vineri, 18 aprilie 2014

Ce se întâmplă dacă RENUNŢI TIMP DE UN AN LA ZAHĂR

Povestea lui Eve Schaub care, timp de un an, a renunţat împreună cu familia ei la consumul de zahăr, ne arată ce impact are această schimbare. Schaub a scris şi o carte pe această temă, Year of No Sugar, publicată săptămânile trecute.

Familia Schaub a eliminat din dietă nu doar zahărul ca atare şi mierea, ci şi toate alimentele care conţin zahăr adăugat, multe dintre ele neaşteptate: sosuri pentru salate, maioneză, pâine, chiar şi bacon. Singura excepţie a constituit-o zahărul natural, regăsit în fructe. Potrivit mărturiilor celor patru membri ai familiei, părinţii şi cei doi copii, schimbările pozitive nu au întârziat să apară, deşi s-au instalat într-un ritm lent, scrie totb.ro.

Una dintre principalele modificări a fost faptul că cei patru au început să se simtă mai energici şi să aibă mai puţine probleme de sănătate, iar atunci când au avut, de pildă, viroze, susţin că s-au vindecat mai repede. Surprinzător pentru mulţi, niciunul din cei patru nu a slăbit în timpul acestui experiment.

"De-a lungul timpului, ni s-a schimbat sensibil simţul gustului. Lucrurile dulci au început să ni se pară diferite, ba chiar dezgustătoare până la urmă. Alimentele care în mod normal ni se păreau apetisante, au devenit obscene şi greţoase", spune Eve Schaub, într-un interviu pentru Huffington Post.

După experimentul de un an, familia a revenit la o dietă normală, păstrând însă un consum moderat de zahăr şi alegând să-şi prepare în casă diverse alimente, cum ar fi pâinea sau maioneza, care, cumpărate din comerţ, conţin zahăr adăugat.

10 comentarii:

Anonim spunea...

si de ce au revenit la zahar?
nu inteleg,
tanjesc dupa un diabet?
dupa ce au renuntat un an si au scris o carte, au revenit la obiceiurile vechi!?
ce fel de credibilitate mai au acesti oameni?
imi dau seama ce buna e cartea,
asta e purtare de copil, sclav al propriilor vicii

Spirit LIber spunea...

Din experienta personala de peste 15 ani,de a nu mai manca zahar rafinat si produse din comert care il contin, pot sa adaug faptul ca organismul se regleaza singur si in fiecare moment stii exact ce are nevoie incepand de la textura alimentului necesar cu adevarat pana la gust, culoare etc.De exemplu am avut momente cand simteam sa mananc ceva alb, fin si dulce.Cautam in minte si am gasit combinatia:smantana+sirop de fructe.Asta e un singur exemplu dar exista foarte multe.Foarte buna ideea articolului!

Sefora spunea...

Buna ziua.
Eu sunt o persoana care am scos din dieta zaharul,inlocuindu-l pentru ceai cu miere.S-a intamplat ca aproape un an , de fapt 11 luni,sa nu mai consum nici alte produse preparate in casa si care necesita zahar.Eu am slabit,nu am intentionat sa slabesc,dar asa s-a intamplat.Am o varsta la care o slabire brusca poate avea urmari.Ceea ce nu s-a intamplat cu mine.Eliminand zaharul din dieta nu simt nici un disconfort,ba chiar ma simt foarte bine si pot afirma ca nici nu mai prind viroze asa usor cum le luam inainte.Deocamdata inca sunt sub proprie supraveghere sa-mi dau seama cum reactioneaza organismul meu nemai dandu-i alimentele care stiu ca nu-mi fac bine.Pentru ca am redus drastic si lactatele.Destul de rar mai manac cascaval,dar alte produse lactate nu am mai consumat de un an.
Nu cred ca se inrautateste ceva in starea de sanatate a organismului daca se renunta la zahar.Din contra.
Va doresc tuturor sa aveti indrazneala de a elimina tot ce este nociv in alimentatie.

Anonim spunea...

..da ,cu siguranta daca nu consumi zahar, dupa un timp gustul zaharului iti provoaca repulsie si ti se pare disgratios.Beau ceai si cafea fara zahar de foarte multi ani,daca din greseala iau o gura de cafea din ceasca sotiei pur si simplu trebuie sa merg la baie si sa scuip.Comparati apa plata curata dintr-un pahar si apa luata cu paharul dintr-o balta cu namol si clocita la soare,cam asa simt diferenta de "cafea cu.." si cafea fara zahar.

Spirit LIber spunea...

