miercuri, 17 octombrie 2012

Valea Regilor Traci

"De la Giurgiu la Russe e o aruncatura de bat. Un pod ce separa doua tari, peste o Dunare-granita care in trecut lega, si nu despartea, ca acum, malurile. Si care era o adevarata coloana vertebrala a Europei.

Sunt pentru prima oara in Bulgaria. Pentru mine e o tara straina, cu o limba straina. Si totusi, acum doua mii de ani, de o parte si de alta a apei, traia acelasi neam si se vorbea aceeasi limba. Asa cum de o parte si de alta a Muresului sau pe un mal si altul al Oltului traieste acelasi popor. Oamenii se strigau de pe un mal pe celalalt al Dunarii in acelasi grai. Flacaii mergeau la petit cu barcile, iar pescarii de pe ambele tarmuri se intalneau in mijlocul apei la povesti despre stime si balauri cu sapte capete. Dar ce s-a intamplat? Unde a disparut bucata aceasta de istorie comuna?


Din vremurile indepartate ale neoliticului, Dunarea a fost o singura casa pentru cei de pe ambele sale maluri: aceeasi cultura, aceleasi manifestari artistice, aceleasi traditii si stil de viata. Au intrat apoi in istorie daco-getii, numiti asa la nordul Danubiului si numiti “moesi” la sud. In campia sudica marelui fluviu, pe fasia ce se intinde de la tarmul Dunarii, pana la sirul de munti Stara Planina, numiti odinioara Haemus (Balcani), ce strabat Bulgaria de la vest la est, locuiau acesti moesi sau mysi, de la numele carora teritoriul acesta se va numi Moesia.

Aceasta este tara dacilor de la sud de Dunare, o tara orientata spre fluviu si continent, spre spatii inchise, pamanturi roditoare si clima temperata. In sud, dincolo de muntii Balcani, se aflau insa tracii, inruditi cu dacii, dar puternic influentati de lumea grecilor: o lume orientata catre mare, catre spatii deschise si clima calda, mediteraneana. Bulgarii vorbesc doar despre acei traci. Pe ei ii considera stramosii lor si se mandresc cu mostenirea lor tracica. Cel mai numeros neam dupa inzi, cum spune Herodot despre traci, au lasat in urma lor constructii si tezaure fabuloase, pe care bulgarii au stiut sa le scoata la lumina, sa le conserve si sa le arate intregii lumi. Ceea ce noi, romanii, nu am stiut sa facem cu dacii nostri.

Neam razboinic si mandru, tracii au avut perioade de mare glorie. Homer insusi ii aminteste ca fiind aliati ai troienilor, in razboiul impotriva grecilor. De fapt, insisi troienii se pare ca erau de neam tracic. Negurile istoriei sunt cu atat mai dense, cu cat ne indepartam mai mult in timp, iar peisajul de azi al campiilor bulgare nu mai evoca cu nimic vremurile de altadata. Tracii, care traiau divizati in multe triburi, au reusit in secolul al VI-lea inainte de Hristos sa se adune sub coroana regelui Teres, formand un mare regat, cel al odrisilor. Apogeul acestuia a fost atins in timpul dinastiei Cotizonilor si a regelui Sitalces, in secolul al IV-lea inainte de Hristos.
Dar romanii si-au intins stapanirea si peste Tracia, transformand-o in provincie, in secolul I i.Hr. Cercetatorii considera ca la venirea slavilor, care s-a petrecut in secolul al VI-lea dupa Hristos, tracii isi pierdusera deja identitatea si fusesera romanizati sau grecizati. Asa incat slavii s-ar fi asezat probabil pe un substrat romanic. Totusi, ceva nu e clar in aceasta poveste: exista asemanari mari de structura intre bulgara si romana, care nu au nimic a face cu latina si, ca urmare, sunt socotite de unii lingvisti “coincidente”.

Mai mult, trebuie facuta o distinctie intre daco-moesiana vorbita intre Dunare si Balcani si traca vorbita dincolo de Balcani. Cat despre romanizarea moeso-dacilor sau a tracilor, in absenta probelor e greu de sustinut acest proces. E usor de spus: tracii au fost romanizati, dar apoi au venit slavii care i-au asimilat si nu au mai ramas urme ale romanizarii. Dar nu e argumentabil stiintific. In schimb, nu s-au sters cu totul urmele substratului dacic al limbii bulgare. Iar bulgarii nu se straduiesc sa studieze acest aspect.

Tara de dincolo de Dunare

Am pornit in cautarea dacilor si a tracilor de la sud de Dunare, intr-o zi de vara, strabatand Bulgaria de la Russe spre inima tarii, prin paduri nesfarsite si sate marunte ce par pustii. Russe, Byala, Gorna, Veliko Tarnovo, Dryanovo, Gabrovo, pasul Shipka, Kazanlak – acesta e traseul care duce de la Dunare in renumita Vale a Regilor Traci.

