miercuri, 27 august 2014

Descoperire arheologică de interes mondial făcută ieri, 26 august, la Poiana Cireșului - o statuetă feminină sculptată în os, cu o vechime de 20.ooo de ani. FOTO si VIDEO


În doar două săptămâni și ceva, echipa de arheologi condusă de Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. Elena Nițu, a reușit să aducă la lumină mii de obiecte, vechi de 20.000 de ani sau mai mult - pandantive din piatră și os, arme și unelte din silex, os și piatră..., oase de ren și mamut.

Descoperirile din acest an ar putea să transforme șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, Neamț, în cel mai important șantier arheologic paleolitic din Europa și Asia! În puține locuri din lume s-a mai descoperit o atât de mare bogăție de obiecte ca aici și de o atât de mare importanță.

Chiar astăzi, în dimineața zilei de miercuri, 27 august 2014, cu o oră înainte de a scrie acest articol, s-au descoperit alte două pandantive cu vârsta de 20.000 de ani iar lucrurile ies din pământ pe bandă rulantă...

Să ne îndreptăm atenția, însă, la ziua de ieri când s-a făcut o descoprire etraordinară, de interes mondial, una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale României, din toate timpurile: o statuetă feminină sculptată în os, cu incizii, ce are o vechime de 20.000 de ani sau mai mult, pe care specialiștii au numit-o VENUS Gravetiană. Este unică în România și printre puținele din lume.

VIDEO cu descoperirile, santierul si inteviu cu arheologii:


Ca să înțelegeți mai bine contextul cercetării arheologice paleolitice, vă informez că... până acum o săptămână, cel mai important complex arheologic din paleolitic era considerat coplexul Kostenski din Rusia, cu 22 de șantiere arheologice. După finalizarea cercetărilor din acest an și după popularizarea descoperirilor de la Poiana Cireșului, vârful cercetării paleolitice mondiale e posibil să se mute în România, aici, lângă Piatra Neamț, cu atât mai mult cu cât descoperirile din Rusia sunt de pe vremea comunismului.

Și încă un element care arată potențialul fabulos al acestui șantier: în Rusia, la complexul de 22 de șantiere de la Kostenski, s-au săpat 20.000 de metri pătrați (adică 2 hectare); în România, la Poiana Cireșului s-au săpat, în decursul anilor, 100 de metri pătrați, adică suprafața unui apartament mai mare. Cu toate acestea, deși s-a săpat o suprafață de 200 de ori mai mică decât în Rusia, aici s-au găsit, pe anumite direcții, o mai mare bogăție de obiecte din paleolitic... Imaginați-vă unde am fi dacă s-ar cerceta toată suprafața de interes arheologic de la Poiana Cireșului care este întinsă pe mai multe hectare...

De ce s-a cercetat atât de puțin până acum? Pentru că Ministerul Culturii, care a devenit o rușine națională în acest an când nu a alocat niciun leu cercetării arheologice, nu a dat prea mulți bani nici în anii trecuți. Cercetătorii au avut resurse în anii de dinainte pentru 10 zile de activitate pe an, adică vreo 2.000 de euro sau chiar mai puțin! Cum vi se pare? Asta în condițiile în care politicienii români fură pe rupte și aruncă banii pe cele mai mari prostii... În condițiile în care bisericile reformate maghiare din Transilvania au primit de la Minisetrul (in)Culturii, în anii trecuți, sute de mii de euro pentru renovare!

Din fericire, implicarea Asociației Geto Dacii și a sponsorilor pe care am reușit să îi atragem au făcut posibile aceste descoperiri. Fără sprijinul nostru, arheologii ar fi stat în acest an acasă iar aceste bogății ale trecutului ar fi rămas mai departe ascunse, poate pierdute pentru totdeauna...

