joi, 21 octombrie 2010

Karma colectivă

Karma nu este aplicabila numai la individul izolat ci, de asemeni, la grupuri, precum comunitati, orase, tari, continente etc. Cineva nu se poate separa sub un aspect sau altul de restul umanitatii. Toti sintem interconectati, toti sintem unul. Oamenii se pot amagi singuri in a gindi ca ei isi pot trai propria viata si lasa pe restul sa faca ce vrea, insa mai devreme sau mai tirziu experientele ne vor dezvalui eroarea. In final, sintem cu totii o mare familie. Aceasta este ceea ce ne invata reflectia asupra experientei. Cind reflectam asupra adevarului, vom afla eventual ca toti sintem o singura entitate, precum bratele si picioarele unui singur corp.

Urmare a acestui fapt este ca fiecare fintre noi trebuie sa considere bunastarea celorlati egala cu cea proprie, nu numai deoarece karma lucreaza pentru a invata pe individ, ci si pentru ca ea lucreaza pentru a invata umanitatea cea mai inalta lectie si ultima despre umanitate. 

Karma nu este si nu poate fi numai o chestiune individuala. Cind un popor intreg ajunge pe calea greselii, atunci acesta cheama suferinta pentru purificarea si iluminarea sa. 

Daca dorim sa intelegem ce se intimpla in lume, trebuie sa intelegem ca aceasta karma nationala sau colectiva are multe cauze ascunse. O natiune se ridica prin adunarea laolalta a fiecarui individ din ea. Tu esti una dintre persoanele al carei comportament si gindire va contribui la facerea karmei natiunii tale.

Subiectul karmei colective este foarte coplicat fiindca este compus din mult mai multe elemente decit cea a destinului individual. Persoana ce s-a nascut intr-o anumita natiune trebuie sa imparta destinul general al acelei natiuni, tot atit ca si karma sa proprie individuala. Daca acea persoana se retrage din acea natiune si migreaza in alta tara, atunci el va imparti un nou destin colectiv ce il va modifica si isi va pune amprenta pe acela propriu, ori imbunatatindu-l prin oferirea mai multor oportunitati, ori facindu-l mai dificil. Aceasta ar fi una dintre explicatiile de ce unele persoane care migreaza in alte tari pot simti acel sentiment de a fi acasa (mai acasa decit poate s-au simtit in tara de origine), sau din contra, ajung sa aiba repulsie sau respingere fata de anumite zone geografice).

Mari catastrofe, precum cutremure, razboaie sau alte calamitati sfirsesc viata multor sute de oameni, insa putem intilni cazuri cind anumite persoane scapa ca printr-o minune. Noi, romanii, avem o vorba referitoare la aceasta situatie si spunem ca acea persoana a avut zile sau ca a avut Dumnezeu grija de el.

Din punct de vedere esoteric explicatia ar fi alta: destinul individual, acolo unde este in conflict cu destinul colectiv sau national, poate salva viata unei persoane.

Imi amintesc ca acum citiva ani am experimentat o astfel de situatie. Ma aflam intr-o anumita regiune unde avea sa se intimple o astfel de calamitate de proportii. Cu citeva luni inaintea acelui dezastru (cu mari pierderi umane si distrugeri de proportii), anumite intimplari personale ma conduceau, cu pasi grabiti, spre luarea deciziei de a pleca din acel loc. Din diverse motive, tot aminam sa plec. Tavalugul evenimentelor si o forta invizibila actionau asupra mea, indemnindu-ma si fortindu-ma sa iau decizia de parasire a acelui loc. Cu o saptamina inaintea producerii acelui eveniment dramatic, luasem decizia sa plec in mare graba din acel loc. La acel moment, nimeni din familia si prietenii mei nu intelegeau graba si precipitarea mea de a parasi zona. Ei au decis sa ramina acolo, iar eu am plecat. In ziua producerii tragediei, am asistat impietrita in fata televizorului la tragedia prin care treceau oamenii din zona pe care o parasisem. Atunci abia am inteles toate semnele pe care le presarase Dumnezeu in calea mea legate de acel eveniment si nu am putut decit sa multumesc cu smerenie pentru faptul ca imi protejase viata. Am avut zile? A fost protectie divina? Sau doar un semn ca misiunea mea personala nu trebuia sa se incheie atunci sau ca evenimentele nu trebuiau sa ma marcheze din punct de vedere emotional? Are mai putina importanta. Cert este ca nu a trebuit sa fiu protagonista directa a acelei intimplari.
Revenind la subiectul karmei de grup, scrierile esoterice afirma faptul ca Seniorii karmei reusesc sa ne orienteze karma individuala, dar si relatiile noastre cu karma nationala sau mondiala. Este ceea ce se numeste, deseori, interventie divina.

Pe de alta parte, daca actiunile unei persoane au influenta si asupra vietii celorlati, ar fi bine sa intelegem ca omenirea va ajunge sa evolueze in sensul corect, abia atunci cind vom intelege ca nu sintem entitati separate de intreg. Oamenii sint interdependenti si karma care se aplica unuia dintre noi are repercursiuni asupra tuturor. Pentru a ajunge la finalul cursei, oamenii ar trebui sa isi regleze karma individuala si cea colectiva.

Aceasta este directia spre care fiecare dintre noi ar trebui sa se orienteze pentru a-si gasi nu doar locul sau individual in Univers, dar si locul in colectiv. Daca exista intr-adevar karma colectiva, exista si liber arbitru colectiv. Trebuie deci sa admitem ca avem anumite datorii de echilibrat si platit, in calitate de colectivitate. Conflictele si atrocitatile survenite in ultimii 2000 de ani pe planeta au de ce “sa umfle” o astfel de factura de platit! Totusi, fiecare dintre noi dispune de mijloace pentru a evita ceea ce este rau, cu conditia ca fiecare sa fie constient de miza personala si cea colectiva.

Fiecare natiune, popor are puterea sa modifice viitorul si karma colectiva, dar fiecare dintre noi are un rol important de jucat, ce ar trebui constientizat.

Fii tu schimbarea pe care o doresti in lume – Mathatma Gandhi. 

Alegerea iti apartine!

de Solarris

Niciun comentariu: