marți, 7 octombrie 2014

Actorul Dorel Vișan va fi prezent la Festivalul "Adevărul despre Daci" cu un moment artistic, duminică, 12 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român...Maestrul Dorel Vișan, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, vine la Festivalul Adevărul despre Daci și istoria străveche a plaiurilor românești. Domnia sa va fi prezent duminică, de la ora 14:00, când va susține un moment artistic și va face o prezentare a proiectului sculptorului Ivan Jinaru, DECENEU ȘI DACII.

Pentru a consulta programul Festivalului, accesați acest link: http://danielroxin.blogspot.ro/2014/10/programul-festivalului-adevarul-despre.html


Festivalul este organizat de Asociația Geto Dacii în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Nașul Tv, Best Event Production și Ziurel. Sponsorii festivalului: Dental Profile, AD Auto Total, PCNET-CATV și Centrul Român de Inițiative.

Daniel Roxin

14 comentarii:

Anonim spunea...

dacul dd
ARGESENII sunt AR-GETENII adica AR-GETII din cetatea AR-GETIA locuita de GETII , pe malul Argesului.Exista si localitati si triburi dacice atestate de Ptolemeu buridavensii și cotensii și mai jos de ei albocensii, potulatensiiIn premiera o sa aflati inclusiv redactia ca aceste denumiri exista si azi in partea de sud a Romaniei.1. BURIDAVA de la numele raului BURDEA Burdeaua de langa satele Balaci, Mirosi judetul Teleorman. Numele vine de la A Z-BURDA, a fi liber.2.COTEANA, de la raul COTMEANA cu acelasi inteles ca si azi, a coti.3. ALBOCENII, ALBOTENI, localitatea ALBOTA langa Pitesti.4. PITULATENI dela cuvantul dacic PITULATI, si orasul PITESTI .Ptolemaios le atesta aceste localitati, dar unele un pic deplasate ca pozitie .5. CUCOIENII si localitatea actuala CUCA dar si COCU, si muntele CUCAIU pe gregeste COCAION.KOGAION6. Avem si SATIDAVA din cuvantul SAT si se pare atestat in zona SATU MARE.Avem in limba daneza si islandeza adica nord- germana saete si sitia ca loc de asezare .Dar si in sanscrita sata ca loc de asezare.Deci posibil sat si in limba daca cu inteles de asezare umana, loc de stationare ca si stana si verbul a sta.Nu neg influenta limbii latine in formarea fosat, dar acest cuvant exista si in limba daca ca SATAvem dovada in limba sanscrita SATA, SATTI care inseamna sitting si sitin engleza.Desi Wikipedia o plaseaza citez Setidava is believed to be the place of origin of the tribe Costoboci who were in possession of areas in what is now Poland, as late as ca. 170 AD. Eu cred ca e vorba doar de zona Satu Mare pana la Tisa.7. Muntele RARAU este atestat de Herodot un antic grec cu numele ARARUS desi este pozitionat in sudul Romaniei.A RARU = fara litera aRARU adica RARAU.8.Raul HIERASU in realitate SHIERAS din shir, shiruire de ape, SHIROAIE este raul SIRET. etcCe mica e lumea nu este asa .Dacii vorbeau romaneste.

Anonim spunea...

Da, Dorel Vişan e bărbat adevărat, nu cârpă.

Anonim spunea...

...desi nu inteleg ce legatura poate avea cu proiectul ciudat al lui ivan...

Monahul spunea...