Adaug un supliment informativ:dupa mai multi ani fara consum de zahar rafinat sau produse care il contin am mai simtit urmatoarele:
-daca minte cine imi ofera ceva indulcit cum ca nu ar contine zahar rafinat, simt in cavitatea orala gust dulce, gretos si salciu; (cand alimentele au miere sau zahar invertit nu exista senzatia de salciu ci o senzatie in cavitatea orala de parca esti la munte si adie pe tine o briza usoara)
-la o cununie civila cand am gustat "sampania" Angeli, am simtit gustul de la sarea de lamaie, colorantul amar, etc;(cine stie cat la suta din acel amestec o fi fost rezultat din fructe?!)
-la momentul la care am gustat (cu multi ani in urma) inghetata la cornet, facuta la aparat, era un gust puternic amar de la toate chimicalele folosite, de la prafurile cu arome de frisca, fistic, cacao, etc (ea se face din prafuri, amestecate cu zahar si cu apa)
Daca oamenii se preocupa de purificarea preceptiilor gustative prin dieta din ce in ce mai sanatoasa, atunci producatorii care adauga toate chimicalele nocive in produsele pe care le vand, NU IL MAI POT MINTI PE CONSUMATOR.
In acest mod se poate sti sigur si ce firme se respecta, incepand de la iaurturi (Danone e catastrofal, cel mai prost din toate),continuind cu alimente care ustura sau la care se umfla usor limba din cauza E-urilor si terminand cu vaga usturime ca si cum limba ar fi "oparita" de la fructele care vin cine mai stie de pe unde si arata foarte frumos.
Ca un avertisment pentru cei care vor sa tina cont de el: nu cumparati niciodata fructe si legume mari, care nu au nicio imperfectiune pe coaja!Sunt cele mai toxice!
Cele mai bune sunt cele mai mici, parfumate si care au cate un punct uscat pe coaja.Si vorbim in mod clar de cele de la piata aduse de tarani; nu vandute de precupeti si nu din supermarketuri.

Unknown spunea...

Foarte bun comentariul! Merita citit.

Anonim spunea...

Daca ai renuntat la zahar si la alte alimente chimice, nu ar mai trebui sa te reintorci la consumul lor. Si eu am renuntat la zahar si la orice aliment procesat cu ceva ani in urma, iar acum nu mai suport mancarea procesata. Gustul este oribil, dulciurile gata preparate de prin magazine si cofetarii contin mult prea mult zahar, sunt prea dulci. Dulcele acopera toate celelalte gusturi care ar trebui sa se simta ( de exemplu, gustul de nuci sau migdale sau chiar fructe nu se mai simte din cauza dulcelui excesiv). Este interesant ca nutritionistii recomanda o anumita cantitate de sare zilnic, dar nimeni nu recomanda o cantitate maxima de zahar pe zi, la oamenii sanatosi, astfel incat companiile producatoare pot folosi cat de mult zahar doresc in produsele lor. Evitati mancarea procesata, tot ce este conservat, painea produsa industrial si combinatiile nefaste de grasime, faina alba, lapte si zahar (gasite in aproape toate produsele dulci). Se pot face dulciuri indulcite cu fructe proaspete sau uscate, fara grasime sau produse lactate.

Anonim spunea...

i-a mentionat cineva pe nutritionisti;
acesti oameni nu fac decat sa masoare caloriile pe zi, de parca asta ar fi important, habar nu au ce inseamna mancare sanatoasa;
cum poate un nutritionist sa recomande iaurtel danone, zahar, sare, suculet de la magazin etc?!!
fie sunt complet ignoranti, fie le e teama ca nu le mai calca nimeni pragul si fac compromisuri, de aceea dietele nu au nici un efect;

daca spui cuiva in ro ca nu are voie sa mai manance deloc paine alba, pufoasa si toxica, o sa aiba un soc pe bune, sa va uitati la fata lor daca le spuneti ca nu manancati deloc paine, zahar, sare etc si refuzati tot ce va dau sa manancati, (in special prajiturelele facute in casa si de care gazda este foarte mandra), sunt complet socati, se uita la tine din toate unghiurile sa vada daca nu cumva esti prea slab sau bolnav...

'cum sa nu mai mananc paine, mie imi place painea, mananc 10 pe zi, si trebuie sa fie alba ptr ca comunistii ne dadeau paine neagra', sau aberatii de genul 'daca nu manaci paine te imbolnavesti',

va dati seama ca nici un nutritionist nu va spune asa ceva,
astfel nutritionistii contribuie la perpetuarea acestor obiceiuri alimentare nefaste;
daca va uitati la acesti oameni, cati din ei sunt complet sanatosi dupa 50 de ani?
si nu isi dau seama ca au ajuns aici din cauza alimentatiei in principal

Anonim spunea...

eu am avut un unchi, nu mai traieste,
la 50 si ceva de ani a facut diabet, in timp de cativa ani i s-a amputat un picior si si-a pierdut vederea, apoi a facut infarct si s-a dus;
in tot acest timp medicii i-au recomandat sa manance carne si paine cu 'moderatie' in loc sa le interzica complet,
unchiul meu a mancat foarte multa carne si paine in viata lui, ptr ca asa i s-a spus in copilarie, a fost conditionat psihic, si el a crezut,
din acest punct de vedere societatea in care traim, mai ales la tara, este absolut criminala, te programeaza sa esuezi in viata;

el nu a priceput nici pana in ultima clipa ca alimentatia proasta l-a adus in acea stare si a continuat sa manance ce manca si inainte sa se imbolnaveasca ptr ca painea iti face bine, nu?

omul are material vital sa traiasca usor peste suta de ani, si cand ii vine vremea, se culca si nu se mai trezeste, asa trebuie sa ne ducem la sf petru, sau in ce crede fiecare, sanatosi si fara dureri, fara picioare amputate, orbi si in chinuri groaznice, inainte devreme

stefanita voda spunea...

Sunteti sigur ca e miere naturala,fara sirop de zahar?