Un traseu initiatic, ce urca brusc dupa Gabrovo, din campie in inima muntelui, unde temperatura scade instantaneu cu 20 de grade, ceturile sunt atat de dense, incat nu se mai vede nici marcajul pe sosea, iar serpentinele ametitoare sunt strajuite de paduri neguroase. Un drum prin pacla, frig si intuneric, bajbaind la limita, care dupa o ora de infern coboara triumfator in lumina, in valea vestitilor trandafiri de Damasc si a mormintelor regale, pictate cu cai si printese.

Ca si acum, in antichitate, acesti munti trebuie sa fi fost o pavaza teribila in fata dusmanilor, o granita de piatra. Nu e o intamplare ca regii traci si-au construit mormintele, dar si capitala, la poalele acestor munti. Iar faptul ca s-au asezat la sud arata ca dominatia lor se intindea spre Grecia, in vreme ce la nord de Balcani e posibil ca neamul daco-moesilor sa-si fi creat o lume oarecum diferita, mai putin influentata de civilizatia grecilor si mai aproape de cea a Carpatilor.

Ca si la noi, nici in Bulgaria nu au existat, dupa 1990, prea multi bani pentru sapaturi arheologice. Fusesera descoperite vestigii tracice imediat dupa al doilea razboi mondial, existau sute de tumuli funerari despre care se banuia ca adaposteau morminte si tainuiau comori, dar nu se facusera investigatii sistematice la scara mai larga.
In 1992, arheologul bulgar Georgi Kitov a planuit o campanie de sapaturi cu vise mari, dar a obtinut bani putini, doar pentru o saptamana de lucru. Si a avut de ales: sa sape la intamplare, intr-unul din tumuli, sperand ca ceea ce gaseste acolo sa convinga autoritatile sa-i dea mai multi bani, sau sa renunte pe moment, incercand sa obtina fonduri mai mari in viitor. A ales prima varianta. A sapat in tumulul Malkata, unde primele trei zile au fost dezamagitoare. 

Apoi a inceput sa apara aurul: mormantul fusese dezvelit. Dar si pacea celui adormit fusese tulburata. Ploi teribile si vanturi puternice s-au starnit dintr-o data, spulberand tabara arheologilor. Kitov a mers inainte. A obtinut fonduri si a condus expeditia timp de sapte ani. In acei ani a descoperit comori fabuloase, constructii funerare incredibile, picturi murale impresionante, simboluri si taine de nedescifrat. Intr-un cuvant, o lume intreaga ce parea sa fi fost pierduta pentru totdeauna. Asa a iesit la lumina Valea Regilor Traci.

Cele mai multe dintre mormintele regale ale tracilor se afla la mica departare de Kazanlak. Tumuli exista in Bulgaria cca 1500. Cercetati sunt cateva zeci. Astazi, mormintele sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO si sunt extrem de bine conservate. Mormantul de la Kazanlak are chiar o replica la scara, pe care o pot vizita turistii, pentru ca originalul sa fie cat mai putin expus.

Exista drumuri de acces in stare perfecta pana la aceste morminte, iluminare, ventilare, conditii de conservare, exista indicatoare si ghizi. Autocarele cu turisti se revarsa ritmic, iar blitzurile aparatelor de fotografiat clipesc in mainile japonezilor veniti de peste mari si tari sa viziteze lumea tracilor. (Dar nu si pe cea a dacilor!) Bulgarii au dezvoltat un infloritor turism cultural, bazat pe mostenirea tracica. Vorbesc mereu de traci, se mandresc cu ei, motivul tracic a devenit un fel de amprenta a civilizatiei de azi a bulgarilor.

Mormantul regelui Seuthes

Muzeul din Kazanlak adaposteste multe dintre minunatiile descoperite in Valea Regilor, chiar daca unele sunt replici, caci originalele se afla la Sofia. Dar e minunat sa poti vedea laolalta, chiar la fata locului, obiectele care alcatuiau lumea tracilor. Cel mai incredibil obiect din muzeu il constituie, cu siguranta, coroana regelui Seuthes al III-lea, descoperita in mormantul acestuia din movila Golyama Kosmatka: o cununa din ramuri, frunze de stejar si ghinde din aur, delicata si impunatoare in acelasi timp, o opera de arta fara egal. Alaturi se afla bustul de bronz al regelui Seuthes. Cu parul suvite, barba bogata, nasul puternic, coroiat, si privirea usor incruntata, dar patrunzatoare, regele Seuthes pare sa scruteze viitorul cumva asemenea dacilor de pe arcul lui Constantin. Alaturi, splendide vase de aur si argint, amfore, arme, si toate cele trebuitoare sa-l insoteasca pe cel plecat.

Mormantul regelui, aflat la 15 minute distanta de Kazanlak, se afla in plin camp. Strajuita de ciresi incarcati de rod si de pajisti cu flori multicolore, movila rasare domol din campie, ca un animal garbov. Asfaltul negru duce pana la intrarea in “grobnita”, cum le spun bulgarii acestor morminte. La intrare vorbesc cu ghidul, care imi spune cate in luna si in stele despre traci si Seuthes, dar nu a auzit nici de daci, nici de Decebal. Intru in pantecele cocoasei de pamant, unde ma asteapta lumea celor plecati dincolo. Dupa un coridor de piatra lung de 13 metri, si doua incaperi boltite, urmeaza o a treia, sapata toata intr-un singur bloc de piatra, ce a fost transformata in incapere-sarcofag. Aici a fost inmormantat marele rege Seuthes al III-lea, a carui capitala, Seuthopolis, se afla astazi sub apele lacului de acumulare Koprinka.

Totusi, mormantul acesta nu mi se pare cu mult mai impresionant decat cel din movila Documaci, de langa Mangalia. Cele doua se aseamana foarte mult ca arhitectura si chiar si nuantele de vopsea conservate pe pereti par a fi identice. Dupa mormantul lui Seuthes, mai vizitez movilele Helvetsia si Ostrushka. Acum incep sa inteleg rostul acestor morminte-temple. La Helvetsia, mormantul reprezenta matricea, uterul, iar cel decedat se intorcea inapoi de unde venise, prin tainele si riturile care se practicau asupra lui. Acest mormant chiar are forma si neregularitatile unui uter si multe alte indicii trimit spre aceasta interpretare.

La Ostrushka, s-au conservat cateva picturi splendide, intre care chipul indurerat al unei nobile, probabil sotia decedatului, o femeie frumoasa, distinsa, cu parul roscat. Dar cele mai uluitoare picturi murale se gasesc in mormantul de la Kazanlak. Aici arta tracilor este prezenta in plin apogeul sau, prefigurand arta Europei de mult mai tarziu. Cupola ametitoare e acoperita de cercuri concentrice, cu scene diverse, asemenea unei biserici pagane. Culorile si formele pastrate aievea evoca o lume serena, cu cai frumosi, femei gratioase si mese imbelsugate, un fel de paradis in ocru si albastru, ce converge spre personajul regal ce-si tine soata de mana cu tandrete.

Mormintele tracilor nu par simple morminte. Sunt constructii impresionante, cu coridoare si incaperi boltite, cu usi de marmura strajuite de capete de zei si cu sisteme de inchidere a usilor care si astazi functioneaza. Sunt lumi in sine la scara mai mica, in care se petrec lucruri tainice, la hotarul dintre viata si moarte, lucruri care pentru universul profan in care traim nu mai au nici inteles, nici importanta.

Epoca pe care o acopera este cea a secolelor VI-II inainte de Hristos. Spre deosebire de traci, dacii aveau o alta viziune asupra lumii de dincolo. Exceptand influentele tracice din Dobrogea, lumea dacilor nu cunoaste astfel de “pregatiri” pentru lumea de dincolo, ci trupurile celor decedati erau incinerate. Cenusa era depusa intr-o urna, iar in epoca de varf a regalitatii (sec. II i.Hr. – I d.Hr.), nici urnele nu mai sunt de gasit. Probabil cenusa era imprastiata in patru vanturi sau pe ape, iar spiritul era eliberat de povara trupului.

Cat de mult din lumea aceasta a tracilor ne apartine? Nu stim prea bine. Imi vin in minte unele similitudini, fara sa le pot lega intr-un fir prea solid, din lipsa de alte informatii: o coroana asemanatoare cu cea a lui Seuthes, dar mai putin elaborata, s-a gasit in mormantul cu papirus de la Mangalia, un inel de aur cu broasca testoasa, asemanator cu cel descoperit de bulgari in movila Sineva, s-a descoperit in movila de la Documaci, iar aceasta din urma este extrem de asemanatoare cu mormintele tracice pe care le-am vizitat. Insa la noi nu se accepta ca cele doua morminte – de la Callatis si de la Documaci – sunt tracice. “Nu se stie”, mi s-a spus: pot fi grecesti, scitice, tracice mai putin. Sa vina bulgarii sa ne lamureasca.

Drumul prin Valea Regilor este un drum luminos, chiar daca trece printre morminte. Un drum curat, ce respecta trecutul. Si nu pot sa nu ma gandesc la dacii nostri, la drumurile, muzeele, indicatoarele noastre. La gunoaiele din cetatile dacice, la dezinteresul oficialitatilor, la furturile din situri, la infinitele gropi facute de cautatori, la nepasarea ucigatoare a celor ce ar fi in drept sa faca ceva. Ceva, orice, cat de putin, pentru noi, romanii. Nu neaparat autostrazi, pentru autocarele cu japonezi.

Dacii din sudul Dunarii

Poate ca nu in cautarea tracilor ar fi trebuit sa pornesc, ci in cautarea dacilor de pana la Muntii Balcani. Nu stim prea bine nici astazi care erau raporturile dintre daci si moesi, dintre daci si traci. Stim ca erau inruditi, poate dacii o ramura a tracilor, poate doua ramuri surori.

Dar daca tracii sunt mai departe de lumea noastra, in schimb moesii au fost mereu in contact cu locuitorii de la nordul Dunarii. In vremea lui Augustus au avut loc transbordari uriase de populatie getica, de la nord de Dunare la sud. Multe cetati infloritoare au incetat brusc sa fiinteze, depopulate cu ordin de la Roma. In acest fel romanii incercau sa tina sub control granita de pe Dunare.