Spatiul carpatic loc sfant al osmozei daco-romane, neinteles de straini, loc de rugaciune si sacrificiu"pe aici nu se trece". Jertfa data de atatea ori de truditorii ogoarelor, care au pus mai presus tara decat propria viata, care si-au lasat cu greu munca pamantului pentru lancea razboiului. Cati eroi anonimi nu avem in Ceruri? Care se roaga pentru Romania. Valea Plangerii la Plevna si Maresti Marasesti, reprezinta sacrificiul eroic al soldatului roman, al taranului roman, de inima romaneasca ce nu a stiut ce inseamna robia, cea mai ingrozitoare stare omeneasca.
Cinstindu-ne inaintasii:daci, daco-romani, romani, ne vom privi altfel in ochi, si vom vedea ca lucrurile straine ne-au tinut suspiciosi si ironici unul fata de celalalt. Dar sub chemarea stramosilor nostri vom tacea si vom asculta. Unirea romanilor va fi un semn Divin. Ce imi pasa de Europa? America, Asia? Eu vreau sa traiesc in spiritul neamului meu incercat, si sa plang atunci cand el plange, sa cant doina, dar si sa joc hora la bucurie. Banii strainului m-au ametit si tinut beat atata timp, si credeam ca sunt important, atunci cand luam cu asalt Mall-urile si cluburile. Cand cu ochii legati de Iphone si tableta, ma conectam cu "prietenii" ; cand in vacanta alegeam destinatii tot mai exotice pentru a o multumi pe ea, care privea la cei de jos ca fiind"prostime", caci din geamurile fumurii a limuzinei, oamenii pareau distorsionat; pe straini ii iubea si radea de neamul asta obidit. La petreceri numai masti, si nu chipuri umane, un adevarat "club al cocosatilor", care fac din puterea banilor scopul lor principal. Ce stiu acestia ce-i neamul romanesc? Cuvantul tara? Dorul atunci cand te aflii departe de ea, si lacrimile te cuprind, si banii lor iti par jug si lanturi ale sclaviei, zambetul fals afisat si inima rece neomeneasca de ingrozeste, si numai la Tara te gandesti, ai lasa totul, averile, renumele, tot, pentru a fi in sanul neamului tau, si sa canti doina sufletului romanesc. Fiu risipitor, Tatal te asteapta cu haina scumpa si cu hrana pentru mult-iubitul sau fiu. Prinde curaj si intoarce-te, doar el este Viata, Calea si Adevarul, numai El stie de tine si ii pasa cu adevarat. Asculta-i chemarea si nu mai intarzia. El este Mantuitorul nostru si Duh al Adevarului, El e iesirea ta din robia aceasta moderna, care te-a momit ca o sirena si fara sa fi constient de ea, te-a inselat, alegand moda si duhul lumii exterioare si superficiale, care e pierzatoare de suflet. Sfintii Parinti au aratat toate acestea prin exemplul lor, trairea lor duhovniceasca; Justin Pirvu, Arsenie Boca, Cleopa, au spus la fel, iar ei sunt varfurile ortodoxiei romanesti; urmeaza sfaturile duhovnice si vei stii adevarul, in lumea asta inselatoare...

Monahul spunea...

Pace si iubire intru fratii crestini,

Sa ne rugam Domnului pentru iertare si milostivire, caci pacatosi suntem, cine poate sa spuna contrariul? Doamne, de atata ori Ti-am spus ca nu mai pacatuiesc, dar iata ca nu m-am tinut de promisiunea facuta. Am spus ca Tu nu ma iubesti, si am zis ca voi pleca si nu ma mai voi ruga Tie. Si asa am facut, dar de cate ori greseam un gand ma mustra, ca de ce fac asa? Ma certam cu toti si scarbeam aproapele cu vorbele mele nesfarsite. Cadeam tot mai mult in prapastie si nu ma mai gandeam la Tine, dar cateodata un dor ma cuprindea de Tine si plangand;Iti spuneam, Doamne Dumnezeul meu, uite ce mi-a facut diavolul, in ce starea m-a adus? Oare ma vei primi din nou asa cum faceai odata? Ma gandeam, si mi-am spus ca nu mai vreau sa fiu in tabara gresita, ca am sa Te ascult in toate porincile Tale, si am sa tac, si nimic nu am sa mai graiesc impotriva aproapelui meu, chiar daca ma va jigni si va spune tot felul de lucruri batjocoritoare la adresa mea. Nu am sa Iti mai cer Doamne, atentia Ta, ca un copil rasfatat, caci stiu cat de mult Te-am suparat, si indatorat sunt foarte, de Tine, Stapan al Cerurilor, Domnul Savaot, Ziditor a toata creatia, Sfant, Sfant, Sfant Esti Tu Doamne , asa cum ingerii spun, Indelung-Rabdator si Mult-Milostiv, caci stii ca din tarana suntem si nu Te grabesti sa pedepsesti pe om; iata, mai buna e mila Ta decat viata, asa spunea psalmistul David.
Doamne, Duh al Adevarului, cum sa stau departe de Tine? Cand Tu Esti totul pentru mine. Doamne, Te-am asteptat toata ziua, ma trezeam in miez de noapte si ma rugam pana dimineata, adormeam cu gandul la Tine, ca atat Te-am suparat: dorind sa ma iubesti doar pe mine si ca de ce ajuti pe altii, greseam atunci, acum stau si astept intr-un colt iertarea si mila Ta, si nimic numai zic, decat , Doamne, miluieste-ma pe mine pacatosul...

