vineri, 31 ianuarie 2014

În această seară, pe Nașul tv, de la ora 22:00 - Controversa înrudirii dintre geți și goți

Apariția goților în izvoarele istorice scrise, neamul care a cucerit Roma și a pus "capac" Imperiului Roman, o găsim în secolul III după Christos. Foarte ciudat! Până atunci, nimeni nu auzise de ei și, dintr-o dată, îi găsim ocupând un spațiu larg, spațiul tradițional al geto-dacilor...

Cu două decenii înainte de apariția numelui de got în istoria scrisă, Împăratul Caracala îl ucide pe fratele său, Geta, și interzice folosirea numelui "geta" în întreg imperiul. Zeci de mii de oamni își pierd viața cu această ocazie - unii pentru că erau apropiați ai fratelui său, alții pentru că nu au respectat interdicția. 

Ar putea fi acest Damnatio Memoriae impus de Caracala una dintre cauzele apariției numelui de got, ca înlocuitor al numelui de get? În orice caz, faptul că au fost identificați peste 40 de autori antici, medievali și moderni importanți care fac o identitate între geți și goți, ar trebui să ne pună pe gânduri.

În această seară, de la ora 22:00 și în reluare, sâmbătă, de la ora 22:300 și duminică, de la ora 11:00, vom căuta să aducem mai multă lumină asupra acestei controverse și veși afla ce spun mulți dintre cei pewte 40 de autori amintiți.

Emisiunea Adevăruri tulburătoare poate fi urmărită pe toate rețelele digitale de cablu și pe internet: http://www.nasul.tv/

Daniel Roxin

7 comentarii:

Unknown spunea...

Cred totusi ca e o asemnare fortata, bazata pe confuzia facuta voit de Iordanes

Daniel Roxin spunea...

Tocmai spuneam in articol ca sunt peste 40 de autori antici (de dinainte de Iordanes), medievali si moderni care spun acest lucru. Iordanes e doar unul. Toti or fi facut confuzii?

Geta spunea...

Va recomand lucrarea stiintiica a lui Ioan Popoiu- "Romania in mileniul migratiilor (275-1247), editura "George Tofan" Suceava, 1912. Aici gasiti informatii extrem de interesante despre goti si geti , despre rolul gotilor in Dacia in timpul lui Aurelian si dupa retragerea aureliana dar si desore rolul dacilor liberi in slabirea autoritatii romane in acia si in decizia de retragere luata de Aurelian. Nu atat valurile de migratori au impins dincolo de Dunare stapanirea romana cat lupta de hartuire dusa de dacii liberi impotriva administratiei si armateli romane.

Anonim spunea...

Daca iei trenul din Ploiesti-sud pana in Bucuresti-nord inseamna ca mergi de la sud la nord?
Si totusi revin cu intrebarea: Cum au navalit dinspre est Vizigotii?

,Alexandru

Rosa spunea...

A meritat! :)

D. Pavel spunea...

Foarte interesanta emisiunea iar domnul Gabriel Gheorghe este de-a dreptul cel mai erudite istoric antic pe care l-am vazut vreodata.

Dumnealui ar trebui sa fie academician istoric si chiar coordonatorul unor tineri istorici romani, pentru a-I indruma in diferite proiecte de cercetare...

Nu-l vrea Oculta Mondiala pentru ca stie prea multe, asa ca va trebui sa-l suportam pe Rubber Head / "Razvan Teodorescu".

Anonim spunea...

Un alt subiect, in legatura cu care timpul alocat a fost foarte scurt.
Roxin presat "din spate", preseaza la randul lui invitatii, iar acestia bulversati, contrariati, nu mai stiau cum sa-si exprime ideile, parerile.
Poate acest subiect ar trebui reluat intr-o alta emisiune... CALMA !

Calma - "Mit Calma wurde zum ersten Mal eine Alternative für stillende sowie abpumpende Mütter und deren Babys entwickelt. Calma gewährleistet, dass Babys ihr natürliches Saugverhalten nicht ändern müssen."