Să le mulțumim încă o dată sponsorilor: mulțumim în primul rând firmei Dental Profile 2000 SRL din București, principalul sponsor al șantierului! https://www.facebook.com/DentalProfile


Mulțumim de asemenea firmelor Lafor SRL din Războieni (Neamț) și firmei Ancroma SRL din Piatra Neamț! Nu în ultimul rând, le mulțumim tuturor celor care au făcut donații mai mici sau mai mari pentru cercetarea arheologică. Îi mulțumim și prietenului nostru  Ovidiu Slătineanu (Asociația Neokoolt din Piatra Neamț) și a celorlalți voluntari care au dat o importantă mână de ajutor pe șantier.

În final, felicităm  încă o dată echipa dedicată de arheologi care a adus la lumină aceste lucruri! Mulțumim și așteptăm și alte descoperiri în zilele care urmează!

Notă: cum șantierul arheologic este studiat de mai mulți ani, s-au făcut teste prin care s-a stabilit vârsta fiecărui strat. Acest lucru face ca să se cunoască vechimea aproximativă a obiectelor descoperite acum. În perioada următoare se vor face teste de laborator pentru a se ști cu mai multă precizie vârsta lor.

Daniel Roxin 

Comunicatul specialiștilor: 



"Descoperire arheologică unică în cercetările din România.


          Cercetătorii Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, reprezentați prin dr. Elena-Cristina Nițu, cercetător științific II, șefa șantierului, și dr. Ovidiu Cârstina, directorul muzeului, împreună cu 7 studenții și masteranzii de la Universitatea Valahia din Târgoviște (Marius Florică, Alina Căpățână, Florin Lupu, Sebastian Șerbănescu, Alexandru Mirică, Alberto Nițu, Marian Leu), un absolvent de la Universitatea de Vest din Timișoara (Remus Dincă) și un cercetător științific de la Complexul județean muzeal Neamț (Constantin Preoteasa), sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, au făcut în șantierul arheologic de la Poiana Cireșului-Piatra Neamț cea mai importantă descoperire arheologică din România, prin  dezvelirea unicei statuete de peste 20.000 de ani vechime. Ea face parte din categoria așa ziselor Venus gravetiene, recunoscute în relativ puține locuri din spațiul euro-asiatic. De fiecare dată când s-a făcut o astfel de descoperire a fost calificată ca ”regina” cercetărilor arheologice. De acum încolo orice tratat de Istoria artei de pe teritoriul României va trebui să înceapă cu această descoperire. 



            Importanța statuetei Venus din România este imensă pentru că raritatea unor astfel de descoperiri face din ea un autentic simbol național. Descoperirea ei la Poiana Cireșului – Piatra Neamț - nu este întâmplătoare, pentru că acest șantier a oferit până acum circa 2/3 din toate obiectele de artă mai vechi de 15.000 de ani recuperate pe teritoriul României. De altfel, descoperirile din acest an reprezintă un adevărat tezaur de obiecte de podoabă paleolitice care ne îndreptățesc să circumscriem România, din acest punct de vedere, în patrimoniul universal. Ele, prin valoarea excepțională, vor face rapid înconjurul lumii, pentru că este aproape fără precedent ca într-o unică campanie de săpături arheologice, care a acoperit doar 16 m p, să se concentreze o densitate așa de mare de artefacte de acest fel. Pe lângă Venus de la Poiana Cireșului, în acest an s-au mai descoperit în acest șantier două pandantive și o mărgea din piatră și două pandantive din canini de vulpe și cerb, alături de o mare diversitate de unelte din os și corn pentru prelucrarea pieilor de ren și bizon, vărfuri de suliță din corn și os de ren, sute de utilaje litice cu diverse funcționalități și mii de resturi osteologice în adevărate structuri de abataj a renilor etc. Cercetările mai continuă câteva zile, încât nu sunt excluse alte surprize.

            Menționăm că cercetările din acest an, în lipsa fondurilor care trebuiau să vină de la Ministerul Culturii, s-au desfășurat prin contribuția financiară a Asociației ”Geto-Dacii” și a Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște."