Monahul spunea...


Comentariu revizuit si complet fata de precedentul.

Iertare pentru comentarille la adresa miscarii dacologice, dar unoeri vreau concluzii rapide, uitand ca orice artefact poate schimba unele teorii exprimate; iertare Dmnului Daniel Roxin, pentru ca, face lucruri frumoase si demne de un roman adevarat, o munca grea, neinchipuit de grea, aflarea adevarului istoric. Multa sanatate si putere de munca celui ce mi-a fost profesor si mentor, prof. univ.dr. Ghoerghe Iscru, cel care mi-a deschis ochii asupra istoriei, desi multi l-au contestat , inca din perioada de dupa Revolutie, acuzandu-l pe nedrept de fapte nesavarsite, iata discipolii nerecunascatori si inconstienti, l-au alungat, dar domnia sa a gasit putere si a continuant misiunea sa, aceea de a trezi pe cati mai multi si a grai adevarul, celor ce vor sa-l afle. Un istoric adevarat, modest si iubitor de neam si tara, pana la sacrificiu. Anul trecut l-am reintalnit si cu emotie i-am vorbit, nu i-am spus cat de fericit sunt ca il revad dupa atatia ani, cat ma gandeam la domnia sa,si iata ca macar pentru putin i-am vorbit, si cate as fi vorbit cu domnia sa, daca nu ar fi fost retinut de activitatea de la " Festivalul Dacic".
Iertare pentru totul, uneori scriem fara sa realizam gresilile noastre , si poate ca am suparat pe cineva; daca te-am suparat Daniel, imi cer scuze pentru tot. Continua ceea ce faci pentru aflarea adevarului istoric, caci asa ne vom cunoaste si iubi si respecta intre noi romanii, indiferent de categoria sociala si pregatire intelectuala, caci numai astfel vom izbuti, prin unirea tuturor romanilor. Inca o data apreciez cea ce faci pentru istoria romanilor si pentru imaginea si promovarea istoriei, mai ales pentru noua generatie; istoria in scoala a devenit o adevarata cenusereasa a disciplinelor de invatamant, la acelsasi nivel cu muzica, sportul si educatia tehnologica, adica minimalizarea istoriei, care pe vremea comunistilor era una dintre cele mai importante materii. Dar iata ca tu, Daniele, reinvii aceasta disciplina atat de importanta in viata unei societati normale, si probabil ca ceea ce ai semanat, va de-a roade la timpul potrivit.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

ciobanul spunea...

Cu Dumnezeu in pace sa ne purtam dreptatea, alina calea izbavirii noastre si cugetul din sufletul maiestrei liberari tu poarta- ne lumina si alunga frica de fiarele ce ne inconjor.

Anonim spunea...

"monahule", osmoza aceea exista doar in mintea-ti ratacita si ingropata in ignoranta. Asa-zisii romani de la nord de Dunare, in fapt e vorba de colonii care nici latini nu prea erau, au fost retrasi sub protectia armatei, la anul 271, atunci cand roma a retras oficial trupele si administratia. Incercarile lui Aurelian de a reocupa provincia, intr-o conjunctura mai favorabila, au ramas tardive, capetele de pod vor fi pierdute destul de repede.
Colonii din nord intemeiaza in sudul Dunarii asezari dupa acelasi tipic preluand numele vechi, asta spun autorii latini si bizantini, dupa cum reia prof. Nicolae Gostar in studiul sau, inca din anii 80 ai secolului trecut. Acele asezari au fost cam toate identificate pe teren in Bulgaria. Pe de alta parte, arheologii din România au ajuns la concluzia depopularii locatiilor romane in vremea lui Aurelian. Procentul e depopulare până la 90% - 95%.