Aceste sute de mii de daci adusi in sud au consolidat nucleul de dacism din Moesia. O a doua deplasare majora de daci, de la nord la sud, are loc in perioada retragerii aureliene, dupa anul 271, cand, pe langa armata si administratie, trec in sud si multe familii care doresc sa ramana in imperiu, pentru a fi protejate de invaziile migratorilor. Acolo ii gasesc, fireste, pe oamenii locului, frati de sange cu ei. Probabil ca astfel de treceri de o parte si de alta a apei nu au fost putine de-a lungul timpului.

Nu e deloc intamplator faptul ca Aurelian creeaza in sudul Dunarii o noua provincie, Dacia Aureliana, impartita administrativ, ulterior, in Dacia Ripensis si Dacia Mediterranea. Daca teritoriul acesta nu ar fi fost locuit de daci, Aurelian nu l-ar fi numit “Dacia”. Ce s-a intamplat cu acesti daci? Cu limba lor? Cu zestrea lor culturala si genetica? Odata cu retragerea aureliana, Dunarea devine granita a imperiului, iar dacii sunt divizati, o parte in imperiu, o parte in afara lui.

Acesta este inceputul sfarsitului in istorie. Insa doar in istorie, caci viata maselor, ce curge dincolo de istoria scrisa de invingatori, si-a urmat cursul neclintita. Asadar, daca din manuale nu putem afla mare lucru despre ce s-a intamplat cu acesti daci si cum de-am ajuns dupa atata timp sa fim doua tari straine pe doua maluri straine, putem incerca sa aflam altfel.

Bulgara si romana – surori nestiute?

Nu inteleg mare lucru din limba bulgara. Asa cum probabil n-as intelege mai nimic nici din limba albaneza. Si totusi, romana, bulgara si albaneza formeaza nucleul a ceea ce lingvistii numesc “uniunea lingvistica balcanica”. Adica aceste limbi, desi apartin unor familii diferite (bulgara e slava, albaneza traco-ilira, iar romana e considerata romanica), au, totusi, in comun, trasaturi foarte importante, care nu se regasesc decat aici, in Balcani. La aceasta “uniune” mai participa partial si greaca.

Unii lingvisti au sustinut, fara prea mult temei, ca trasaturile acestea au aparut independent, in fiecare limba. Cei mai multi insa sunt de acord ca ele provin dintr-un substrat balcanic comun. Desi nu intelegem mare lucru din aceste limbi, pentru ca difera vocabularul, totusi, structura, scheletul lor fundamental, care este mult mai stabil decat cuvintele care adesea vin si pleaca, este asemanator.

Iar aceste lucruri nu se imprumuta, ci se mostenesc. Asta inseamna ca bulgara s-a format pe un substrat asemanator cu romana. Aceasta limba slava sudica, ce difera de celelalte grupe de limbi slave, va fi purtatoarea unei intregi culturi ecleziastice, care va duce si la raspandirea alfabetului chirilic, impreuna cu slavona bisericeasca. Dar cine sa se mai intrebe care este originea reala a alfabetului chirilic, creat pe teritoriul dacic? El are, desigur, la baza, alfabetul grec. Insa bulgarii in nici un caz nu-si vor pune problema de unde au luat Chiril si Metodiu unele semne care nu exista in alfabetul grec si pentru care specialistii nu au gasit o origine.

Noi am luat tot de la toata lumea si nimeni nu a imprumutat nimic de la noi – pare sa fie postulatul preferat al oamenilor de stiinta din domeniul lingvistic. Iar daca e vorba de slava, cu atat mai mult. Exista, totusi, cercetatori straini, precum Giuliano Bonfante sau Mario Enrietti, care sustin ca slava a devenit slava numai in urma contactului cu protoromana, cand si-a conturat principalele caracteristici.

Dar vorbind strict de bulgara, putem spune ca aceasta este un fel de sora cu romana, poate sa-i zicem sora vitrega, caci cele doua surori au un parinte diferit si nu mai seamana la chip. Aici, in aceste trasaturi de limba, precum postpunerea articolului hotarat, formarea viitorului si a perfectului, evitarea infinitivului si altele, in spiritul limbii pe care lingvistii bulgari nu-l cerceteaza, iar cei romani nici atat, se ascund dacii din sudul Dunarii, abandonati de istorie, cu limba lor cu tot.

Imperiul vlaho-bulgar

Au venit apoi vremuri tulburi, in care nu stim ce s-a intamplat cu urmasii dacilor de la sud de Dunare. Daca ar fi sa dam crezare manualelor, nu a mai ramas nimic din neamul lor. Cand slavii au impanzit Peninsula Balcanica, dupa secolul al VI-lea, au asimiliat ce a mai ramas din urmele tracice, care fusesera expuse romanizarii. De fapt, ce au gasit slavii in actuala Bulgarie? Intre Dunare si Balcani, o populatie de sorginte dacica, ce vorbea ori vechea limba a dacilor, daca romanizarea nu apucase sa se produca, ori o protoromana. Cu alte cuvinte, bulgara este o limba slava cu substrat traco-dacic sau chiar stravechi romanesc. Cu populatia s-a intamplat la fel: slavii nu au exterminat populatia locala. Asa incat actuala etnie a bulgarilor trebuie sa aiba o componenta genetica foarte asemanatoare cu cea de la nordul Dunarii.

Dar ce s-a intamplat mai departe? Cand s-a pierdut, cel putin in memoria colectiva, legatura dintre nordul si sudul Dunarii? Probabil ca niciodata. Chiar daca dacii dispar din istorie, apar vlahii, urmasii acestora, al caror nume poate sa fi insemnat chiar “lupii”. Ei sunt cei care, in numeroase randuri, vor scrie istoria Balcanilor.
Si tot ei sunt cei carora li se va refuza, pana astazi, dreptul la istorie. Si nu este vorba doar de comunitatile compacte de vlasi sau vlahi (aromani, meglenoromani sau istroromani), ci de mase mari ce impanzeau peninsula Balcanica si o parte a Europei Centrale, despre care nimeni nu vorbeste. Ei sunt urmasii dacilor, ai dacilor liberi, ai dacilor din provinciile nord si sud-dunarene, ai dacilor bejeniti, plecati spre apus, dar si spre rasarit, cand urgia romana s-a abatut asupra tarii lor. Ei sunt oierii ce au impanzit Europa cu turmele lor, care au dat atatea nume romanesti muntilor si catunelor prin care si-au gasit adapost.

Acesti vlahi, firi aprige si neinfricate, au scris pagini din istoria Bulgariei. In iarna anilor 1185-1186, birurile Imperiului Bizantin devenisera atat de grele, incat vlahii, impreuna cu bulgarii, s-au rasculat. A luat nastere Imperiul romano-bulgar sau Taratul vlaho-bulgar, cunoscut in istoriografia moderna sub numele de Al II-lea Tarat Bulgar. Intemeietorii acestui tarat au fost trei frati de origine vlaha, din dinastia Asanestilor: Petru, Asan si Ionita Caloian. Toate sursele medievale sustin ca cei trei frati erau de neam vlah. Cu toate acestea, istoricii bulgari nu accepta originea lor vlaha si sustin ca erau bulgari, afirmand ca prin “vlahi”, sursele medievale intelegeau “bulgari”. 

Ei insisi s-au autointitulat “imparati ai vlahilor si bulgarilor”. Capitala taratului a fost la Veliko Tarnovo, splendid oras medieval, ce si astazi pastreaza parfumul vremurilor trecute. Dinastia Asanestilor a stralucit timp de un secol si si-a impus dominatia in Balcani, luptand impotriva bizantinilor, a ungurilor si a cruciatilor. S-a stins dupa marea invazie tatara din 1241, dar imperiul a mai dainuit o vreme, destramandu-se spre sfarsitul secolului al XIV-lea, in mai multe state feudale, cucerite apoi de otomani. Bulgarii si-au sters din istorie numele de “vlah”, refuzand sa accepte ca aceasta perioada de maxima glorie, libertate si stralucire ni s-a datorat in mare masura noua, romanilor.

O istorie pierduta

Cat de mult este a noastra lumea tracilor? Poate cea a tracilor de dincolo de Balcani nu este a noastra decat in parte. Dar cea a dacilor dintre Dunare si Balcani este a noastra intru totul. Vremurile ne-au inlaturat-o din istorie si cine stie daca o va mai revendica cineva in manuale sau in constiinta urmasilor nostri. Bulgaria ramane tara de dincolo de Dunare, cu oamenii sai, cu istoria sa, in care regimul trecut nu a vrut sa se amestece, pentru a pastra buna vecinatate. Dunarea a devenit granita prin chiar mijlocul sufletului dac, involburata de un spirit slav potrivnic, ce refuza sa-si recunoasca substratul dacic sau romanesc, precum si stralucirea geniului vlah, fara de care Bulgaria nu ar fi avut istoria pe care o are. Ce avem totusi de invatat de la bulgari: sa pretuim ceea ce avem. Ei o fac. Noi, nu."

un articol de Aurora Petan (prelaut din Formula-AS)

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

21 de comentarii:

Carmen spunea...

Multumesc Daniel,pentru acest minunat articol postat.Ceea ce am vazut in prima imagine ma pune mult pe ganduri.Eu am mai scris ca nu am parte de liniste pana nu aflu adevarul,mai ales dupa ce mi-a aparut Lumina Lui Iisus ,chiar ca nu mai am liniste caut si citesc tot ce imi apare sau primesc.De ziua mea ca si cadou fusesem invitata la Castelul din oras care este muzeu,si acolo era expozitia Amazoanelor,acele femei puternice.Aceste amazoane sunt Silvanele noastre care traiau in vremea Dacilor,traiau in apropiere de Cele trei Crisuri,si prin Tara Zarandului,prin Padurea Moma.
Farfuria cu cozi din imaginea de mai sus seamana aproape cu aceea farfurie pe care eu o vazusem la expozitie.Am brosura cu fotografii in fata mea si fac comparatie iar pe tava mare neagra rotunda sunt exact acele imagini pictate ca si pe o vaza de la expozitie.Nu credeti ca este interesant.Eu acum am dovezi.Iar aceasta expozitie se poate vizita in München unde este cea mai mare expozitie despre Amazoane./Silvane.
Iar cat despre Moesia,daca lasam litera "o" afara ce putem citii."MESIA".Eu citesc Evanghelia Dacilor,sau Viata Lui Iisus Marele Initiat din Dacia. Dragi frati si surori de acasa,pai ce citesc eu in aceasta evanghelie,ma face sa plang,cand vad adevaruri,si imi intreb inima daca este adevarat,iar inima imi spune ca ceea ce citesc s-a petrecut la noi in Dacia."Cautati si veti gasii,cereti si vi se va da,bate-ti si vi se va deschide",acestea sunt vorbele Lui Iisus.De ce nu se scrie in Biblie despre Iisus pana la 30 de ani.Fiindca el a fost initiat in Dacia,de Marele Preot,preoti si preotese de la Sarmisegetuza.Iar dupa aceea a plecat la Mama sa in Iudeea,pentru a salva poporul iudeu.Ei spuneau ca va veni Mantuitorul din Moesia.Atunci dragii mei ceea ce este scris in aticolul postat de Daniel,ne dezvaluie an mare adevar.
Si inca ceva ,nu vreau sa supar pe nimeni,dar azi noapte sufletul meu mi-a spus sa caut despre niste lucruri pe net.Stiti ce am gasit???Stiti cine ne-a furat istoria.Niste evrei si jidani impreuna cu Carol al II-lea si amanta sa evreica.Ia cautati dragilor despre:Regele,amanta si legiunea Arhanghelului Mihail.!Stiti cine ne a scris istoria??? Citat din articol:"Printre cei mai mari masluitori ai acestor evenimente a fost acelasi evreul ROLLER,care dupa instalarea comunismului in Romania a rescris INTREAGA ISTORIE a ROMANILOR,pentru a le fi servita OFICIAL cu LINGURITA in scoli si la invatamantul de partid.Este cel putin ciudat sa ii numesti pe legionari rebeli,atat timp cat pozitia lor corespunde dreptului constitutional,iar Ion Antonescu dadea o lovitura de stat folosindu-se de pozitia de comandant al armatei pentru a-si instaura dictatura personala,o noua dictatura pentru romani,dupa cea regala a lui Carol al II-lea."
Nu vreau sa supar si sa jignesc pe nimeni,dar viniturile din Guvern au legatura cu acei masoni si evrei si jidani din trecut.Asta este ceea ce sufletul meu simte.Iar aceasta vine de la Lumina Lui Iisus,care ma pune sa caut adevarul nopti la rand.AMIN.
Draga Daniel,sper ca imi postezi acest articol ,iar daca o faci iti multumesc anticipat din tot sufletul meu de DACA,de mii si mii de ori.Amin!
Va binecuvantez pe toti!
O zi minunata!

Carmen spunea...

Draga Daniel,mii si mii de multumiri,plang de fericire,ca mi-ai postat comentariul.Bunul Dumnezeu si Zamolxe si Iisus Hristos sa te binecuvantez si sa-ti dea putere si multa sanatate ,pentru a realiza ceea ce ti-ai propus.
Si eu te binecuvantez si toate cele bune iti transmit.
Cer scuze celor care nu vor sa inteleaga ,nu vreau sa jignesc pe nici un evreu sau pe altcineva,dar adevarul iese la iveala.Amin.
O zi minunata.

Rosa spunea...

Buna...va dau o veste :mi-am deschis o ,,CAFENEA,,...Va astept cu drag...AICI...RAD...(asa trebuia sa incep...dar cand am intrat pe blogg...am citit comentariu...tau ...Carmen....Daca eram intr-o stare de bine ,ceea ce am citit m-a facut sa simt niste dureri de cap ingrozitoare...este starea pe care ai avut-o tu la un moment dat...ti-am simtit revolta in mintea ta ....si in ceea ce ai scris ...Istoria e pierduta nu o vom castiga cu aceste stari care ne influenteaza negativ organismul.. ... nu va cer sa ma ascultati , ...da-ti mai departe ...Pana cand nu vom putea simti iubire pentru fiecare lucru bun sau rau petrecut in viata noastra , nu vom putea sa recuperam nimic...Sa fim in stare sa ne iubim ,,dusmanul,,sa-l consideram fratele nostru...dar nu acel frate ,cu care am stat in acelasi pantec al mamei si pentru un petec de pamant ...suntem in stare sa-l omoram.... Scapati de ura ,scapati de sentimentul tradarii si al razbunarii...Va dau ac. exemplu...acum o secunda nici nu stiam ca voi face acest comentariu...Traiti clipa ca si cum ar fi ultima ...Carmen tu l-ai vazut pe IIsus ...poarta-te normal ...vor veni multe alte semne...atunci ce ve-ti face ...? ....Ce a-ti fi facut daca a-ti fi descoperit pe peretele din sufragerie,proaspat zugravit...imaginea Romaniei ...si IIsus cum revine ...ACASA ? Cum a-ti reactiona sa aveti in semnul din nastere : harta Daciei ?...si multe altele ...voi continua comentariu initial, pt ca nu vreau ca mintea mea sa ma intoarca din drumul pe care mi l-am propus...)...Astazi am calatorit intr-o lume fascinanta ...care mi-atrezit multe amintiri ...casa bunicior , de la tara ...leganul copilariei mele ...Obiceiurile ,si TOT ce am trait ATUNCI le-am trait si cand am citit acest articol ...dar spre deosebire de ATUNCI ,copil fiind , nu traiam decat prezentul ....ACUM... am simtit acea parerea de rau a autoarei...descrisa in niste cuvinte rupte din lumea basmului...Haideti sa fim putin copii... sa ne putem bucura de coronitele pe care bunica ni le impletea ,cu toata dragostea ...din florile acele multicolore ...a caror parfum parca si acum i-mi inunda narile ...inca... o vad... imbracata in acea camasa din in , alb imaculat pe care o tesea singura la razboiul din lemn...care era montat in bucataria de vara ... si pe care , o tragea singura , la masina de cusut .. ZINGER...pe care maica-mea a primit-o drept zestre.... o am si acum dar eu nu stiu ce sa fac cu ea ..............................................................Sa nu ne mai uitam in gradina veciunului(bulgar....tigan ...evreu ...) ca are mai mult decat noi ....Hai sa ne iubim DACIA atat cat a mai ramas din ea ,sa citim acele povesti frumoase ,interesante despre trecutul nostru....incercand sa vedem partea plina a paharului...Va invit pe toti sa ne facem o casa la tara ....sunt locuri destule ...si sa traim ca DACII....ZALMOXE...DUMNEZEU .. SUNT ai nostri ......................Va iubesc pe toti...

