de investigatii arheologice s-au descoperit 5 locuinte cucuteniene, care au fost decopertate cu mare grija pentru a se surprinde intreaga gama de piese ce ar fi putut intregi o imagine clara a modului de a trai in acel habitat preistoric, insa proprietarii terenului au distrus in doar 2-3 zile peste jumatate de sat cucutenian cu 25-27 de locuinte si alte artefacte preistorice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     Acest loc marcat de arheologul Vicu Merlan a fost acoperit ilegal cu buldozerul

Cu lacrimi in ochi, arheologii huseni, cred ca printr-o astfel de crima istorica munca lor le este in acest moment  in van, atat timp cat nimeni nu a investit un leu, totul facandu-se prin mila unor sponsori si prin patriotismul unor voluntari inimosi. Te intrebi, oare in acest moment ce trebuie facut?...Va intrebam si pe voi, ce ati face in locul nostru?...

Arheolog expert  dr. Vicu Merlan

Nota mea:
Aș vrea să văd acum dacă poliția de patrimoniu și SRI-ul care, VĂ ANUNȚ ÎN PREMIERĂ, i-au vizitat pe șantier pe câțiva dintre arheologii cu care am colaborat în acest an, ca să îi ia la bani mărunți în legătură cu legalitatea săpăturilior arheologice, vor interveni la fel de prompt atunci când se distruge un sit arheologic cu buldozerul... Așteptăm să vedem! Că de uitat nu uităm!

Totodată, ar fi interesant să vedem dacă grupurile de facebook în care s-au adunat toți cârcotașii arheologiei românești vor reacționa în solidar cu arheologul Vicu Merlan. Că de protestat față de Ministerul Culturii care nu a alocat bani pentru cercetarea arheologică în acest, nu țin minte să îi fi văzut să o facă...

Daniel Roxin

9 comentarii:

Anonim spunea...

SRI-ul trebuie zgaltait oleaca...nu de alta,dar s-ar putea sa aiba pierdere de memorie...in cazul acesta...
Mergeti inainte!
Ati facut atatea tocmai pentru ca in acest moment sa nu renuntati,chiar daca unele artfacte au fost distruse...Pamantul Daciei noastre va vorbi in continuare prin vestigiile lui,chiar daca cei care sunt la conducerea actuala,continua sa taca in pofida faptului ca tot mai multi isi amintesc de sangele dac care curge prin vene...
De aceea voi nu veti renunta la nimic...pentru ca in venele voastre curge sangele pur al Stramosilor Ancestrali...
Victoria va apartine!
Daniel Roxin,tot ceea ce poarta amprenta ta este menit sa se finalizeze prin victorie.
Toti fratii Daci sa ti se alature
pentru totdeauna!

Anonim spunea...

Slugile stapanirii.

,Alexandru

Anonim spunea...

Asta-mi aduce aminte de un arhelog care-si dadea ochii peste cap si se smiorcaia de cat "rau" au facut niste detectoristi care-au dezgropat necorespunzator si facut publice niste pumnale samd, pe la Zlatna.
Pai daca nu le-ar fi facut publice si le-ar fi dat inatai pe mana "autorizatilor" nu s-ar fi auzit veci de ele, dupa cum de zeci de ani nu gasesc nimic legat de daci.

,Alexandru

un pic anonim spunea...

Este infractiune! Ani grei de puscarie!!!

Anonim spunea...

Daniel oameni sant rau intentionati mentalitatea noastra se va schimba cu schimbarea de generatii.persoanele care au dat ordin ca tractoarele sa are pamantul sant oameni fara cultura oameni ignoranti oameni fara nici o iubire de trecut .Daniel noi trebuie sa luptam in continuare pentru strabunii nostri.Pentru tine lupta va fi si mai grea,te vor denigra si te vor ataca pana te vor face sa renunti.noi santem langa tine dar hienile care ne urmaresc sant multe si ataca numai pe la spate

Anonim spunea...

Cu prostia e cel mai greu de luptat. Au nivelat pentru o vie, adica pentru vin. Asta spune tot. Poate daca le aratati ca ati gasit un vas din care beau cucutenienii sa ii fi interesat si sa va fi pasuit. Asa – statuete – aveau si ei de la balciul din vara. E totuna, nu? Nu stiu altii cum sunt, dar mie mi-a cazut greu stirea.

Peste tot sunt „Jmecheri” care dau de inteles ca ar fi colaboratori la unele servicii, desi nici macar cele doua teste de pe site-ul SRI nu ar putea sa le citeasca, dar sa le mai si treaca. Dar asa stiu sa bage spaima in prostimea din localitate. Si le merge, le creste valoarea in sat, e mai usor decat prin munca. Asa isi acopera orele pierdute prin saloane, la pacanele ori la amante – au fost in misiune, ba, se lipesc si de un partid, mai prind si un post, s-au aranjat. Poate, vizitatorii erau din astia.
Daca nu erau, atunci probabil ca sapaturile erau singurul eveniment interesant pe o raza foarte mare. Ceva imi spune ca nu ar trebui sa fiti speriati. Eu as rezolva asa: as merge in vizita la sediul central, e pe langa Piata Constitutiei, acolo as merge sau la Ministerul Culturii. Vrem sa facem sapaturi, e vreo problema? Sigur ca nu. Dati-ne o hartie. Si uite asa, as face scut in fata prostiei, ca de fapt despre asta e vorba. Cam toti stau drepti cand vad o hartie cu un antet. De obicei nu stiu sa o citeasca, poate fi si de la salubrizare, dar are antet de capitala.

Anonim spunea...

Trebuie imediat consultat un avocat ca sa se stabileasca daca s-a incalcat cadrul legal, eventuala infractiune. Sunt convins ca aveti printre simpatizanti si avocati, la urma-urmei e vorba de istoria neamului lor. Speram sa se ofere voluntari.

SRI-ul are atributii de a informa si nu de a interveni, de cele mai multe ori acei oameni si-au facut datoria.

Din acest motiv era, este bine ca de fiecare data cand se incepe un santier sa se ia legatura cu oamenii din sat si cu cei care reprezinta ceva si sa li se explice, astfel incat oamenii sa fie constientizati si daca se poate sa fie atrasi in actiuni.

Vald spunea...

Daca nu au incalcat cadrul legal, nu aveti ce le face. Nu e bine sa insistati mai mult decat trebuie si sa neglijati alte proiecte, nu ar fi exclus ca scopul sa fi fost tocmai acela de a va risipi si concentra eforturile in acest punct, la "indicatia" altora, orice e posibil. E prima batalie pierduta dupa atatea castigate, asa e in razboi. Trebuie sa trageti invatamintele, cum si de ce a fost posibila aceasta...ambuscada.

Cu Dumnezeu inainte!

Anonim spunea...

Legea Patrimoniului sta la baza deciziei pe care asociatia trebuie sa o ia- barbaria cu care s-a trecut la lucrari agricole fara descarcarea arheologica este caz penal. Nu au nici o circumstanta atenuanta! cu atat mai mult cu cat lucrarile de cercetare erau in plina desfasurare si aveau toate avizele institutiilor responsabile.