"patrioti" care viseaza popoare noi cu te miri cine, calugari raspopiti, idioti nativi...

Anonim spunea...

"Monahule", pentru noi lucrurile sunt simple: Dacii au trait intotdeauna in obstile cunoscute de istorie, la fel ca valahii sau vlahii, adica românii de mai tarziu, doar erau aceiasi, si NU AU FOST ROMANIZATI NICIODATA.
Si Gheorghe Iscru sustine acelasi lucru. Dar poate ca ai amnezie ori poate ai cazut in pacat si Dumnezeu ti-a dat o smetie de n-ai mai fost tu, poate pentru o clipa.

Monahul spunea...

"patrioti" care viseaza popoare noi cu te miri cine, calugari raspopiti, idioti nativi... "

Fa-ma cum vrei tu, ratacit, idiot, ce vei castiga cu asta? Intelepciunea inseamna bunatate, mila si dragoste.Daca Domnul m-a pedepsit pentru pacate asta numai El o stie , nici macar eu nu stiu, dar altcineva?
Lovind in mine, nu-i lucru grav asta, caci eu sunt nimeni, dar in calugari? Doar ortodoxia cu Sfanta Liturghie mai tine lumea actuala, cand atacurile celor ca tine se vor inmulti si o vor interzice, sfarsitul e gata, si nu cred ca Zamolxe te va ajuta cu ceva? Crestinismul e ceva sublim , greu de inteles de cei din lume, care cred ca stiu totul, cazand prada mandriei, care e uraciune pentru Dumnezeu, un mare pacat, dar stiu ca pentru tine astea sunt lucruri mici.
Cred ca nu esti un simplu comentator al blogului, ci un sarpe , care lucreaza pentru forte ale raului.
Piei Satana...

Anonim spunea...

Nu loveste nimeni in tine, "calugare", loveste in ratacirea-ti! Acum cred ca te-ai clarificat cum e cu mistificarea romanizarii. Faptul ca ai ajuns tarziu aici nu scuza acuzele pe care le arunci.

Mai bine va concentrati pentru a gasi metodele cele mai potrivite ca sa aparati ortodoxia, ca sa nu mai fim nevoiti sa o facem noi. Si sa va curatati singuri padurea uscaturi. M-ai amuzat in final, chiar esti simpatic, sunt sarpe cu cap delup, mă!

Sofronie spunea...

Frate Ambrozie, eu zic ca ai terminat vinul pentru impartasanie si ai gresit orasul. Aici nu avem intarziati la minte care sa fi ramas la zalmoxianism.

Anonim spunea...

Cred ca ai uitat sa-ti iei pastila azi

ile spunea...

A fost odata Zamolxe, a mai fost si Isus ,a fostara si Mahomed ...fiecare cu adeptii lui...si inainte de ei Dumnezeu a existat, numai ca nu a avut atitia profeti, vestitori,fii..Universul nu s-a schimbat numai omenirea tot cauta ceea ce nu vede din cauza prostiei,orgoliului lacomiei...daca romanii s-au proptit in Ortodoxie s-o tina tot asa cu cinste si demnitate. Recomand calduros o carte care poate supara multa lume,insa unii vor gasi nuante subtile ale povestii omenirii in ultimii 400 000. Nu pot fi toate adevarate... Iar M Tellinger spune ceva interesant pentru noi romanii: anunnaki veniti de pe Marte dupa ce acesta a rams fara apa(cam cu potopul pe pamint) s-ar fi dus si pe unde au fost traco-getii si e posibil sa fi invatat populatia gasita acolo sa scrie...Tellinger e scriitor nascut in America de Sud.Pomeneste si despre Sfinxul din Carpati. Asa ca daca mai spune careva de piramidele din Egipt ca le-au facut sclavii cu spatele si bratele,asemenea cu alte contructii din lume care nici cu tehnologia actuala nu ar putea fi construite,inseamna ca e rau limitat. Omenirea a avut si momente mai bune decit zilele actuale iar sentimentul meu este ca mai ales pe teritoriul actualei Romanii a fost o civilizatie superioara, acum 7-1000 de ani inca necunoscuta pina acum, e o chestiune de timp pina vom descoperi.