marți, 17 februarie 2015

Cea mai veche „opera de arta” are peste... 400.000 de ani


In urma cu peste 400 de mii de ani, un barbat (specia Homo erectus) din situl Trinil, de pe malul fluviului Solo, din insula Java, a gravat pe o cochilie un zigzag. Este primul „artist” atestat sau, altfel spus, este vorba despre cele mai vechi desene descoperite vreodata. Cochilia se afla in Muzeul de Istorie Naturala din Leyde (Tarile de Jos) intr-o rezerva in care au fost depuse colectiile lui Eugčne Dubois, cel care a descoperit Omul din Java in 1891.


Un tânar australian care studia arheologia si care s-a facut remarcat prin câteva studii legate de moluste s-a aratat interesat de aceasta cochilie in timp ce inspecta câteva din obiectele colectionarului. A studiat-o sub lupa si a ramas consternat in clipa in care a observat zigzag-ul. In mintea sa au inceput sa prinda viata scenarii peste scenarii. Desenul a fost gravat undeva, in preistorie?

 Cochilia a fost „zgâriata” in epoca moderna? A fost o joaca de „copil”? O seama de specialisti s-au aratat interesati sa o studieze recurgând la tehnici de vârf. Lucru curios, dar cert: cochilia a facut obiectul unor cercetari minutioase timp de... 7 ani!, mobilizând 20 de specialisti. Cel mai important lucru a fost evaluarea vechimii. Au fost comparate si datate urmele de sedimente de pe cochilie cu cele ale straturilor geologice din situl Trinil, care dateaza de acum aproximativ 430.000 de ani, masurându-se luminiscenta argonului pe care il contineau. Reprezentarea grafica a fost realizata dintr-o singura trasatura. Urmele albe pe fondul brun al cochiliei sunt foarte clare. De ce a facut acest gest? Pentru a marca un semn care sa-i confere „dreptul” de proprietate asupra cochiliei? Sa fi reprezentat „pecetea” unui cadou? A fost un gest instictiv? Oricum, a fost, fara indoiala, unul deliberat. Zigzagul a fost realizat cu un obiect ascutit pe o cochilie proaspata pe care s-au identificat urme de materie organica.

 Cu 3 luni inainte ca aceasta cochilie sa fie redescoperita, la Paris a avut loc o conferinta in care preistoricii si paleontologii din diverse tari au incercat sa raspunda la intrebarea: Omul de Neanderthal a fost capabil sa graveze motive geometrice asemenea lui Homo sapiens?

 Iata ca stramosul lor comun s-a remarcat prin aceasta performanta, atribuita in premiera oamenilor moderni printr-un gest asociat gândirii simbolice. In urma sapaturilor efectuate in zona indicata de Eugčne Dubois, unde a descoperit cochilia, au fost scoase la lumina si alte cochilii. Niciuna nu prezenta vreo gravura, in schimb printre ele au fost identificate cochilii... perforate! Se presupune ca instrumentele utilizate pentru gaurire ar fi fost dinti de rechin. Cele mai vechi cochilii gravate descoperite dateaza din urma cu 300.000 de ani.

DORIN MARAN

2 comentarii:

un pic anonim spunea...

e istoria ...oficiala, aia pe care ne-o tot baga pe gat asa zisi istorici. Trotusi, exista atatea dovezi ca civilizatia umana are milioane de ani pe aceasta planeta vie. Mai este de sapat.

un pic anonim spunea...

Oaaaa....ce de comentariiii....