Daniel Roxin spunea...

Carmen si Rosa, va rog sa postati comentarii mai scurte si mai la obiect (nu am timp sa citesc romane in loc de comenatrii) si, daca se poate, sa evitati sa ajungeti intr-o zona foarte patetica...

Rosa spunea...

Mii de scuze...

Anonim spunea...

imi plac articolele tale..imi doresc foarte mult sa mergi pe linia crestina ortodoxa..vei avea mari satisfactii..sper sa nu cazi in plasa esoterico-newage-ista cu universuri paralele si alte prostii sf..mergi pe linia adevarului,,,felicitari si succes!

Rosa spunea...

MULTUMESC...

Sefora spunea...

Buna ziua!

Ce este rau cu "linia ezoterica-newage-ista,universuri paralele..."[nu adaug si "alte prostii"]?Cine considera ca cunostintele ezoterice sunt prostii este neinformat sau manifesta rea vointa pentru a afla cu "ce se manaca" stiinta ezoterica.
Poate acei non-ezoterici descopera ca a continua in granitele lumii ortodox crestine inseamna a trai in niste limite neacceptabile de viata insasi.
Suntem nemuritori,viata curge continuu si noile descoperiri stiintifice coroborate cu cunostinte ezoterice ne invata sa gandim la tot ce se deschide actualmente in Infinit,prin Iubire de tot si de toate.
Sa auzim de bine,Sefora.

kasandra spunea...

Care este adevarul? Poate cineva sa-mi raspunda ? Care este linia adevarului ?

Rosa spunea...

Pentru Kasandra :,,Linia adevarului,,este ascunsa in adancurile sufletului tau ...Esti unica in acest UNIVERS...Tu esti singura care vei putea afla care este Cauta-L si-L vei gasi ...Este atat de aproape ...

Anonim spunea...

Da Sefora, unii, din motive ascunse actioneaza impotriva constiintei lor, etichetand totul drept superstitii, iar altii, neinclinati spre cautare evita multe sub pretextul ori ca stiinta nu este destul de avansata, ori ca religia nu le permite sau ca le este suficienta.
Pentru ca se apropie acum ziua internationala a tolerantei, as vrea sa plec de la aceasta toleranta si pentru ca sunt si dobrogeanca… Dobrogea, model de convieţuire interetnică, în plan naţional şi internaţional, unic indraznesc eu sa spun, as vrea sa va povestesc despre un bunic care-si duce nepotelul de 3 ani (botezat crestin-otodox) la o gradinita turco-tatara unde pana acum nici nu i-a taiat nimeni nimic, nici au incercat cineva sa-l converteasca.
Ce vreau sa spun, ref la cei care practica qigong, tai chi, etc. si e valabil si pentru ezoterism, newage, etc., este asta: caile de cultivare ale scolii budiste nu sunt budismul ca religie, la fel cum nici caile de cultivare taoiste nu sunt taoismul ca religie.
Deci, care e problema?
Cred ca problema e ca ar trebui sa ne transformam radical modul nostru convenţional de gândire, pentru ca altfel, fiindca s-a vorbit aici si despre “Care este adevarul?”, adevărul universului va rămâne pentru totdeauna un mit pentru umanitate, iar noi oamenii ne vor târî mereu între limitele create de propria noastra ignoranţă.

Kasandra spunea...

Tu l-ai gasit Rosa ?

Sefora spunea...

Buna seara!
Adevarul este unic si fiecare trebuie sa doreasca a afla adevarul pentru ca adevarul meu poate sa nu fie si adevarul tau.Dar ignoranta intr-adevar impiedica aflarea adevarului si,din pacate,sunt multi care traiesc in ignoranta,chiar daca au nu`s cate diplome si patalamale.
Ignoranta este o boala a acestor vremuri.
Cititi,cititi cat mai mult.Eu am o vorba:satisface nevoia de cunoastere indiferent de greutati.
Numai citind orice vei afla adevarul Kasandra.Nu cere sa ti-l dezvaluie careva.Afla-l tu personal.
Cu bine,Sefora

Kasandra spunea...

Doream o discutie referitoare la "adevar" , si sa facem schimb de opinii . Nu doream ceea ce faci tu Sefora ...rusinica, rusinica...faci pe inteligenta si m-ai inteles total gresit. Cand am intrebat-o pe Rosa , repede ai reactionat tu . Ca sa vezi ...Astept si alte opinii , doar asa ca intre oameni la discutii pe blog.

Anonim spunea...

Kasandra, prea multe vorbe; gaseste-ti iubitul si impreuna mergeti catre adevar cu sinceritate; e greu de gasit altfel yang-ul din tine; fii sincera si gaseste-ti un iubit cu care sa impartasesti lumina, culorile si aerul si veti merge cu singuranta catre adevar...

Sefora spunea...

Pentru Kasandra

Draga mea,chiar ai dovedit ca esti ignoranta.Nu am reactionat eu cand tu ai intrebato pe Rosa ci,pur si simplu,am facut un comentariu exact pentru ca acesta este natura si scopul unui blog.Daca voiai raspuns numai de la Rosa nu face conversatii pe blog.Fa-o prin e-mail-uri personale.
Si sa nu-ti mai permiti sa folosesti cuvinte ca :'rusinica, rusinica" pentru ca se poate sa ai de a face cu oameni superiori si ca varsta si ca intelect.Eu nu te-am jignit cu nimic,ti-am dat o sugestie ca urmare a intrebarii puse de tine.
Nu-ti convine o sugestie dintr-un comentariu,n-o urmezi,dar nu admonesta persoana care a facut acel comentariu.Participarea pe blog-uri necesita o minte deschisa.
Sa aveti o seara buna,Sefora.

Kasandra spunea...

Anonimule , se pare ca te consideri clarvazator din moment ce zici sa-mi gasesc pe cineva, mai ales ca nu este tocmai treaba ta ; si -daca am deja ? Oricum si orice zici iti doresc numai bine, chiar tot binele ! Ok , hai sa nu mai vorbim despre adevar ca unii se enerveaza... As fi preferat sa nu fii anonim.

Rosa spunea...

pt Kasandra:doresc sa iau legatura cu tine

Anonim spunea...

Iarta-ma Kasandra; este doar o sugestie, printre alte multele sugestii de pe acest site, chiar daca este cam direct spusa; e buna si sugestia Seforei - de a citi cat putem, in acest sens fac trimitere la K.G. Durckheim, Ken Wilber, Stanislav Grof, scrierile sfintilor parinti cum ar fi Ignatie Briancianinov care raspunde la intrebarea ta in cartea "Despre inselare";de asemenea Filocaliile care contin foarte multe povestiri cu talc; de scriitorii foarte cunoscuti, atat romani cat si straini nu mai zic; de asemenea , la noi in tara sunt cateva icoane ale Maicii Domnului si ale lui Iisus in care vei afla raspunsul sau cel putin te vei "cutremura" vazandu-le - este o icoana la Manastirea Celic Dere; ai grija de tine, cu bine; unul dintre voi.

kasandra spunea...

Rosa, nu intrevad posibilitatea de a lua legatura. Te rog Daniel sa pui ceva hazliu pe blog si poezii daca doresti,ca sa ne mai delectam .

Gabriel spunea...

Propun DACIZAREA personajelor basmelor romanesti...astfel vor fi cu adevarat ORIGINALE, DIFERITE de personajele VESTICE si mai COMERCIALE, atat in Romania cat si in Vest.
COMENTARII DE PE FACEBOOK despre benzile desenate Harap Alb:
Sanda Moga:
Cum pot fi astia eroii nostrii. Un rusnac gras, un viking in C..ru' gol, un druid si un macedonean sau grec beat. Pasari Lati Lungila inca mai merge. Povestea a fost scrisa de Ion Creanga nu de Fratii Grimm.
Eu:
As vrea sa vad pe costumele lor mai multe simboluri traco-dacice...de ex spirala plata (tip nasture) si cea cilindrica (tip bratara pentru Mara), steagul Dacic (cap de lup si trup de sarpe),Sfinxul din Bucegi si ceilalti megaliti din Carpati imprena cu sanctuarele de la Sarmizegetusa pe fundalul scenelor din natura (de ex pe langa castelul lui Rosu imparat), piese de mobilier dacice de ex scaunul scund rotund si cu trei picioare impreuna cu covoarele oltenesti si simbolurile lor geometrice la fel de deosebite ca cele de pe ceramica de la Cucuteni si Tartaria....unde sunt? Va multumesc creatorilorde benzi desenate pentru munca depusa dar....curaj fratilor SE POATE MAI MULT DE ATAT !!! Sanda Moga nu a comentat chiar aiurea mai sus, are totusi dreptatea ei...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=212512012209373&set=a.212511988876042.47739.143726952421213&type=1&theater

Va multumesc.