Dr. cercetător Elena Nițu și Prof. univ. dr, Marin Cârciumaru

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari,dragilor!
Sa fiti binecuvantati cu cat mai multe descoperiri minunate !
Doamne ajuta!

Ciobanul de la oi spunea...

Felicitari, sunteti un grup mic cu o inima mare care are puterea sa starneasca interesul celor multi. Va urez sanatate si cat mai multe descoperiri.

Nota stim ca romanii au dificultati cu banii, dar trebuie sa publicati aceste descoperiri in ziarele din exterior, asa poate vor veni mai multe finantari.

Daniel Roxin spunea...

Da, se va face acest lucru din toamna. E treaba specialistilor si ei publica in presa straina...

Anonim spunea...

Felicitari pentru echipa! legat de comentariu , nu inteleg cine le-a datat asa repede ca sunt vechi de 15.000 sau 20.000 de ani. asta nu un laborator trebuie sa analizeze??? intreb si eu...
Bafta!

Ionutz spunea...

Felcitari! Pentru a putea strange fonduri pentru continuarea cercetarilor ar trebui facut ceva de genul "ice bucket chalenge". Poate asa o sa se mediatizeze si o sa se stranga ceva banuti.

Anonim spunea...

Felicitari,va doresc sa descopriti cat mai multe artifacte si cat mai multe dovezi credibile ca sa putem odata pentru tot deauna sa ichidem gura Ungurasilor si acelor care au ganduri rele la adresa poporului Dac.Daniel dar in partea Covasnei cand o sa incepeti sa deschideti primul santier

Carmen Nita spunea...

Fiind o zona locuita din cele mai vechi timpuri ( aprox 35000 de ani), avand toate conditiile favorabile dezvoltarii civilizatiei, sunt convinsa ca vor mai fii descoperite multe artefacte, cu toate piedicile puse si impuse de guvernare. Felicitari echipei si cat mai multe descoperiri si publicatii!

Anonim spunea...

Trecutul nostru iese la iveala aproape singur! Munca voastra e nepretuita mai ales ca banii sunt asa de putini. Lumea va cunoaste in final adevaruri ascunse ...

Daniel Roxin spunea...

Multumim tuturor pentru mesaje!
Anonimului de 15:27 - cum șantierul arheologic este studiat de mai mulți ani, s-au făcut teste prin care s-a stabilit vârsta fiecărui strat. Acest lucru face ca să se cunoască vechimea aproximativă a obiectelor descoperite acum. În perioada următoare se vor face teste de laborator pentru a se ști cu mai multă precizie vârsta lor.

Anonim spunea...

Felicitari tuturor celor implicati cu Sufletul in aceste descoperiri, care vor duce la rescrierea istoriei...
Ce bine ca exista Asociatia infiintata de d-voastra,domnule Roxin...parca simt bucuria care va invaluie...multumim ca aduceti in lumina toate aceste adevaruri despre trecutul Neamului nostru.
Toti acei istorici, care neaga acestea,vor fi obligati sa recunoasca adevarul macar fata de ei insisi,daca nu pot recunoaste fata de intreaga natie...macar pe ei insisi sa nu se minta,sa nu se mai amageasca...traim in prezent trezirea memoriei ancestrale,iar asta nu poate fi oprit de nimeni si nimic...
Bucurati-va cu adevarat in Sufletul vostru de toate aceste descoperiri minunate pe care le vedem...
Multe binecuvantari va transmit din...inima Daciei!
Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti pentru binele suprem al tuturor...

mirel dulcescu spunea...

VA FELICIT PE TOTI CEI CARE REDATI ROMANIEI VALOAREA ISTORICA, MULTUMESC D-LE ROXIN PTR CEEA CE FACETI. SUCCESE SI DUMNEZEU SA FIE MEREU CU VOI, VA IUBESC.

Gerula spunea...

Felicitari , Venus a noastra trebuie sa apara pe sigla care face reclama Romaniei Turistice , sa dam frunza lui Udrea intr-o parte.Succes pe mai departe .

un pic anonim spunea...

Vine...vine...marea descoperire. A ta va fi, ROxin!

Anonim spunea...

Felicitări, sunt fascinat de informațiile pe care le dați.

Anonim spunea...

Ati facut un lucru extraordinar!!!!FELICITARI!!!

Laura spunea...

Felicitari pentru tot ceea ce faceti! Ma bucur pentru tot ce se intampla bun in tara noastra, mai ales cand au loc astfel de descoperiri. In plus, sunt si din judetul Neamt, inca un plus de mandrie.
Sa aveti bafta cu finantarile, va doresc, si paote se mai trezeste cineva si din Ministerul Culturii,totusi!

Daniel Roxin spunea...

Multumim!

camelia ionita spunea...

Daniel,
Ce fel de film fac la salina Turda despre daci? Am inteles ca se va filma in mai multe locuri pe glob. Se respecta adevarul istoric sau este doar fictiune?

Anonim spunea...

Si cum le inchiI tu gura ungurilor, prietene? Ca nici ei, dar nici dacii tai nu existau pe vremea aia!

Daniel Roxin spunea...

Nu stiu nimic despre acest film, Camelia. Poti sa-mi dai mai multe detalii?

Anonim spunea...

Anonimul de la 9:26 sant asa de multe scrieri care aduce ca dovada ca Dacii din neamul Tracilor sant pe acest pamant de o vesnicie.Daca tu Anonimule,ai alte dovezi te rog sa le aduci,iar daca nu ai ciocu mic

George Mironescu spunea...

Felicitari pentru descoperirile facute pana acum. Va doresc mult succes in continuare si spor la lucru. Cu astfel de oameni va progresa Romania... nu asteptati nimic de la politicieni ca nu vor da nimic... din pacate ei si-au uitat menirea. Toata stima pentru eforturile dvs. de a face un lucru minunat si anume acela de a aduce la iveala artefacte care pot schimba istoria noastra si a lumii. Cu respect, drd. George Mironescu.

Anonim spunea...

Ce ar fi sa luati in calcul gandul unui turneu de amploare prin tara insotiti de cunoscatori ai istoriei Dacilor care pot tine o lectie pasionanta de istorie, dar si cantareti, poeti, rapsozi...mai vedeti. Pentru asta ar trebui un microfon, niste boxe serioase si un autocar. Cu siguranta vi se vor alatura si artisti locali. Spectacolele ar putea fi tinute pe campurile de la marginea oraselor sau in locuri istorice. Ziua orasele sau fie impanzite cu afise, iar seara spectacole cu mii si zeci de mii de oameni, valvataie. Ati putea sa va faceti intrarea calari, si chiar nu glumesc, in costume populare, cu drapelele noastre si anuntati de tulnice...pana la urma putem incepe marsul asta si pe jos, cei care putem, la urma-urmei nici Dacii lui Burebista sau Decebal nu aveau la dispozitie trenuri, masini, avioane.

Anonim spunea...

Ce ar fi să începem Marşul Renaşterii la anul, de Ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă, până atunci ne pregătim. Am putea să plecăm din Bucureşti, de la km O al Libertăţii. Trecem întâi pe la Patriarhie să ne sfinţească steagurile, steaguri din acelea din mătase groasă, cu lănci emblematice.
Va fi ceva cât se poate de legal, dar cum n-a mai fost niciodată!

Anonim spunea...

Pana de Sfântul Gheorghe avem timp sa croiasca cineva care se pricepe, sunt firme specializate, si drapelele pe care le-au purtat Domnii valahi si Armata Româna în biruinţe. Intram in orase cu drapelele acestea in linie, procesiune

Jeanine spunea...

Jeanine
Emotionant, sa speram ca Ministerul Culturii va reactiona in sfarsit!

Anonim spunea...

Facem pariu ca Ministerul Culturii o sa se laude cu aceste descoperiri ?